Zobacz pełną wersję : dziwna faktura w wizjerze .canon 6d
Mam dziwne w wzorki w wizjerze zamiast bluru.tzn jest blur jak dam do konca ale gdy nie ma ostrosci zamiast normalnego bluru paski i wzorki widoczne przy kazdym obiektywie.aparat nówcia.dodam ze uzywalem manulanego takumara z adapterem i zacinal mi sie jak skorczybyk.ma to cos wspolnego ? widzial juz to ktos?zdjecia wychodza normalnie tzn blur jest ok .tylko w wizjerze sa te wzorki,jak ostrzy to zadnych wzorkow nie widac ...please help aha czy to ze sie zacina ma wplyw na cokolwiek ?
słowiczek
11-08-2014, 06:12
Masz gwarancję,masz spokój:). Ja miałem tak raz po czyszczeniu matrycy,po dwóch dniach wróciło do normy.
Mam dziwne w wzorki w wizjerze zamiast bluru.tzn jest blur jak dam do konca ale gdy nie ma ostrosci zamiast normalnego bluru paski i wzorki widoczne przy kazdym obiektywie.aparat nówcia.dodam ze uzywalem manulanego takumara z adapterem i zacinal mi sie jak skorczybyk.ma to cos wspolnego ? widzial juz to ktos?zdjecia wychodza normalnie tzn blur jest ok .tylko w wizjerze sa te wzorki,jak ostrzy to zadnych wzorkow nie widac ...please help aha czy to ze sie zacina ma wplyw na cokolwiek ?
Jak nie ma ostrości, to pewnie podziwiasz uroki matówki :).
ale to dobrze ?.bo wczesniej nie widzialem .
Jak nie ma ostrości, to pewnie podziwiasz uroki matówki :).
ale to tak mam byc , czy zalatwilem sobie aparat.dodam ze robilem takumarem i zacinala mi sie mogawka.czy to normalne ze widze te matowke ?
florek41
13-08-2014, 00:11
Faktura matówki może i będzie widoczna - do jakiego aparatu porównujesz?
Jeśli chodzi jednak o zacinanie się 'migawki' to może jednak lustro się blokowało bo obiektyw wchodzi zbyt głęboko ?
juz wiem czemu sie zacinal.na pierscienu adaptera ten doklejony element z czujnikami byl za duzy.odkleilem go i sie nie zacina ,ale nie mam komunikacji z obiektywem.matowka wciaz nie wiem czy powinno ja byc tak widac .nie rozumiem pytania : "do jakiego aparatu porownujesz "?...moj jest 6d ale nie zwrocilem uwagi czy tak bylo wczesniej .po prostu zauwazlylem to kilka dn temu
--- Kolejny post ---
dodam ze podpinalem tez L-ki i tez widac te wzorki przy maximum zera ostrosci tylko
Odepnij obiektyw i popatrz przez wizjer. Też będzie to samo i tak ma być.
Coś podobnego do matowej "porowatej" szyby.
sprawdzilem w sklepie.to nrmalne ze tak te matowke widac .co do adapterow polecam dobrac dobre,jak mi sie lustro zacina moze sie cos stac ?