PDA

Zobacz pełną wersję : Automatyczny optymalizator jasności a priorytet jasnych partii obrazu....

esensja
02-08-2014, 20:49
Jak w temacie - czy ktoś mógłby w chłopski sposób opisać te dwie funkcje i czy to używacie oraz kiedy. Instrukcje aparatu czytałem, testy robiłem, jednak wciąż nie wiem kiedy to używać i czy w ogóle. (Ps. Domyślam się, że Ligtroom tego nie widzi jeśli mamy w puszce włączone?) Nie podoba mi się AOJ w portretach, bo robi taką sztuczną plastikową twarz i zmienia kolorystykę skóry ale może właśnie źle to używam (w DPP). Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

crazy
05-08-2014, 00:03
Jak w temacie - czy ktoś mógłby w chłopski sposób opisać te dwie funkcje i czy to używacie oraz kiedy. Instrukcje aparatu czytałem, testy robiłem, jednak wciąż nie wiem kiedy to używać i czy w ogóle. (Ps. Domyślam się, że Ligtroom tego nie widzi jeśli mamy w puszce włączone?) Nie podoba mi się AOJ w portretach, bo robi taką sztuczną plastikową twarz i zmienia kolorystykę skóry ale może właśnie źle to używam (w DPP). Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Dobre pytanie. Ja zauważyłem przy włączeniu d+ ze mocniej szum wyłazi

jamada202
05-08-2014, 19:46
automatyczny optymalizator jasność mam wyłączony, nie jest mi potrzebny, jakoś nie zauważyłem, żeby przy D+ mocniej szum wyłaził, może to zależy od puszki...

igor58
05-08-2014, 19:54
Próbowałem po zakupie puszki, szybko wyłączyłem i tak jest do dziś.
Fakt, szum wyłazi.
Jak coś będzie nie tak, poprawisz w PS lub w LR.

adawro
10-08-2014, 11:56
D+ (czyli priorytet jasnych partii obrazu) ewidentnie działa w ten sposób, że np. ustawia matrycę na czułość 100 ISO a potem wzmacnia programowo do 200 ISO przykładając słabszą krzywą wzmocnienia w zakresie jasnych partii - czego efektem jest wzrost ogólnego szumu. Robiąc w RAW można to sobie samemu zrobić celowo niedoświetlając a potem wyciągnąć w wywoływarce RAW-ów.

ALO - Automatyczny optymalizator ma sens jedynie dla JPG. Bo RAW-y i tak samemu skorygujesz w wywoływarce funkcją z rodzaju "Auto-levels"