Automatyczny optymalizator jasności a priorytet jasnych partii obrazu....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • esensja
    Coś już napisał
    • 2011
    • 72

Automatyczny optymalizator jasności a priorytet jasnych partii obrazu....

Jak w temacie - czy ktoś mógłby w chłopski sposób opisać te dwie funkcje i czy to używacie oraz kiedy. Instrukcje aparatu czytałem, testy robiłem, jednak wciąż nie wiem kiedy to używać i czy w ogóle. (Ps. Domyślam się, że Ligtroom tego nie widzi jeśli mamy w puszce włączone?) Nie podoba mi się AOJ w portretach, bo robi taką sztuczną plastikową twarz i zmienia kolorystykę skóry ale może właśnie źle to używam (w DPP). Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
  • crazy
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1554

Odp: Automatyczny optymalizator jasności a priorytet jasnych partii obrazu....

Zamieszczone przez esensja Zobacz wpis
    Jak w temacie - czy ktoś mógłby w chłopski sposób opisać te dwie funkcje i czy to używacie oraz kiedy. Instrukcje aparatu czytałem, testy robiłem, jednak wciąż nie wiem kiedy to używać i czy w ogóle. (Ps. Domyślam się, że Ligtroom tego nie widzi jeśli mamy w puszce włączone?) Nie podoba mi się AOJ w portretach, bo robi taką sztuczną plastikową twarz i zmienia kolorystykę skóry ale może właśnie źle to używam (w DPP). Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
    Dobre pytanie. Ja zauważyłem przy włączeniu d+ ze mocniej szum wyłazi
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• jamada202
      Coś już napisał
      • 2013
      • 56

automatyczny optymalizator jasność mam wyłączony, nie jest mi potrzebny, jakoś nie zauważyłem, żeby przy D+ mocniej szum wyłaził, może to zależy od puszki...

Komentarz

• igor58
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1872

Próbowałem po zakupie puszki, szybko wyłączyłem i tak jest do dziś.
        Fakt, szum wyłazi.
        Jak coś będzie nie tak, poprawisz w PS lub w LR.

Komentarz

• adawro
          Pełne uzależnienie
          • 2011
          • 1093

D+ (czyli priorytet jasnych partii obrazu) ewidentnie działa w ten sposób, że np. ustawia matrycę na czułość 100 ISO a potem wzmacnia programowo do 200 ISO przykładając słabszą krzywą wzmocnienia w zakresie jasnych partii - czego efektem jest wzrost ogólnego szumu. Robiąc w RAW można to sobie samemu zrobić celowo niedoświetlając a potem wyciągnąć w wywoływarce RAW-ów.

ALO - Automatyczny optymalizator ma sens jedynie dla JPG. Bo RAW-y i tak samemu skorygujesz w wywoływarce funkcją z rodzaju "Auto-levels"
          R3 + RF85LDS

Komentarz

Pracuję...
          X