Zobacz pełną wersję : 5D - wymiana migawki i lustra - aparat dziwnie się zachowuje - Żytnia.
Canon 5D Mark I, pierwszy właściciel, właśnie wymieniono mi na Żytniej mirror box+migawkę. Migawka przepracowała 132 tyś i była jeszcze ok, był problem z lutrem i zaproponowano mi wymianę razem z nową migawką. Zgodziłem się. Cena 1300 zł.
Dziś dostałem aparat i jest jakiś problem z zapisem - dłużej zapisują się zdjęcia i długo pali się dioda - po zrobieniu 5 zdjęć - dioda pali się przez 22 s, po serii i zapełnieniu bufora (RAW) - dioda zapala się i świeci ciągle przez 53 s!
To coś dziwnego! Rodzaj karty nie ma znaczenia, aparat jest w moim posiadaniu od 6 lat i od razu zauważyłem problem z zapisem, buforem. Dźwięk migawki też jest inny. Po zrobieniu serii czasem blokuje się lustro i mam ERR 99. Czy ja aby dostałem nowe, wymienione części? Miał ktoś podobny problem? Mam także 5D mk II ii stare 20D, na którym zapis jest szybszy. Przez 6 lat nigdy nie miałem takich problemów. Pozdrawiam
FOTO-PAN
24-07-2014, 22:46
kiedyś kumpel dał do sprawdzenia przebiegu 30d w serwisie zostawili mu włączone Menu Factory można było robić zdjęcia tylko do zapełnienia buforu potem zwiecha, nie wiem czy u Ciebie jest też może Menu Factory w 30d było widoczne za wersją firmware, a jak nie to masz gwarancje na tą wymianę
Menu mam normalne, resetowałem dla pewności ustawienia i sprawdzałem customy. Generalnie mam takie wrażenie, jakby zamontowano jakiś wolniejszy procesor, inną pamięć itd. Robisz kilka zdjęć i dioda ciągle się pali ... Mam tylko nadzieję, że nie zostałem oszukany. Nie rozumiem tego.
FOTO-PAN
24-07-2014, 22:59
oddaj z powrotem do poprawki coś pochrzanili
--- Kolejny post ---
to nie komputer procesora i pamięci nie podmienisz, po prostu coś spartaczyli i tyle
Po zrobieniu jednego zdjęcia - RAW+JPG L zapis trwa dokładnie (zmierzony) - 6 s 15 setnych i tak długo świeci się dioda.
To zdecydowanie przeginka czasowa... Odsyłaj czym prędzej bo chyba czegoś nie do końca sprawdzili :)
Może jakieś styki odpowiedzialne za zapis nie są do końca podłączone. Ciągle pojawia się "Busy".
Wyjeżdżam do Norwegii w niedzielę i jestem trochę wnerwiony.
Nie tylko Ty masz problem ze źle wykonaną usługą
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/canon-5d2-problemy-z-wymieniona-migawka-96644/
wiktor2323
25-07-2014, 00:14
Wakacje- czas praktyk studenckich:P Ślij do nich czym prędzej!:)
Jeśli ktoś jeszcze ma legendarne 5D i zrobi 5 zdjęć pojedynczych, jedno za drugim (bez serii, RAW+JPG) i po skończeniu sprawdzi czas zajęcia bufora - dopóki nie zgaśnie dioda - u mnie ok 23 s. Po skończonej serii (RAW+JPG), kiedy bufor zatrzymuje spust - mierzę czas do zgaśnięcia i mam ok 53 s. Będę wdzięczny za info w tej sprawie. Chcę mieć pewność, że moje przypuszczenia są prawidłowe. Mam jeszcze 2 inne puszki - 5D Mark II i 20D, które działa szybciej. Pozdrawiam
7-8 sek przy serii 5 zdjęć zanim zgaśnie dioda zapisu
7-8 sek przy serii 5 zdjęć zanim zgaśnie dioda zapisu
7-8 s mam po zrobieniu serii 5 zdjęć - tylko JPG "L", przy RAW+JPG (L) - 23 s.
U mnie przy samym RAW tyle jest. W trybie single shot a nie continuous
U mnie przy samym RAW tyle jest. W trybie single shot a nie continuous
Dziękuję za informacje.
Sam RAW - tryb single shot - 5 zdjęć - 15 s, czyli mam 2 razy wolniej.
--- Kolejny post ---
Znalazłem rozwiązanie problemu - zmieniłem ustawienia CF ->Add original decision data -> 0:Off i problem zniknął.
Dziękuję za cierpliwość.
bajker83
25-07-2014, 10:30
i oddaj teraz sprzęt do autoryzowanego serwisu, masakra
Jestem troszkę w szoku przyznam szczerze. Oddawałem tam sporo sprzętu jakiś czas temu i zawsze było wszystko profesjonalnie, a teraz się czyta o kolejnej wpadce chyba jednego z najbardziej popularnych autoryzowanych serwisów Canona.
bajker83
25-07-2014, 10:42
Jestem troszkę w szoku przyznam szczerze. Oddawałem tam sporo sprzętu jakiś czas temu i zawsze było wszystko profesjonalnie, a teraz się czyta o kolejnej wpadce chyba jednego z najbardziej popularnych autoryzowanych serwisów Canona.
okres wakacyjny mnóstwo pracy mają pewnie, dodatkowo pracownik przed urlopem już nie funkcjonuje poprawnie ;)
U mnie RAW + JPEG L po 5 zdjęciach zapis trwa 7-8 sek
Firmware 1.1.1 (http://web.canon.jp/imaging/eos5d/eos5d_firmware-e.html)
może wgraj jeszcze raz firmware i/lub spróbuj z inna kartą CF?
OK nie zauważyłem że już sobie poradziłeś :)
i oddaj teraz sprzęt do autoryzowanego serwisu, masakra
Przecież hofi66 pisze, że problem został rozwiązany i dotyczył ustawienia w meni aparatu a nie fuszerki serwisu.
bajker83
25-07-2014, 13:44
Przecież hofi66 pisze, że problem został rozwiązany i dotyczył ustawienia w meni aparatu a nie fuszerki serwisu.
no teraz już to wiemy ;)
Nie doczytałem drugiej części dodanej później, ale widzę, że nie ja jeden :)