Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 5D - wymiana migawki i lustra - aparat dziwnie się zachowuje - Żytnia.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie 5D - wymiana migawki i lustra - aparat dziwnie się zachowuje - Żytnia.

Canon 5D Mark I, pierwszy właściciel, właśnie wymieniono mi na Żytniej mirror box+migawkę. Migawka przepracowała 132 tyś i była jeszcze ok, był problem z lutrem i zaproponowano mi wymianę razem z nową migawką. Zgodziłem się. Cena 1300 zł.

Dziś dostałem aparat i jest jakiś problem z zapisem - dłużej zapisują się zdjęcia i długo pali się dioda - po zrobieniu 5 zdjęć - dioda pali się przez 22 s, po serii i zapełnieniu bufora (RAW) - dioda zapala się i świeci ciągle przez 53 s!

To coś dziwnego! Rodzaj karty nie ma znaczenia, aparat jest w moim posiadaniu od 6 lat i od razu zauważyłem problem z zapisem, buforem. Dźwięk migawki też jest inny. Po zrobieniu serii czasem blokuje się lustro i mam ERR 99. Czy ja aby dostałem nowe, wymienione części? Miał ktoś podobny problem? Mam także 5D mk II ii stare 20D, na którym zapis jest szybszy. Przez 6 lat nigdy nie miałem takich problemów. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 24-07-2014 o 22:37
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Domyślnie Odp: 5D - wymiana migawki i lustra - aparat dziwnie się zachowuje - Żytnia.

kiedyś kumpel dał do sprawdzenia przebiegu 30d w serwisie zostawili mu włączone Menu Factory można było robić zdjęcia tylko do zapełnienia buforu potem zwiecha, nie wiem czy u Ciebie jest też może Menu Factory w 30d było widoczne za wersją firmware, a jak nie to masz gwarancje na tą wymianę

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Odp: 5D - wymiana migawki i lustra - aparat dziwnie się zachowuje - Żytnia.

Menu mam normalne, resetowałem dla pewności ustawienia i sprawdzałem customy. Generalnie mam takie wrażenie, jakby zamontowano jakiś wolniejszy procesor, inną pamięć itd. Robisz kilka zdjęć i dioda ciągle się pali ... Mam tylko nadzieję, że nie zostałem oszukany. Nie rozumiem tego.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 24-07-2014 o 22:53

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

oddaj z powrotem do poprawki coś pochrzanili

--- Kolejny post ---

to nie komputer procesora i pamięci nie podmienisz, po prostu coś spartaczyli i tyle

Miasto
    Bydgoszcz

Po zrobieniu jednego zdjęcia - RAW+JPG L zapis trwa dokładnie (zmierzony) - 6 s 15 setnych i tak długo świeci się dioda.

Coś już napisał Awatar kalatos
    Miasto
    Żyrardów

To zdecydowanie przeginka czasowa... Odsyłaj czym prędzej bo chyba czegoś nie do końca sprawdzili
    kalfilm.pl - Fotografia okolicznościowa

Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył... - Robert Bresson

Miasto
    Bydgoszcz

Może jakieś styki odpowiedzialne za zapis nie są do końca podłączone. Ciągle pojawia się "Busy".
    Wyjeżdżam do Norwegii w niedzielę i jestem trochę wnerwiony.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 24-07-2014 o 23:53

Dopiero zaczyna

Nie tylko Ty masz problem ze źle wykonaną usługą
    http://www.canon-board.info/pierwsza...migawka-96644/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Wakacje- czas praktyk studenckich:P Ślij do nich czym prędzej!

Miasto
    Bydgoszcz

Jeśli ktoś jeszcze ma legendarne 5D i zrobi 5 zdjęć pojedynczych, jedno za drugim (bez serii, RAW+JPG) i po skończeniu sprawdzi czas zajęcia bufora - dopóki nie zgaśnie dioda - u mnie ok 23 s. Po skończonej serii (RAW+JPG), kiedy bufor zatrzymuje spust - mierzę czas do zgaśnięcia i mam ok 53 s. Będę wdzięczny za info w tej sprawie. Chcę mieć pewność, że moje przypuszczenia są prawidłowe. Mam jeszcze 2 inne puszki - 5D Mark II i 20D, które działa szybciej. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 25-07-2014 o 00:29

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów