Zobacz pełną wersję : CANON 30d - pierwsze wrażenia
Witam.
Jako, że czytujemy same spekulacje, a mnie już ręka boli od macania nowej puszki podzielę się wrażeniami.
Przede wszystkim czuć ten 2 mm więcej w gripie. Jakoś tak pewniej się trzyma. Włączenie aparatu i LOOOOL - jaki view. O to chodziło, piękny, wielki, czyściutki ekran (nie to co w D7D na przykład).
Reszta to w zasadzie potwierdzenie specyfikacji.. Iso w mniejszych skokach, spocik pięknie działający, migawka inna (dźwięk jakby połączenie tej z 20d z 350d), iso w wizjerku i kilka innych mniej istotnych pierdół.
Lampa wbudowana wygląda na większą - w specyfikacji o tym milczeli.
Dla szumofobów - nie wygląda to źle :) Przykładowe foto dla ISO 1600:
Z D J Ę C I A w poście P O N I Ż E J
To tyle na gorąco.
Acha- tutaj real zdjęcia puszki:
http://www.negatyw.org/sklep/30d.jpg
:)
Witam.
To tyle na gorąco.
To jescze jak mozesz to powiedz tak na gorąco czy bedziesz go miał w swojej ofercie i w jakiej cenie może byc na PW. Ja w kwietniu będę chciał kupić ten aparat
4990 zł
http://www.allegro.pl/item94578223_negatyw_canon_30d_kit_torba_od_4990_n owosc.html
4990 zł
http://www.allegro.pl/item94578223_negatyw_canon_30d_kit_torba_od_4990_n owosc.html
no to super cena jak na razie najtaniej w Polsce
aby do kwietnia to juz tylko kilka dni:)
a jakim obiektywem było robione to zdjęcie na iso1600?
Paweł Grabowski
26-03-2006, 19:58
Witam!
Cichy: Jezeli bedzie w Twojej ofercie to ja takze poprosze na PW informacje co do ceny i czasu dostawy. Interesuje mnie samo body.
BTW ISO 1600 robi wrazenie neich kto mowi co chce :-), az milo popatrzec bo w moim FujiS7000 ISO200 bardziej szumi :-).
Pozdrawiam
Paweł
Dodaję fotki na iso 100,800,1600 i 3200.
http://www.negatyw.org/test/30d100.jpg
http://www.negatyw.org/test/30d800.jpg
http://www.negatyw.org/test/30d1600.jpg
http://www.negatyw.org/test/30d3200.jpg
Tutaj znalazłem 30D body (http://www.allegro.pl/item93328003_canon_eos_30d_body_nowy_2_lata_gwar_p l_raty_vat_.html) za 4699 zł :mrgreen:
Podejzewam ze to jakis blad wydruku badz w bazie danych, ale u mnie w sklepie body 30D jest za 4444zl brutto :mrgreen: Oczywiscie poniedzialkowy poranek wszystko zweryfikuje.. i bedzie jasne o ile walnela sie osoba wklepujaca to do bazy danych :)
Dla porównania 350d na iso 1600
http://www.negatyw.org/test/350d1600.jpg
Witam..
Dla porównania 350d na iso 1600
http://www.negatyw.org/test/350d1600.jpg
Wg mnie nie ma chyba wielkiej różnicy.. Matryca chyba jest taka sama w 30d jak w 350d?
Pozdrawiam
Artur Starz
marabut199
26-03-2006, 21:08
Witam..
Wg mnie nie ma chyba wielkiej różnicy.. Matryca chyba jest taka sama w 30d jak w 350d?
Pozdrawiam
Artur Starz
E,E! Juz w 20D byla inna niz w 350D
mattnick
26-03-2006, 21:14
największa różnica to chyba w ostrości...szczególnie widoczna na ultrasonic
marabut199
26-03-2006, 21:23
największa różnica to chyba w ostrości...szczególnie widoczna na ultrasonic
Tez zauwazylem... I nie bardzo rozumiem.:roll:
Witam..
Pozdrawiam
Artur Starz
Ta sama co w 20D, a w 20D była porównywalna do 350D
marabut199
26-03-2006, 21:30
Tak. Ale nie ta sama.
Ostrość ostrością... ale skubańcom chyba udało się jeszcze bardziej podrasować szumy w ISO1600/3200 ;-) (w stosunku do 20D)
Witam..
Pisałem o poziomie szumów w stosunku do 350D - jak dla mnie jst bardzo podobny przy 1600 - co do ostrości to pewnie że tak - robione chyba tym samym tamronem, ale w EXIFie dla 350d parametr Sharpness jest normal, a dla zdjęc z 30D jest High,+3 - tak więc nie bardzo jest co ten parametr porównywać..
Pozdrawiam
Artur
Paweł Grabowski
26-03-2006, 21:41
Moim zdaniem szumy niewiele ale jednak ciutke wieksze sa na 350D. Mi sie tez wydaje ze z 30D troche ostrzejsze to zdjecie? Ale to juz aberracja na 1:1 porownywac ostrosc. Generalnie ta kopia Tamrona i tak jest rewelacyjna :-).
Cichy: czekam na PW.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Grabowski
26-03-2006, 21:42
NO do exifa nie zagladalem ale jak podostrzane to nie ma sie co dziwic.
Pozdro
Paweł
To jak to w koncu jest z tymi szumami :confused:
Wszyscy gadaja, ze to kopia 20D z wiekszym wizjerkiem, spotem i paroma *******ami, a tu wynika, ze i za iso sie zabrali? :roll:
tylko ze podostrzanie ma to do siebie, ze zwieksza tez szumy...
To jak to w koncu jest z tymi szumami :confused:
Wszyscy gadaja, ze to kopia 20D z wiekszym wizjerkiem, spotem i paroma *******ami, a tu wynika, ze i za iso sie zabrali? :roll:
porownujac oficjalne dane z ulotek canona
pierwsze 30D drugie 20D albo na odwrot ;-)
Effective pixels 8.2 million 8.2 million
Sensor photo detectors 8.5 million 8.5 million
Sensor size 22.5 x 15.0 mm 22.5 x 15.0 mm
jest to ta sama matryca, a to czy zmienili cos przy ISO w sofcie? tego niewiadomo i dopoki nie bedzie testow fotograficznych i porownan do 20D to nie wiadomo jak jest, natomist 20D zawsze bylo ciut lepsze od 350D w wysokich ISO... trzeba czekac i nie bic piany ;-) opadna emocje a wraz z nimi cena :mrgreen:
natomist 20D zawsze bylo ciut lepsze od 350D w wysokich ISO....
tylko nie możemy zapominać o jednym: 350D jest nowszy od 20D, więc miał jakieś tam predyspozycje do bycia lepszym (choć gorszym, bo 3-cyfrowym ;))
a teraz 30D jest najnowszy więc najlepszy :twisted:
ech, gdybym miał te 5 klocków na takie zabawki..... :roll:
Dokładnie, matryca jest ta sama, ale wyczytałem że nowe algorytmy odszumiania, ale to na dłuższych czasach, nie mam teraz 20d by porównać, wydaje się, że jest minimalnie ładniej na 1600.. Ale to tylko wydawanie się.
tylko nie możemy zapominać o jednym: 350D jest nowszy od 20D, więc miał jakieś tam predyspozycje do bycia lepszym (choć gorszym, bo 3-cyfrowym ;))
a teraz 30D jest najnowszy więc najlepszy :twisted:
ech, gdybym miał te 5 klocków na takie zabawki..... :roll:
zgadza sie tyle ze 350D ma inna matryce niz 20D z tad bym sie doszukiwal roznic w ISO, natomiast 30d powinien byc lepszy taka jego rola ;-)
zgadza sie tyle ze 350D ma inna matryce niz 20D z tad bym sie doszukiwal roznic w ISO, natomiast 30d powinien byc lepszy taka jego rola ;-)
Zgadza sie, ze ma inna i ze jest nowszy. I z tego co opinie mowia - 350D robi minimalnie lepsze fotki niz 20D. Ale ja osobiscie nie sprawdzalem.
ps
nastepnym razem jak sie stykniemy, to sprawdzimy i zadamy koniec domyslom :wink:
nowe algorytmy odszumiania = nowe metody postprocessingu danych matrycy
ale przed przetwarzaniem wytwor matrycy jest ten sam. czyli z punktu widzenia RAW-ow (gwarantujacych, jakby nie patrzyc, zawsze najwyzsza jakosc) jakosc dokladnie ta sama...
no chyba ze cos sie innego zmienilo? ale nawet przedstawiciele Canona mowia, ze matryca jest ta sama
a z pustego to i Salomon nie naleje. nie urzadzajmy tutaj wiary w cuda
nastepnym razem jak sie stykniemy, to sprawdzimy i zadamy koniec domyslom :wink:
po co wywazac otwarte drzwi ;-) wykres z dpreview
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS350D/Samples/ISO/lumi-graph.gif)
Paweł Grabowski
26-03-2006, 22:44
NOi wszystko jasne , tylko czy ten test to jest wiarygodny? ;-). Ja to tam chcialbym w niego wierzyc :-)
Zauważyłem przedziwną rzecz - guma na gripie 30d śmierdzi jak chińskie trampki. Dziwne to, jeszcze nigdy mi ręce nie śmierdziały po robieniu zdjęć..
Robson01
26-03-2006, 23:03
Wynika z tego, że robienie zdjęć to bardzo śmierdzące zajęcie.:-)
Zauważyłem przedziwną rzecz - guma na gripie 30d śmierdzi jak chińskie trampki. Dziwne to, jeszcze nigdy mi ręce nie śmierdziały po robieniu zdjęć..
A ja już nabierałam ochoty na ten aparat...:shock:
Broncobilly
26-03-2006, 23:20
eee tam ja potrzebuje aparat do robienia zdjęć a nie do wąchania ;-) ale podoba ni sie ta nowa struktura katalogów po 1000 zdjęć Kopiowanie kilku katalogów po 100 i przelewanie tego do jednego zawsze mnie wkurzało.
eee tam ja potrzebuje aparat do robienia zdjęć a nie do wąchania ;-) ale podoba ni sie ta nowa struktura katalogów po 1000 zdjęć Kopiowanie kilku katalogów po 100 i przelewanie tego do jenego zawsze mnie wkurzało.
Faktycznie, to jest mocny argument :D
Broncobilly
26-03-2006, 23:29
Trochę mało innowacyjny w stosunku do 20D - tak jak wiekszośc oczekiwałem trochę większych zmian (a 10 milionowa matryca wydawała sie niemal pewniakiem) ten pewnie bardziej na 20 DM by pociągnoł jak na nowy numerek ale nie ma co wybrzydzać udało sie mi jekoś przeskoczyć etap 20D to na kupno tego już jestem skazany (tym bardziej że debiut nastąpił w najbardziej korzystnym dla mnie momencie - czas mojej aktywności fotograficznej zaczyna sie w połowie maja wiec jak sie teraz trafi za 4500 to go łykne a jak nie to poczekam jak sytuacja sie rozwinie na naszym rynku i kupie za miesiąc - troche czasu zostało i choć nowość kusi jak diabli to dam sobie trochę na wstrzymanie. No i czekam na ten nowy objektyw 17-55 2.8 IS - zawsze to w zestawie jest szansa by taniej kupić
cichy a wynalazku w postaci zasłonki do wizjera (takiej jak miał nikoś F90x lub olek e10 to ten Canon chyba jeszcze się nie dorobił ? Niby drobna rzecz ale przydatna była do robienia zdjęć nad tłumem z aparatem w wyciagniętej łapie
fotomania
26-03-2006, 23:41
Dokładnie, matryca jest ta sama, ale wyczytałem że nowe algorytmy odszumiania, ale to na dłuższych czasach, nie mam teraz 20d by porównać, wydaje się, że jest minimalnie ładniej na 1600.. Ale to tylko wydawanie się.
Szef dzialu obrazowania Canon INC USA , w oficjalnym komunikacie napisal ze roznica w jakosci zdjec pomiedzy 20 D a 30 D nie wystepuje .
Tak jezeli mozna to gdzie bylo napisane ze jakis z tych aparatow ma nowe algorytmy odszumiania ?
Jacek
Trochę mało innowacyjny w stosunku do 20D - tak jak wiekszośc oczekiwałem trochę większych zmian (a 10 milionowa matryca wydawała sie niemal pewniakiem)
spot, histogram RGB, dobrze rozwiazany MLU, telewizorek - po mojemu duzo bardziej wartosciowe zmiany niz glupie pakowanie megapikseli, z ktorych potem i tak nic nie wynika (bo bardziej szczegolowy obraz na pewno - co najwyzej wieksze pliki RAW).
ale to moja osobista opinia. 30D to wreszcie krok Canona w tym kierunku w ktorym trzeba. nie pakowania megapikseli czy bog wie ile punktow AF i klatek na sekunde, tylko w kierunku uzytkowosci. bo uzywa sie aparatu, a nie jego specyfikacji czy testow na dpreview
my 0.02$
Akustyk - dobry głos. Popieram.
no a ja jednak bym tez zauwazyl ze 30D to takze wydluzona ilosc zdjec w seri (zwiekszony bufor pamieci) i przelacznik w menu czy chcemy mies 3kl/s czy 5kl/s, z minosow jak narazie teoretycznych to skrocony czas pracy na bateriach wlasnie przez LCD...
a i jeszcze z plusow DIRECT PRINT :mrgreen:
dlaczego ten button nie mogl by byc user define??? tak jak SET :-(
jeszcze zeby Canon sie wysilil i dal korekte ekspozycji i flesza o 3 dzialki. i mozliwosc przelaczenia roli kolek nastawczych w manualu...
moze 40D... ?
Broncobilly
27-03-2006, 00:34
mnie tam te megapiksele też nie podniecaja aż tak bardzo - patrzę na nie raczej z boku bardziej przez pryzmat konkurencyjnosci z takim d200 bo i tak wszystcy go beda z nim porównywać a i Sony następca KM7 też raczej na pewno włozy 10mp. Ja pomiętam jeszcze lustrzanki Kodaka na bazie Nikona czy Canona które miały 2mp i kosztowały po 20 tys $.
A jeśli chodzi o spot to chyba nie innowacyjność tylko naprawanie ewidentnych knotów z poprzednich modeli.
Cichy jak mozesz to napisz ile kb ma najmniejszy jpg (najmniejsza rozdzielczość z największa kompresją ) trochę załuje ze nie ma tam takich z rozdzielczością 1024 - nie musiałbym nic zmniejszać jak trzeba by było coś szybko do netu wrzucić
mnie tam te megapiksele też nie podniecaja aż tak bardzo - patrzę na nie raczej z boku bardziej przez pryzmat konkurencyjnosci z takim d200 bo i tak wszystcy go beda z nim porównywać
no i sa takie porownania juz teraz z 20D. i ni grzyba z tych 10Mpix nie wynika lepsza jakosc. jakby nie patrzyl...
A jeśli chodzi o spot to chyba nie innowacyjność tylko naprawanie ewidentnych knotów z poprzednich modeli.
swiete slowa. badziewny analogowy Nikon czy Minolta za 100$ maja pomiar spotowy. a Canon z rozbrajajaca szczeroscia w reklamowce 5D pisze o spocie jako o pro-ficzerze... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: podobnie jak kiedys o E-TTL II.
panowie! nie robmy sobie jaj z pogrzebu ala Microsoft. jak dochodzicie do rozwiazan, ktory konkurencja miala n-lat temu, to chociaz nie rzucajcie drewnianymi haslami o niewiadomo jakim nowatorstwie :lol:
Broncobilly
27-03-2006, 00:39
no a ja jednak bym tez zauwazyl ze 30D to takze wydluzona ilosc zdjec w seri (zwiekszony bufor pamieci) i przelacznik w menu czy chcemy mies 3kl/s czy 5kl/s, z minosow jak narazie teoretycznych to skrocony czas pracy na bateriach wlasnie przez LCD...
a i jeszcze z plusow DIRECT PRINT :mrgreen:
dlaczego ten button nie mogl by byc user define??? tak jak SET :-(
to rzeczywiście to czego ludziom najbardziej brakowało - uważam, że guzik ten powinien być 2 razy wiekszy i fosforyzujący w nocy :lol:
Broncobilly
27-03-2006, 00:43
ja jeszcze bym zaproponował patent z dwoma slotami kart pamięci CF i SD z mozliwościa zapisywanie na jednej rawów a na drugiej jpg (taki mirroring by sie przydał przy szczególnie waznych zdjęciach) a ja bym z niego na co dzień korzystał przy opcji RAW + jpg - mają to juz niektóre wyzsze modele
mogę ci pozyczyć mojego słynnego EOS 1000 to dopiero zobaczysz :mrgreen:
Cichy, zaproponuj jakiś zlot od środy wzwyż ;-)
eee tam ja potrzebuje aparat do robienia zdjęć a nie do wąchania ale podoba ni sie ta nowa struktura katalogów po 1000 zdjęć Kopiowanie kilku katalogów po 100 i przelewanie tego do jednego zawsze mnie wkurzało.
uuu, kolega zadania domowego nie odrobił i nie korzysta z MxW Fotoloader, który ten problem już dawno rozwiązał i do tego numeruje zdjęcia 5 cyferkami, do czego Canon jeszcze nie dojrzał nawet w 30D 8-)
ale i tak będzie musiała powstać nowa wersja fotoloadera dla 5D, 30D i im podobnych, bo trochę zaczynają mieszać z tymi katalogami... tak więc, Cichy, muszę zajrzeć do instrukcji 30D :-)
Broncobilly
27-03-2006, 03:31
chyba rzeczywiscie cos przeoczyłem bo o tym MxW Fotoloader pierwszy raz slyszę. Ale prawde mówiac od tygodnia RAW Shooter mi sie nie otwiera i to dopiero jest problem (trochę boję sie przeładowywać system bo za dużo mogę stracić a RAW-owy plug in do PS też za bardzo mi nie chce odpalić. kiedyś w Olymusie podobała mi sie numeracja klatek zaczynająca sie od miesiąca daty i 4 cyfrowego nr klatki - co prawda to też było mało i często zdarzało mi sie że nr mi sie dublowały (wolałbym żeby dali ostatnią cyfrę roku i przynajmniej 5 cyfrowt numer)
po co wywazac otwarte drzwi ;-)
Ano po to, ze jak tescik na korzysc 20D to pan pokazujesz, a jak pisza, ze poprawili AF w 30D, to pan nie wierzysz ;-)
Porownywalna?
Chyba nie widziales zdjec z 20D i z 350D przy ISO1600.
Ano po to, ze jak tescik na korzysc 20D to pan pokazujesz, a jak pisza, ze poprawili AF w 30D, to pan nie wierzysz ;-)
ale poprawili? bo z tego co widze po watkach na dpreview, zmian w AF nie ma zadnych zauwazalnych pod wzgledem praktycznym
A gdzie w testach pisza ze poprawili AF w 30D wzgledem 20D?, bo to co pisza w reklamowkach jakos do mnie nie przemawia zbyt mocno... Staram sie weryfikowac reklamy wlasnie poprzez testy, jeli bylo by inaczej wszyscy by prali w Dosi ;-)
ale poprawili? bo z tego co widze po watkach na dpreview, zmian w AF nie ma zadnych zauwazalnych pod wzgledem praktycznym
Wiesz, roznie jest z tym co pisza.
W 20D wytrzymalosc migawki przewidziana jest (z tego co pamietam) na 100 000 klikniec. W 30D napisali, ze zwiekszyli wytrzymalosc migawki do... i tu uwaga - 100 000 klikniec ::confused: :mrgreen:
Czyms sie musimy sugerowac, ale jesli sie sugerujemy tym co pisza np. na DPreview, to badzmy konsekwetni a nie tylko wybiorczo co nam lepiej lezy;-)
Wiesz, roznie jest z tym co pisza.
W 20D wytrzymalosc migawki przewidziana jest (z tego co pamietam) na 100 000 klikniec. W 30D napisali, ze zwiekszyli wytrzymalosc migawki do... i tu uwaga - 100 000 klikniec ::confused: :mrgreen:
Czyms sie musimy sugerowac, ale jesli sie sugerujemy tym co pisza np. na DPreview, to badzmy konsekwetni a nie tylko wybiorczo co nam lepiej lezy;-)
z dpreview mialem na mysli opinie uzytkownikow, ktorzy juz mieli 30D w lapach i robili zdjecia.
a belkot marketingowy pozostawy marketoidom :-?
z dpreview mialem na mysli opinie uzytkownikow, ktorzy juz mieli 30D w lapach i robili zdjecia.
a belkot marketingowy pozostawy marketoidom :-?
Ty moze i miales na mysli uzytkownikow, ale tabelka przytoczona przez Jaca domyslam sie, ze nie byla robiona przez nich ;-) Dlatego zgadzam sie z Toba - belkot marketingowy pozostawmy marketoidom 8-)
A wracajac do tematu watku, to 30D wbrew opiniom niektorych (glownie posiadaczy 20D :!: :!: :!: ), to kolejny b. dobry ruch w strone uzytkownikow i ich potrzeb/uwag/oczekiwan.
Wg mnie, to moze byc kolejny sukces odnotowany na kartach sprzedazy Canona.
Ty moze i miales na mysli uzytkownikow, ale tabelka przytoczona przez Jaca domyslam sie, ze nie byla robiona przez nich ;-)
Jesli jestes w stanie zrobic takie wykresy i rzetelnie prorownac szumy na wysokich ISO to nie ma problemu ;-). dpreview ma naogol dobre zdjecia i porownanie problem najczesciej pojawia sie w interpretacji wynikow, tabelka jest wynikiem testu a nie papki marketingowej wiec dla mnie jest miarodajna.
A wracajac do tematu watku, to 30D wbrew opiniom niektorych (glownie posiadaczy 20D :!: :!: :!: ), to kolejny b. dobry ruch w strone uzytkownikow i ich potrzeb/uwag/oczekiwan.
Wg mnie, to moze byc kolejny sukces odnotowany na kartach sprzedazy Canona.
No to jest oczywiste nawet z kilku powodow:
1. 30D jest lepsze od 20D - to nigdy nie ulegalo zadnym watpliwosciom, pozostawala jedynie roznica w ocenie wartosci tych zmian i oplacalnosi wymiany/zakupu
2. 20D przestanie byc wkrotce produkowany wiec do wybory pozostanie tylko 30D lub uzywany 20D, tak wiec czy 30D moze czuc sie niepewnie na rynku?
To jest oczywiste dla mnie ze 30D raczej nie zwiekszy lawinowo sprzedazy w porownaniu do 20D ale rowniez sprzedaz niespadnie, poprostu jest to nowa lepsza wersja po faceliftingu b.dobrego apartu...
To jest oczywiste dla mnie ze 30D raczej nie zwiekszy lawinowo sprzedazy w porownaniu do 20D ale rowniez sprzedaz niespadnie, poprostu jest to nowa lepsza wersja po faceliftingu b.dobrego apartu...
To oczywiste, ze nie zwiekszy, bo i nie jest pierwszy na rynku.
A co do faceliftingu... coz, jak dla ciebie dodanie spota (kiedys dostepny tylko w jedynkach) do tej klasy aparatu to facelifting, to... ja sie poddaje :roll:
marabut199
27-03-2006, 12:45
Na moj rozum 30D to troche wiecej niz facelifting ale i nie taki skok jak z 300D na 350D. Pare rzeczy uzytecznych dolozyli i zapewnili konkurencyjnosc na kolejny rok.
To oczywiste, ze nie zwiekszy, bo i nie jest pierwszy na rynku.
A co do faceliftingu... coz, jak dla ciebie dodanie spota (kiedys dostepny tylko w jedynkach) do tej klasy aparatu to facelifting, to... ja sie poddaje :roll:
pewnie ze tak ile osob bedzie umialo pomierzyc punktowo kilka elementow sceny i wyciagnac z tego prawidlowe ustawienie w trybie M, znacznie szybciej jest robic np pomiarem matrycowym albo CW i zerknac na histogram, ktory jak sie przyjzec ma pionowe kreski co 1EV wiec od razu widac jaka korekte wprowadzic, w dobie cyfry spot juz nie ma takiego znaczenia jak kiedys, od razu widzisz jak zostalo naswietlona klatkai co jest przepalone a co wymaga doswietlenia, podobnie jest ze swiatlomierzem, mozna sie spokojnie bez niego obejsc i prawidlowo naswietlac kazda scene... to jest cyfra
pewnie ze tak ile osob bedzie umialo pomierzyc punktowo kilka elementow sceny i wyciagnac z tego prawidlowe ustawienie w trybie M, znacznie szybciej jest robic np pomiarem matrycowym albo CW i zerknac na histogram,
z tym to bym bardzo mocno polemizowal. ja bardzo czesto znajduje sie w sytuacji w ktorej potrzebuje tylko prezycyjnie wskazac punkt z okreslona jasnoscia i to wystarcza. spot jest akurat pieronsko wygodny. bo te 9% w centrum kadru to naprawde potezny kaaaaawal obszaru. zwlaszcza jak sie pracuje ultra-szerokokatnymi obiektywami. albo w swietle kontrowym, gdzie istotny jest pomiar na jasne partie (czyli: zawsze gdy chodzi o przyrode)
ktory jak sie przyjzec ma pionowe kreski co 1EV wiec od razu widac jaka korekte wprowadzic
tylko ze histogram jest wylacznie na podstawie zielonego kanalu. a spot dziala monochromatycznie. to czasem duuuza roznica.
inna kwestia - czasem mozna sobie powtarzac ujecia i bawic sie w cykanie wg. histogramu, a czasem potrzebne jest od razu prawidlowe naswietlenie.
dobry pomiar swiatla to absolutna podstawa do pracy z aparatem. i to ze Canon od lat tnie mozliwosci to nie jest troska o radzenie sobie klienta (bo w koncu mozna z tych mozliwosci nie korzystac) tylko zwyczajne sk... albo traktowanie ludzi jak debili.
w dobie cyfry spot juz nie ma takiego znaczenia jak kiedys, od razu widzisz jak zostalo naswietlona klatkai co jest przepalone a co wymaga doswietlenia, podobnie jest ze swiatlomierzem, mozna sie spokojnie bez niego obejsc i prawidlowo naswietlac kazda scene... to jest cyfra
jesli ta klatka ktora naswietlisz po poprawce jest tym samym co klatka testowa. a to nie zawsze jest to samo.
zreszta - po co klapac lustrem 2 razy, jak mozna to zrobic od razu dobrze? tego akurat nie rozumiem.
nie rozumiem, i nie mam zamiaru usprawiedliwiac Canona ktory pomiar spotowy uwaza za bog wie jak profesjonalny ficzer. dobrze, ze firma zdecydowala sie zejsc z piedestalu swej boskosci i "wydac spot masom". dzieki ci o wielki Canonie. wreszcie mozna uzywac normalnych funkcji fotograficznych w aparatach semi-pro. /sarcasm
tylko ze histogram jest wylacznie na podstawie zielonego kanalu. a spot dziala monochromatycznie. to czasem duuuza roznica.
O... Skąd masz takie informacje?
O... Skąd masz takie informacje?
z otwarcia sobie pliku w ZoomBrowserze i DPP i porownania histogramu na LSD z tym co widac na poszczegolnych kanalach :)
przynajmniej w 10D tak jest
Cichy - dobry człowieku, na kiedy przewidujesz u siebie dostępność EF-S 17-55 f 2,8 IS i jaką cenę orientacyjnie ??
Pozdrawiam
Maniek
z otwarcia sobie pliku w ZoomBrowserze i DPP i porownania histogramu na LSD z tym co widac na poszczegolnych kanalach :)
przynajmniej w 10D tak jest
Uuu.. To lipa. Jak będę miał czas i ochotę, to sprawdzę jak to jest w 350D.
W FJ nadal widnieje cena za 30D 4444zl :shock:
To chyba nie ma powodow do narzekan na ta cene, trzeba kupowac :)
Broncobilly
28-03-2006, 04:02
W FJ nadal widnieje cena za 30D 4444zl :shock:
to sprawdź czy jest za tyle - jutro ci kase wysle to mi kupisz (przy okazji sam sie ninm troche pobawisz ;-) )
Za tyle to se sam kupie ;)
Paweł Grabowski
28-03-2006, 08:19
Czesc!
Chodzi o sklep FotoJoker? Na ich stronie nic nie znajduje na temat 30D. Skad ta informacja? Czacha: powiedz cos wiecej to moze i inni sie zalapia ;-).
Pozdrawiam
Paweł
[QUOTE=Cichy]Dodaję fotki na iso 100,800,1600 i 3200.
Jedno tylko pytanko, dlaczego na wszystkich exif'ach jest ten sam czas naświetlania skoro została zmieniona czułość ISO?? Coś nie tak jest z tymi fotkami.
Dodaję fotki na iso 100,800,1600 i 3200.
Jedno tylko pytanko, dlaczego na wszystkich exif'ach jest ten sam czas naświetlania skoro została zmieniona czułość ISO?? Coś nie tak jest z tymi fotkami.
ano dlatego ze pewnie byly robione w Ttrybie M i to lampy dbaly zeby dobrze doswietlic scene do stalych nastawow w aparacie
przykladowy exif
Camera Make: Canon
Camera Model: Canon EOS 30D
Image Date: 2006:03:26 19:56:09
Flash Used: Yes (Manual)
Focal Length: 66.0mm
CCD Width: 22.48mm
Exposure Time: 0.0050 s (1/200)
Aperture: f/6.3
ISO equiv: 100
White Balance: Auto
Metering Mode: Spot
Exposure: Manual
Exposure Mode: Manual
[QUOTE=Cichy]Dodaję fotki na iso 100,800,1600 i 3200.
To chyba bardzo dobrze , że zdjęcia porównawcze były robione na identycznych parametrach ? Zmieniało się tylko światło, jak napisał Jac.
Cichy prosiłbym Cię, żebyś znalazł ewentualne mankamenty 30D (oprócz tej gumy na gripie). Lada dzień chce kupic tą puszkę i chciałbym wiedziec o ewentualnych błędach.
Paweł Grabowski
28-03-2006, 17:29
Przychylam sie do wniosku morek61. Cichy daj znac cos takze na ten temat, o ile takie rzeczy istnieja ;-).
Pozdrawiam
Paweł
Ja równiez lada dzień bedę ją kupował. zróbmy może jakieś zbiorowe zamówienie, to i taniej bedzie ;)
informacja z pierwszej reki - pracuje w FJ :mrgreen:
niestety nie jest to cena do sprzedazy detalicznej - taka informacje otrzymalem dzis z centrali :( szkoda kurcze..
Paweł Grabowski
28-03-2006, 19:17
Bachoo : Niech Cichy złoży oferte na forum lub na PW to zobaczymy coz atrakcyjnoscia.
Czacha : to dla kogo ta cena??? I jaka jest/bedzie dla indywidulanych zakupowiczów?
Pozdrowki
Paweł
a tak z ciekawosci zapytam: czy dokonali technologicznego skoku w kosmos i umiescili w wizjerze informacje o ISO? ewentualnie na lcd?
Tomasz1972
28-03-2006, 21:40
a tak z ciekawosci zapytam: czy dokonali technologicznego skoku w kosmos i umiescili w wizjerze informacje o ISO? ewentualnie na lcd?
TAK:)
No i co z tym 30D???? Cichy jest cicho........
co wiecej, jest hiper-profesjonalny-niezwykle-niesamowity ficzer zwany pomiarem spotowym. tak, taki jak w kosztujacych 100$ najbardziej go...nych mydelnicach Nikona czy Minolty :mrgreen:
Paweł Grabowski
28-03-2006, 22:06
Malo tego jest jeszcze jeden ficzer bez ktorego zaden profi ani amator obyc sie nie moze a jest to : PictBridge - guzik do drukowania z aparatu. W 5D instrukcja poswieca temu 17 stron, a o pomiarze swiatla jest pol strony doslownie :-). NO coz drukowanie zdjec to powazna sprawa mniejsza o to jak je zrobic :-)
Malo tego jest jeszcze jeden ficzer bez ktorego zaden profi ani amator obyc sie nie moze a jest to : PictBridge
PictBridge to dokladniej rzecz biorac standard przesylania zdjec do drukarek foto :) i z nim zgodny jest juz 20D.
- guzik do drukowania z aparatu. W 5D instrukcja poswieca temu 17 stron, a o pomiarze swiatla jest pol strony doslownie :-). NO coz drukowanie zdjec to powazna sprawa mniejsza o to jak je zrobic :-)
a ten mega-zajeb... guzik wabi sie DirectPrint :mrgreen:
a 17 stron to zdecydowanie za malo zeby w pelni omowic jego niewiarygodne znaczenie dla wygody fotografowania w terenie i jakosci zdjec. well... sort of :roll:
W 5D instrukcja poswieca temu 17 stron
A tak btw, czy w 5D jest możliwe drukowanie RAW-ów?
Broncobilly
28-03-2006, 22:32
informacja z pierwszej reki - pracuje w FJ :mrgreen:
niestety nie jest to cena do sprzedazy detalicznej - taka informacje otrzymalem dzis z centrali :( szkoda kurcze..
toć my tu spokojnie kupimy hurtem z 15 szt - ja na pierwszy już sie zapisuję
Paweł Grabowski
28-03-2006, 22:37
Akustyk - dzieki za wyjasnienie szczegolowe tego mega ficzera.
Piast9 - instrukcja nic nie pisze ,ale skoro aparat robi z RAW-a JPG-a to pewnie moze go zrobic chocby po to aby wydrukowac. Ale to nic jeszcze tam sa rozne ficzery tego ficzera i mozna ustaic kolorki , rozjasnienia twarzy i takie inne tego typu opcje samego wydruku :-). Poszli na calosc :-).
Broncobilly - jezeli ceny hurtowe bede atrakcyjne to opcjawarta rozwazenia absolutnie, ale poki co poczekajmy na oferte sprawdzonego Cichego
Pozdrowki
Paweł
To moze dowiedz sie jakie jest minimalne zamowienie hurtowe i tu na forum spokojnie by sie pewnie taka kupka chetnych zebrala (mnie nie liczcie, tak sie tylko wtracam).
Piast9 - instrukcja nic nie pisze ,ale skoro aparat robi z RAW-a JPG-a to pewnie moze go zrobic chocby po to aby wydrukowac.
OK. Tak pytam, bo jedyne zastosowanie do tego guzika widzę we współpracy z drukarką termosublimacyjną na wyjeździe jakimś (próbny wydruk, pocztówki do znajomych itp). 350D rawa nie druknie. :|
toć my tu spokojnie kupimy hurtem z 15 szt - ja na pierwszy już sie zapisuję
DRUGI!!!! kto dalej? :)
Wszyscy chcą 30D chcę i ja!
Jestem trzeci.
DRUGI!!!! kto dalej? :)
Też dopisuję się na listę.Jako czwarty.
Tym sposobem zrobimy hurtowe zamówienie:)
Paweł Grabowski
29-03-2006, 08:06
Chce i ja :-)
Zapisuje sie na liste jako piąty.
Poprawilem numer zamawiajacego.
Pozdrowki
Paweł
Zapisuję się nas listę jako szósty bo wcześniej były dwie czwórki
Ja w następnym tygodniu jak nic nie dojdzie do skutku będę szukał w Fotoi lub u Grosmana
Witam wszystkich,
To mój pierwszy post na tym forum. Jeżeli ktoś chciałby zorganizować zakup hurtowy EOSa 30D, to ja ja jestem nr 7. :)
Pzdr.
Bartek
wieslaw27
29-03-2006, 08:51
Jestem zainteresowany jako ósmy. Pozdrawiam Wiesław
pantarej
29-03-2006, 12:40
no to ja dziewięć :-)
Broncobilly
29-03-2006, 14:54
Czacha działaj - jak cena jest taka jak pisałes to ja mam jeszcze chętnego na 10 szt czyli razem już na dwadziescia masz zamówienie.
Dobry :)
Dwudziesty (9+10+ ja :D) (pod warunkiem odbioru w Krakowie).
Łapa wszystkim
L.
Paweł Grabowski
29-03-2006, 17:55
Lolido: z tym odbiorem to bedzieproblem, Czacha z Bialegostoku, ale moze wysla do FJ w Krakowie. tak apropo witam krajana ja tez z Krakowa :-)
Pozdrowki
Paweł
Paweł:
Własnie na to liczę ...może się da :)
witam, witam :D
czyżby malo tu Krakusów?....hmmm
synoptyk
29-03-2006, 20:26
To ja zaczynam trzecią dziesiątkę-21
Odbiór w Rzeszowie
Paweł Grabowski
29-03-2006, 20:43
A Czacha i Cichy jak milczeli tak milczą, pewne wspolna strategie cenowa ustalają ;-).
Pozdro
Paweł
Wybaczcie, dzis kolejne 12h w pracy ;) Moge wystosowac takie zapytanie do dyrekcji.. ale pytanie, czy to nie to samo co zlozyc zamowienie w Canon PL na tak duze zamowienie?
A tak poza tym, raczej w gre wchodzila by wyslka kurierem.. chyba ze ktos by przyjechal do B-stoku.. ale i tak wpierw przedplata na konto, bo trzeba przeciez za to jakos zaplacic ;)
No ale to gdybanie - jesli bedzie cos wiadomo to dam znac.. narazie nie napalac sie :)
Paweł Grabowski
29-03-2006, 22:18
Przedplata wiadomo, wysylka kurierem coz trudno co robić. Rozumiem ze nie jestesmy wstanie zalatwic z szefostwem FJ wysylki dla poszczegolnych osob na FJ w konkretnych miastach. Zreszta to i tak niezly zamiąch jest, bo jak sie ktos wylamie to blada twarz dla reszty co wyslala kase :-). Czacha zapytaj dyrekcji moze akurat sie uda. Jak dla mnie wysylka kurierem jest OK!. Napisz co z gwarancja, czy to by bylo z dystrybucji Canona z polska gwarancją?
Pozdrowki
Jak sie dowiem to napisze - narazie nie ma co snuc domyslow.
Broncobilly
29-03-2006, 23:29
już chyba z tym odbiorem w Krakowie to przesadzacie przy tej cenie - tak dobrze to tylko w Erze mają ;-)
Broncobilly
29-03-2006, 23:32
Wybaczcie, dzis kolejne 12h w pracy ;) Moge wystosowac takie zapytanie do dyrekcji.. ale pytanie, czy to nie to samo co zlozyc zamowienie w Canon PL na tak duze zamowienie?
A tak poza tym, raczej w gre wchodzila by wyslka kurierem.. chyba ze ktos by przyjechal do B-stoku.. ale i tak wpierw przedplata na konto, bo trzeba przeciez za to jakos zaplacic ;)
No ale to gdybanie - jesli bedzie cos wiadomo to dam znac.. narazie nie napalac sie :)
ja po swoje 11 szt moge przyjechać osobiście - a jak ktoś wpłaci to mogę i dla niego odebrać i wysłać Stolicą (mam rabat po 20 - 25 zł od paczki wyjdzie
Oj, niech no ten watek tylko przeczytaja ludzie z forum Nikona, z ktorych tak sie nabijaliscie(-smy) przy okazji przedpremierowych zapisow na D200 ;-)
No ale roznica polega na tym, ze 30D juz jest - a zapisy dotycza jedynia mozliwosci zorganizowania dobrej ceny :)
wieslaw27
30-03-2006, 16:04
Dobrze powiedziane. Pozdrawiam Wiesław
przemoch
30-03-2006, 19:29
witam.
ja zakupiłem 30d kit (EF 18-55 mm) wczoraj - cena we włoszech 1200 euro, niestety mam na razie tylko instrukcję po włosku - ale już się ciągnie wersja ang.
co wiecej, jest hiper-profesjonalny-niezwykle-niesamowity ficzer zwany pomiarem spotowym. tak, taki jak w kosztujacych 100$ najbardziej go...nych mydelnicach Nikona czy Minolty :mrgreen:
wow... czyzby kuniec slynnej najbardziej idiotycznej na swiecie polityki segmentacji rynku przez canona?
Paweł Grabowski
31-03-2006, 21:03
Witam!
Czekam na info od Czachy i Cichego do niedzieli wieczorem, jak nie bedzie konretnej oferty to ide kupic 30D gdziesik u nas. W zwiazku z tym wypadne z listy.
Pozdrowki
Paweł
Na chwile obecna dyrekcja nie jest w stanie podac ceny, gdyz wszystkie 100 sztuk jakie mieli poszly w swiat. Nie wiadomo jak bedzie cena zakupu nowej - tak wiec nie znana jest rowniez cena dla nas.
Poza tym, tak zaczalem myslec, ze ciezko bylo by to wszystko zorganizowac. Juz widze jak byl bym wzywany do urzedzu skarbowego gdyby na moim koncie zaczely by sie pojawiac takie sumy.. ;)
Chyba pozostaja inne zrodla - w taki wypadku zostaje przy 20D ;)
Sory Czacha ale odkąd to urzad skarbowy ma wglad do Twojego prywatnego konta ?
To nie ich sprawa za bardzo. Możesz sobie tam nawet przelać kilka milionów i nic nikomu do tego.
Robson01
01-04-2006, 00:58
Urzędnicy skarbowi mają prawo wglądu do prywatnego kąta tylko w przypadku prowadzenia oficjalnego dochodzenia związanego z przestępstwem skarbowym danej osoby. Inaczej bank nie udzieli żadnych informacji.
wow... czyzby kuniec slynnej najbardziej idiotycznej na swiecie polityki segmentacji rynku przez canona?
alez skad Ci sie taki glupi pomysl przypaletal? :)
toz to bylby koniec swiata... :?
Urzędnicy skarbowi mają prawo wglądu do prywatnego kąta tylko w przypadku prowadzenia oficjalnego dochodzenia związanego z przestępstwem skarbowym danej osoby. Inaczej bank nie udzieli żadnych informacji.
Pudlo:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Kazdy bank ma obowiazek poinformowac nadzor bankowy o kazdej transakcji powyzej 10 000 EUR. Wplata na konto jest transakcja. Oczywiscie kwoty za 30D nie przekraczaja tego ale juz jednorazowa wplata za 20, 30 sztuk napewno. Oczywiscie nie znaczy to, iz nadzor od razu leci do US:mrgreen: :mrgreen: choc w dzisiejszych czasach to chyba nawet rodzonemu bratu ufac....:roll:
Broncobilly
02-04-2006, 03:40
Na chwile obecna dyrekcja nie jest w stanie podac ceny, gdyz wszystkie 100 sztuk jakie mieli poszly w swiat. Nie wiadomo jak bedzie cena zakupu nowej - tak wiec nie znana jest rowniez cena dla nas.
Poza tym, tak zaczalem myslec, ze ciezko bylo by to wszystko zorganizowac. Juz widze jak byl bym wzywany do urzedzu skarbowego gdyby na moim koncie zaczely by sie pojawiac takie sumy.. ;)
Chyba pozostaja inne zrodla - w taki wypadku zostaje przy 20D ;)
jesli cena bedzie tak jak pisales to dalej potwierdzam zapis na 11 szt odbiór własny płatność gotówką - łacznie z fakturą VAT jesli trzeba
Robson01
02-04-2006, 13:01
Pudlo:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Kazdy bank ma obowiazek poinformowac nadzor bankowy o kazdej transakcji powyzej 10 000 EUR. Wplata na konto jest transakcja. Oczywiscie kwoty za 30D nie przekraczaja tego ale juz jednorazowa wplata za 20, 30 sztuk napewno. Oczywiscie nie znaczy to, iz nadzor od razu leci do US:mrgreen: :mrgreen: choc w dzisiejszych czasach to chyba nawet rodzonemu bratu ufac....:roll:
Raczej każdy wpłaca tylko za swój egzemplarz 30D, tak więc nie jest to jednorazowa wpłata i jako taka nie podlega przytoczonemu przez ciebie "obowiązkowi" zgłoszeniowemu.
pytanie do tych co 30D już macali lub posiadają: jak głośna jest migawka ? cichsza niż w 20D ?
Pozdrawiam
maniek
Dołączam się do pytania o odgłosy migawki.
BTW : Czy rawy z 30d i 20d są z sobą kompatybilne :wink:
Czy też wymagana jest aktualizacja oprogramowania?
wieslaw27
02-04-2006, 17:59
Czy może ktoś dziś na giełdzie w stodole nabywał, jakie ceny ilu sprzedających miało w ofercie.
Dołączam się do pytania o odgłosy migawki.
BTW : Czy rawy z 30d i 20d są z sobą kompatybilne :wink:
Czy też wymagana jest aktualizacja oprogramowania?
nie znam odglosu migawki z 20d ale ten z 30d podobno jest miedzt miedzy 350d a 20d calkiem przyjemny co do rawow to narazie tylko ddp i nowy C1 potrafia tego rawa odczytac
Czy może ktoś dziś na giełdzie w stodole nabywał, jakie ceny ilu sprzedających miało w ofercie.
Nie nabywałem ale widziałem u każdego wiekszego sprzedawcy na giełdzie . O cene nie pytałem.
Paprochwbody
02-04-2006, 22:30
Za 30D na giełdzie wołali dziś 4800. Z kitem 18-55. Wg mnie dźwięk migawki zbytnio się nie poprawił (tzn się nie wyciszył).
Paweł Grabowski
03-04-2006, 14:59
Stało się :-). Mam i ja.
Pozdrowki
Paweł
czyta wam raw-y CS2 z 30D?
Pozdrawiam
Oczywiście, że MIGAWKA jest cichsza od 20d i brzmi jak połączenie dźwięku 20d i 350d.
Canon EOS 30D Review na dpreview - http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/
Ponawiam moje pytanie.Czyta wam Raw-y CS2??
Paweł Grabowski
04-04-2006, 20:21
Pare wrazen na gorąco.
Moje pierwsze wrazenia - SUPER :-). Pewnie jak wiekszosc z nas poczynilem testy na karcie testowej FF/BF i wyszedl maly FF na 28-135IS. Ale na normalnych zdjęciach nie widac. Ten obiektyw zreszta do cyfry stworzony nie jest i mydli calkiem calkiem bardziej niż bardzo. Podobnie bylo na 5D wiec zdaje sie ze ten egzemplarz tak ma. Moj 17-40L jak dla mnie bez zastrzezen czy super ostro to jeszcze przyjdzie sprawdzic ale na paru testowych fotkach podobnie jak na 5D jest ostro od pelnej dziury i ostrzy w punkt. 50/f1.8 do portretow niesamowity (fajna zabawa z moim 8 miesiecznym synkiem). Ale przyslony 1.8 to chyba uzywac trzeba tylko w jakis ekstremach bo glebia ma 2 czy 3 centymetry i pol zdjecia nieostro wiec mydlem przy tej przyslonie nawet jak jest to nie ma sie co przejmowac IMHO. Uzywam wiec 4.0 - 5.6 i jest brzytwa. Nie sprawdzalem jeszcze 90-300 ale na dlugim koncu to juz 480mm i rece drza bardzo, wiec nawet wykadrowac to problem, statyw obowiazkowy! Chyba ze ja tylko tak mam, zreszta po tym szkle sie fajerwerkow nie spodziewam, ale do nauki i podpatrywania ptaszkow bedzie OK.
Samo body super rozmiar, troche ciezkie ale podobno to zaleta. Z 17-40 i 420EX niezly kawalek klocka sie robi. Zaczynam podziwiac fotoreporterow. Grip rzeczywiscie czuc Chinska gumą :-), zwlaszcza jak sie od rak troche rozgrzeje. Przy 5D tego efektu nie wyczulem. Zaskoczyla mnie szybkośc 5kl/sek, niezly karabin maszynowy. Co do kart CF to mam zwykleg SANDISKA 1GB i nie wyczulem na razie potrzeby posiadania szybszej karty. 30 zdjec w serii do bufora w wiekszosci wypadkow powinno wystarczyc.
Podsumowujac zbieram na zamiennik 28-135IS czyli 24-105L IS. To nastepny cel, a tymczasem nie zwarzajac na latajace FF/BF ide pocykac troche fotek.
Acha jeszcze jedna zaleta, zdjecia z cyfry mozna ogladnac w tym samym dniu po sesji i wyciagnac wnioski. Ma sie pelne dane o zrobionym zdjęciu. Tego bardzo brakuje na analogu. Moj 300V bedzie dzielnie sluzyl do 17-40 zamiast EF-S 10-22 ;-) na 30D. Za to licznik bije jak zwariowany, jak podsumowałem ile ten jeden dzien by mnie na 300V kosztował to strach sie bac :-).
Pozdrawiam
Paweł
Mam i ja ale nie mam polskiej instrukcji, a moze koś się podzieli jeżeli takową posiada?
Paprochwbody
04-04-2006, 23:36
Mam instrukcję po polsku, ale jako książeczkę, podzielę się z tobą, jeśli chcesz skan.
Mam instrukcję po polsku, ale jako książeczkę, podzielę się z tobą, jeśli chcesz skan.
Było by miło skan w zupełności wystarczy :)
Czacha.
Nadal nic nie wiadomo z hurtowym zakupem 30D? Jeżeli nie to daj znać wówczas będę poszukiwał innego taniego sprzedawcy, ale ceny 4.444PLN jeszcze nigdzie nie widizałem wiec wolałbym zakup sfinalizować z Tobą.
Pozdrawiam.
emisiaczek
05-04-2006, 10:25
Canon EOS 30D Review na dpreview - http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/
nie mam 30d i sie nie szykuje ;( ale cos mi te testy phila o kant stolu leca, szczegolnie jak dopatrywal sie wad w d50 a w 350d nie. Wracajac do tematu "Wide range of image parameter adjustment (-4 to +4 for most)" czy te rozszerzenie to faktyczne rozszerzenie czy dodanie dwoch krokow.
Niestety odpowiedzi brak, co potraktowal bym na rowni z odmowa.
A to szkoda :( bo zaoszczędzone pare stówek przeznaczyłbym na zakup lepszego obiektywu.
Mówi sie trudno. Dziękujemy za dobre checi.
kris6000
05-04-2006, 10:56
Paprochwbody:
Czy mógłbym również poprosić o skan instrukcji do 30D
Pozdrawiam
Paprochwbody
05-04-2006, 10:57
OK chłopaki, ale będę wam wysyłał po kawałku, tego jest dużo: po 20 stron instrukcji dziennie, OK?:-D
kris6000
05-04-2006, 11:25
Paprochwbody: wielkie dzięki
Podam Ci maila na priv
Pozdrawiam
TommyTheCat
05-04-2006, 22:03
Paprochwbody: mysl juz nad jakims serwerem na manual bo zaraz sie zacznie lancuszek :D
Ale wam dobrze. Też chciałbym mieć 30D :P no może kiedyś się dorobie bo narazie to do mojej 350 musze jeszcze kilka akcesoriów kupić. Pewnie jak będzie 50D to wtedy puche zmienie heheh
Paweł Grabowski
05-04-2006, 22:53
Bonku ja zaczynalem zbierac i marzyc jak wszedl 300D , dopiolem swogo dopiero przy 30D (przeszlem 300D, 10D, 20D, 350D).
Pozdrowki
Paweł
Paprochwbody
05-04-2006, 23:27
TommytheCat:Za drobną opłatą jestem w stanie zrobić nawet własną instrukcję do 30D:mrgreen: i do niej dorobić stronę internetową.
Będę wysyłał po kawałku codziennie do kolegów, może oni też potem podzielą się z innymi:-D
TommyTheCat
05-04-2006, 23:33
wiem co pisze, niebawem ruszy lawina :P
Witam,
właśnie zmieniłem 350d na 30d. Różnica mówie Wam jest niesamowita.
W stosunku do mojego egzemplarza 350d (a trochę był lewy ) w 30d :
- szybciej działa AF
- lepiej działa pomiar światła, w 350d pomimo poprawnego histogramu zdjęcia wymagały sporo pracy aby je poprawnie naświetlić w PS
- super ergonomia
i przedewszystkim fotki niesamowicie ostre .
Podejrzewam, że mój 350d był dobrze skopany bo w serwisie Canon nie poradzili sobie z jego naprawą i skorzystałem z prawa do wymiany :mrgreen:
i przedewszystkim fotki niesamowicie ostre .
Na tym samym obiektywie??
(...) i przedewszystkim fotki niesamowicie ostre.
Kurczę, matryca ta co w 20D czyli porównywalna z 350D. Podłączam się do pytania czy na tym samym szkle?
EDIT: Doooooooooobra :) Myślałem, że zmienił puchę na 30D, a wcześniej zamienił uszkodzene 350D na dobre. No i chciałem wytknąć nadmierne podniecanie się 30D ;)
Przeciez napisal, ze mial uszkodzone body, ze az mu serwis wymienil na 30D bo nie mogli tego naprawic.
Przeciez napisal, ze mial uszkodzone body, ze az mu serwis wymienil na 30D bo nie mogli tego naprawic.
No to po co pisze takie ... : "i przedewszystkim fotki niesamowicie ostre". Co to za porównanie i do czego? Do uszkodzonego aparatu?? To tak samo można powiedzieć że nieuszkodzony 350D ma fotki niesamowicie ostre w porównaniu do uszkodzonego 350D. Rewelacja...
właśnie zmieniłem 350d na 30d. Różnica mówie Wam jest niesamowita.
Nie znacie kogoś kto by chciał kupić moje 350D :)
A tak swoja droga zobaczcie na ten link:
http://www.bestpricecameras.com/501564-0-1.html
900$!!, czyli na dzien dzisiejszy cena za sam korpus wynosi około 2900zł.:) Może miał ktoś jakieś doświadczenia z tym sklepem? Trzeba przyznać, że cena kusi
Pozdrawiam
Może miał ktoś jakieś doświadczenia z tym sklepem?
Ktoś miał:
http://www.resellerratings.com/seller8754.html
http://www.resellerratings.com/seller9662.html
Nadal cena kusi? Ludzie, trochę myślenia... there is no such thing as free lunch :-?
No to po co pisze takie ... : "i przedewszystkim fotki niesamowicie ostre". Co to za porównanie i do czego? Do uszkodzonego aparatu?? To tak samo można powiedzieć że nieuszkodzony 350D ma fotki niesamowicie ostre w porównaniu do uszkodzonego 350D. Rewelacja...
Mnie o to nie pytaj :)
Ja tez nie widze sensu takiego porownania.
Ejże, chyba za bardzo po mnie jeździcie.
Napaliłem się na nowe body, stąd też takie na gorąco podałem subiektywne odczucia. Nie miałem zamierzenia rozpętać takiej burzy - sorry !
Paweł Grabowski
10-04-2006, 21:43
Witam!
Wracajac do tematu 30D + rozne obiektywy to jestem coraz bardziej zdegustowany jakoscia 28-135IS. Dziwny jest ten moj egzemplarz. Jest mniej ostry w gornej czesci kadru, a zwlaszcza w lewym gornym rogu. Czy ktos cos takiego mial? Autofokus takze czesto sie myli w porownaniu do 17-40L i ustawia ostrosc nie na to na co ostrzylem. Dziwy Panie dziwy w takim drogim badz co badz szkle.
Milo jestem zaskoczony 90-300 po przymknieciu do f8 jest bardziej niz OK i na 90 i na 300mm, posrednio tylko lepiej, ostrzy dobrze i w punkt.
Pozdrowki
Paweł
Robson01
10-04-2006, 21:56
Miałem 28-235 IS podpiętego do 33V, gdy zmieniłem puszkę na cyfrę zmieniłem, a raczej zamieniłem też szkło. Na 17-40, który okazał się zdecydowanie lepszy pod każdym względem (oczywiście pomijam zakres ogniskowych i IS).
Ejże, chyba za bardzo po mnie jeździcie.
Napaliłem się na nowe body, stąd też takie na gorąco podałem subiektywne odczucia. Nie miałem zamierzenia rozpętać takiej burzy - sorry !
Ano ja też sie najarałem. Jak sobie potrzymałem w łapce, pokręciłem kółkiem i popatrzyłem przez wizjer, to 350D stał się jakiś taki... mały, plastikowy, niewygodny, a przede wszystkim wizjer stał się wielkości znaczka pocztowego na końcu tunelu :]
Miało być 70-300 IS USM do 350tki ale będzie 30D z KITem i 50 1.8 które już mam, chyba że ktoś mi wybije ten genialny pomysł z głowy :)
Zamiast szkla bierzesz puszke? :]
Pomysl jak pomysl, ale tym 30D z kitem + 50 nie zrobisz polowy zdjec ktore bys zrobil 350D kit + 50 + 70-300
"mambe owocową" mam i ja!
P.S. fajny. i jak już ktos tu powiedział - guma trąci chińskimi trampkami.
Paweł Grabowski
11-04-2006, 07:17
Bachoo witaj w klubie i zapodaj Twoje doswiadczenia z posiadanymi szklami. Pozdrowki Paweł
Tra la la la la! Mam i ja! Wprawdzie jeszcze puszeczka nie jest u mnie, ale jutro w samo południe :-) się spotkamy :-)
Korzystając z okazji dziękuję mojemu D60 za wierną i dobrą służbę! (tutaj wszyscy wstają i biją brawo ;-) ).
Puszka już jest - boshe! Ale ten grip śmierdzi :-)) Niestety potwierdza się opinia Cichego o chińskich trampkach :-) Mieć tylko nadzieję, że to z czasem minie.
Puszka 30D jest bajecznie fajna - narazie nie miałem czasu gruntownie przetestować, bo siedzę w robocie, ale już po pierwszych fotkach czuję, że to jest to :-) Walnąłem parę fotem z lampą i nie musiałem FEL'ować - dla mnie bomba!
Rum-bum-bum. Właśnie dostałem swojego 30D :)
Pierwsze wrażenia po przenosinach z 300D są piorunujące.
Jutro sprawdzian na lotnisku o ile nie będzie lać ;)
Pozdrówka,
Paweł.
Bachoo witaj w klubie i zapodaj Twoje doswiadczenia z posiadanymi szklami. Pozdrowki Paweł
Moje doświadczenia narazie ograniczają sie do KITowego 18-55 (mimo wszytsko nie jest az tak zle jak sie spodziewałem), bo do tej pory na analogu z FD jechałem + na coolpixie 990 + na pożyczanym d70 i 5d :). wiec cała przygoda z budowaniem szklanej armii jest przede mną. zaczne od 50 1.8, potem 17-40 L albo od nowy 17-55 2.8. ciekawe jaka bedzie roznica pomiedzy tymi dwoma. napewno te dwa bedzie sie ze sobą porównywać i nie jeden test też sie pojawi. niby 17-40 juz pod FF jest ale to jezeli już to za jakieś 3 lata. a przez 3 lata w szkiełkach moze sie wiele pododawać.
Niestety kłapanie lustra w 30D jest baaardzo mało subtelne :-) D60 był przy 30-ce cichutki jak myszka :-)
Właśnie sprawdziłem AF'a i jest 100% ideału - ostrzy w punkt z każdym szkiełkiem z mojej ubogiej szklarni.
Szkoda, że w komplecie nie dają standardowo DC-coupler'a, bo w pewnych okolicznościach był przydatny (widzę, że jest na liście dodatkowych, a co za tym idzie płatnych, akcesoriów).
Obawiałem się nieco prędkości transferów z Microdrive'a, ale jestem mile zaskoczony, choć MD nowością nie jest.
Kopiowanie kilku katalogów po 100 i przelewanie tego do jednego zawsze mnie wkurzało.
Jest i na to sposób... Ja używam Total Commandera: wchodzę do katalogu głównego karty, potem Alt+F7, "search for" puste, enter, "feed to listbox" i już mamy wszystkie zdjęcia w 1 katalogu...
Pozostaje Ctrl+A i COPY... ;)
Sorki za mały OT ;)
tudziez mxw fotoloader, ktory dodatkow sortuje np w katalogi po dacie i przenumerowywuje do 5 cyfrowych
Zauważyłem pewną dziwną rzecz. W 30d i 5d jak ustawi się w parametrach opcję Neutral, albo jakiś custom z wyostrzaniem na "0" to zdjęcia są po prostu nieostre. Zupełnie jakby zblurowane. Nie polecam ustawiania Sharpness na 0 , wystarczy ustawić +1 i jest niebo lepiej.
Ano ja też sie najarałem. Jak sobie potrzymałem w łapce, pokręciłem kółkiem i popatrzyłem przez wizjer, to 350D stał się jakiś taki... mały, plastikowy, niewygodny, a przede wszystkim wizjer stał się wielkości znaczka pocztowego na końcu tunelu :]
Miało być 70-300 IS USM do 350tki ale będzie 30D z KITem i 50 1.8 które już mam, chyba że ktoś mi wybije ten genialny pomysł z głowy :)
Ja też proponuje ci parę wdechów i wydechów, kilka dni na ochłonięcie i pomyślenie, czy oby nie jest to błędne posunięcie. 30D napewno wygodniej leży w rękach, ma spota, większy LCD i parę innych plusów (wizjer natomiast jest prawie taki sam ciut jaśniejszy i ciut większy), ale czy różnica jest warta tych zdjęć których bez 70-300 nie zrobisz ?? Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam. Moim zdaniem nawet 5D jest niewiele warte jeśli strzela się nim z kitem (mam na myśli jakieś badziewne szkiełko) i już dużo lepiej wydać tą kase na 350D + pozostała kasa na dobre obiektywy.
Jest taka stara zasada mówiąca że szkło musi być conajmniej tej klasy co puszka bo inaczej szkoda kasy ładowanej w puche. Jeśli teraz się skusisz i odpuścisz obiektyw to po kolejnym okresie ciułania kiedy znów uzbierasz na ten obiektyw (albo droższy bo ten uznasz za zbyt kiepski do 30D) ktoś może da ci pomacać 5D i okaże się żę 30D cyt."stał się jakiś taki mały, plastikowy, niewygodny, a przede wszystkim wizjer stał się wielkości znaczka pocztowego na końcu tunelu :]" :lol:
Koledzy nie dajmy się zwariować :wink:
Ktoś tu ma rację, teraz jak patrzę w wizjer 30d to myślę sobie, o co tu chodzi ?! : - ))))
.... ktoś może da ci pomacać 5D i okaże się żę 30D cyt."stał się jakiś taki mały, plastikowy, niewygodny, a przede wszystkim wizjer stał się wielkości znaczka pocztowego na końcu tunelu :]" :lol:
Święta prawda - fotografia nie jest wyjątkiem i tutaj też jak w innych dziedzinach apetyt na co raz lepsze rozwiązania sprzętowe rośnie w miarę jedzenia :-) (oczywiście są przypadki ludzi "na zabój" zakochanych w swoich aparatach, dla których już nic lepszego nie istnieje). Ale fakt faktem, że czasami trzeba sobie nieco na wstrzymanie dać, bo można zgłupieć :-) Ja macałem 5D, 1DmkII, 1Ds a także średnioformatowe plecki z Mamiyą i co? Mam teraz iść się pociąć, bo mój 1-dniowy 30D ma więcej plastiku niż tamte? Eeee...
Postęp w fotografii cyfrowej niestety spowodował u niektórych fotografujących taki dziwny odruch sprawdzania i testowania swoich zabawek, żeby utwierdzić się, że są idealne. Stąd te idiotyczne focenia linijek, testów, pudełek itp. a potem narzekania, że focus jest 2 mm dalej niż ma być (oczywiście nie pamiętając przy tym o precyzji ostrzenia dla danej grupy DSLR) :-) Gdyby "testerzy" wkładali tyle samo zapału w normalne focenie, co focenie linijek, to Polska byłaby fotograficznym mocarstwem :-))
Święta prawda - fotografia nie jest wyjątkiem i tutaj też jak w innych dziedzinach apetyt na co raz lepsze rozwiązania sprzętowe rośnie w miarę jedzenia :-) (oczywiście są przypadki ludzi "na zabój" zakochanych w swoich aparatach, dla których już nic lepszego nie istnieje). Ale fakt faktem, że czasami trzeba sobie nieco na wstrzymanie dać, bo można zgłupieć :-) Ja macałem 5D, 1DmkII, 1Ds a także średnioformatowe plecki z Mamiyą i co? Mam teraz iść się pociąć, bo mój 1-dniowy 30D ma więcej plastiku niż tamte? Eeee...
Postęp w fotografii cyfrowej niestety spowodował u niektórych fotografujących taki dziwny odruch sprawdzania i testowania swoich zabawek, żeby utwierdzić się, że są idealne. Stąd te idiotyczne focenia linijek, testów, pudełek itp. a potem narzekania, że focus jest 2 mm dalej niż ma być (oczywiście nie pamiętając przy tym o precyzji ostrzenia dla danej grupy DSLR) :-) Gdyby "testerzy" wkładali tyle samo zapału w normalne focenie, co focenie linijek, to Polska byłaby fotograficznym mocarstwem :-))
No Bundy masz racje ... Ja jak chce pomacac cos co mnie rajcuje jako sprzet to biore EOS 3 zakladam Velvie pocykam rzuce na sciane i jest odjazd .... albo Leica M6 + Ilford delta+ wywolam samemu w ciemni i odlatuje od momentu załadowaniu filmu do aparatu az po oprawianie w passe-partoue ...
wiem wiem marudze ale czasami lubie posluchac muzyki z plyty a nie MP3 ...
a tak to widze ...:lol:
Jest taka stara zasada mówiąca że szkło musi być conajmniej tej klasy co puszka bo inaczej szkoda kasy ładowanej w puche. Jeśli teraz się skusisz i odpuścisz obiektyw to po kolejnym okresie ciułania kiedy znów uzbierasz na ten obiektyw (albo droższy bo ten uznasz za zbyt kiepski do 30D) ktoś może da ci pomacać 5D i okaże się żę 30D cyt."stał się jakiś taki mały, plastikowy, niewygodny, a przede wszystkim wizjer stał się wielkości znaczka pocztowego na końcu tunelu :]" :lol:
A tak się składa że 5D też miałem okazję sobie pomacać i chociaż wizjer jest większy i trochę jaśniejszy to różnica nie jest tak ogromna jak w przypadku 350D->30D. Plastikowy 30D to się nie ma prawa stać, bo różnica w obudowie i ergonomii między 5D a 30D jest praktycznie żadna. Pierwszy raz patrząc na te aparaty wręcz trudno jest znaleźć różnice. Najlepiej jednak jeśli ci co mają / mieli obydwa niech się wypowiedzą. Dla mnie, po godzinnym macaniu róźnica jest minimalna i 30D daje prawie identyczny komfort pracy. Poza tym cena 5D kończy jakiekolwiek moje rozważania na temat zakupu :)
A co do szkiełka... hmm.... trochę żal. Będę je mieć dopiero za dwa miesiące. Mam po znajomości wejściówkę na drugoligowy stadion w moim mieście i chciałem posiedzieć trochę za linią końcową boiska. Mam nadzieję że ten obiektyw się nada, a 5kl/s w 30D powinno się do takiego focenia przydać.
Rum-bum-bum. Właśnie dostałem swojego 30D :)
Pierwsze wrażenia po przenosinach z 300D są piorunujące.
Jutro sprawdzian na lotnisku o ile nie będzie lać ;)
Niestety po pierwszym dniu jestem lekko zawiedziony - nie samym
aparatem - jest wspaniały, a współpraca z 70-200 f/4 L.
Niestety przy 30D wada 70-200 polegająca na mydleniu lewej strony
obrazu znacznie się pogłębiła. Jeszcze żeby była to wina mojego
egzemplarza - ale już 2 znajomych z lotniska ma dokładnie takie same
objawy z takim samym szkłem (na 300D i na 350D).
Ktoś mnie kiedyś namówił na nie (że niby wspaniałe) - a wrażenia
są fatalne :(
Pzdr,
Paweł Guraj.
Niestety po pierwszym dniu jestem lekko zawiedziony - nie samym
aparatem - jest wspaniały, a współpraca z 70-200 f/4 L.
Nie widzę problemów przy współpracy 30D z 70-200/4 L - chodzi u mnie jak burza. Ostrzy szybko i pewnie - "testy dla zboczeńców" wykazały bezlitośnie... szkło wali równo w punkt za KAŻDYM razem.
Nie widzę problemów przy współpracy 30D z 70-200/4 L - chodzi u mnie jak burza. Ostrzy szybko i pewnie - "testy dla zboczeńców" wykazały bezlitośnie... szkło wali równo w punkt za KAŻDYM razem.
Mnie chodziło oczywiście o współpracę z moim 70-200. On też
wali za każdym razem pewnie w puknt, problem w tym, że najczęściej
lewa strona jest nieostra (chyba, że AF ustawi się tylko na lewy
pukt - wtedy jest trochę lepiej)
Pzdr,
Paweł Guraj.
Czy w tym aparacie tak powinno być? W 33 po naciśnięciu spustu migawki do połowy była blokowana ekspozycja w momencie osiągnięcia ostrości w trybach One Shot AF lub AL Fokus bez względu na to jaki pomiar był zastosowany, czy matrycowy czy CW. Można było przekadrowywać do woli i parametry ekspozycji nie zmieniały się.
W 30D (przynajmniej tak jest u mnie) jak jest wybrany pomiar matrycowy to jest wszystko OK. Natomiast jak jest CW, punktowy czy skupiony w małym polu nie jest blokowana ekspozycja po przekadrowaniu zmieniają się wartości ekspozycji.
Czy tak powinno być? Czy u mnie coś jest zepsute? Czy może trzeba coś w CF-ach przestawić? W myśl tego, co napisane jest w instrukcji na stronie 30 i stronie 96 powinno być tak jak w 33. Dodam, że zawsze mam ustawiony środkowy punkt wybierania ostrości.
do blokowanie ekspozycji masz przycisk, poczytaj instrukcje ;-)
do blokowanie ekspozycji masz przycisk, poczytaj instrukcje ;-)
wiem że jest przycisk z * ale nie o to chodzi co było wczesniej napisane chyba wyraźnie powtórze w instrukcji jest napisane że spust migawki blokuje ekspozycję, co działa bez problem w przypadku 33 i tam też jest dodatkowy przycisk do blokowania ekspozycji dlatego się pytam czy może inni uzytkownicy tego apartu tak mają czy to jest normalne że o działa sobie a instrukcja sobie
Taa, dokładnie to samo jest w punktowym. Chyba po to jest ten cholerny spot, żeby po ustaieniu ostrości i pomiarze światła zablokowały się ustawienia, a po przekadrowaniu wszystko się zmienia. A mnie też nie chce się ciągle machać kciukiem, żeby zablokować ekspozycję...
A mnie też nie chce się ciągle machać kciukiem, żeby zablokować ekspozycję...
no własnie a co jak jest podłączona lampa i chcę zablokować ekspozycję, nacisnięcie gwiazdki wyzwoli dodatkowo błysk pomiarowy, którgo ja np. w tej chwili nie zamawiałem
Paweł Grabowski
19-04-2006, 15:08
Widac 30D tak ma u mnie to samo , spust migawki wcisniety dopolowy i ekspozycja ulega zmianie. Zaraz otwieram instrukcje i czytam cow CF-ach moznaustawic, bo jest tam spory punkt wlasnie ekspozycji chyba. Jak znajde i doczytam to dam znac.
Niestety nic w instrukcji nie udalo mi sie znalesc. CF owszem pozwalaja na zmiane niektorych funkcji spustu migawki i guziczka * ale nie maja nic wspolnego z tym problemem. W analogowym EOS 30 jest blokada przy kazdym rodzaju pomiaru swiatla. Czyzby to pierwszy "bug" w sofcie 30D?
Pozdrowki
Paweł
no własnie a co jak jest podłączona lampa i chcę zablokować ekspozycję, nacisnięcie gwiazdki wyzwoli dodatkowo błysk pomiarowy, którgo ja np. w tej chwili nie zamawiałem
Wtedy tryb M sie klania (w aparacie). Np w trybie Av/Tv mierzysz sobie na co chcesz, zapamietujesz ekspozycje, przelaczas zna M, nastawiasz tak samo jak zapamietales i dopiero robisz, ew. wspomagajac sie jeszcze blokada ekspozycji flesza.
Jesli za malo czasu masz na te kombinacje to pozostaje fart i/lub korekcje z RAWa.
Wtedy tryb M sie klania (w aparacie). Np w trybie Av/Tv mierzysz sobie na co chcesz, zapamietujesz ekspozycje, przelaczas zna M, nastawiasz tak samo jak zapamietales i dopiero robisz, ew. wspomagajac sie jeszcze blokada ekspozycji flesza.
Jesli za malo czasu masz na te kombinacje to pozostaje fart i/lub korekcje z RAWa.
a powiedz, czy w 20D nacisnięcie supstu do połowy blokuje ekspozycję, bez względu na rodzja pomiaru jaki jest ustawiony i można spokojnie przekadrowywać i nie zmieniają sie parametry ekspozycji?
[QUOTE=Diabeł]
W 30D (przynajmniej tak jest u mnie) jak jest wybrany pomiar matrycowy to jest wszystko OK. Natomiast jak jest CW, punktowy czy skupiony w małym polu nie jest blokowana ekspozycja po przekadrowaniu zmieniają się wartości ekspozycji.
K...RWA dość !!! co to ma być za shit ??? kolejny raz potwierdza się, że w dziedzinie konstruowania puszek Canon leci w h... maksymalnie, sprawe ratują tylko porządne CMOS. rozwiązanie blokady ekspozycji od dawna woła o pomste do nieba, jakieś 4 sec. czasy aktywności... itd nie da sie tego zrobić jak w Nikonach? również przy zmianie innych funkcji 6 sec. czas aktywności, zamiast trzymaj wciśnięty przycisk i kręć kólkiem, puść i nastawa wprowadzona. mam nadzieje, że opisany problem * to tylko kwestia softu.
Pozdrawia Maniek
Paweł Grabowski
20-04-2006, 20:23
Właściciele 20tek dajcie znac jak to jest u Was, az dziwne ze wczesniej nikt z testujacych 30D tego nie zauwazyl i nie wytknal.
Pozdrowki
Paweł
Właściciele 20tek dajcie znac jak to jest u Was, az dziwne ze wczesniej nikt z testujacych 30D tego nie zauwazyl i nie wytknal.
Pozdrowki
Paweł
Bo może wstyd sie przyznać że fotografują przy pomiarze matrycowym tak krytykowanym przez wszystkich i wszędzie :lol:
zacytuję poraz kolejny chyba z instrukcji strona 96 "Gdy Ostrość jest ustawiana w trybie One-Shot AF lub gdy AL Focus AF nie włączył trybu Al Servo AF, to nacisnięcie spustu migawki do połowy dla nastawienia ostrości równoczesnie nastawia ekspozycję(po uzyskaniu ostrości) i blokuje ją"
w instrukcji dla 20D to samo jest na stronie 86
Ja nie mam problemów z naświetlaniem zdjęć, sprawdzę tylko czy blokuje okspozycję czy nie bo teraz ładuję akumulator ;)
a powiedz, czy w 20D nacisnięcie supstu do połowy blokuje ekspozycję, bez względu na rodzja pomiaru jaki jest ustawiony i można spokojnie przekadrowywać i nie zmieniają sie parametry ekspozycji?
Nie. Ekspozycja jest blokowana tylko przez * . Gdy mamy lampe to pod * jest FEL i dlatego pisze ze wtedy trzeba przejsc na M bo nie ma innego sposobu "zablokowania" ekspozycji.
W moim 20D we wszystkich manualnych trybach (tylko tych używam) aparat blokuje ekspozycje przy naciśnięciu spustu migawki do połowy.
Pozdrawiam
emisiaczek
23-04-2006, 19:33
" że w dziedzinie konstruowania puszek Canon leci w h... maksymalnie, sprawe ratują tylko porządne CMOS."
ze tak powiem nieladnie ... jak patrze na szumy z d50 to wydaje mi sie ze canona ratuje DIGIC, marka, ciekawy rozklad kolorow ktory wiekszej liczbie nabywcow odpowiada ponad to co daje nikon :)
W moim 20D we wszystkich manualnych trybach (tylko tych używam) aparat blokuje ekspozycje przy naciśnięciu spustu migawki do połowy.
Pozdrawiam
W pomiarze centralnie ważonym 9% nie jest tak. Tylko w matrycowym i uśrednionym.
W pomiarze centralnie ważonym 9% nie jest tak. Tylko w matrycowym i uśrednionym.
Odwrotnie, w centralnie ważonym mi blokuje a w matrycowym i uśrednionym mi zmienia.
Ale ja zawsze korzystam z centralnie uśrednonego :wink:
a mnie sie wydaje że ten "bug" to raczej w instrukcji jest, pewnie kopiowane jest co się da z poprzednich modeli bez sprawdzenia, ja wczoraj sprawdziłem w d70 i tam w zadnym trybie nie jest blokowana ekspozycja bez dodatkowego guzika( trzba miec dużego kciuka żeby z tego skorzystać) w 350 d blokowana ekspozycja spustem migawki wcisnietym do połowy jest tylko w matrycowym pomiarze w tygodniu zobaczę jak to jest w d200, szkoda że w 30d nie jest tak jak w analogowej 30.
ciekawe jak to wygląda od strony serwisu, w instrukcji jest więc proszę to zrobic tak żeby działało zgodnie z instrukcją :)
Paweł Grabowski
24-04-2006, 07:34
W instrukcji do 30D pisze wyraznie ze blokowana jest espozycja tylko w pomiarze wielosegmentowym przy trybie one shot. Opis na stronie 178 w czesci poswieconej AF-owi zeby bylo smieszniej.
Cytat: " Przy wielosegmentowym pomiarze swiatla ekspozycja jest rowniez blokowana (jest zapamiatywana przed wykonaniem zdjecia)"
Druga informacja o tym jest na stronie 96, na samym dolew uwagach.
Cytat: "Gdy ostrosc jest nastawiona w trybie One-Shot AF lub gdy AI Focus nie wlaczyl trybu Ai Servo, to nacisniecie spustu migawki do polowy dla nastwienia ostrosci rownoczsnie nastawia ekspozycje (po ustawieniu ostrosci) i blokuje ja"
Do tego momentu wyglada na bug w sofcie aparatu ale ponizej pisze :
Cytat - "Efekt zablokowania ekspozycji zalezy od trybu wybierania punktu AF i sposobu pomiaru swiatla - patrz strona 178" :-)
No i tutaj wracamy do mojego pierwszego cytatu z instrukcji ktory mowi ze i owszem ale tylko w pomiarze wielosegmentowym.
Pozdrawiam i mam nadzieje ze cos rozjasnilem
Paweł
mjastrzebski
24-04-2006, 13:22
" że w dziedzinie konstruowania puszek Canon leci w h... maksymalnie, sprawe ratują tylko porządne CMOS."
ze tak powiem nieladnie ... jak patrze na szumy z d50 to wydaje mi sie ze canona ratuje DIGIC, marka, ciekawy rozklad kolorow ktory wiekszej liczbie nabywcow odpowiada ponad to co daje nikon :)
To jeszcze sobie popatrz w tym D50 na szczegoly, a raczej na ich brak :-)
Marcin
Witajcie moje doświadczeia z 30D to dopiero 4 dni ale czy też macie problemy z AF ,po ustawieniu i zablokowaniu ostrość czasami gdzieś zwiewa.Wiecie coś na ten temat? Co robić może jekieś podpowiedzi?Czy to ja jestem do niczego czy Canon znowu coś naknocił?
emisiaczek
24-04-2006, 13:37
Gdzie brak tych szczegolow? przy powiekszeniu 400% z jpg ? ;)
Jak zle trafisz z kitem w 350d to tez zapomnij ze zobaczysz jakies szczegoly chyba ze kryja sie za mgla. Nie wspomne ze gdzies znika widocznosc szczegolow w 350d gdy wybija sie kolorowy szum. Ten test Phila
http://www.dpreview.com/reviews/nikond50/page23.asp
gdzie faktycznie na szarfie w d50 jest plasko to chcialbym zobaczyc z ze szkla takiego jak mial canon a nie taniego 1.8
moze stworze jakis joke o canonach
Pan Janek: jaka jest szansa ze trafie na dobrego kita z 350d
Pan Zdzich: taka jak trafienie czworki w totka panie Janku
Zeby nie bylo i tak wole 350d ;P ale bez szkiel i zle trafione body z ff/bf to poprostu przykro wydane pieniadze
Panowie, strzelcie sobie po...ceglanym murze (Brick Wall Focus Test) i błękitnym niebie (Blue Sky Noise Test) i wam przejdzie :-)) ;-)
Pan Janek: jaka jest szansa ze trafie na dobrego kita z 350d
Pan Zdzich: taka jak trafienie czworki w totka panie Janku
Nie prawda ;) Ja w zyciu nie trafiłem czwórki w totka a KIT trafil mi sie mailinowy. :D
Nie prawda ;) Ja w zyciu nie trafiłem czwórki w totka a KIT trafil mi sie mailinowy. :D
Bo w statystyce jest zawsze jakiś margines błędu :-) Tak to sobie tłumacz (żart) :-)
No to od dziś i w moim domku zalatuje chińskim trampkiem ...
... ale jakoś wcaaaale mi to nie przeszkadza ;) :) :twisted: :mrgreen:
Faktycznie ręce, po trzymaniu 30d śmierdzą tanią chinską gumą :wink:
To samo pisali gdy 20D swiezo wyszedl... o 10D to nie pamietam.
Paweł Grabowski
28-04-2006, 06:30
Po kilku tygodniach mu przechodzi moj ma 3 i juz go nieczuc. :-).
Moris napisz jak sie sprawuje z 85f1,8. Vitez tez napisz co sadzisz o tym zestawieniu.
Pozdrowki
Paweł
Słuchajcie, moja 30-tka w ogóle od samego początku nie śmierdziała. Dziwne to troszeczkę. Eee, pewnie mam jakaś podróbkę :wink: :lol:
Pozdrawiam
emisiaczek
28-04-2006, 21:29
Pewnie uzywany przez jakas chinke ;)
@bundy
kit kosztuje 120pln wiec mozna kupic kilka jak losow na loterii ;P
jak ja trzymałem nowego 20D to czułem zapach ganji :D hehehe i szczerze spodobało mi sie to =]
Witam
Venio widocznie tym razem Pan Canon,aż takiej przyjemności nam nie zaserwował :D
A wracając do obecnego stanu zapachowego uchwytu już jest coraz lepiej (znaczy z zapachem) :wink:
Zdrowia życzę
Witam
Jeszcze nie mam wrazen zwiazanych z uzyszkodnikowaniem 30D...
mam jednak dziwne pytanie skierowane do kupujacych 30 w wersji "sama pucha".
Jakie sa wymiary pudelka? ;)
Pozdrawiam,
f.
towersivy
06-05-2006, 13:42
Według mnie jesli ktos ma 20D przejscie na 30D jest zupełnie bez celowe, widze sesns tylko w wypadku kiedy ktos potrzebuje spota, lub lubi bajery typu 30D.
Co do gumy mojej 20tki to jakos nie przyszlo mi do głowy aby ja obwachiwac :smile:
Moja 30-ka się "wyśmierdziała" w ciągu tygodnia :-) Teraz jest bezwonna :-)
Według mnie jesli ktos ma 20D przejscie na 30D jest zupełnie bez celowe,
A moim zdaniem jak najbardziej uzasadnione, jesli komus uda się sprzedać dobrze 20d i mało dopłacić do 30d.
Inaczej jest w moim przypadku bo wolę dołożyć te 500 czy 600 zł i kupić 30D zamiast 20D.
towersivy
06-05-2006, 14:42
Cichy - wydaje mi sie ze to kwestia minimum 1tys czyli juz niewiele brakuje do tamrona ktorego/ktore sprzedajesz lub do 85 1.8. Na mnie te wodotryski nie robia wrazenia wolałbym optyke niz LCD ktorego sporadycznie uzywam do podgladu fotek, spot dlamnie sprawa dosc marginlna choc jak juz wspomniałem dla kogos innego moze to byc wazny element mi z tych wszystkich dodtakow najbardziej pasuje zmiana ISO co 1/3 i ISO w wizjerku bo czasami zdaza sie zapomniec o wysokim iso z porzedniego dnia i zaliczyc zonka podczas przegladania fotek.
Według mnie jesli ktos ma 20D przejscie na 30D jest zupełnie bez celowe, widze sesns tylko w wypadku kiedy ktos potrzebuje spota, lub lubi bajery typu 30D.
Z calym szacunkiem, ale uwazam, ze takie wypowiedzi to tylko redukcja dysonansu zwiazanego z tym, ze "kupilem za wieksze pieniadze aparat, ktory posiada mniej a teraz mialbym wiecej za nizsza cene"
Jasne jest, ze 30D to nie przelom, dlatego nie ma dla wielu sensu przesiadac sie na trzydziestke. Jednak sa tacy, ktorych na to stac i ktorym przyda sie wiele dodatkowych opcji umieszczonych w nowym body :idea:
towersivy
06-05-2006, 19:48
Z calym szacunkiem, ale uwazam, ze takie wypowiedzi to tylko redukcja dysonansu zwiazanego z tym, ze "kupilem za wieksze pieniadze aparat, ktory posiada mniej a teraz mialbym wiecej za nizsza cene"
Jasne jest, ze 30D to nie przelom, dlatego nie ma dla wielu sensu przesiadac sie na trzydziestke. Jednak sa tacy, ktorych na to stac i ktorym przyda sie wiele dodatkowych opcji umieszczonych w nowym body :idea:
Hehe tyle ze własnie dlamnie 30D nie ma nic za co chciałbym dopłacic
(za wyjatkiem ISO), na dzien dzisiejszy znowu kupiłbym 20tke i z kasa to nie ma nic wspolnego.
Dlamnie wymiana 20 na 30tke to pogon za nowoscia do ktorej trzeba duzo dopłacic. Wymiana 20tki ma sens ale na 5D albo 1nki.
Nigy nie odczuwam zadnego dysonansu jesli by tak było dzisiaj nie miałbym tego co mam a tylko wiecznie czekał na nowe i tansze.
Edit:Zreszta przeczytaj moj poprzedni post a zrozumiesz intencje moich 3 groszy w tym watku.
Na tym koncze swoje 3 grosze :wink:
Pozdro.
Hehe tyle ze własnie dlamnie 30D nie ma nic za co chciałbym dopłacic (za wyjatkiem ISO)
Widzisz - jeszcze nie tak dawno wielu z forumowiczow daloby duzo zeby Canon spota umiescil w puszcze tej klasy. A tu, jak jest, (a to tylko jedna z nowosci) to gadki typu - "nie warto" :wink:
Ja tez uwazam, ze wymiana nie mialaby sensu, tak jak uwazam, ze nie ma sensu wymieniac 350D na 20D. Dlatego zbieram na 5D lub 1D :razz:
pozdro
ps
chyba sam sie w tym wszystkim zaplatalem :wink:
Ja tez uwazam, ze wymiana nie mialaby sensu, tak jak uwazam, ze nie ma sensu wymieniac 350D na 20D.
Wchodzimy na nowy temat-rzeka :). Wymieniłem właśnie 350D na 30D i jestem bardzo zadowolony. Różnica jest spora, choć głównie w wygodzie użytkowania, jakość obrazu praktycznie bez zmian. Czy warto było dopłacić 2kPLN? Wg mnie warto. Czy chciałbym mieć już dziś coś lepszego w 30D? Oczywiście, np. rozdzielczość i trochę lepszą ostrość obrazu.
Jak następca 5D będzie mieć 5fps i stanieje do 5-6kPLN, wybiorę się na zakupy :)
teoretycznie masz racje, tyle ze najpierw trzeba miec ten dysonas a pozniej go dopiero mozna redukowac ;-), ja do tematu podchodze inaczej gdybym nie kupil wczesniej aparatu to do momentu ukazania sie nastepcy, mialbym teraz w swojej "kolekcji" o jakies 15k mniej zdjeci, w tym jedno nagrodzone ;-) (a moze wiecej tez bedzie z archiwum) zachowanych wspomnien itd.. jest to bezcenne.
I pytanie teraz jest o porownanie OBECNEJ ceny 20D do 30D. wiec teraz kazdy musi sobie sam odpowiedziec ile sa dla niego warte te zmiany... i czy jest sklonny za nie zaplacic, majac kase lepiej jest kupic 30D, natomiast kiedy brakuje ci pieniedzy to nieporownywalnie lepszym rozwiazaniem jest 20D
Paweł Grabowski
07-05-2006, 16:39
ja do tematu podchodze inaczej gdybym nie kupil wczesniej aparatu to do momentu ukazania sie nastepcy, mialbym teraz w swojej "kolekcji" o jakies 15k mniej zdjeci, w tym jedno nagrodzone ;-) (a moze wiecej tez bedzie z archiwum) zachowanych wspomnien itd.. jest to bezcenne.
Zgadzam sie z Toba w 100% , lepiej gorszym sprzetem zdjecia robic niz o lepszym marzyc. Choc najlepiej robić dobrym zdjęcia a o lepszym marzyc i zbierac kase na niego :-).
Pozdrowki
Paweł
Mam i ja...
I konsternacja po pelnym rozpakowaniu pudelka.
Plytke z softem mam wypalona na CD... to akurat mi swistak...
Ale instrukcja obslugi... od 350D :)
Jutro sie brykne do sklepu :)
Po przesiadce z 350... to jakies fatum?
pozdrawiam,
f.
Mam i ja...
Jutro sie brykne do sklepu :)
Po przesiadce z 350... to jakies fatum?
pozdrawiam,
f.
To ze sklepu taki bundle?
Mam i ja...
Jakbym dostał taki zestaw, to bym spakował to z powrotem, odniósł do sklepu i pięknie podziękował :-) Wymieszanie instrukcji i brak oryg. CD lekko tutaj zalatuje...Czym, to już ciężko powiedzieć, ale mnie taki stan rzeczy by nie pasował :-)
jop... ze sklepu :) jutro u nich jestem... szczerze mowiac to ja sie ubawilem... co nie zmienia faktu, ze mafie im nasle :)
...a teraz zamiast narzekac ide pstrykac :)
JEST SZYBKI :]
Jest i na to sposób... Ja używam Total Commandera: wchodzę do katalogu głównego karty, potem Alt+F7, "search for" puste, enter, "feed to listbox" i już mamy wszystkie zdjęcia w 1 katalogu...
Pozostaje Ctrl+A i COPY... ;)
Total Commander: Ctrl + B.
Witam wszystkich
Jakbym dostał taki zestaw, to bym spakował to z powrotem, odniósł do sklepu i pięknie podziękował :-) Wymieszanie instrukcji i brak oryg. CD lekko tutaj zalatuje...Czym, to już ciężko powiedzieć, ale mnie taki stan rzeczy by nie pasował :-)
U mnie brak orginalnej instrukcji /ang/ za to dostalem polską /ksero/ kosztował upust ze strony sklepu 600zł, oczywicie pudelko papiry org soft kable i caly ten badziew, myślę że sklepy zaopatrują się co niektóre w wersje BOX lub BOX Full np. z instrukcją + kartą jakąś 512mb /tak pisalo u mnie na pudelku/
Co do wrażeń jestem dość zadowolony pod wzgledem szybkości AF i LCD dosc pokaznego bodajze jak w 1-nce
Czy ktos wie jak zmienic ustawienia domyslne w EXIF-ie w sofcie w body?
Przykład chciałbym aby domyślnie w Exif np. copyright lub artist wyedytować.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane?
Pozdrawiam
kwv
odpalamy EOS utility (ten taki sofcik co umozliwia zdalnie odpalanie migawki) tam przy dolnej krawedzi okna sa takie (>) (aparacik | klucze)
klikamy na klucze i tam jest Owner's Name... o to chodzi?
emisiaczek
14-05-2006, 22:08
ktos sledzil o ile spadla cena 20tki po paru tyg od wejscia 30tki?
www.fotoexpert.pl ma historie zmian ceny... pewnie pare innych sklepow tez.
.. zeby ulatwic
http://www.fotoexpert.pl/popup.php?act=price_history&id=1030
Ciekawe czy ktoś zauważył jak zmienia się kolorystyka zdjęc w nowych modelach Canona? Najbardziej mnie denerwuje powiedzenie "kolorystyka podobna jak w modelu...". A tu chyba jest inaczej. Kolory 350 w stosunku do 20 to jak wyprane pranie 100 razy. Kolory zdjęć z 30D zimne w stosunku do 20D. Nawet mój kolega, który mało co ma wspólnego z fotografią to zauważył. Osobiście kolorystyka zdjęć z modelu 30D jest gorsza niż w 20 a do 5D to nawet startu nie ma.
Ciekawe czy ktoś zauważył jak zmienia się kolorystyka zdjęc w nowych modelach Canona?
A czy zauwazyl ktos ze lustrzanki sluzyc powinny do uzyskiwania dobrego materialu wyjsciowego do dalszej pracy nad zdjeciem (wlasnie KOLORY, ostrosc, kontrast itp) a nie do uzyskiwania idealnych zdjec w trybie zielonym bez wnikania w ich dalsze dopracowanie?
Ciekawe czy ktoś zauważył jak zmienia się kolorystyka zdjęc w nowych modelach Canona? Najbardziej mnie denerwuje powiedzenie "kolorystyka podobna jak w modelu...". A tu chyba jest inaczej. Kolory 350 w stosunku do 20 to jak wyprane pranie 100 razy. Kolory zdjęć z 30D zimne w stosunku do 20D. Nawet mój kolega, który mało co ma wspólnego z fotografią to zauważył. Osobiście kolorystyka zdjęć z modelu 30D jest gorsza niż w 20 a do 5D to nawet startu nie ma.
a mozna gdzies jakies przyklady porownawcze zobaczyc?, bo wydaje mi sie ze jest to kwestia fotografa i ustawien aparatu a nie autmatyki aparatu ;-)
emisiaczek
15-05-2006, 10:40
Mnie sie wydaje natomiast ze dslr canona maja wlasne zycie, kazdy egzemlarz serii jest inny, inne KIT-y, kazdy inaczej szumi, inny dlugosc zycia migawki go czeka, spotkac zyjatko bez FF/BF to magia :) Hmm a moze canon nie robi ich tasmowo w fabrykach tylko chinskie rece dziergaja a potem myk nalepka made in japan ;P
kwv
odpalamy EOS utility (ten taki sofcik co umozliwia zdalnie odpalanie migawki) tam przy dolnej krawedzi okna sa takie (>) (aparacik | klucze)
klikamy na klucze i tam jest Owner's Name... o to chodzi?
Dzięki za pomoc
Po kilku dniach użytkowania wytykam znowu to co mi się tu nie podoba tzn przy 30s robiłem jakąś fote patrze a tu mnie krew zalała tzn nie wiem czy to jakieś uszkodzone pixele na matryce czy proch ale skąd proch w nówce sprzęcie?
Mało tego nie jeden ale kilka:evil:
Poniżej zamieszczam jakąś przykładową fote jak się przyjżycie to widać niebieskie pixele i inne badziewia. Na poczatku myślałem że to szumy lecz przy krótkich czasach i bez obiektywu również to wychodzi lecz mniej zauważalne niż przy ciemnych obiektach.
Co o tym sądzicie?
Przykład
tu cała fota http://www.kwv.pl/IMG_1101.JPG
Gorace pikselki to raz... ale te takie biale cosie to interesujace zagadnienie - pomijam, ze parametry ekspozycji ciekawe...
Bez obrazy ale potrzebujesz takich ekspozycji?
Przy normalnych zdjeciach to widac? Bo jesli normalnie to nie ma znaczenia to po co psuc sobie humor?
pozdrawiam,
f.
ja ze swojej 30 zadowolony... w zestawie z fajnym szkielkiem juz w ogole...
Nie nie potrzebuje takich ekspozycji lecz to mnie lekko wytrąciło wywalasz na sprzet 5 tyś a tu takie coś, co do "normalnych" zdjęć ze światłem dziennym lub sztucznym niestety ale można zauważyć też te pixelki niebieskie. Powyższa fota była robiona ze szkłem canon 28-70mm 1:2.8 L ogółem to zadowolony jestem.
Pozdrawiam
hot/dead pixele to normalna sprawa, jak ci bardzo przeszkadza to sobie mozesz je zamapowac w serwisie canona za free.. albo w PSie zrobic jakies maski..
EDIT: i wcale nie masz ich duzo ;-)
Nie nie potrzebuje takich ekspozycji lecz to mnie lekko wytrąciło wywalasz na sprzet 5 tyś a tu takie coś, co do "normalnych" zdjęć ze światłem dziennym lub sztucznym niestety ale można zauważyć też te pixelki niebieskie. Powyższa fota była robiona ze szkłem canon 28-70mm 1:2.8 L ogółem to zadowolony jestem.
Pozdrawiam
Przyznaj sie to Twoj pierwszy aparat cyfrowy ? ;)
Prawda jest taka ze jak na ISO 1000 i 30s ekspozycji to efekt jest naprawde bardzo dobry.
Jesli chcesz lepiej to niestety zostaje Ci klisza (tylko nie mow ze nie miales nigdy paprochow ;) ) albo pedzel i farby ... wtedy masz kontrole nad kazdym "pikselem" :)
Przyznaj sie to Twoj pierwszy aparat cyfrowy ? ;)
Stety ale tak. tzn nie licząc kompaktu cyfrowego Używam 1N analoga no i nie ukrywam ale cyfry używam chyba tylko z wygody fotografowania.
Pozdrawiam
Od czasu pierwszego wpisu w tym wątku minęły prawie dwa miesiące, od czasu pierwszej fali zakupów pewnie z miesiąc. Zatem chciałam zapytać po takim czasie: jakie wrażenia i chodzi mi tutaj raczej nie o hurra-optymistyczne "ochy i achy", a bardziej wyważone obserwacje. Po takim czasie musiały ujawnić się jakieś mankamenty tego body, jakieś netowe opinie mogły zostać przez Was userów skonfrontowane z rzeczywistością.
Jak w końcu wygląda sprawa z blokadą ekspozycji w tym modelu - czytałam cały wątek dość dokładnie ale wydaje mi się że kategoryczna odpowiedź na to pytanie/watpliwośc nie padła?
Interesują mnie też wyniki współpracy 30d z tamronem 28-75 - bo to jest szkiełko, którego nie chciałabym się pozbywać. Wszelkie uwagi przeczytam z uwagą.
A może ktoś poda linkę do swojej galerii z samymi fotkami z 30d?
A czy zauwazyl ktos ze lustrzanki sluzyc powinny do uzyskiwania dobrego materialu wyjsciowego do dalszej pracy nad zdjeciem (wlasnie KOLORY, ostrosc, kontrast itp) a nie do uzyskiwania idealnych zdjec w trybie zielonym bez wnikania w ich dalsze dopracowanie?
Tu się z Tobą nie zgodzę (przepraszam za offtop).
Od razu zastrzegam, że jest to punkt widzenia pstrykacza amatora, a nie osoby, która używa aparatu zarobkowo.
Jako amator uważam, że aparaty (w tym i lustrzanki) są po to aby robić zdjęcia i oddawać je do wywołania, a nie aby ślęczeć nad kazdym zdjęciem przed ekranem komputera. Po prostu szkoda mi na to czasu. Oczywiście, używam RAW - ów, zwłaszcza do kontroli ekspozycji jak robię zdjęcia np. w ciemnym kościele.
Jeżeli aparat ma "program zielony", to ten program powinien dawać możliwość robienia zdjęć "takich jak z kompakta", bo SLR-y nie zawsze są kupowane przez osoby znające zależności pomiędzy czasem migawki a przesłoną.
Jako amator uważam, że aparaty (w tym i lustrzanki) są po to aby robić zdjęcia i oddawać je do wywołania, a nie aby ślęczeć nad kazdym zdjęciem przed ekranem komputera.
Tu masz racje - jak oddasz zdjecia do wywolania to beda OK, bo lab je za ciebie "poprawi" . Jesli jednak bez wywolywania ich, ogladasz je na ekranie i utyskujesz "jakie te lustrzanki kiepskie" a nie dotknales tych zdjec nawet palcem w jakimkolwiek sofcie do obrobki - to podtrzymuje swoje zdanie.
a mnie nikt nie odpisze? :(
a mnie nikt nie odpisze? :(
http://canon-board.info/showthread.php?t=11113
na marnym obiektywie ;)
a może ktoś coś jeszcze napisze? pokaże? skomentuje?
wrzuciłem jeszcze kilka o różnych parametrach może ci to pomoże :)
http://www.kwv.pl/30d/
w mojej stopce jest link do mocno niedokonczonej stronki - dzial reportaz - calosc jest wykonana tylko i wylacznie tandemem T28-75 + 30D ( tamron w wersji - i tu pozdrowienia - od Cichego ) :)
ja jestem zadowolony.... i zdjecia te nie sa cudem wykonania. Ciagle jeszcze sie ucze.
Aha... wyznaje zasade, ze w miare mozliwosci poza ew. resize nie dotykam zdjecia- czasem zmieniam troszke suwaczkami nasycenie czy poziomy, jeszcze rzadziej obracam kadr jak mi aparat poleci w ktoras strone.
kwv - ale te hoty sa drastyczne - przy ekspozycji np 2s i f/10... ała... jednak chyba w takiej sytuacji zaczalbym rozwazac wybranie sie do wawy...
pozdrawiam,
f.
Jak się ma wielkość wizjera w 30d do 350d ??
Czy warto wymieniać jeśli tunel w 350d przeszkadza ??
[Edit:] Właśnie dostałem odpowiedź w jednym wątku, WARTO !!