Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : CANON 30d - pierwsze wrażenia

Strony : 1 [2]

kwv
29-05-2006, 00:08
kwv - ale te hoty sa drastyczne - przy ekspozycji np 2s i f/10... ała... jednak chyba w takiej sytuacji zaczalbym rozwazac wybranie sie do wawy...

jakieś takie przy różnych parametrach

Mam problem czy ktoś by się podzielił softem tzn płytkę z oprogramowaniem. Swoją gdzieś posiałem a niestety nie zrobiłem kopii, googlowałem wszędzie i nigdzie nie można sciągnąć:( Najbardziej zależy mi na EOS Utility
tu serwerek do darmowego hostingu http://www.sendover.com/

z góry dziekuje

mientki
29-05-2006, 08:46
Po pracy udostępnie Ci obraz CD. A tak na marginesie... dostalem z 30d plytkę DVD z filmikami nt. obiektywów Canona i nie tylko. Jak ma ktoś ochotę pooglądać to mogę zrobić RIPa. To raczej materiały promocyjne więc chyba mogę to udostępnić z czystym sumieniem.

rysiaczek
29-05-2006, 09:08
A tak na marginesie... dostalem z 30d plytkę DVD z filmikami nt. obiektywów Canona i nie tylko. Jak ma ktoś ochotę pooglądać to mogę zrobić RIPa. To raczej materiały promocyjne więc chyba mogę to udostępnić z czystym sumieniem.

Jeżeli możesz, wrzuć to gdzieś np na rapidshare'a - może się przydać do opisywania obiektywów na forum

BBBB
29-05-2006, 11:17
Nabyłem wczoraj canona 30D, i...po raz pierwszy spotkałem się z sytucją, w której aparat miał już zrobionych wg licznika ponad 9 tys. zdjęć, ktoś potestował i nie zresetował licznika..niby nic a deko draźni...tak wiem ze wytrzyma ok. 100 000 ale to ja miałem zrobić te 9:). Wymienić? oddać?..jak udowodnić że to nie ja?;) czy ktos ma praktykę w takich sytuacjach?

MMM
29-05-2006, 12:17
Nabyłem wczoraj canona 30D, i...po raz pierwszy spotkałem się z sytucją, w której aparat miał już zrobionych wg licznika ponad 9 tys. zdjęć, ktoś potestował i nie zresetował licznika..niby nic a deko draźni...tak wiem ze wytrzyma ok. 100 000 ale to ja miałem zrobić te 9:). Wymienić? oddać?..jak udowodnić że to nie ja?;) czy ktos ma praktykę w takich sytuacjach?
Kupiłeś nowy? Aparat kontynuuje numerowanie zdjęć od ostatniego numeru z włożonej karty. Jeśli więc włożysz do nowego aparatu kartę na której jest zapisane zdjęcie np. IMG_10000 to pierwsze które zrobisz będzie miało numer IMG_10001. Ten licznik można skasować z menu na zero a tylko serwis na Żytniej powie ci ile tak naprawdę zdjęć zostało zrobione.

BBBB
29-05-2006, 12:28
dziękuję za odpowiedź, acz karta którą włożyłem miała zapis ok 6 tys, zdjęcia robione 30D miały już 9k i wyżej. Aparat niby nowy, sprzedawca twierdzi że wszystkie 30 tki mają liczniki na poziomie od 2k w górę zrobionych zdjec. Dziwne. Moze sciagaja przetestowane bo zawsze tansze, nie resetuja licznikow i sprzedawane sa u nas jak zupelnie nowe? aparat co prawda nie nosi sladow uzywania acz jak czytalem, zupelnie nowe generuja "subtelny" gumowy zapach gnijącej trzciny cukrowej.

MMM
29-05-2006, 13:02
aparat co prawda nie nosi sladow uzywania acz jak czytalem, zupelnie nowe generuja "subtelny" gumowy zapach gnijącej trzciny cukrowej.
Mój tak ma, guma na gripie ma zapach podobny do gumy z chińskich trampek, ale nie taki śmierdzący :)

kwv
29-05-2006, 17:59
Po pracy udostępnie Ci obraz CD.

dzieki bede oczekiwał

BolekZ
31-05-2006, 00:04
dziękuję za odpowiedź, acz karta którą włożyłem miała zapis ok 6 tys, zdjęcia robione 30D miały już 9k i wyżej. Aparat niby nowy, sprzedawca twierdzi że wszystkie 30 tki mają liczniki na poziomie od 2k w górę zrobionych zdjec. Dziwne. Moze sciagaja przetestowane bo zawsze tansze, nie resetuja licznikow i sprzedawane sa u nas jak zupelnie nowe? aparat co prawda nie nosi sladow uzywania acz jak czytalem, zupelnie nowe generuja "subtelny" gumowy zapach gnijącej trzciny cukrowej.
Sprzedawca głupoty plecie: nówkę sprzedaje czy używkę, którą ktoś zwrócił bo coś nie grało mu. Mój miał licznik na ZERO!:-D

SUNNY
03-06-2006, 12:45
Witam wszystkich:) Za tydzień planuję zakup CANONA 30D i chciałam się zapytać o współpracę z obiektywem Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 , bo taki zamierzam kupić. I tu mam parę pytań:

1) Co szanowne Towrzystwo sądzi o tym obiektywie??? (focus, szybkość i ostrość)
2) Czy lepiej może jednak Tamrona...???

SUNNY
03-06-2006, 12:46
Niechcący wcisnęłam "WYŚLIJ ODPOWIEDŹ" zamiast skoczyć do następnej linijki i zapomniałam się pożegnać, co też czynię:) Z góry dziękuję za odpowiedzi... HEJ

MMM
24-07-2006, 17:45
Trochę odświeżę wątek, czas na CANON 30D - drugie wrażenia.

Co bym chciał:

1. AutoISO do trybu M, które dałoby namiastkę trybu ISOv. Od kiedy jest ISO co 1/3EV aż się prosi o coś takiego.
2. Zamianę funkcji kółek w trybie M.
3. MLU pod przycisk DirectPrint, albo od biedy dać możliwość wyboru MLU pod przycisk SET.
4. Lekkie rozsunięcie punktów AF po przekątnej w kierunku mocnych punktów kadru.
5. Ikonkę trybu pomiaru światła w wizjerze.

6. Wszystkie krzyżowe punkty AF :)
7. Większy wizjer ;)

1,2,3 da się zrobić programowo, ale nowego firmware z takimi funkcjami się pewnie nigdy nie doczekamy, chyba że w 40D co się będzie wiązać z pewną dopłatą przy zmianie aparatu :mrgreen:

fatman
26-11-2006, 00:42
chyba troszke przesadzasz MMM wizjer w 30d jest naprawde ok i mozna smialo ostrzyc manualnie :)

MMM
26-11-2006, 11:52
chyba troszke przesadzasz MMM wizjer w 30d jest naprawde ok i mozna smialo ostrzyc manualnie :)
Jest ok, ale o "śmiałym" ostrzeniu maualnym to ja bym nigdy nie powiedział, chyba że na matówce z klinem.

himi
26-11-2006, 12:27
Sprzedawca głupoty plecie: nówkę sprzedaje czy używkę, którą ktoś zwrócił bo coś nie grało mu. Mój miał licznik na ZERO!:-D

Zgadzam się mój też miał zero.

fatman
26-11-2006, 13:46
Jest ok, ale o "śmiałym" ostrzeniu maualnym to ja bym nigdy nie powiedział, chyba że na matówce z klinem.

no to pomysl na moment o wizjerze z 350d i ciesz się duzym i jasnym wizjerem w 30d :)

irma
26-11-2006, 16:28
Jasny wizjer w 30D?!
Czy ktoś parzył przez KM D7D?

fatman
26-11-2006, 19:30
tak jest tylko odrobine wiekszy ale mowiac szczerze duzej różnicy nie zauwazylem....za to 30d dzieli prawdziwa przepasc od 350-ki :)

Kolekcjoner
27-11-2006, 02:08
(...)

1. AutoISO do trybu M, które dałoby namiastkę trybu ISOv. Od kiedy jest ISO co 1/3EV aż się prosi o coś takiego.
Byłoby super też mi tego brakuje.

2. Zamianę funkcji kółek w trybie M.
Dla mnie może być ale nie musi.

3. MLU pod przycisk DirectPrint, albo od biedy dać możliwość wyboru MLU pod przycisk SET.
W ogóle możliwość oprogramowania (najlepiej dowolnego) tego jakże użytecznego;):) przycisku - zresztą nie tylko tego.

4. Lekkie rozsunięcie punktów AF po przekątnej w kierunku mocnych punktów kadru.
Dla mnie z kolei lepiej by było jakby zagęścili środek:).

5. Ikonkę trybu pomiaru światła w wizjerze.
YES:).

6. Wszystkie krzyżowe punkty AF :)
Marzyciel - to nie u canona - oczywiście byłoby super.

7. Większy wizjer ;) Tzn jeśli rozumieć to jako powiększenie obrazu - jak najbardziej.

Ja bym jeszcze dorzucił:
- iso 6400 - nawet z tym poziomem szumu
- 6 kl/s z możliwością wyboru prędkości
- bufor w rawach najlepiej x2 czyli 22 tak jak w D200 (dla mnie super ważne:))
- uszczelnienia (choć w zamian za to co powyżej mogliby sobie darować :mrgreen:
- lepszy grip - najlepiej coś takiego jak w Pentaxie K10D
- jak już dadzą te 10 MPx (a pewnie muszą;)) to crop 2x jako bonus:)

To tyle, a no i cena oczywiście max 1000$ :).

fatman
27-11-2006, 17:26
takie rzeczy to tylko w erze :)

Kolekcjoner
27-11-2006, 17:31
takie rzeczy to tylko w erze :)

Wiem ale może sie canon zlituje :) - choć sam w to nie bardzo wierzę :(.

Routlaw
21-12-2006, 10:10
Kupiłeś nowy? Aparat kontynuuje numerowanie zdjęć od ostatniego numeru z włożonej karty. Jeśli więc włożysz do nowego aparatu kartę na której jest zapisane zdjęcie np. IMG_10000 to pierwsze które zrobisz będzie miało numer IMG_10001. Ten licznik można skasować z menu na zero a tylko serwis na Żytniej powie ci ile tak naprawdę zdjęć zostało zrobione.
Zaczyna ze mnie dymić.. Wczoraj kupiłem 30D w Fotoit. Wsadziłem w domu starą kartę pstryknąlem zdjęcie i zobaczyłem numer 373-0240. piana na pysku, nowy aparat i 240zdjęć..? z którego zerowania licznika? i dlaczego pierwsza liczba(numer folderu) jest taka wysoka? Aparat wg instrukcji zaczyna numeracje od 100. Wszadziłem dzisiaj inna kartę i pstryknąłem zdjęcie 373-0241. Aparat numeruje kolejne zdjecia bez względu na kartę.. Tylko się pytam co to jest to 373?? Może mi ktoś odpowiedzieć? Jechać do Fotoit robić awanture?

EDIT: Zadzwoniłem na żytnią. Powiedzieli mi żeby się tym nie przejmować. Aparat pamieta numery folderów i zdjęc z pierwszej karty jaka miał włożoną. Każdy aparat jest testowany na początku. Uspokoiłem się. Jeśli mi stan uspokojenia minie to pojade na żytnią i sprawdze przebieg..

kjoanna
21-12-2006, 11:51
o zmieniles aparat. gratuluje:)

ja tez na poczatku sie martwilam o to czy aparat faktycznie jest nowka ale teraz... robie po prostu zdjecia:)

Pozdrawiam:)

Routlaw
21-12-2006, 12:03
Dzięki kjoanno taki post był mi potrzebny żeby się upewnić w moim uspokojeniu :)

akustyk
21-12-2006, 12:22
Jasny wizjer w 30D?!
Czy ktoś parzył przez KM D7D?
patrzylem. subiektywnie wydaje sie zauwazalnie bardziej przejrzysty niz moje 10D - co chyba nie wynika w takim stopniu z rozmiaru co z jasnosci.

chcialbym tylko wpiac M42 i sprawdzic, czy ta jasnosc to nie przypadkiem uzycie delikatniejszego mikrorastra (czy jak to sie nazywa).

ale tak czy siak - roznica nie jest kolosalna. lekka przewaga po stronie Minolty

Cichy
21-12-2006, 12:47
30D i D7D w wielkości wizjera nie różni się zbytnio, w minolcie jest tylko deczko szerszy, a wysokość mniej więcej identyko.

Routlaw - nie 300 zdjęć na liczniku, tylko nieco więcej, skoro to już 373 katalog a nie 101 :) :)

Pikczer
21-12-2006, 13:13
Zadzwoniłem na żytnią. Powiedzieli mi żeby się tym nie przejmować. Aparat pamieta numery folderów i zdjęc z pierwszej karty jaka miał włożoną. Każdy aparat jest testowany na początku. Uspokoiłem się. Jeśli mi stan uspokojenia minie to pojade na żytnią i sprawdze przebieg..
Rozumiem Cie - nowy znaczy NIE macany ;-)
Jednak z drugiej strony chcemy przed zakupem sami sprawdzic. To, czy ktos przed nami podpial szkielko i cyknal kilka zdjec nie jest problemem przy takich przebiegach migawki jakie sa teraz. Problemem jest (wg mnie) jesli na sprzecie widac slady uzytkowania 8-)
Dlatego na Twoim miejscu nie przejmowalbym sie tym wcale, tylko fotki pstrykal i cieszyl sie z nowego nabytku :)

ripek
21-12-2006, 13:17
Mam pytanko - ponieważ jestem na etapie dokupienia drugiego body (śluby) - to zastanawiam sie czy w 30d jest jakas funkcja do zapamietywania ustawień (F,czas,iso) pod przyciskiem - tak aby szybko przełączać sie między predefiniowanymi ustawieniami - czy takie rzeczy to tylko w jedynce ? :)

MMM
21-12-2006, 13:21
czy takie rzeczy to tylko w jedynce ? :)
Nie tylko w jedynce, zabawkowe kompakty Canona też mają tryb 'C'.

ripek
21-12-2006, 13:22
Czyli mam rozumieć ze w 30d nie ma takiej funkcji ?

MMM
21-12-2006, 13:25
Czyli mam rozumieć ze w 30d nie ma takiej funkcji ?
Nie ma. Dopiero w 5D. Może będzie w 40D. WOW!

adamek
21-12-2006, 13:49
ja sobie radzę tak, że wówczas przestawiam normalnie na tryb av/tv a gdy potrzebuje tamtych nastaw - to na m, gdzie je mam nastawione.
:)

makafaka
24-12-2006, 13:34
Czy AF w 30D daje taki komfort, że np. podczas wykonywania zdjęć rajdowych nie zawiedzie powodując nieostre zdjęcie. Chodzi mi głównie o AF-C

Kolekcjoner
24-12-2006, 17:05
Czy AF w 30D daje taki komfort, że np. podczas wykonywania zdjęć rajdowych nie zawiedzie powodując nieostre zdjęcie. Chodzi mi głównie o AF-C

Nie powinieneś mieć problemów. Dobiegaczka jest bardzo szybka. Tyle że najważniejsze to to żeby szkło nie stanowiło dlań ograniczenia dlatego polecam USM-y i to najlepiej L-ki :).

mkwiek
25-12-2006, 10:25
ja sobie radzę tak, że wówczas przestawiam normalnie na tryb av/tv a gdy potrzebuje tamtych nastaw - to na m, gdzie je mam nastawione.
:)

robię podobnie, szkoda tylko, że nie pamięta np ustawień ISO

kanonier
25-12-2006, 10:44
Zaczyna ze mnie dymić.. Wczoraj kupiłem 30D w Fotoit. Wsadziłem w domu starą kartę pstryknąlem zdjęcie i zobaczyłem numer 373-0240. piana na pysku, nowy aparat i 240zdjęć..? z którego zerowania licznika? i dlaczego pierwsza liczba(numer folderu) jest taka wysoka? Aparat wg instrukcji zaczyna numeracje od 100. Wszadziłem dzisiaj inna kartę i pstryknąłem zdjęcie 373-0241. Aparat numeruje kolejne zdjecia bez względu na kartę.. Tylko się pytam co to jest to 373?? Może mi ktoś odpowiedzieć? Jechać do Fotoit robić awanture?

EDIT: Zadzwoniłem na żytnią. Powiedzieli mi żeby się tym nie przejmować. Aparat pamieta numery folderów i zdjęc z pierwszej karty jaka miał włożoną. Każdy aparat jest testowany na początku. Uspokoiłem się. Jeśli mi stan uspokojenia minie to pojade na żytnią i sprawdze przebieg..

240-ste zdjecie w 373-cim folderze !
niezly wynik na nowke :^))

tez bylem kiedys na Zytniej, ale na badaniu alkomatem
wyszlo 0.00 i tez sie uspokoili

Vitez
25-12-2006, 15:03
tez bylem kiedys na Zytniej, ale na badaniu alkomatem
wyszlo 0.00 i tez sie uspokoili

To ja ten tekst rozhermetyzuje - na Żytniej w Warszawie znajduje sie rowniez komisariat Policji.

jakcie
28-12-2006, 06:04
Witam..

Wg mnie nie ma chyba wielkiej różnicy.. Matryca chyba jest taka sama w 30d jak w 350d?

Pozdrawiam
Artur Starz

matryca w 30tce jest chyba większa fizycznie, jak znajdę notkę o tym to napiszę więcej, natomiast napewno 30tka ma 8,2 mpx a 350 8 mpx. pozdrawiam

aptur
28-12-2006, 08:55
matryca w 30tce jest chyba większa fizycznie, jak znajdę notkę o tym to napiszę więcej, natomiast napewno 30tka ma 8,2 mpx a 350 8 mpx. pozdrawiam

matryca w 30D - 22,5x15
matryca w 350D - 22,2x14,8

Krisspy
30-12-2006, 11:42
a jak dla mnie jest duuuuża różnica...
Swoją drogą jestem zaskoczony ISO 3200. A ja myślalem, że 1600 w moim 400D to szczyt techniki :-)

Czy 3200 to max, czy robią jeszcze wyższe czułości?

ej, chyba sie zle podpiąłem... sorki...
to bylo gdzieś a'propos pierwszej strony :-)

mkwiek
30-12-2006, 15:05
dokladnie ta samą wartosc co Twoja wczesniejsza uwaga:D czyli żadną :p

hehe, według mnie różnica pomiędzy dwukanałową a czterokanałową matrycą jest ISTOTNA :)
a twój komentarz raczej nie :)

Vitez
31-12-2006, 19:02
Kolekcjoner vs Skipper poszli sobie tu :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=18210

Skipper
31-12-2006, 20:04
hehe, według mnie różnica pomiędzy dwukanałową a czterokanałową matrycą jest ISTOTNA :)
a twój komentarz raczej nie :)

sprawa juz wyjasniona:) pojęcia o tamtym nie mialem nie mialem i przyznaje nie mialem racji :) w kazdym razie za zamieszanie przepraszam i zycze wszystkim wszystkiego najlepszego w nowym roku :)

donald7000
23-01-2007, 00:00
Czy ktos wie jakiej wielkosci jest bufor pamieci w 30D ?

Kolekcjoner
23-01-2007, 00:53
Czy ktos wie jakiej wielkosci jest bufor pamieci w 30D ?

A konkretnie to chodzi o co? W MB czy ile mozna zrobić zdjeć w serii. Ja kiedyś zrobiłem 47 JPG-ów i przestałem, Raw-ów na szybkiej karcie robi 12 (nominalnie 11).

donald7000
23-01-2007, 16:17
Tak, chodzi mi ile jestw MB?