Zobacz pełną wersję : CANON 30d - pierwsze wrażenia
kwv - ale te hoty sa drastyczne - przy ekspozycji np 2s i f/10... ała... jednak chyba w takiej sytuacji zaczalbym rozwazac wybranie sie do wawy...
jakieś takie przy różnych parametrach
Mam problem czy ktoś by się podzielił softem tzn płytkę z oprogramowaniem. Swoją gdzieś posiałem a niestety nie zrobiłem kopii, googlowałem wszędzie i nigdzie nie można sciągnąć:( Najbardziej zależy mi na EOS Utility
tu serwerek do darmowego hostingu http://www.sendover.com/
z góry dziekuje
Po pracy udostępnie Ci obraz CD. A tak na marginesie... dostalem z 30d plytkę DVD z filmikami nt. obiektywów Canona i nie tylko. Jak ma ktoś ochotę pooglądać to mogę zrobić RIPa. To raczej materiały promocyjne więc chyba mogę to udostępnić z czystym sumieniem.
rysiaczek
29-05-2006, 09:08
A tak na marginesie... dostalem z 30d plytkę DVD z filmikami nt. obiektywów Canona i nie tylko. Jak ma ktoś ochotę pooglądać to mogę zrobić RIPa. To raczej materiały promocyjne więc chyba mogę to udostępnić z czystym sumieniem.
Jeżeli możesz, wrzuć to gdzieś np na rapidshare'a - może się przydać do opisywania obiektywów na forum
Nabyłem wczoraj canona 30D, i...po raz pierwszy spotkałem się z sytucją, w której aparat miał już zrobionych wg licznika ponad 9 tys. zdjęć, ktoś potestował i nie zresetował licznika..niby nic a deko draźni...tak wiem ze wytrzyma ok. 100 000 ale to ja miałem zrobić te 9:). Wymienić? oddać?..jak udowodnić że to nie ja?;) czy ktos ma praktykę w takich sytuacjach?
Nabyłem wczoraj canona 30D, i...po raz pierwszy spotkałem się z sytucją, w której aparat miał już zrobionych wg licznika ponad 9 tys. zdjęć, ktoś potestował i nie zresetował licznika..niby nic a deko draźni...tak wiem ze wytrzyma ok. 100 000 ale to ja miałem zrobić te 9:). Wymienić? oddać?..jak udowodnić że to nie ja?;) czy ktos ma praktykę w takich sytuacjach?
Kupiłeś nowy? Aparat kontynuuje numerowanie zdjęć od ostatniego numeru z włożonej karty. Jeśli więc włożysz do nowego aparatu kartę na której jest zapisane zdjęcie np. IMG_10000 to pierwsze które zrobisz będzie miało numer IMG_10001. Ten licznik można skasować z menu na zero a tylko serwis na Żytniej powie ci ile tak naprawdę zdjęć zostało zrobione.
dziękuję za odpowiedź, acz karta którą włożyłem miała zapis ok 6 tys, zdjęcia robione 30D miały już 9k i wyżej. Aparat niby nowy, sprzedawca twierdzi że wszystkie 30 tki mają liczniki na poziomie od 2k w górę zrobionych zdjec. Dziwne. Moze sciagaja przetestowane bo zawsze tansze, nie resetuja licznikow i sprzedawane sa u nas jak zupelnie nowe? aparat co prawda nie nosi sladow uzywania acz jak czytalem, zupelnie nowe generuja "subtelny" gumowy zapach gnijącej trzciny cukrowej.
aparat co prawda nie nosi sladow uzywania acz jak czytalem, zupelnie nowe generuja "subtelny" gumowy zapach gnijącej trzciny cukrowej.
Mój tak ma, guma na gripie ma zapach podobny do gumy z chińskich trampek, ale nie taki śmierdzący :)
Po pracy udostępnie Ci obraz CD.
dzieki bede oczekiwał
dziękuję za odpowiedź, acz karta którą włożyłem miała zapis ok 6 tys, zdjęcia robione 30D miały już 9k i wyżej. Aparat niby nowy, sprzedawca twierdzi że wszystkie 30 tki mają liczniki na poziomie od 2k w górę zrobionych zdjec. Dziwne. Moze sciagaja przetestowane bo zawsze tansze, nie resetuja licznikow i sprzedawane sa u nas jak zupelnie nowe? aparat co prawda nie nosi sladow uzywania acz jak czytalem, zupelnie nowe generuja "subtelny" gumowy zapach gnijącej trzciny cukrowej.
Sprzedawca głupoty plecie: nówkę sprzedaje czy używkę, którą ktoś zwrócił bo coś nie grało mu. Mój miał licznik na ZERO!:-D
Witam wszystkich:) Za tydzień planuję zakup CANONA 30D i chciałam się zapytać o współpracę z obiektywem Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 , bo taki zamierzam kupić. I tu mam parę pytań:
1) Co szanowne Towrzystwo sądzi o tym obiektywie??? (focus, szybkość i ostrość)
2) Czy lepiej może jednak Tamrona...???
Niechcący wcisnęłam "WYŚLIJ ODPOWIEDŹ" zamiast skoczyć do następnej linijki i zapomniałam się pożegnać, co też czynię:) Z góry dziękuję za odpowiedzi... HEJ
Trochę odświeżę wątek, czas na CANON 30D - drugie wrażenia.
Co bym chciał:
1. AutoISO do trybu M, które dałoby namiastkę trybu ISOv. Od kiedy jest ISO co 1/3EV aż się prosi o coś takiego.
2. Zamianę funkcji kółek w trybie M.
3. MLU pod przycisk DirectPrint, albo od biedy dać możliwość wyboru MLU pod przycisk SET.
4. Lekkie rozsunięcie punktów AF po przekątnej w kierunku mocnych punktów kadru.
5. Ikonkę trybu pomiaru światła w wizjerze.
6. Wszystkie krzyżowe punkty AF :)
7. Większy wizjer ;)
1,2,3 da się zrobić programowo, ale nowego firmware z takimi funkcjami się pewnie nigdy nie doczekamy, chyba że w 40D co się będzie wiązać z pewną dopłatą przy zmianie aparatu :mrgreen:
chyba troszke przesadzasz MMM wizjer w 30d jest naprawde ok i mozna smialo ostrzyc manualnie :)
chyba troszke przesadzasz MMM wizjer w 30d jest naprawde ok i mozna smialo ostrzyc manualnie :)
Jest ok, ale o "śmiałym" ostrzeniu maualnym to ja bym nigdy nie powiedział, chyba że na matówce z klinem.
Sprzedawca głupoty plecie: nówkę sprzedaje czy używkę, którą ktoś zwrócił bo coś nie grało mu. Mój miał licznik na ZERO!:-D
Zgadzam się mój też miał zero.
Jest ok, ale o "śmiałym" ostrzeniu maualnym to ja bym nigdy nie powiedział, chyba że na matówce z klinem.
no to pomysl na moment o wizjerze z 350d i ciesz się duzym i jasnym wizjerem w 30d :)
Jasny wizjer w 30D?!
Czy ktoś parzył przez KM D7D?
tak jest tylko odrobine wiekszy ale mowiac szczerze duzej różnicy nie zauwazylem....za to 30d dzieli prawdziwa przepasc od 350-ki :)
Kolekcjoner
27-11-2006, 02:08
(...)
1. AutoISO do trybu M, które dałoby namiastkę trybu ISOv. Od kiedy jest ISO co 1/3EV aż się prosi o coś takiego.
Byłoby super też mi tego brakuje.
2. Zamianę funkcji kółek w trybie M.
Dla mnie może być ale nie musi.
3. MLU pod przycisk DirectPrint, albo od biedy dać możliwość wyboru MLU pod przycisk SET.
W ogóle możliwość oprogramowania (najlepiej dowolnego) tego jakże użytecznego;):) przycisku - zresztą nie tylko tego.
4. Lekkie rozsunięcie punktów AF po przekątnej w kierunku mocnych punktów kadru.
Dla mnie z kolei lepiej by było jakby zagęścili środek:).
5. Ikonkę trybu pomiaru światła w wizjerze.
YES:).
6. Wszystkie krzyżowe punkty AF :)
Marzyciel - to nie u canona - oczywiście byłoby super.
7. Większy wizjer ;) Tzn jeśli rozumieć to jako powiększenie obrazu - jak najbardziej.
Ja bym jeszcze dorzucił:
- iso 6400 - nawet z tym poziomem szumu
- 6 kl/s z możliwością wyboru prędkości
- bufor w rawach najlepiej x2 czyli 22 tak jak w D200 (dla mnie super ważne:))
- uszczelnienia (choć w zamian za to co powyżej mogliby sobie darować :mrgreen:
- lepszy grip - najlepiej coś takiego jak w Pentaxie K10D
- jak już dadzą te 10 MPx (a pewnie muszą;)) to crop 2x jako bonus:)
To tyle, a no i cena oczywiście max 1000$ :).
takie rzeczy to tylko w erze :)
Kolekcjoner
27-11-2006, 17:31
takie rzeczy to tylko w erze :)
Wiem ale może sie canon zlituje :) - choć sam w to nie bardzo wierzę :(.
Kupiłeś nowy? Aparat kontynuuje numerowanie zdjęć od ostatniego numeru z włożonej karty. Jeśli więc włożysz do nowego aparatu kartę na której jest zapisane zdjęcie np. IMG_10000 to pierwsze które zrobisz będzie miało numer IMG_10001. Ten licznik można skasować z menu na zero a tylko serwis na Żytniej powie ci ile tak naprawdę zdjęć zostało zrobione.
Zaczyna ze mnie dymić.. Wczoraj kupiłem 30D w Fotoit. Wsadziłem w domu starą kartę pstryknąlem zdjęcie i zobaczyłem numer 373-0240. piana na pysku, nowy aparat i 240zdjęć..? z którego zerowania licznika? i dlaczego pierwsza liczba(numer folderu) jest taka wysoka? Aparat wg instrukcji zaczyna numeracje od 100. Wszadziłem dzisiaj inna kartę i pstryknąłem zdjęcie 373-0241. Aparat numeruje kolejne zdjecia bez względu na kartę.. Tylko się pytam co to jest to 373?? Może mi ktoś odpowiedzieć? Jechać do Fotoit robić awanture?
EDIT: Zadzwoniłem na żytnią. Powiedzieli mi żeby się tym nie przejmować. Aparat pamieta numery folderów i zdjęc z pierwszej karty jaka miał włożoną. Każdy aparat jest testowany na początku. Uspokoiłem się. Jeśli mi stan uspokojenia minie to pojade na żytnią i sprawdze przebieg..
o zmieniles aparat. gratuluje:)
ja tez na poczatku sie martwilam o to czy aparat faktycznie jest nowka ale teraz... robie po prostu zdjecia:)
Pozdrawiam:)
Dzięki kjoanno taki post był mi potrzebny żeby się upewnić w moim uspokojeniu :)
Jasny wizjer w 30D?!
Czy ktoś parzył przez KM D7D?
patrzylem. subiektywnie wydaje sie zauwazalnie bardziej przejrzysty niz moje 10D - co chyba nie wynika w takim stopniu z rozmiaru co z jasnosci.
chcialbym tylko wpiac M42 i sprawdzic, czy ta jasnosc to nie przypadkiem uzycie delikatniejszego mikrorastra (czy jak to sie nazywa).
ale tak czy siak - roznica nie jest kolosalna. lekka przewaga po stronie Minolty
30D i D7D w wielkości wizjera nie różni się zbytnio, w minolcie jest tylko deczko szerszy, a wysokość mniej więcej identyko.
Routlaw - nie 300 zdjęć na liczniku, tylko nieco więcej, skoro to już 373 katalog a nie 101 :) :)
Zadzwoniłem na żytnią. Powiedzieli mi żeby się tym nie przejmować. Aparat pamieta numery folderów i zdjęc z pierwszej karty jaka miał włożoną. Każdy aparat jest testowany na początku. Uspokoiłem się. Jeśli mi stan uspokojenia minie to pojade na żytnią i sprawdze przebieg..
Rozumiem Cie - nowy znaczy NIE macany ;-)
Jednak z drugiej strony chcemy przed zakupem sami sprawdzic. To, czy ktos przed nami podpial szkielko i cyknal kilka zdjec nie jest problemem przy takich przebiegach migawki jakie sa teraz. Problemem jest (wg mnie) jesli na sprzecie widac slady uzytkowania 8-)
Dlatego na Twoim miejscu nie przejmowalbym sie tym wcale, tylko fotki pstrykal i cieszyl sie z nowego nabytku :)
Mam pytanko - ponieważ jestem na etapie dokupienia drugiego body (śluby) - to zastanawiam sie czy w 30d jest jakas funkcja do zapamietywania ustawień (F,czas,iso) pod przyciskiem - tak aby szybko przełączać sie między predefiniowanymi ustawieniami - czy takie rzeczy to tylko w jedynce ? :)
czy takie rzeczy to tylko w jedynce ? :)
Nie tylko w jedynce, zabawkowe kompakty Canona też mają tryb 'C'.
Czyli mam rozumieć ze w 30d nie ma takiej funkcji ?
Czyli mam rozumieć ze w 30d nie ma takiej funkcji ?
Nie ma. Dopiero w 5D. Może będzie w 40D. WOW!
ja sobie radzę tak, że wówczas przestawiam normalnie na tryb av/tv a gdy potrzebuje tamtych nastaw - to na m, gdzie je mam nastawione.
:)
makafaka
24-12-2006, 13:34
Czy AF w 30D daje taki komfort, że np. podczas wykonywania zdjęć rajdowych nie zawiedzie powodując nieostre zdjęcie. Chodzi mi głównie o AF-C
Kolekcjoner
24-12-2006, 17:05
Czy AF w 30D daje taki komfort, że np. podczas wykonywania zdjęć rajdowych nie zawiedzie powodując nieostre zdjęcie. Chodzi mi głównie o AF-C
Nie powinieneś mieć problemów. Dobiegaczka jest bardzo szybka. Tyle że najważniejsze to to żeby szkło nie stanowiło dlań ograniczenia dlatego polecam USM-y i to najlepiej L-ki :).
ja sobie radzę tak, że wówczas przestawiam normalnie na tryb av/tv a gdy potrzebuje tamtych nastaw - to na m, gdzie je mam nastawione.
:)
robię podobnie, szkoda tylko, że nie pamięta np ustawień ISO
kanonier
25-12-2006, 10:44
Zaczyna ze mnie dymić.. Wczoraj kupiłem 30D w Fotoit. Wsadziłem w domu starą kartę pstryknąlem zdjęcie i zobaczyłem numer 373-0240. piana na pysku, nowy aparat i 240zdjęć..? z którego zerowania licznika? i dlaczego pierwsza liczba(numer folderu) jest taka wysoka? Aparat wg instrukcji zaczyna numeracje od 100. Wszadziłem dzisiaj inna kartę i pstryknąłem zdjęcie 373-0241. Aparat numeruje kolejne zdjecia bez względu na kartę.. Tylko się pytam co to jest to 373?? Może mi ktoś odpowiedzieć? Jechać do Fotoit robić awanture?
EDIT: Zadzwoniłem na żytnią. Powiedzieli mi żeby się tym nie przejmować. Aparat pamieta numery folderów i zdjęc z pierwszej karty jaka miał włożoną. Każdy aparat jest testowany na początku. Uspokoiłem się. Jeśli mi stan uspokojenia minie to pojade na żytnią i sprawdze przebieg..
240-ste zdjecie w 373-cim folderze !
niezly wynik na nowke :^))
tez bylem kiedys na Zytniej, ale na badaniu alkomatem
wyszlo 0.00 i tez sie uspokoili
tez bylem kiedys na Zytniej, ale na badaniu alkomatem
wyszlo 0.00 i tez sie uspokoili
To ja ten tekst rozhermetyzuje - na Żytniej w Warszawie znajduje sie rowniez komisariat Policji.
Witam..
Wg mnie nie ma chyba wielkiej różnicy.. Matryca chyba jest taka sama w 30d jak w 350d?
Pozdrawiam
Artur Starz
matryca w 30tce jest chyba większa fizycznie, jak znajdę notkę o tym to napiszę więcej, natomiast napewno 30tka ma 8,2 mpx a 350 8 mpx. pozdrawiam
matryca w 30tce jest chyba większa fizycznie, jak znajdę notkę o tym to napiszę więcej, natomiast napewno 30tka ma 8,2 mpx a 350 8 mpx. pozdrawiam
matryca w 30D - 22,5x15
matryca w 350D - 22,2x14,8
a jak dla mnie jest duuuuża różnica...
Swoją drogą jestem zaskoczony ISO 3200. A ja myślalem, że 1600 w moim 400D to szczyt techniki :-)
Czy 3200 to max, czy robią jeszcze wyższe czułości?
ej, chyba sie zle podpiąłem... sorki...
to bylo gdzieś a'propos pierwszej strony :-)
dokladnie ta samą wartosc co Twoja wczesniejsza uwaga:D czyli żadną :p
hehe, według mnie różnica pomiędzy dwukanałową a czterokanałową matrycą jest ISTOTNA :)
a twój komentarz raczej nie :)
Kolekcjoner vs Skipper poszli sobie tu :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=18210
hehe, według mnie różnica pomiędzy dwukanałową a czterokanałową matrycą jest ISTOTNA :)
a twój komentarz raczej nie :)
sprawa juz wyjasniona:) pojęcia o tamtym nie mialem nie mialem i przyznaje nie mialem racji :) w kazdym razie za zamieszanie przepraszam i zycze wszystkim wszystkiego najlepszego w nowym roku :)
donald7000
23-01-2007, 00:00
Czy ktos wie jakiej wielkosci jest bufor pamieci w 30D ?
Kolekcjoner
23-01-2007, 00:53
Czy ktos wie jakiej wielkosci jest bufor pamieci w 30D ?
A konkretnie to chodzi o co? W MB czy ile mozna zrobić zdjeć w serii. Ja kiedyś zrobiłem 47 JPG-ów i przestałem, Raw-ów na szybkiej karcie robi 12 (nominalnie 11).
donald7000
23-01-2007, 16:17
Tak, chodzi mi ile jestw MB?