PDA

Zobacz pełną wersję : Czułość ISO a ilość zdjęć...

Teo
26-03-2006, 19:41
Tym razem nowe pytanie...
Czy zwróciliście uwagę na licznik zdjęć przed i po zmianie ISO ? U mnie na karcie 1GB dla czułości 100-200 ISO jest dostępnych około 250 zdjęć do zapisania, a jak zwiększę czułość do 800 ISO to robi się około 200 zdjęć. Czy ktoś wie z czym to jest związane ? W jaki sposób wyższy ekwiwalent ISO powoduje zmniejszenie ilości możliwych do zapisania na karcie zdjęć ?

Pozdrawiam :) I dziękuję za aktywność na wątku z flarami :)

Jac
26-03-2006, 19:51
To jest w miare proste ;-) Aparat prognozuje ta ilosc zdjec i jest to liczba orientacyjna, natomiast przy zwiekszonym ISO nie wystapial np jednolite plaszczyzny koloru (wejdzie szum matrycy z wyzszych ISO) tak jak przy nizszysch czulosciach.. a wiadomo im wiecej roznych elementow tym wiekszy plik wyjsciowy..

Teo
26-03-2006, 20:09
No jest to całkiem niezła teoria....;) W sumie racja - szum stanowi dodatkowy "element" fotografowanej sceny... Ktoś ma jeszcze coś do dodania ? ;)

Czacha
26-03-2006, 20:17
Zdaje sie ze to wyczerpujaca wypowiedz ;)

Teo
26-03-2006, 20:39
tak, już wszystko jasne :) Heh, pewnie zaraz znów coś wymyślę, więc do zobaczenia w innym poście ;)

stdanielo
26-03-2006, 21:27
A co jeśli będziemy fotografować piasek na plaży, w sumie to ciężko wyobrazić sobie więcej elemantów. Myślę, że z tą czułością chodzi o coś innego jednak. Też to zauważyłem, ale w sumie to mi wszystko jedno ile jpgów wejdzie przy danej czułości bo i tak robie w RAW'ach.

Jac
26-03-2006, 21:40
A co jeśli będziemy fotografować piasek na plaży, w sumie to ciężko wyobrazić sobie więcej elemantów. Myślę, że z tą czułością chodzi o coś innego jednak. Też to zauważyłem, ale w sumie to mi wszystko jedno ile jpgów wejdzie przy danej czułości bo i tak robie w RAW'ach.
jak to co ? przeciez aparat nie podaje _dokladnie_ ile sie zmiesci zdjec, on daje _wartosci_przyblizone_ wiec bedzie odpowiednio zmniejszal licznik zgodnie ze swoimi przewidywaniami...

mattnick
26-03-2006, 21:48
czyli po zrobieniu zdjęcia nr 155 będzie dalej można zrobić zdjęcie nr 155 ?

stdanielo
26-03-2006, 22:03
jak to co ? przeciez aparat nie podaje _dokladnie_ ile sie zmiesci zdjec, on daje _wartosci_przyblizone_ wiec bedzie odpowiednio zmniejszal licznik zgodnie ze swoimi przewidywaniami...

Albo ty mnie nie zrozumiałeś albo ja nie wiem o co ci chodzi :) Ale nie ważne.

Jac
26-03-2006, 22:23
czyli po zrobieniu zdjęcia nr 155 będzie dalej można zrobić zdjęcie nr 155 ?
moze tez i tak sie zdazyc, ja kiedys mialem taka sytuacje w ciagu dnia fotografowalem samoloty, duzo niebieskiego bylo w kadrze bo brakowalo mm pozniej fotografowalem inne powiedzmy 'sceny' i braklo mi na karcie doslownie na jedno zdjeci (tzn jeszcze jedno chcialem koniecznie zrobic) wiec sobie mysle skasuje jeden samolot (szybka selekcja bo kadry podobne) i po klopocie, tymczasem zeby zgasl napis CF Full musialem skasowac 2 zdjecia...

minek
26-03-2006, 22:56
Robiłem pakszoty, na białym. Duzo tego białego w tle było, na granicy przepalenia. W takim przypadku wchodzi duuuużo więcej niż to co aparat sobie na początku myśli, że wejdzie. Tak do 2x więcej, jak nie więcej (-:

Vitez
27-03-2006, 00:29
A co jeśli będziemy fotografować piasek na plaży

Aparat nie wie co bedziemy fotografowac. Aparat tylko prognozuje ilosc zdjec na podstawie pojemnosci karty i niektorych swoich ustawien. Jest to tylko gdybanie... a ze inzynierzy Canona wpletli mu ogolna zasade "wieksze iso = wieksze szumy = wieksze objetosciowo zdjecia" to wlasnie tak dziala prognozowanie ilosci zdjec.

Przy czym licznik ten zmienia swoja wartosc dynamicznie a im blizej zapelnienia karty tym jest dokladniejszy... choc darzalo mi sie ze mialem niby 1 zdjecie do konca a wepchnalem jeszcze dwa - malo kontrastowe, malo detali, iso 100.

kociu
27-03-2006, 01:17
Mnie zdarzylo sie ze zmiescilem na karte 1GB na ktora powinno wejsc wedlug aparatu ok 450 zdjec, chyba 750 w jpg w max jakosci. Z tym ze byly to wlasnie zdjecia samolotow z jednolitym tlem i zajmowaly znacznie mniej niz napisane w instrukcji 2,4MB dla przecietnej fotki w tej wielkosci i jakosci.
Swoja droga bateria tez to wytrzymala z obiektywem ef 100-300 4,5-5,6 USM a dzien wczesniej tez pstryknalem kilka fotek i jej nie doladowywalem.

Hipek
28-03-2006, 21:58
Prognozy....... a znimi nigdy nie wiadomo...... co i jak i za ile i poco i dlaczego.....