Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Czułość ISO a ilość zdjęć...

Początki nałogu

Domyślnie Czułość ISO a ilość zdjęć...

Tym razem nowe pytanie...
    Czy zwróciliście uwagę na licznik zdjęć przed i po zmianie ISO ? U mnie na karcie 1GB dla czułości 100-200 ISO jest dostępnych około 250 zdjęć do zapisania, a jak zwiększę czułość do 800 ISO to robi się około 200 zdjęć. Czy ktoś wie z czym to jest związane ? W jaki sposób wyższy ekwiwalent ISO powoduje zmniejszenie ilości możliwych do zapisania na karcie zdjęć ?

Pozdrawiam I dziękuję za aktywność na wątku z flarami

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

To jest w miare proste ;-) Aparat prognozuje ta ilosc zdjec i jest to liczba orientacyjna, natomiast przy zwiekszonym ISO nie wystapial np jednolite plaszczyzny koloru (wejdzie szum matrycy z wyzszych ISO) tak jak przy nizszysch czulosciach.. a wiadomo im wiecej roznych elementow tym wiekszy plik wyjsciowy..
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 26-03-2006 o 20:12

Początki nałogu

Domyślnie hmm....

No jest to całkiem niezła teoria.... W sumie racja - szum stanowi dodatkowy "element" fotografowanej sceny... Ktoś ma jeszcze coś do dodania ?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Zdaje sie ze to wyczerpujaca wypowiedz

Początki nałogu

Domyślnie

tak, już wszystko jasne Heh, pewnie zaraz znów coś wymyślę, więc do zobaczenia w innym poście

Domyślnie

A co jeśli będziemy fotografować piasek na plaży, w sumie to ciężko wyobrazić sobie więcej elemantów. Myślę, że z tą czułością chodzi o coś innego jednak. Też to zauważyłem, ale w sumie to mi wszystko jedno ile jpgów wejdzie przy danej czułości bo i tak robie w RAW'ach.

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    A co jeśli będziemy fotografować piasek na plaży, w sumie to ciężko wyobrazić sobie więcej elemantów. Myślę, że z tą czułością chodzi o coś innego jednak. Też to zauważyłem, ale w sumie to mi wszystko jedno ile jpgów wejdzie przy danej czułości bo i tak robie w RAW'ach.
    jak to co ? przeciez aparat nie podaje _dokladnie_ ile sie zmiesci zdjec, on daje _wartosci_przyblizone_ wiec bedzie odpowiednio zmniejszal licznik zgodnie ze swoimi przewidywaniami...

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

czyli po zrobieniu zdjęcia nr 155 będzie dalej można zrobić zdjęcie nr 155 ?
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    jak to co ? przeciez aparat nie podaje _dokladnie_ ile sie zmiesci zdjec, on daje _wartosci_przyblizone_ wiec bedzie odpowiednio zmniejszal licznik zgodnie ze swoimi przewidywaniami...
    Albo ty mnie nie zrozumiałeś albo ja nie wiem o co ci chodzi Ale nie ważne.

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mattnick
    czyli po zrobieniu zdjęcia nr 155 będzie dalej można zrobić zdjęcie nr 155 ?
    moze tez i tak sie zdazyc, ja kiedys mialem taka sytuacje w ciagu dnia fotografowalem samoloty, duzo niebieskiego bylo w kadrze bo brakowalo mm pozniej fotografowalem inne powiedzmy 'sceny' i braklo mi na karcie doslownie na jedno zdjeci (tzn jeszcze jedno chcialem koniecznie zrobic) wiec sobie mysle skasuje jeden samolot (szybka selekcja bo kadry podobne) i po klopocie, tymczasem zeby zgasl napis CF Full musialem skasowac 2 zdjecia...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów