Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Osłona na LCD

kołaj
26-03-2006, 04:39
Witam! Co sądzicie o takim ustrojstwie na LCD?
1.http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=48&products_id=469
2.http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=48&products_id=468

Jak można przeczytać, jedna wersja zintegrowana z muszlą oczną a druga bez.
Pytam, bo nie wiem czy spełnia to "coś" swoje zadanie.
Oczywiście pomijam odpowiedzi typu, po co, w jakim celu w ogóle potrzebna jest taka osłona.
Pozdrawiam!

GaGacek
26-03-2006, 09:02
1. klikadełko (http://canon-board.info/search.php)
2. klikadełko (http://canon-board.info/showthread.php?t=6729&highlight=os%B3ona)

Mac
26-03-2006, 15:05
Spełnia, spełnia.

piast9
26-03-2006, 15:22
Pytam, bo nie wiem czy spełnia to "coś" swoje zadanie.
Jakie to zadanie?

Korek !
26-03-2006, 22:31
To coś chroni LCD, ale bardzo utrudnia pracę. Próbowałem używać tego i przekonać się. Niestety nie udało się.

Theoo
28-03-2006, 10:06
Przymierzyłem toto i sobie odpuściłem. Jak dla mnie to zbędny bajer tak jak 4 rury wydechowe w stuningowanym aucie :)

AQUANTA
28-03-2006, 10:31
A wykorzystujecie może jakieś folijki antystatyczne?

AGO
28-03-2006, 10:46
A wykorzystujecie może jakieś folijki antystatyczne?
Ja mam i jestem BRADZO zadowolony ... ale zadowolenie zalezy glownie of firmy.
Swoja kupielm na niemieckim eBay'u i jest 'krysztalowo' przezroczysta, dlugo sie trzyma (po jakies 3 miesiacach lekko rogi sie zawijaja).

AQUANTA
28-03-2006, 11:33
A pamiętasz może jakąs nazwe tych folijek albo nazwe firmy, która to wykonała ?

kociu
28-03-2006, 12:32
Ja kupilem na allegro wlasnie dobrą, bardzo sztywna, mam ja od ok roku i na zadnym z wyswietlaczy nie widac absolutnie zadnych roznic w stosunku do stanu z momentu zalozenia, zadne rogi nie odstaja, nic sie nie odklaja i nie ma zadnych rys i sladow. Folia jest dosc sztywna, jak plastik bardziej niz folia.
Choc ciezko sie ja przyklajalo i chyba 2 wczesniej zepsulem zanim udalo mi sie przykleic idealnie (na gornym wyswiatlaczu w ogole nie widac ze jest folia tak mi sie udalo ja dopasowac, ale na dolnym wyszlo minimalnie krzywo ). Generalnie jest tak przejrzysta ze nie odczuwa sie jej obecnosci a jak sie ladnie przklei to nawet trudno sie zorientowac ze tam cos jest na tym wyswietlaczu jeszcze...
Pmietam ze byla to folia docelowo do telefonu sonyericsson P-900 i moze dlatego taka dobra bo tam sie rysikiem caly czas po tym wyswietlaczu jezdzi a ona ma sie trzymac i nie rysowac...
A do 350 bedzie jeszacze latwiej bo jest tylko jedna duza szybka wyswietlacza.

Pozszukam i zamiesze link jak znajde...

Edit:
Teraz na allegro juz nie ma tych folii, ale przypomnilo mi sie ze byla to folia z poliweglanu i w przeciwienstwie do niektorych miala calkowicie gladka strukture, jak org. powierzchnia szybki przed lcd.

AGO
28-03-2006, 13:22
A pamiętasz może jakąs nazwe tych folijek albo nazwe firmy, która to wykonała ?
Postaram sie w domu pudelko znalezc i jak je 'trafie' to nie omieszkam umiescic nazwy.

Hipek
28-03-2006, 20:47
A ja was podziwiam..... jak to można porysować LCD? Chyba pilnikiem.... albo ..... pazurki?????

wojtek_j
28-03-2006, 21:11
Ja mam tą osłonę ale oderwałem przód bo i tak się nie nadaje do niczego i przykleiłem samo szkiełko

Tomasz1972
28-03-2006, 21:12
A ja was podziwiam..... jak to można porysować LCD? Chyba pilnikiem.... albo ..... pazurki?????
Można jak ktoś ma orli nos :) albo kolczyka na nosie :)

Hipek
28-03-2006, 21:19
Można jak ktoś ma orli nos :) albo kolczyka na nosie :)
a tego nie wziąłem pod rozwagę......:rolleyes:

mxw
28-03-2006, 23:47
Ja kupilem na allegro wlasnie dobrą, bardzo sztywna, mam ja od ok roku i na zadnym z wyswietlaczy nie widac absolutnie zadnych roznic w stosunku do stanu z momentu zalozenia (...)
chmmm, a ja zapytam, a po co obklejacie te LCD?

bo moja 350D ma już (prawie) rok, żadnego obklejania* i LCD jest jak nówka, żadnych rysek (twardy gość) :-D

i co? aparat wygląda jak nowy? niet! nic z tego :evil:
w róznych miejscach powycierał się plastik obudowy... :cry:
tak, jakby z tego czarnego plastiku poschodziła czarna farba :shock:
najbardziej to widać np. koło tych dwóch przycisków blokady ekspozycji i punktu AF (+/- powiększenie przy podglądzie).

więc powiedzcie mi, po jakiego grzyba ochraniać foliami i osłonami akurat jedną z najtrwalszych części (tego) aparatu?? :lol:

dodam jeszcze, że na moim prawie dziesięcioletnim 50E oraz na prawie dwudziestoletnim 1000 nie widać żadnych podobnych obtarć czy zużycia plastiku... inna sprawa, że - jak teraz policzę - 50E zrobiło coś koło 10000 zdjęć (pi razy oko, bo jak to teraz policzyć?), a 350D tylko w ciągu tego roku stuknął ponad 12000 fotek 8-)
______
* no dobra, obkleiłem mocowanie od statywu, żeby dokręcana płytka nie zostawiła za dużych śladów ;) no i zakleiłem kółko programów, żeby komuś nie przyszło do głowy na zielonym kwadracie robić :roll:

Vitez
29-03-2006, 20:18
chmmm, a ja zapytam, a po co obklejacie te LCD?

Chyba dla szpanu i tunowanego wygladu bo...

bo moja 350D ma już (prawie) rok, żadnego obklejania* i LCD jest jak nówka, żadnych rysek (twardy gość) :-D

... Mam dokladnie takie same wraznie z: ponad rocznego 10D, ktorego sprzedawalem bez ryski na zadnym LCD, z ponad rocznego 20D, ktorego mam obecnie i z prawie rocznego 350D, ktorego ma siostra.

JaBlam
30-03-2006, 23:45
Ja na poczatku bylem pelen zachwytu nad tymi oslonkami na LCD... bylem.. do czasu kiedy to otworzylem... sorry ale przy otwartej klapce nie da sie pracowac.. co to mi za komfort? Wiem ze bez tego smaruje sie polikiem po LCD i trzeba wycierac ale chyba wole juz to niz jakis kawal plastiku ktory musze zamykac zeby foto zrobic a jak odczytywac z wyswietlacza to podnosic ponad glowe... Szkoda kasy! za te 100 mozna co innego kupic :)

Hipek
31-03-2006, 00:06
Bajeranci proponują osłonę na najdwardszą część body..... KASSSSZAAAAA!!!!!! €€€€€€€€

mxw
31-03-2006, 12:59
Bajeranci proponują osłonę na najdwardszą część body..... KASSSSZAAAAA!!!!!! €€€€€€€€
dokładnie :-|

ale skoro już o osłonach i obklejaniu mowa - to zdecydowanie sensowniejsze - wg mnie, sam bym to kupił - byłyby jakieś małe wykrojniki lub osłony gumowe samoprzylepne do obklejenia samego body - dokładnie to, czego brakuje w 350D (na gripie aparatu (bo na BG-E3 akurat jest i to bdb), z tyłu, po obu bokach) - byłaby to rzeczywista poprawa komfortu użytkowania, wyglądu i też faktyczna osłona, bo jak pisałem samo body już mi się powycierało :roll: