Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon EF-S 18-55 DC III nie ostrzy po upadku w pełnym zakresie

netpro
23-06-2014, 21:54
Cześć wszystkim, mój pierwszy post, a przygoda z lustrami trwa od może 2 tygodni z Canonem 600D i wspomnianym kicie, więc prośba o ew wyrozumiałość ;)

Zdaję sobie tez sprawę, że obiektyw ten dla wielu ma takie znaczenie, że wywaliłby go od razu do śmieci, jednak ja postanowiłem upewnić się, że na 100% nic z nim nie da się zrobić, zamówiłem już coś tymczasowego, a docelowo zakupię coś konkretniejszego, ale to w odległym czasie.

Aparat spadł mi z maski samochodu, upadając strona obiektywu, po tym, obiektyw blokował się w połowie ogniskowej, używając więcej siły można było przeskoczyć między 18, a 55, co ważne, w tym czasie gdy "przeskoczyło się", AF działał prawidłowo (i w 18 i 55), ostrzyła dobrze (w połowie wiadomo, że się obiektyw blokował to i AF nie był w stanie się ruszyć).

Przed definitywnym spisaniem go na straty postanowiłem zajrzeć do środka, może się uda coś naprawić, a wyrzucić zawsze można.
Po rozebraniu i próbie "rozruszania/odblokowania" go, nagle jakby wskoczył na właściwe tory i zaczął pracować płynnie i bez zacięć, po prostu jak przed upadkiem. Po złożeniu działa nadal płynnie, ale AF nie ostrzy w zakresie 35-55, szuka ostrości w obie strony, ale nie jest w stanie złapać właściwej, w ogniskowych 18-25 odnajduje się prawidłowo. Przy MF można ustawić w każdej ogniskowej.
Rzeczy, które demontowałem (opisuję własnym językiem):
- klapka bagnetu
- płytka elektroniczna
- silnik AF
- soczewki na takich plastikowych ślizgach , na takim 3 nożnym pająku

Pytanie co mogę jeszcze sprawdzić, na co zwrócić uwagę, może to jakaś pierdoła, może coś pominąłem przy składaniu, w sensie jakiejś regulacji/ustawienia.

PS
Jak możecie to podrzućcie mi na przyszłość jakieś marki i serie obiektywów, gdzie wnętrze jest mocniejsze, nie takie plastikowe jak ten KIT. Interesuje mnie dolna półka obiektywów (zmiennoogniskowych), z tych mocniejszych, ale nie koniecznie najlepszych, aparat mam do robienia zdjęć prywatnie, na wycieczkach, w domu itd, tylko i wyłącznie ze względu na wyższość jakości zdjęcia od kompaktu.

RobertON
24-06-2014, 08:06
Jak z dolnej półki, ale dobrej jakości to Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM. Coraz trudniej go dostać, bo niedawno zaprzestano produkcji.

Obudowa jest taka, że ostrzenie i zoomowanie odbywa się wewnątrz obiektywu, nie zmienia rozmiarów i nic się z niego nie wysuwa.

Nie sprawdzałem go kolizyjnie z ziemią :) ale działa niezawodnie od dwóch lat, chociaż go nie oszczędzam.

Test Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM - Budowa, jakość wykonania i stabilizacja - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/168.3-Test_obiektywu-Sigma_18-50_mm_f_2.8-4.5_DC_OS_HSM_Budowa__jakość_wykonania_i_stabili zacja.html)

netpro
24-06-2014, 19:49
Dzięki za podsunięcie modelu, faktycznie ciekawy okaz i faktycznie nie ma ich do kupienia, ale będę sobie śledził ogłoszenia. Zauważyłem, że model EX ma stałe światło 2,8 w całym zakresie ogniskowej, no i są obecne do kupienia i nowe i używane, ale to i tak temat na kolejne miesiące, ważne, że mam punkt zaczepienia. Dzięki.

netpro
29-06-2014, 16:54
Problem nieostrzenia rozwiązany, jedna z blaszek stykowych się podwinęła, po wyprostowaniu działa jak trzeba.

niki68
30-06-2014, 10:53
Zdaję sobie tez sprawę, że obiektyw ten dla wielu ma takie znaczenie, że wywaliłby go od razu do śmieci ...
Full-size sample photos from Canon 18-55mm F/3.5-5.6 (http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=25)
:-) a ja nie mam ochoty wyrzucać go do śmieci. Domknięty i w zakresie 20 - 35 radzi sobie całkiem przyzwoicie.
Pozdrawiam

jimbeam
06-07-2014, 19:29
"Canon EF-S 18-55 DC III nie ostrzy po upadku w pełnym zakresie"
Zastanawiam sie jak wyglada upadek w pelnym zakresie ;-)