Zobacz pełną wersję : Duży problem z rawami
Witam,
Ostatnio kupiłem dysk zewnętrzny 3.5" 2TB Seagate USB 3.0.
Postanowiłem zrzucić wszystkie rawy na ten właśnie dysk. Zrzuciłem foty z dysku 2,5" też USB 3.0 oraz z dysku 2,5" USB 2.0.
W moim macu nie mam USB 3.0.
Wszystko ładnie pięknie się zgrało. Chciałem dokończyć obrabianie zdjęć z ostatnich sesji w LR 5.0. I tu zaczyna się dramat. Co drugie zdjęcie ma defekt w takiej postaci:
https://canon-board.info/imgimported/2014/06/Zrzutekranu20140622o173929_zpsc8b0ba5f-1.png
źródło (http://i1305.photobucket.com/albums/s560/burn1989/Zrzutekranu2014-06-22o173929_zpsc8b0ba5f.png)
Czy da się z tym coś zrobić? Czym to jest spowodowane? Jak rawy były na tych poprzednich dyskach wszystko było OK.
Proszę , a wręcz błagam o pomoc. Większość moich zdjęć jest do kosza albo do ostrego kadrowania :(
wiktor2323
22-06-2014, 18:28
Taki problem występuje przy kopiowaniu np z kart pamięci przez uwalone kości RAM.
--- Kolejny post ---
Taki problem występuje przy kopiowaniu np z kart pamięci przez uwalone kości RAM.
Witam,
Postanowiłem zrzucić wszystkie rawy na ten właśnie dysk. Zrzuciłem foty z dysku 2,5" też USB 3.0 oraz z dysku 2,5" USB 2.0.
Wszystko ładnie pięknie się zgrało. Chciałem dokończyć obrabianie zdjęć z ostatnich sesji w LR 5.0. I tu zaczyna się dramat. Co drugie zdjęcie ma defekt w takiej postaci:
http://i1305.photobucket.com/albums/s560/burn1989/Zrzutekranu2014-06-22o173929_zpsc8b0ba5f.png
Czy da się z tym coś zrobić? Czym to jest spowodowane? Jak rawy były na tych poprzednich dyskach wszystko było OK.
Proszę , a wręcz błagam o pomoc. Większość moich zdjęć jest do kosza albo do ostrego kadrowania :(
Masz oryginalne pliki/możesz je odzyskać ?
Stwórz sumy kontrolne i dopiero przegrywaj pliki.
Nie zakładaj, że nowo kupiony ze sklepu dysk jest sprawny.
--- Kolejny post ---
Witam,
http://i1305.photobucket.com/albums/s560/burn1989/Zrzutekranu2014-06-22o173929_zpsc8b0ba5f.png
Masz oryginalne pliki/możesz je odzyskać ?
Stwórz sumy kontrolne i dopiero przegrywaj pliki.
Nie zakładaj, że nowo kupiony ze sklepu dysk jest sprawny.
jak sprawdzić co jest uwalone? Ram czy dysk?
Co teraz począć?
Niektore foldery mam oryginalne, drugie niestety juz skasowane
--- Kolejny post ---
jak sprawdzić co jest uwalone? Ram czy dysk?
Co teraz począć?
Niektore foldery mam oryginalne, drugie niestety juz skasowane
krisv740
22-06-2014, 21:19
Sprawdź czy każdym programem masz podobny podgląd. Ja miałem podobnie z dyskiem sieciowym. Nie wszystkimi programami podgląd był prawidłowy.
Wysłane z mojego HTC Desire 500 dual sim przy użyciu Tapatalka
bridge, photoshop, lightroom to samo. Dobrze jest tylko wtedy ja rawa wrzuce na karte CF i w aparacie podglad jest OK.
W aparacie nie oglądasz bezpośrednio RAWa, tylko "schowanego" w nim jpga. Ta wglądówka może być w porządku, ale plik RAW jest uszkodzony. Miałem takie przypadki na uszkodzonej karcie.
--- Kolejny post ---
W aparacie nie oglądasz bezpośrednio RAWa, tylko "schowanego" w nim jpga. Ta wglądówka może być w porządku, ale plik RAW jest uszkodzony. Miałem takie przypadki na uszkodzonej karcie.
a jakiś odzysk danych albo jakis program "naprawczy" nie pomoze? W jaki sposob dobre rawy uszkodzily sie podczas tranferu? Czy to wina dyku?
krisv740
23-06-2014, 06:05
A Windows,dpp,faststone? Radzę sprawdzić...
z tapatalka
tomphoto
23-06-2014, 11:29
Jeżeli chcesz odzyskać rawy, r studio, odzyska format raw bez zmiany na tiff
eclipsis
23-06-2014, 12:22
Następnym razem terracopy i kopiowanie ze sprawdzeniem sum kontrolnych.