PDA

Zobacz pełną wersję : 70D - mydło na szerokim AF

dj_exon
13-06-2014, 08:20
Jako że mój wątek nie odzyskał się po awarii dysków, ponawiam:

W moim 70D przez przypadek odkryłem że na szerokim polu AF przy szerokich kątach i jasnym obiektywie jest mydło !
( przykład poniżej )
Super widoczne z T 11-16mm f/2.8 !

OCZYWIŚCIE NA POJEDYNCZYM POLU AF NIE MA PROBLEMU ! ( obojętne którym )

Żeby sprawdzić czy to nie wina szkieł, zakupiłem Nowe 18-135 STM
( przykład poniżej właśnie z tego obiektywu na 18mm f/3.5 )

Wysłałem z tym obiektywem do CSI:
Zrobili kalibracje AF i przy okazji poprosiłem o podklejenie gumy na kciuku w body bo zaczęła odchodzić.

Serwis wyregulował AF do wzorca w obiektywie i wymienił wszystkie nowe gumy i jakąś część NIE WIEM PO CO !
W body to samo, regulacja AF i wymiana gum.

OCZYWIŚCIE MYDŁO NA AF SZEROKIM JEST JAK BYŁO !

Zareklamowałem w CSI i otrzymałem odpowiedź:

Działanie aparatu w trybie automatycznego wyboru pól AF nie podlega żadnej regulacji gdyż jest on zależny jedynie od oprogramowania urządzenia na które nie mamy żadnego wpływu.

wysyłać jeszcze raz nie ma sensu skoro "nie mamy żadnego wpływu" !

JAKIEŚ INNE RADY !??????

lewa szerokie, prawa pojedynczy AF
na dole 1:1

https://canon-board.info/imgimported/2014/04/test1_small-1.jpg
źródło (http://exon.spamik.kei.pl/70d/test1_small.jpg)

becekpl
13-06-2014, 09:13
jedynym rozsądnym chyba rozwiązaniem jest wysłać do naprawy gwarancyjnej
zgłosić problem af
drugie rozwiązanie to wysłać do serwisu niemieckiego,podobno bardziej dbają o image firmy canon niż rodzimy csi

--- Kolejny post ---

zgłosić problem af
drugie rozwiązanie to wysłać do serwisu niemieckiego,podobno bardziej dbają o image firmy canon niż rodzimy csi

dj_exon
13-06-2014, 09:34
zgłosić problem af

Kiedy to co opisałem to była wizyta 3 tygodniowa w CSI Gwarancyjna !

--- Kolejny post ---

zgłosić problem af

Kiedy to co opisałem to była wizyta 3 tygodniowa w CSI Gwarancyjna !

adawro
13-06-2014, 12:59
Wrzuć jeszcze RAW-y a nie taki kolaż bo trudno z niego coś zawyrokować (BF/FF/poruszenie)

--- Kolejny post ---

Wrzuć jeszcze RAW-y a nie taki kolaż bo trudno z niego coś zawyrokować (BF/FF/poruszenie)

dj_exon
13-06-2014, 13:24
nie robię w rawach, proszę jpg: http://exon.spamik.kei.pl/70d/70d.rar

--- Kolejny post ---

nie robię w rawach, proszę jpg: http://exon.spamik.kei.pl/70d/70d.rar

Bangi
13-06-2014, 14:01
Hej ;)
Czy ja dobrze rozumiem, że po pojęciem szeroki AF rozumiesz tryb w którym aparat sam wybiera punkt AF?
Bo to działa tak, że w takim przypadku aparat wybiera w którym punkcie ostrzy lub czasem kilku - moje pytanie jest takie jak robisz fotę i w wizjerze na moment przed otwarciem migawki miga ci punkt / punkty AF na których body ustawiło ostrość, to czy w tych punktach na zdjęciu też jest nieostro?
Dla mnie te foty, które pokazałeś w pierszym poście to nie mydło, tylko po prostu AF nie trafił - całe te foty są nieostre?

--- Kolejny post ---

Hej ;)
Czy ja dobrze rozumiem, że po pojęciem szeroki AF rozumiesz tryb w którym aparat sam wybiera punkt AF?
Bo to działa tak, że w takim przypadku aparat wybiera w którym punkcie ostrzy lub czasem kilku - moje pytanie jest takie jak robisz fotę i w wizjerze na moment przed otwarciem migawki miga ci punkt / punkty AF na których body ustawiło ostrość, to czy w tych punktach na zdjęciu też jest nieostro?
Dla mnie te foty, które pokazałeś w pierszym poście to nie mydło, tylko po prostu AF nie trafił - całe te foty są nieostre?

dj_exon
13-06-2014, 14:20
Problem jest przy szerokim polu AF czyli aparat sam wybiera czasami kilka na raz!
Tak potwierdza zżera jest ostro !

--- Kolejny post ---

Problem jest przy szerokim polu AF czyli aparat sam wybiera czasami kilka na raz!
Tak potwierdza zżera jest ostro !

darecky
13-06-2014, 14:48
jeżeli, w takim układzie samowybierania punktów AF, aparat sam wymyślił sobie, że ostrzy na najbliższe kontrastowe gałęzie, to się nie dziwię, że obraz jest jaki jest i nic go nie zmieni. Układ widocznie wybiera sobie coś kontrastowego na scenie i na niego ostrzy. W przypadku ostrzenia jednym punktem, efekt jest taki jaki chcesz, czyli ostro jest tam gdzie będziesz celować.
pozdrawiam

--- Kolejny post ---

jeżeli, w takim układzie samowybierania punktów AF, aparat sam wymyślił sobie, że ostrzy na najbliższe kontrastowe gałęzie, to się nie dziwię, że obraz jest jaki jest i nic go nie zmieni. Układ widocznie wybiera sobie coś kontrastowego na scenie i na niego ostrzy. W przypadku ostrzenia jednym punktem, efekt jest taki jaki chcesz, czyli ostro jest tam gdzie będziesz celować.
pozdrawiam

adawro
13-06-2014, 14:55
Mi tu jakimś mocnym FrontFocusem pachnie.

Popróbuj porobić zdjęcia z każdym pojedyńczym punktem AF po kolei.
Być może jeden lub parę daje mocny FF.
Automat AF na ogół tak działa , że wybiera to co najbliżej.
Jeśli jeden daje FF to właśnie na niego ustawi.

--- Kolejny post ---

Bangi
13-06-2014, 18:14
Własnie w DPP sprawdziłem gdzie trafiał AF i wg mnie coś jest jednak nie tak, bo na niektórych nieostrych fotach widać, że kilka punków zareagowało, a i tak nieostro wyszło.

--- Kolejny post ---

Własnie w DPP sprawdziłem gdzie trafiał AF i wg mnie coś jest jednak nie tak, bo na niektórych nieostrych fotach widać, że kilka punków zareagowało, a i tak nieostro wyszło.

dj_exon
13-06-2014, 18:26

--- Kolejny post ---

Czytacie co napisałem w pierwszym poście?:

I serwis tez ustawił każdy do wzorca i nic nie dało !

Drzewa? A te przykłady gdzie nie dale drzew!!!! Tez mydło !

--- Kolejny post ---

--- Kolejny post ---

Czytacie co napisałem w pierwszym poście?:

I serwis tez ustawił każdy do wzorca i nic nie dało !

Drzewa? A te przykłady gdzie nie dale drzew!!!! Tez mydło !

pan.kolega
13-06-2014, 18:46
No ale przecież otrzymałeś odpowiedź od serwisu gwarancyjnego producenta, mianowicie w sensie takim, że "nie wnikamy, czy opisana przez Sz.Pana wada występuje czy nie, bo gdyby nawet występowała, to i tak nie potrafimy jej naprawić, więc miłego dnia życzymy i spadaj pan"

--- Kolejny post ---

No ale przecież otrzymałeś odpowiedź od serwisu gwarancyjnego producenta, mianowicie w sensie takim, że "nie wnikamy, czy opisana przez Sz.Pana wada występuje czy nie, bo gdyby nawet występowała, to i tak nie potrafimy jej naprawić, więc miłego dnia życzymy i spadaj pan"

Bangi
14-06-2014, 15:05
A jak wygląda sprawa z innym szkłem / innym body???

--- Kolejny post ---

A jak wygląda sprawa z innym szkłem / innym body???

dj_exon
14-06-2014, 15:24
Z wszystkimi szkłami jakie mam 5szt jest ten problem.

--- Kolejny post ---

Z wszystkimi szkłami jakie mam 5szt jest ten problem.

Bogdan56_Ch
15-06-2014, 01:01
To problem może tkwi bezpośrednio w aparacie a nie w obiektywach. W 5 szt. szkieł musi być przynajmniej 1 które ostrzy poprawnie.

marfot
15-06-2014, 06:08
Obawiam się, że serwis ma rację i przyczyna leży w błędzie w oprogramowaniu. Może nowe firmware rozwiąże problem.
Oprogramowanie działania AF w trybie wielopunktowym wyczynia różne cuda (dla mnie nie do wyrozumienia) i być może rzeczywiście jest jakiś bug w firmware.

--- Kolejny post ---

Obawiam się, że serwis ma rację i przyczyna leży w błędzie w oprogramowaniu. Może nowe firmware rozwiąże problem.
Oprogramowanie działania AF w trybie wielopunktowym wyczynia różne cuda (dla mnie nie do wyrozumienia) i być może rzeczywiście jest jakiś bug w firmware.

dj_exon
15-06-2014, 07:26
To problem może tkwi bezpośrednio w aparacie a nie w obiektywach. W 5 szt. szkieł musi być przynajmniej 1 które ostrzy poprawnie.

Tak wszystkie na pojedynczych AF ;)
Miazga! Czyli mam ten problem gdzieś w Canon zgłosić ?

--- Kolejny post ---

Tak wszystkie na pojedynczych AF ;)
Miazga! Czyli mam ten problem gdzieś w Canon zgłosić ?

Bangi
15-06-2014, 12:56
Uderz do serwisu i podeślij im ten wątek ;) Sprawdziłem jeszcze u siebie, co prawda inne body, ale w trybie "szerokiego AF", tam gdzie punkt złapie tam jest ostro. Wg moich obserwacji automatyka stara się wybrać najbardziej kontrastowy punkt, który jest jak najbliżej.

--- Kolejny post ---

Uderz do serwisu i podeślij im ten wątek ;) Sprawdziłem jeszcze u siebie, co prawda inne body, ale w trybie "szerokiego AF", tam gdzie punkt złapie tam jest ostro. Wg moich obserwacji automatyka stara się wybrać najbardziej kontrastowy punkt, który jest jak najbliżej.