PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 580 exII nie działa w ettl-u tylko wali pełnym błyskiem

RobertS
27-05-2014, 14:00
Witam.
Problem dotyczy w/wym lampy. Jak jest ustawiona w ettl-u to błyska tylko pełną mocą. W trybie manualnym działa regulacja mocą błysku. Doradzi ktoś co to może być? Doradzi jakiś sensowny serwis w okolicy Wrocławia, Opola?
Fototronik to rzetelna firma czy słać na Żytnią?

RobertS

adawro
27-05-2014, 14:16
Przeczyść styki w korpusie i w lampie.
Czy przy pomiarowym przedbłysku też wali pełną mocą?
Czy zoom lampy działa zgodnie z ogniskową obiektywu?

RobertS
27-05-2014, 14:58
Przeczyść styki w korpusie i w lampie.
Czy przy pomiarowym przedbłysku też wali pełną mocą?
Czy zoom lampy działa zgodnie z ogniskową obiektywu?

Pierwsze co zrobiłem to przeczyściłem styki właśnie.
Nie widzę żeby w ogóle robił pomiarowy przedbłysk, tylko pełna moc od razu.
Zoom na lampie raz działa a raz nie, pomaga poruszanie lampą na stopce ale na chwilę.
Nic nie pomaga natomiast jeśli chodzi o siłę błysku, za każdym razem pełna moc.
Sprawdzone na kilku korpusach m.in na nowym 6d, na każdym niestety to samo...

adawro
27-05-2014, 15:18
Niektórzy chwalili serwis Canona w Berlinie - jako lepiej kompetentny niż CSI

asfot1
27-05-2014, 20:32
Kolego, niedawno wysłałem mój zapas do naprawy (430EX), padł moduł sterujący błyskiem. Serwis w Krakowie, moją lampkę naprawili sprawnie, wygląda na to że solidna firma, zadzwoń, pogadaj .
Fotoserwis - naprawa sprztu fotograficznego, Krakw Zapolskiej 42 (przeniesiony z Czapskich 1) - naprawa lamp byskowych Canon Nikon Krakw (http://www.fotoserwis.krakow.pl/diagnoza_4.html)

Barthek1983
27-05-2014, 20:53
Było na forum kilka tematów, typowy problem 580tek - najprawdopodobniej serwis do naprawy przeznaczy palnik i elektronikę sterującą za połowę wartości lampy.

RobertS
27-05-2014, 21:08
Kolego, niedawno wysłałem mój zapas do naprawy (430EX), padł moduł sterujący błyskiem. Serwis w Krakowie, moją lampkę naprawili sprawnie, wygląda na to że solidna firma, zadzwoń, pogadaj .
Fotoserwis - naprawa sprztu fotograficznego, Krakw Zapolskiej 42 (przeniesiony z Czapskich 1) - naprawa lamp byskowych Canon Nikon Krakw (http://www.fotoserwis.krakow.pl/diagnoza_4.html)

Spróbuję jutro, dziękuję za linka.

--- Kolejny post ---

Było na forum kilka tematów, typowy problem 580tek - najprawdopodobniej serwis do naprawy przeznaczy palnik i elektronikę sterującą za połowę wartości lampy.

No właśnie tego się obawiam :(

teethar
29-05-2014, 11:22
Cześć, Barthek1983 - a mógłbyś podać jakieś linki do tych wątków? Mam podobny problem co RobertS ale moja lampa jeszcze do tego nie ma synchronów z puszką. Wali pełną mocą ale jakby ułamek sekundy przed wyzwoleniem migawki. Pozdrawiam