Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EFS 18-55 (KIT 20D, 350D) - pytanie do użytkowników.

legorek
24-03-2006, 14:52
Mam pytanie do uzywających tego obiektywu. Może wydawać się głupie. Czy po przełączeniu go na MF i przekręceniu pierścienia ostrości do końca w strone "na nieskończoność" macie ostrą nieskończoność ? U mnie wtedy niekończonośc jest rozmyta (choć teoretycznie powinna być ostra). Natomiast jest ostra kiedy przekręce minimalnie pierścien w drugą stronę. Szczególnie jest to widoczne na największej ogniskowej.

DoMiNiQuE
24-03-2006, 14:56
Niestety to jest normalne w tym obiektywie. Nieskonczonosc jest troszke przed 'nieskonczonoscia' ;) Bardzo mnie to denerwuje :mad:

legorek
24-03-2006, 15:00
Dzięki wielkie, już się bałem, że coś z nim nie tak :-)

marabut199
25-03-2006, 02:45
Konstrukcyjnie, ten obiektyw nigdy nie byl zaprojektowany do manualnego ostrzenia. Nie wiem tylko po co daja ten przelacznik. Chyba dla zasady lub z przyzwyczajenia, bo caly mchanizm i geometria zbudowane sa pod silniczek i skrocenie czasu AF bez potrzeby stosowania micro-USM.

Vitez
25-03-2006, 06:49
Konstrukcyjnie, ten obiektyw nigdy nie byl zaprojektowany do manualnego ostrzenia. Nie wiem tylko po co daja ten przelacznik.

Zeby mozna bylo odwrotnie zamocowac 50 1.8 i sie w makro i manualne ostrzenie pobawic 8)