Zobacz pełną wersję : 350D a nadciśnienie
Oakhallow
24-03-2006, 14:44
Witam, dzisiaj zdarzyło mi się robić zdjęcia na hali produkcyjnej, na której jest nadciśnienie. O ile przez pierwsze 30-40 min wszystko było ok, to potem aparat odmówił posłuszeństwa. A głownie zastrajkowało pokrętło nastaw - zaczęło działać tylko "w dół". Wyłączanie, wyjmowanie baterii nic nie pomogło. Po wyjściu z hali wszystko wróciło do normy.
Czy to rzeczywiście może byćproblem nadciśnienia?
Pozdrawiam!
Oakhallow
Tomasz Golinski
24-03-2006, 15:05
Dziwne to troche. Jak duże nadciśnienie tam było?
Ja robiłem w cleanroomie na uczelni kiedyś. Zero problemów.
Momi zdaniem na 99,9% to nie jest problem nadciśnienia. Może innego parametru środowiska, ale nie nadciśnienia. Wilgotność, temperatura...
To kolko 350d ma feler.. mi sie czasem tez zacina... i nie moge krecic AV na wieksza... ale starczy pokrecic koleczkiem od gripa i jest si :)
Oakhallow
24-03-2006, 23:04
Nadciśnienie jest 12 hektopaskali powyżej ciśnienia zewnętrznego. Wilgotność i temp na pewno nie, bo nie są jakieś szczególne (produkcja farmaceutyczna).
Pokrętło od gripa też nie działało. Nic nie działało!!!
Oakhallow
Nadciśnienie jest 12 hektopaskali powyżej ciśnienia zewnętrznego. Wilgotność i temp na pewno nie, bo nie są jakieś szczególne (produkcja farmaceutyczna).
No to warunki jak u mnie. 12hPa to żadne nadciśnienie. Ciśnienie atmosferyczne potrafi się zmienić bardziej. :-? Ciekawy przypadek.
Oakhallow
25-03-2006, 11:07
Fakt, że ciśnienie zmienia się w większym zakresie, ale nie skokowo przecież. A tu przechodzisz przez śluzę i nagle jesteś w innych warunkach.
Podejrzewam ten czynnik, bo powrót przez śluzę zlikwidował problem.
Oakhallow
Ja wczoraj mialem taki problem podczas zdjęć w plenerze, kółko działało tylko w dół w aparacie i w gripie. Próbowałem przywrócić ustawienia fabryczne , ale nic nie dało. Pomogło dopiero wyciągnięcie baterii podtrzymującej, tak mi sie wydaje bo po tym zaczęło działać. Możliwe że to jakas wada konstrukcyjna bądź programowa w 350D, może w nowym sofcie to poprawią.
Eee. Zawiódł sprzęt. Zdarza się. Nie jest to wina ciśnienia etc. Elektronika jest czuła tylko na wilgotność, temperaturę. Ciśnienie nie ma tu nic do rzeczy.