Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 350D a nadciśnienie

Oakhallow
24-03-2006, 14:44
Witam, dzisiaj zdarzyło mi się robić zdjęcia na hali produkcyjnej, na której jest nadciśnienie. O ile przez pierwsze 30-40 min wszystko było ok, to potem aparat odmówił posłuszeństwa. A głownie zastrajkowało pokrętło nastaw - zaczęło działać tylko "w dół". Wyłączanie, wyjmowanie baterii nic nie pomogło. Po wyjściu z hali wszystko wróciło do normy.
Czy to rzeczywiście może byćproblem nadciśnienia?

Pozdrawiam!

Oakhallow

Tomasz Golinski
24-03-2006, 15:05
Dziwne to troche. Jak duże nadciśnienie tam było?

piast9
24-03-2006, 15:20
Ja robiłem w cleanroomie na uczelni kiedyś. Zero problemów.

Momi zdaniem na 99,9% to nie jest problem nadciśnienia. Może innego parametru środowiska, ale nie nadciśnienia. Wilgotność, temperatura...

Błajo
24-03-2006, 17:44
To kolko 350d ma feler.. mi sie czasem tez zacina... i nie moge krecic AV na wieksza... ale starczy pokrecic koleczkiem od gripa i jest si :)

Oakhallow
24-03-2006, 23:04
Nadciśnienie jest 12 hektopaskali powyżej ciśnienia zewnętrznego. Wilgotność i temp na pewno nie, bo nie są jakieś szczególne (produkcja farmaceutyczna).

Pokrętło od gripa też nie działało. Nic nie działało!!!

Oakhallow

piast9
24-03-2006, 23:46
Nadciśnienie jest 12 hektopaskali powyżej ciśnienia zewnętrznego. Wilgotność i temp na pewno nie, bo nie są jakieś szczególne (produkcja farmaceutyczna).
No to warunki jak u mnie. 12hPa to żadne nadciśnienie. Ciśnienie atmosferyczne potrafi się zmienić bardziej. :-? Ciekawy przypadek.

Oakhallow
25-03-2006, 11:07
Fakt, że ciśnienie zmienia się w większym zakresie, ale nie skokowo przecież. A tu przechodzisz przez śluzę i nagle jesteś w innych warunkach.
Podejrzewam ten czynnik, bo powrót przez śluzę zlikwidował problem.

Oakhallow

Lemano
01-04-2006, 11:17
Ja wczoraj mialem taki problem podczas zdjęć w plenerze, kółko działało tylko w dół w aparacie i w gripie. Próbowałem przywrócić ustawienia fabryczne , ale nic nie dało. Pomogło dopiero wyciągnięcie baterii podtrzymującej, tak mi sie wydaje bo po tym zaczęło działać. Możliwe że to jakas wada konstrukcyjna bądź programowa w 350D, może w nowym sofcie to poprawią.

Theoo
02-04-2006, 00:03
Eee. Zawiódł sprzęt. Zdarza się. Nie jest to wina ciśnienia etc. Elektronika jest czuła tylko na wilgotność, temperaturę. Ciśnienie nie ma tu nic do rzeczy.