Zobacz pełną wersję : Naprawa obiektywu
Buminthealley
19-05-2014, 10:53
Ostatnio w wyniku upadku uszkodzil mi sie obietkyw. Delikatne pekniecie na pierścieniu ostrości znacznie utrudnia ustawianie jej. Bedac w salnie naprawy sprzetu fotograficznego uslyszalem ze jedyne co mozna z tym zrobic , to zdjac pierscien i obtoczyc obietkyw tokarka do zegarow(czyli pewnie jest tez jakies wgniecenie delikatne). Obiektyw to Cannon 50mm 1.8 wiec cena nowego nie przekracza 400 zl, a wartosc naprawy to 150 zl. Da rade wykonac gdzies to taniej? Czy moze ktos zna inny sposob na wykonanie tego , ktory mozna wykonac samemu.
400zł kosztuje nowy. Używane znacznie taniej kupisz. Pytanie czy jest sens się bawić w naprawianie... zwłaszcza, że na jej wynik pewnie nikt gwarancji nie da.
Buminthealley
19-05-2014, 12:01
Obiektyw jest wciąż na gwarancji ale wątpie by została uznana taka reklamacja. A co do naprawy to serwis daje 3 miesiące gwarancji.
Zawsze możesz spróbować go samodzielnie rozkręcić. Tego jeszcze nie rozkręcałem ale podejrzewam, że ciężko się do tego pierścienia dostać nie będzie więc spróbuj coś samemu z tym wykombinować bo jak już chłopaki powiedzieli, używkę kupisz za 300 albo poniżej złotych w pełni sprawną więc średnio na moje się opłaca 150zł dawać za naprawę. Który serwis na tyle wycenia tę naprawę?
Buminthealley
19-05-2014, 13:15
Serwis z Gdańska koło ulicy matejki na Wrzeszczu. Nawet nie wiem czy ma jakąś nazwę.
To może właśnie to jest tańsza alternatywa. Ciekawe ile CSI by chciało
Buminthealley
19-05-2014, 13:26
Gdzie znajde jakas instrukcje jak rozmontowac poprawie obiektyw?
Z tym to nie do mnie, może wujek google będzie wiedział, ja zawsze na czuja rozkręcam :) 40mm się udało nawet złożyć bez żadnych śrubek pozostałych na końcu :)