PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron używka czy nowka

ajudah
13-05-2014, 23:09
Witam serdecznie. Przymierzam się do zakupu używanego tamrona, ale zastanawiam się czy to ma sens - na zakupie oszczędzę 30% ceny (Obiektyw które planuje kupić byłby tak z 500zł tańszy), ale nie mam gwarancji, a tak tamron daje 5 lat czyli długo. No i boję się, że w ciągu 5 lat byłoby realne skorzystanie z tej gwarancji u tamrona, bo czytałem że różne rzeczy się dzieją... Czy jest sens w takiej sytuacji pakować się w używkę?

RobertON
13-05-2014, 23:19
A więcej konkretów - jaki to ten wybrany obiektyw ?

ajudah
13-05-2014, 23:25
tamron 10-24 mm f 3.5-4.5

RobertON
13-05-2014, 23:39
Aspekt finansowy odgrywa ważną rolę. Jak stać Cię na nowy obiektyw, to tamrona bym raczej kupował nowego - gwarancja, kalibracja. Ale to ja.
Chyba, że z alledrogo możesz organoleptycznie sprawdzić to co masz kupić i tylko wtedy się zdecydować.

Na Twoje pytanie może nie być jednoznacznej odpowiedzi.

ajudah
14-05-2014, 08:14
Dzięki, też tak się skłaniałem, ale nie ma to jak ktoś potwierdzi własne przypuszczenia:) Te parę stówek więcej odchoruję

cobalt
14-05-2014, 08:22
A pewny jesteś, że chcesz kupić tego Tamrona, bo optycznie jest taki sobie.

ajudah
14-05-2014, 15:43
nie wiem czy znajde coś w podobnej cenie w tym zakresie ogniskowych. On mi jest potrzebny głównie do filmowania, na krotszej ogniskowej jest większa głębia i łatwiej utrzymać obiekt w ostrości (myśle tu ognisjkowych w zakresie 16-24 dla niepełnej klatki), a te ultra szerokie tez mogą się przydać do mocnego zakrzywienia perspektywy. Kombinuję w ten sposob ze tym obiektywem mam dwie pieczenie na jednym ogniu. Myślałem też o samayngu 16mm ale czasem potzreba cos szybko przekadrować w filmie i w stałce tego zoomem nie zrobię, a przestawiania statywu to juz strata ujęcia, którze może gdzies uciec (np w dokumentach). Chyba ze zna ktos podobny obiektyw równie uniwersalny?

Matt_K-K
20-05-2014, 19:50
Poczekałbym na nowego 10-18 Canona. Światło gorsze, ale w zamian ma stabilizację, do filmowania jak znalazł. Ma też napęd STM - może być przydatne w nowszych puszkach typu 70d. Cena ok. 1200 zł na starcie, pewnie zejdzie do 1000 zeta za jakis czas po premierze.