Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Tamron używka czy nowka

Domyślnie Tamron używka czy nowka

Witam serdecznie. Przymierzam się do zakupu używanego tamrona, ale zastanawiam się czy to ma sens - na zakupie oszczędzę 30% ceny (Obiektyw które planuje kupić byłby tak z 500zł tańszy), ale nie mam gwarancji, a tak tamron daje 5 lat czyli długo. No i boję się, że w ciągu 5 lat byłoby realne skorzystanie z tej gwarancji u tamrona, bo czytałem że różne rzeczy się dzieją... Czy jest sens w takiej sytuacji pakować się w używkę?

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Tamron używka czy nowka

A więcej konkretów - jaki to ten wybrany obiektyw ?

tamron 10-24 mm f 3.5-4.5

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Aspekt finansowy odgrywa ważną rolę. Jak stać Cię na nowy obiektyw, to tamrona bym raczej kupował nowego - gwarancja, kalibracja. Ale to ja.
    Chyba, że z alledrogo możesz organoleptycznie sprawdzić to co masz kupić i tylko wtedy się zdecydować.

Na Twoje pytanie może nie być jednoznacznej odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 13-05-2014 o 23:40

Dzięki, też tak się skłaniałem, ale nie ma to jak ktoś potwierdzi własne przypuszczenia Te parę stówek więcej odchoruję

A pewny jesteś, że chcesz kupić tego Tamrona, bo optycznie jest taki sobie.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

nie wiem czy znajde coś w podobnej cenie w tym zakresie ogniskowych. On mi jest potrzebny głównie do filmowania, na krotszej ogniskowej jest większa głębia i łatwiej utrzymać obiekt w ostrości (myśle tu ognisjkowych w zakresie 16-24 dla niepełnej klatki), a te ultra szerokie tez mogą się przydać do mocnego zakrzywienia perspektywy. Kombinuję w ten sposob ze tym obiektywem mam dwie pieczenie na jednym ogniu. Myślałem też o samayngu 16mm ale czasem potzreba cos szybko przekadrować w filmie i w stałce tego zoomem nie zrobię, a przestawiania statywu to juz strata ujęcia, którze może gdzies uciec (np w dokumentach). Chyba ze zna ktos podobny obiektyw równie uniwersalny?

Początki nałogu

Poczekałbym na nowego 10-18 Canona. Światło gorsze, ale w zamian ma stabilizację, do filmowania jak znalazł. Ma też napęd STM - może być przydatne w nowszych puszkach typu 70d. Cena ok. 1200 zł na starcie, pewnie zejdzie do 1000 zeta za jakis czas po premierze.

Uprawnienia umieszczania postów