Zobacz pełną wersję : Aparat do macro, ale jaki?
Wiam.
Aby sie nie rozpisywac co i jak to powiem w skrócie. Muszę kupić aparat do macro. Do fotografowania monet, medali i tego typu przedmiotów. Czyli gładkie lustrzane powierzchnie, tudzież chropowate, małe ryski, rowki itd. Aparat całe swoje życie spedzi na statywie i bedzie tylko i wyłącznie do tego wykorzystywany. Musi mieć obrotowy ekranik (wiec tu lustrzanki odpadają), dobre macro, manualne ustawienia oraz przyzwoity obiektyw. kwota to jakieś 2000. Nie mam pojęcie czy brać canona czy nikona. może jakiegoś Lumixa? Czy może nie róznicy w tym przedziale cenowym? Nie wiem! Siedzę w swiecie lustrzanek a tu takie zadanie dostałem. Co byście wzieli do tego typu zdjęć?
no to moze prosciej doposazyc lustrzanke w swietne szklo makro (nie tylko do makro ;-) )za ~2000 czyli ef 100/2.8 macro... czy to koniecznie musi byc kompakt?
no niby nie musi być to kompakt, ale czy lustrzanka nie jest przerostem formy nad treścią? Pozatym to bedzie aparat dla człowieka który lubi patrzeć w ekranik a nie w wizjer. pozatym ekranik (obrotowy) bedzie wygodniejszy w uzyciu. Stad pyatnie o hybrydy bo dla siebie to oczywiscie ze szkiełko :)
na kompaktach sie nie znam, ale jesli chodzi o makro to dzieki malym matryca beda mialy wieksza GO co w makro jest bardzo pozadane... jesli chcesz miec tez z tego fun i odchylany ekranik to tez kompakty zwyciazaja, wydaje mi sie ze powinienes przejzec www.dpreview.com pod katem wyboru i porownania modeli oraz www.pbase.com/cameras zeby zobaczyc jak wychodza zdjecia...
pamietaj tez ze im mniejszy zakres ogniskowych obiektywu tym obiektyw lepszy
:)
naprawde. ruchomy ekranik nie traktuje jako gadzetu tylko jako ergonomiczna wygode w pracy, ponieważ aparat musi być skierowany obiektywem do dołu. poprostu mam zbudować box do takiej fotografii. ponieważ zleceniodawca uzywa starej małpki jako aparatu trudno mu uzyskać dwa te same odcienie metalu przy tym samym swietle bo automatyka aparatu jest madrzejsza. natomiast dla niego zrozumiec zaleznosc czasu/przysłony/czułosci i w ogole braku zamiłowania do foto, Wiec dla neigo najlepszym rozwiazaneim (jak juz kupuje nowy aparat) jest hybryda. tylko tak jak wiem jakie roznice sa pomiedzy 30d a d 200 czy pomiedzy 24-70 a 24-105 (generalnie obiekty z działu o dslr) tak zupełnie nie mam pojecia co w tym hybrydowym segmencie piszczy. :)
swiderski
23-03-2006, 22:14
A może zwykły Canon A610? Z tego co wiem fotki makro robi naprawdę znośne (oczywiście jak za taką kasę :)), a ma odchylany ekranik i 5 MPix. Koszto <1000zł, reszta zostaje na zimne piwko :)
Pozdr.
... reszta zostaje na zimne piwko :)
Pozdr.
Ba.... i to nie jedno :) . Jak to kiedyś ktoś powiedział: "Zgrzewka piwa ma tyle samo sztuk co doba godzin - i to nie może być przypadek!" ;)
KuchateK
24-03-2006, 00:43
A czym w tym pudle chcesz swiecic?
Mysle ze napewno cos z manualem i custom WB. Wyjscie na wezyk, zwlaszcza jesli to ma byc swiatlo ciagle jakimis zarowkami, gdzie pewnie moc, a przez to i czasy, mocno poruszeniogenne ;) A jesli blyskowe to cos z wyjsciem na lampe.
Nie wiem jak tam w panasoniku obiektyw i makro, ale fz20 by tu pasowal nawet specyfikacja...
:) nie wiem ile to ma miec pixeli ale IMO stworzona do fotografii malych przedmiotow jest seria 9xx nikona i jej bezposredni nastepca czyli 4 mpix Nikon 4500, w pelni manualny, jedyny problem to dostepnosc, bo juz sporo czasu jest nieprodukowany.
A czym w tym pudle chcesz swiecic?
Mysle ze napewno cos z manualem i custom WB. Wyjscie na wezyk, zwlaszcza jesli to ma byc swiatlo ciagle jakimis zarowkami, gdzie pewnie moc, a przez to i czasy, mocno poruszeniogenne ;) A jesli blyskowe to cos z wyjsciem na lampe.
Nie wiem jak tam w panasoniku obiektyw i makro, ale fz20 by tu pasowal nawet specyfikacja...
No manual i custom WB obowiazkowy. Człowiek zakupił juz sobie FLC 220 z http://www.funsports.pl/f-default-f.htm + blende i dyfuzor. tak mu doradzili. wiec te rzeczy mam do dyspozycji. wiec raczej ogranicze sie do zmajstrowania małych blendek, dyfuzorków i murzynków.
Jesli chodzi o aparaty to juz troche wiedzy zasięgnąłem ale jeszcze troche poczytać musze. Narazie w opcji jest Canon S2, Fuji S9500, Lumix FZ30 i chyba Nikon 8800. Musze przejsc sie po sklepach i poznać organoleptycznie w/w modele. Może coś cyknąć. Już nawet przez chwile sie zlamalem i pomyślałem nad 350d, czy d50. Ale najpierw spacer :)
Muszę kupić aparat do macro...
Ja się też nie za bardzo znam na kompaktach, ale znalazłem takie rady człowieka, który zna się na rzeczy:
http://groups.google.com/group/pl.rec.foto.cyfrowa/msg/927488eed4c3b3f0?&hl=pl
http://groups.google.com/group/pl.rec.foto.cyfrowa/msg/923a435f3aa333ca?&hl=pl