PDA

Zobacz pełną wersję : Lustrzanka lub kompakt do max 2k PLN

Canonierzysta
09-05-2014, 08:59
Witajcie,

Od jakiegoś czasu mój kumpel zastanawia się nad kupnem aparatu. Na początek napalił się na lustrzankę, ale po moim pytaniu do czego jest mu ona potrzebna odparł, że do wszystkiego ;) Znam go i wiem, że obecnie to będzie robił zdjęcia w domu swojemu maleństwu, czasem gdzieś na spacerku a dodatkowo jak to określił, jakieś góry i jakieś biedronki...warunki są dwa: max 2k PLN i nówka.

Na początek prosił abym podrzucił mu propozycje na lustrzanki, oto co mu zaproponowałem:
1. Canon 1100D (opcjonalnie 1200D) + obiektyw C17-85 f/4-5,6 IS USM
2. Nikon D3100 (opcjonalnie D3200) + obiektyw 18-55 VR + 55-200 ( a dokładnie TEN (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-d3100-i-ob-18-55-vr-i-ob-55-200.html) zestaw)
3. Canon 600D + obiektyw jak wyżej czyli C17-85

I na tym generalnie propozycje na lustrzanki się kończą jeśli chodzi o budżet. Niektóre lekko nawet go przekraczają, ale trzeba pamiętać, że muszą dokupić sobie kartę pamięci, filtr i jakąś torbę do noszenia, więc trzeba być już bardziej rozsądnym w wyborze.

Z kompaktów wybrałem mu jak do tej pory dwa Canony:
1. Canon G16
2. Canon G1X

I bardziej się skłaniam do kompakta G16. Możliwościami przewyższa proponowane lustrzanki a cenowo mieści się w budżecie i jeszcze zostanie na dodatkowe gadżety.
Kompaktów innych firm nie znam, ale jeśli Wy znacie coś godnego polecenia, to proszę o propozycje.

Z racji iż obecnie kumpel będzie robił zdjęcia dziecku, to przewiduję, że aparat powinien być w miarę szybki, mieć dobrą jakość zdjęć robionych przy wyższych czułościach, w miarę szybkostrzelny, z możliwością nagrywania filmów.

Podpowiecie coś? Czy dobre propozycje? Czy można coś innego zaproponować?

Z góry dzięki.
R

słowiczek
09-05-2014, 10:42
Właściwie wszystko co wymieniłeś będzie dobre. Można jeszcze dopisać pasikonika g3. Najlepiej gdyby sam wziął do ręki kilka aparatów i stwierdził co mu pasuje. Jeżeli jednak chce się rozwijać(to często przychodzi z czasem)niech bierze lustrzankę.

Mike7
09-05-2014, 11:00
A ja z lustrzanek polecę Canona 600D + 18-55 IS. Obiektyw 17-85 poza USM jest gorszy optycznie od "kita".

Zobacz Sony A5000 +16-50 lub coś z bezlusterkowców. O wiele lepsze rozwiązanie niż lustrzanka. Ciężkie to, a nie zawsze lepsze ;)

Canonierzysta
09-05-2014, 11:52
Jeżeli jednak chce się rozwijać(to często przychodzi z czasem)niech bierze lustrzankę.

On tylko na początku taki zapał ma, na tyle na ile go znam to raczej słomiany zapał... biorąc pod uwagę zdjęcia jakie będzie chciał robić, odradzam mu generalnie lustrzanki, bo zanim będzie zadowolony z efektu (czytaj zakres ogniskowych, makro, światło itd) to będzie musiał jeszcze trochę poczekać, a córeczka mu już za mąż pójdzie w między czasie ;)

Obiektyw 17-85 poza USM jest gorszy optycznie od "kita"
Zaproponowałem mu USM, bo jednak szybkie i celne ustawianie ostrości w przypadku szybko poruszających się obiektów (dziecko) jest kluczowe, w dodatku ma coś bardziej uniwersalnego biorąc pod uwagę 85mm na końcu.

Na in plus kompaktów (G16 bo ten głównie bym polecał) przemawia:

+użyteczny zakres ogniskowych odpowiadający 28-140mm
+dobre światło obiektywu 1,8-2,8
+macro od 1cm (choć po opiniach nie można nazwać tego makro, ale chyba lepiej to niż nic)
+szybkostrzelność nawet do 12 fps
+wymiary (choć z wyglądu brzydal jak dla mnie)
+wbudowany filtr ND ( fajny dodatek)
+nawet Wi-Fi

Generalnie sam gdybym nie miał lustrzanki i nie planował rozwijać się w tym kierunku, a miałbym na wydanie te 2 klocki, skusiłbym się na tego G16... może bardziej na G1x mark II, ale to już poza budżetem :D

Zobacz Sony A5000 +16-50 lub coś z bezlusterkowców
Patrzyłem oglądałem, ale... nie potrafię nic wybrać...

Najlepiej gdyby sam wziął do ręki kilka aparatów i stwierdził co mu pasuje
Niestety u nas w okolicy nie ma dobrego sklepu foto gdzie można by potrzymać te aparaty w ręku... muszę więc opierać się na opiniach i testach...

Ale dzięki za wskazówki, ja jeszcze będę szukał, więc każde kolejne wskazówki mile widziane.

Pozdr,
R

P.S. Lumix G3 wycofany według sklepu Cyfrowe....a zapowiadał się na dobrą kontrpropozycję.

hudy85
09-05-2014, 12:07
Ja mimo wszystko bym polecal lustrzanke, zawsze mozesz sie rozbudowac bardziej niz przy kompakcie a juz tym bardziej za ta kase.
G16 podobno mocno szumi (gorzej niz poprzednik - G15 - z opinii optyczne.pl) i ma maly wizjer.
Ogniskowa 28-140 tez w koncu zbrzydnie.
Zreszta, sam masz lustro i znasz jego zalety, wiec to chyba oczywista oczywistosc ;)

Canonierzysta
09-05-2014, 12:28
Ja mimo wszystko bym polecal lustrzanke
Zgadza się, i też bym kumplowi polecił... sam nawet chce lustrzankę, bo miał niedawno pożyczonego canona lustro ( nie pamiętam jakiego) i porównywał do również pożyczonego nikona coolpixa ( niestety też nie znam modelu). Oczywiście stwierdził że lustro i kompakt to jak niebo i ziemia. Chodziło o wygląd zdjęcia zaraz po zgraniu na kompa. Oczywiście można dywagować, że ten canon to mógł być 5DmIII, a nikon jakieś g... ale nie o to chodzi, chodzi o samą przewagę lustra nad kompaktem jeśli chodzi o jakość zdjęć.

Tak jak pisałem wcześniej, kumpel raczej nie będzie się rozwijał w temacie lustra...ale wiadomo, że jak już będzie miał to z czasem chcąc nie chcąc będzie do tego zmuszony bo obecne możliwości czy to szkła czy to aparatu przestaną mu wystarczać. Tu oczywiście będzie miał przewagę z lustrem, bo nawet gdy zostawi sobie body a zainwestuje w szkło, to już jakiś krok na przód... z kompaktem nie ma takiej możliwości ( chyba że tez proponowany bezlusterkowiec z wymienną optyką), ale wszystko to bardzo odległe plany, a ja chcę mu coś zaoferować na teraz.

Dodatkowo wiem, że nie będzie spędzał godzin, ani nawet minut aby pobawić się zdjęciem na kompie, i tu z pomocą przychodzą kompakty które dzięki wbudowanym filtrom, efektom dają mu możliwość pobawienia się zdjęciem zaraz po jego zrobieniu z pozycji aparatu... i jak surowe zdjęcie mu nie podejdzie, to może podejdzie mu HDR, albo BW...

Tak czy owak, do niego należy decyzja... podsunąłem mu lustra i te parę kompaktów i będę dziś pewnie gadał... nie wiem tylko czy po kilku głębszych kumpel zrozumie co się do niego mówi :D

namoamo
09-05-2014, 12:59
On tylko na początku taki zapał ma, na tyle na ile go znam to raczej słomiany zapał... biorąc pod uwagę zdjęcia jakie będzie chciał robić, odradzam mu generalnie lustrzanki..

Generalnie sam gdybym nie miał lustrzanki i nie planował rozwijać się w tym kierunku, a miałbym na wydanie te 2 klocki, skusiłbym się na tego G16...
Pytasz znając już odpowiedź :)

damianko
09-05-2014, 13:07
Ja ostatnio kupiłem nex 5. Sprzet na pewno lepszy od kompaktu i dużo mniejszy od lustra. Z naleśnikowymi obiektywami mieści sie w kieszen spodni. Z odpowiednim adapterem podejmiemy każde szkło. A i z racji na peaking nie ma problemu z manualnym ostrzeniem.

Canonierzysta
09-05-2014, 14:12
Pytasz znając już odpowiedź

No na to wygląda :) Miałem tylko nadzieję, że znajdę jakąś alternatywę dla tych dwóch kompaktów co podałem, ewentualnie lustra które podałem, ale może z innymi obiektywami... no nie wiem, czasem po prostu burza mózgów może podsunąć całkiem niezłe rozwiązania ;)

Ja ostatnio kupiłem nex 5

A czym się kierowałeś? Możesz opisać jak się sprawuje? Jest on co prawda ciut droższy niż proponowany G16, ale zawsze to jakaś opcja.

hudy85
09-05-2014, 14:44
Na pewno kierowal sie chocby wymienna optyka ;)
Swoja droga, w korpusie oprogramowanie tez pozwala na podstawowa edycje, d3100 ktory mialem wczesniej posiadal dosc duza ilosc opcji do zabawy.
Przemysl co proponujesz, bo bedzie Ci pozniej wypominal ;)

słowiczek
09-05-2014, 18:32
Lumix G3 wycofany według sklepu Cyfrowe.

Wciąż dostępny w sieci media expert. Jest mniejszy od lustra i ma wymienną optykę, jak dla mnie ciut za mały, ale to kwestia gustu. No i mieści się w cenie

Kolekcjoner
10-05-2014, 01:05
Ja ostatnio kupiłem nex 5. Sprzet na pewno lepszy od kompaktu i dużo mniejszy od lustra. Z naleśnikowymi obiektywami mieści sie w kieszen spodni.

Duże masz spodnie pozazdrościć ;).

Ja bym jednak koledze polecał jakiegoś kompakta z długim zoomem względnie najlepiej smartfona z dobrym aparatem :D.

damianko
10-05-2014, 07:02
Duże masz spodnie pozazdrościć .

Nex 5 z sel 16 ma 50 czy 51mm grubosci. Ile jest grubszy od portwela?

Mieści sie do normalnych dżinsów i nie trzeba mieć do tego moro z demobilu. Jednak jesli chodzisz w rurkach to przykro mi bardzo ale nie dasz rady nosić takiego zestawu w kieszeni.

Kolekcjoner
10-05-2014, 07:26
Nex 5 z sel 16 ma 50 czy 51mm grubosci. Ile jest grubszy od portwela?

Mieści sie do normalnych dżinsów i nie trzeba mieć do tego moro z demobilu. Jednak jesli chodzisz w rurkach to przykro mi bardzo ale nie dasz rady nosić takiego zestawu w kieszeni.

Zasobny masz portfel jak ma 5 cm grubości - pozazdrościć ;)8-).

Dla mnie coś co ma 5 cm grubości i mieści się swobodnie w kieszeni to tak samo jak 5 osób mieszczących się swobodnie w maluchu ;).

A co do rurek to ja niestety gimnazjum kończyłem już bardzo dawno (właściwie to gimnazjów wtedy jeszcze nie było) i jak zaglądnę w pesel to nie uchodzi panie, no nie uchodzi :D.

candar
10-05-2014, 08:45
już się bałem, że to watek tylko o lustrzankach :P

z uwagi, że wcześniej używałem sony nex5 a obecnie "przesiadłem" się na fuji X-E1 polecam właśnie z uwagi na jakość zdjęć na wyższych ISO bezlusterkowce Fuji - biją na głowę kompakty i niektóre lustra z półki entry level a można mieć obecnie dodatkowo drugi obiektyw za 1 zł ;) Drugi obiektyw za 1 zł*|*Fujifilm Polska (http://www.fujifilm.eu/pl/wiadomosci/article/news/drugi-obiektyw-za-1-zl-2/)

czyli Fuji X-A1 + 16-50mm – 2 399 zł brutto -> "Każda osoba, która kupi aparat cyfrowy X-A1 w zestawie z obiektywem FUJINON XC 16-50mm w punkcie sprzedaży detalicznej partnera promocji w trakcie trwania oferty specjalnej, otrzyma prawo do zakupu jednego obiektywu w cenie:FUJINON XC 50-230mm F4.5-6.7 OIS – 1,00 zł brutto"

MZ warto skorzystać z promocji i moja przykładowa fotka strzelona przez szybę fuji X-E1 http://www.dfv.pl/gallery/d/4287857-4/DSCF2153n1_m1.jpg

naprawdę nie widzę sensu obecnie kupowania jakiegokolwiek kompaktu w chwili gdy na rynku są bezlusterkowce z matrycami APS-C (Fuji) oraz full frame (sony)
mniejszy aparat, mniejsza waga, poręczność i często u mnie na krótkim wypadzie ląduje w torbie właśnie bezlusterkowiec zamiast lustra ;)

--- Kolejny post ---

Lumix G3. Wciąż dostępny w sieci media expert. Jest mniejszy od lustra i ma wymienną optykę, jak dla mnie ciut za mały, ale to kwestia gustu. No i mieści się w cenie

nie pakowałbym się w matrycę Mikro 4/3 mając do wyboru kupę innych bezlusterkowców różnych firm z matrycami APS-C mniej szumiącymi...

a canony serii G to cały czas nieporęczne cegły i naprawdę zastanawiam się komu takie wzornictwo się podoba ;)

candar
10-05-2014, 09:24
No na to wygląda :) Miałem tylko nadzieję, że znajdę jakąś alternatywę dla tych dwóch kompaktów co podałem, ewentualnie lustra które podałem, ale może z innymi obiektywami... no nie wiem, czasem po prostu burza mózgów może podsunąć całkiem niezłe rozwiązania ;)

A czym się kierowałeś? Możesz opisać jak się sprawuje? Jest on co prawda ciut droższy niż proponowany G16, ale zawsze to jakaś opcja.

o nexie 5N kiedyś pisałem ;) jakby ktoś był ciekawy -> http://carewicze.republika.pl/Nex-5recenzja.pdf
a na własność miałem poprzednika (nexa 5 bez N)

mmteam
10-05-2014, 10:34
1100D na początek będzie ok
uda się kupić za ok 1000 PLN, z małym przebiegiem nawet poniżej

do tego np C18-135 da sporo frajdy
a jeszcze lepiej Tamron 17-50 2.8, wersję ze stabilizacją można zdobyć w cenie ok 900-1100 PLN. Będzie bardzo fajny zestaw

Canonierzysta
10-05-2014, 13:14
Ja bym jednak koledze polecał jakiegoś kompakta z długim zoomem

Patrzyłem na nie, ale chyba x40 czy x50 po pierwsze nie jest tak potrzebny, a z drugiej strony jaka jest jakość tego zdjęcia na tym końcu? Raczej słaba...
Pewnie technologia poszła do przodu, ale mam też starego Fuji S5700 i on nie powalał jakością zdjęć na końcu, pomimo iż robił ładne kolorystycznie zdjęcia.

Fuji X-A1 + 16-50mm – 2 399 zł brutto
Też znalazłem tę promocję i mocno się nad nią zastanawiałem.. byłoby to fajne rozwiązanie, ale jednak z kumplem muszę zamienić słowo, bo od czasu moich propozycji się nie odezwał ( może już stracił zapał ;) )

a canony serii G to cały czas nieporęczne cegły i naprawdę zastanawiam się komu takie wzornictwo się podoba
No właśnie, brzydkie są, nie ma co ukrywać....ale jednak nie szata zdobi...aparat;) a słyszy się wiele dobrych opinii o możliwościach tych aparatów...

naprawdę nie widzę sensu obecnie kupowania jakiegokolwiek kompaktu w chwili gdy na rynku są bezlusterkowce z matrycami APS-C (Fuji) oraz full frame (sony)
mniejszy aparat, mniejsza waga, poręczność i często u mnie na krótkim wypadzie ląduje w torbie właśnie bezlusterkowiec zamiast lustra

Masz chyba rację, jednak bezlusterkowce (nie ukrywajmy) są raczkujące na rynku, a cena lepszych modeli jest dość wysoka...

No nic..kluczem do wszystkiego jest spotkać się z kumplem i dogadać szczegóły... wybór jest ogromny, więc ja tu za niego decydował nie będę...
Problemem może się okazać dostępność wybranych modeli u nas w sklepach, aby pomacać....bez tego podjęcie jakiejkolwiek decyzji to jak skok na główkę bez sprawdzenia dna...

Dzięki wszystkim, jakbym już coś miał konkretnego to dam znać, wtedy można będzie zawęzić obszar poszukiwań.

Pozdr.
R