Witajcie,
Od jakiegoś czasu mój kumpel zastanawia się nad kupnem aparatu. Na początek napalił się na lustrzankę, ale po moim pytaniu do czego jest mu ona potrzebna odparł, że do wszystkiegoZnam go i wiem, że obecnie to będzie robił zdjęcia w domu swojemu maleństwu, czasem gdzieś na spacerku a dodatkowo jak to określił, jakieś góry i jakieś biedronki...warunki są dwa: max 2k PLN i nówka.
Na początek prosił abym podrzucił mu propozycje na lustrzanki, oto co mu zaproponowałem:
1. Canon 1100D (opcjonalnie 1200D) + obiektyw C17-85 f/4-5,6 IS USM
2. Nikon D3100 (opcjonalnie D3200) + obiektyw 18-55 VR + 55-200 ( a dokładnie TEN zestaw)
3. Canon 600D + obiektyw jak wyżej czyli C17-85
I na tym generalnie propozycje na lustrzanki się kończą jeśli chodzi o budżet. Niektóre lekko nawet go przekraczają, ale trzeba pamiętać, że muszą dokupić sobie kartę pamięci, filtr i jakąś torbę do noszenia, więc trzeba być już bardziej rozsądnym w wyborze.
Z kompaktów wybrałem mu jak do tej pory dwa Canony:
1. Canon G16
2. Canon G1X
I bardziej się skłaniam do kompakta G16. Możliwościami przewyższa proponowane lustrzanki a cenowo mieści się w budżecie i jeszcze zostanie na dodatkowe gadżety.
Kompaktów innych firm nie znam, ale jeśli Wy znacie coś godnego polecenia, to proszę o propozycje.
Z racji iż obecnie kumpel będzie robił zdjęcia dziecku, to przewiduję, że aparat powinien być w miarę szybki, mieć dobrą jakość zdjęć robionych przy wyższych czułościach, w miarę szybkostrzelny, z możliwością nagrywania filmów.
Podpowiecie coś? Czy dobre propozycje? Czy można coś innego zaproponować?
Z góry dzięki.
R