Witajcie,

Od jakiegoś czasu mój kumpel zastanawia się nad kupnem aparatu. Na początek napalił się na lustrzankę, ale po moim pytaniu do czego jest mu ona potrzebna odparł, że do wszystkiego Znam go i wiem, że obecnie to będzie robił zdjęcia w domu swojemu maleństwu, czasem gdzieś na spacerku a dodatkowo jak to określił, jakieś góry i jakieś biedronki...warunki są dwa: max 2k PLN i nówka.

Na początek prosił abym podrzucił mu propozycje na lustrzanki, oto co mu zaproponowałem:
1. Canon 1100D (opcjonalnie 1200D) + obiektyw C17-85 f/4-5,6 IS USM
2. Nikon D3100 (opcjonalnie D3200) + obiektyw 18-55 VR + 55-200 ( a dokładnie TEN zestaw)
3. Canon 600D + obiektyw jak wyżej czyli C17-85

I na tym generalnie propozycje na lustrzanki się kończą jeśli chodzi o budżet. Niektóre lekko nawet go przekraczają, ale trzeba pamiętać, że muszą dokupić sobie kartę pamięci, filtr i jakąś torbę do noszenia, więc trzeba być już bardziej rozsądnym w wyborze.

Z kompaktów wybrałem mu jak do tej pory dwa Canony:
1. Canon G16
2. Canon G1X

I bardziej się skłaniam do kompakta G16. Możliwościami przewyższa proponowane lustrzanki a cenowo mieści się w budżecie i jeszcze zostanie na dodatkowe gadżety.
Kompaktów innych firm nie znam, ale jeśli Wy znacie coś godnego polecenia, to proszę o propozycje.

Z racji iż obecnie kumpel będzie robił zdjęcia dziecku, to przewiduję, że aparat powinien być w miarę szybki, mieć dobrą jakość zdjęć robionych przy wyższych czułościach, w miarę szybkostrzelny, z możliwością nagrywania filmów.

Podpowiecie coś? Czy dobre propozycje? Czy można coś innego zaproponować?

Z góry dzięki.
R