Zobacz pełną wersję : Problem z Heliosem
Witam,
nie wiem czy to dobre miejsce natomiast nic nie szkodzi zapytać.
Niedawno wpadł mi w ręce Helios 58/2, szału nie ma natomiast skoro go już mam chciałbym z niego skorzystać, natomiast pojawił się pewien problem.
Nie wiem jak będzie działać z body bo nie mam jeszcze przejściówki natomiast jak kręcę pierścieniem przysłony to reaguje w od 2/f do 4/f późniejsze kręcenie nie zmienia otworu.
Stąd moje pytanie, czy będzie działać na pełni z body, czy to jakaś usterka, a jeśli usterka czy da się to jakoś naprawić?
Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
FOTO-PAN
04-05-2014, 12:01
co do przymykania przysłony nie ma znaczenia czy będzie podpięty pod body czy nie jeśli nie działa to nie działa to manualny obiektyw
Jaki Helios? nie czasem 44-2 (bez żadnego M)? One mają preselekcyjną przesłonę,
https://canon-board.info/imgimported/2014/05/big_1656_Helios_44_2_b_2-2.jpg
źródło (http://forum.mflenses.com/userpix/20107/big_1656_Helios_44_2_b_2.jpg)
u góry masz wąski pierścień preselekcji a pod nim domykanie (płynne), jeśli pierścienia preselekcji nie da się dalej przesunąć to obiektyw jest uszkodzony lub zasyfiony.
Wiem że manualny, ale czytałem o jakimś bolcu który się wciska i myślałem że to dzieje się podczas połączenia z body
Helios 44m-4 2/58, pierścień przysłon i pierścień ostrości, bynajmniej takie odkryłem:)
aa no i da się przesunąć od 4f do 16f natomiast listki już się nie schodzą
Ten Helios ma bolec a przynajmniej powinien mieć (tata sobie go wcisnął na stałe). CO się dzieje jak ustawisz np. f/11 i wciśniesz bolec do końca (paznokciem - ma się schować w obiektywie)?
https://canon-board.info/imgimported/2014/05/helios4_zpsc8e67c1b-2.jpg
źródło (http://i731.photobucket.com/albums/ww320/fenek/helios4_zpsc8e67c1b.jpg)
Tak powinien wyglądać - widać bolec
bolec nie chce wejść, tzn nie da się do gładko wcisnąć
Czy obiektyw nosi ślady rozkręcania? Jak źle poskładałem sobie Voigtlandera to też się podobnie działo. Jak Ci się chce i masz trochę zdolności manualnych i malutkich śrubokrętów to możesz zobaczyć co mu dolega
śruby wyglądają na fabryczne, rozkręcić mogę ale chodzi o to że nie wiem jak zrobić by działało:)
Najpierw trzeba ustalić przyczynę niesprawności, może faktycznie to mechanizm przesłony albo po prosty ta wajcha, którą porusza bolec w jakiś sposób się skrzywiła. Tak czy inaczej rozebrać trzeba. Obstawiam właśnie wypadnięcie wajchy bolca. Ja zbytnio tłumaczyć nie potrafię a sam zawsze rozbieram na czuja :)
https://www.youtube.com/watch?v=1plF-nWROL4 nie oglądałem ale może Ci się przyda :)
ok, dzięki to czeka mnie zabawa:) jak zrobię dam znać czy pomogło
a jeszcze takie pytanie, o co chodzi z tym że nie ostrzą na nieskończoności?
W Nikonach np. potrzeba przejściówki z soczewką bo odległość ostatniej soczewki od matrycy jest mniejsza niż obiektywów dedykowanych. U Canona ta odległość jest większa i nie ma potrzeby stosowania soczewek w przejściówkach. Dlatego mogłeś się spotkać z takim pojęciem. Swoją drogą obiektywy M39 (np. z FEDa 5) w Canonie mają taką samą przypadłość a więc nie ostrzą na nieskończoność po zastosowaniu redukcji gwintowej M39->M42 i podłączeniu za pomocą przejściówki M42->EOS do body. Maksymalna odległość ostrzenia jaką mi się ze starym Industarem na M39 uzyskać to jakieś 15cm :)
Poszukaj w googlach lens flange
Witam,
nie wiem czy to dobre miejsce natomiast nic nie szkodzi zapytać.
Niedawno wpadł mi w ręce Helios 58/2, szału nie ma natomiast skoro go już mam chciałbym z niego skorzystać, natomiast pojawił się pewien problem.
Nie wiem jak będzie działać z body bo nie mam jeszcze przejściówki natomiast jak kręcę pierścieniem przysłony to reaguje w od 2/f do 4/f późniejsze kręcenie nie zmienia otworu.
Stąd moje pytanie, czy będzie działać na pełni z body, czy to jakaś usterka, a jeśli usterka czy da się to jakoś naprawić?
Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
Przymknij ile się da i zobacz czy na listach przesłony nie ma oleju. ten model łatwo rozebrać a wyczyszczenie listków nawet z jednej strony pomaga na niesprawności przesłony.
Nie widzę plam oleju, ale chyba i tak będę musiał go rozebrać
a nie ma na obiektywie przełącznika a/m?
jeśli jest to na "m" przysłona powinna się przymykać zgodnie z kółkiem nastaw...
Ten model nie ma przełącznika.
W Nikonach np. potrzeba przejściówki z soczewką bo odległość ostatniej soczewki od matrycy jest mniejsza niż obiektywów dedykowanych. U Canona ta odległość jest większa i nie ma potrzeby stosowania soczewek w przejściówkach. Dlatego mogłeś się spotkać z takim pojęciem.
Chyba nie tak do końca jest jak piszesz. W Canonach też występuje problem ostrzenia na nieskończoność, a wynika on z tego, iż obiektyw jest odsunięty od body o grubość zewnętrznego pierścienia przejściówki. W zależności od konstrukcji obiektywu i przejściówki problem może, lecz nie musi występować.
Dziekuje za sprostowanie, nigdy sie nie spotkalem z wymienionym przez Ciebie przypadkiem a troche tych m42 przerabialem :) wiem, ze niektore moga haczyc o lustro we FF
Wysłane z mojego ZTE V967S przy użyciu Tapatalka
Moim zdaniem powinieneś to olać, bo jestem przekonany że i tak większość zdjęć będziesz robił na pełnej dziurze. Podpowiada mi to własne doświadczenie z M42
tomphoto
05-05-2014, 13:23
chyba że zamierza krajobrazy, panoramy. Powalczyć można, dużo instrukcji w necie można znaleźć