Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z Heliosem

Izzo
04-05-2014, 11:53
Witam,
nie wiem czy to dobre miejsce natomiast nic nie szkodzi zapytać.
Niedawno wpadł mi w ręce Helios 58/2, szału nie ma natomiast skoro go już mam chciałbym z niego skorzystać, natomiast pojawił się pewien problem.
Nie wiem jak będzie działać z body bo nie mam jeszcze przejściówki natomiast jak kręcę pierścieniem przysłony to reaguje w od 2/f do 4/f późniejsze kręcenie nie zmienia otworu.
Stąd moje pytanie, czy będzie działać na pełni z body, czy to jakaś usterka, a jeśli usterka czy da się to jakoś naprawić?

Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam

FOTO-PAN
04-05-2014, 12:01
co do przymykania przysłony nie ma znaczenia czy będzie podpięty pod body czy nie jeśli nie działa to nie działa to manualny obiektyw

Sezamek
04-05-2014, 12:06
Jaki Helios? nie czasem 44-2 (bez żadnego M)? One mają preselekcyjną przesłonę,

https://canon-board.info/imgimported/2014/05/big_1656_Helios_44_2_b_2-2.jpg
źródło (http://forum.mflenses.com/userpix/20107/big_1656_Helios_44_2_b_2.jpg)

u góry masz wąski pierścień preselekcji a pod nim domykanie (płynne), jeśli pierścienia preselekcji nie da się dalej przesunąć to obiektyw jest uszkodzony lub zasyfiony.

Izzo
04-05-2014, 12:08
Wiem że manualny, ale czytałem o jakimś bolcu który się wciska i myślałem że to dzieje się podczas połączenia z body

Helios 44m-4 2/58, pierścień przysłon i pierścień ostrości, bynajmniej takie odkryłem:)
aa no i da się przesunąć od 4f do 16f natomiast listki już się nie schodzą

Sezamek
04-05-2014, 12:12
Ten Helios ma bolec a przynajmniej powinien mieć (tata sobie go wcisnął na stałe). CO się dzieje jak ustawisz np. f/11 i wciśniesz bolec do końca (paznokciem - ma się schować w obiektywie)?

https://canon-board.info/imgimported/2014/05/helios4_zpsc8e67c1b-2.jpg
źródło (http://i731.photobucket.com/albums/ww320/fenek/helios4_zpsc8e67c1b.jpg)

Tak powinien wyglądać - widać bolec

Izzo
04-05-2014, 12:21
bolec nie chce wejść, tzn nie da się do gładko wcisnąć

Sezamek
04-05-2014, 12:28
Czy obiektyw nosi ślady rozkręcania? Jak źle poskładałem sobie Voigtlandera to też się podobnie działo. Jak Ci się chce i masz trochę zdolności manualnych i malutkich śrubokrętów to możesz zobaczyć co mu dolega

Izzo
04-05-2014, 12:33
śruby wyglądają na fabryczne, rozkręcić mogę ale chodzi o to że nie wiem jak zrobić by działało:)

Sezamek
04-05-2014, 12:43
Najpierw trzeba ustalić przyczynę niesprawności, może faktycznie to mechanizm przesłony albo po prosty ta wajcha, którą porusza bolec w jakiś sposób się skrzywiła. Tak czy inaczej rozebrać trzeba. Obstawiam właśnie wypadnięcie wajchy bolca. Ja zbytnio tłumaczyć nie potrafię a sam zawsze rozbieram na czuja :)

https://www.youtube.com/watch?v=1plF-nWROL4 nie oglądałem ale może Ci się przyda :)

Izzo
04-05-2014, 12:56
ok, dzięki to czeka mnie zabawa:) jak zrobię dam znać czy pomogło

a jeszcze takie pytanie, o co chodzi z tym że nie ostrzą na nieskończoności?

Sezamek
04-05-2014, 13:41
W Nikonach np. potrzeba przejściówki z soczewką bo odległość ostatniej soczewki od matrycy jest mniejsza niż obiektywów dedykowanych. U Canona ta odległość jest większa i nie ma potrzeby stosowania soczewek w przejściówkach. Dlatego mogłeś się spotkać z takim pojęciem. Swoją drogą obiektywy M39 (np. z FEDa 5) w Canonie mają taką samą przypadłość a więc nie ostrzą na nieskończoność po zastosowaniu redukcji gwintowej M39->M42 i podłączeniu za pomocą przejściówki M42->EOS do body. Maksymalna odległość ostrzenia jaką mi się ze starym Industarem na M39 uzyskać to jakieś 15cm :)
Poszukaj w googlach lens flange

Tom77
04-05-2014, 15:08
Witam,
nie wiem czy to dobre miejsce natomiast nic nie szkodzi zapytać.
Niedawno wpadł mi w ręce Helios 58/2, szału nie ma natomiast skoro go już mam chciałbym z niego skorzystać, natomiast pojawił się pewien problem.
Nie wiem jak będzie działać z body bo nie mam jeszcze przejściówki natomiast jak kręcę pierścieniem przysłony to reaguje w od 2/f do 4/f późniejsze kręcenie nie zmienia otworu.
Stąd moje pytanie, czy będzie działać na pełni z body, czy to jakaś usterka, a jeśli usterka czy da się to jakoś naprawić?

Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam

Przymknij ile się da i zobacz czy na listach przesłony nie ma oleju. ten model łatwo rozebrać a wyczyszczenie listków nawet z jednej strony pomaga na niesprawności przesłony.

Izzo
04-05-2014, 15:17
Nie widzę plam oleju, ale chyba i tak będę musiał go rozebrać

v.1958
04-05-2014, 16:18
a nie ma na obiektywie przełącznika a/m?
jeśli jest to na "m" przysłona powinna się przymykać zgodnie z kółkiem nastaw...

Sezamek
04-05-2014, 16:22
Ten model nie ma przełącznika.

tlustyx
05-05-2014, 00:30
W Nikonach np. potrzeba przejściówki z soczewką bo odległość ostatniej soczewki od matrycy jest mniejsza niż obiektywów dedykowanych. U Canona ta odległość jest większa i nie ma potrzeby stosowania soczewek w przejściówkach. Dlatego mogłeś się spotkać z takim pojęciem.
Chyba nie tak do końca jest jak piszesz. W Canonach też występuje problem ostrzenia na nieskończoność, a wynika on z tego, iż obiektyw jest odsunięty od body o grubość zewnętrznego pierścienia przejściówki. W zależności od konstrukcji obiektywu i przejściówki problem może, lecz nie musi występować.

Sezamek
05-05-2014, 00:39
Dziekuje za sprostowanie, nigdy sie nie spotkalem z wymienionym przez Ciebie przypadkiem a troche tych m42 przerabialem :) wiem, ze niektore moga haczyc o lustro we FF

Wysłane z mojego ZTE V967S przy użyciu Tapatalka

mwitek
05-05-2014, 13:02
Moim zdaniem powinieneś to olać, bo jestem przekonany że i tak większość zdjęć będziesz robił na pełnej dziurze. Podpowiada mi to własne doświadczenie z M42

tomphoto
05-05-2014, 13:23
chyba że zamierza krajobrazy, panoramy. Powalczyć można, dużo instrukcji w necie można znaleźć