PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia Auto + Kobieta

januuszM
02-05-2014, 07:36
Witam,
Spodobało mi się pewne zdjęcie :D
https://c-a.d-cd.net/a910194s-960.jpg
Chciałbym je powtórzyć oczywiście na swój sposób. ;)
Na moje oko modelka była doświetlona lampa, i niestety tu moja wiedza się kończy.
Pytanie do znających się na ustawaniu lamp, Jaki mógł być set up na tym konkretnym zdjęciu?

Czy np. jedna lampa zapięta z parasolka po lewej stronie od obiektywu by wystarczyła?

Dziękuje za pomoc.

damianko
02-05-2014, 09:21
Byla lampa po lewej stronie obiektywu tak jak piszesz i fo tego prawdopodobnie kontra na włosach lub po prostu słońce tak doswietliło.

januuszM
03-05-2014, 07:13
Byla lampa po lewej stronie obiektywu tak jak piszesz i fo tego prawdopodobnie kontra na włosach lub po prostu słońce tak doswietliło.

A np. Te?
https://a-a.d-cd.net/a8842d4s-960.jpg

https://d-a.d-cd.net/88842d4s-960.jpg

qbar
11-05-2014, 02:48
Ja bym nie radził uczyć się na takich zdjęciach:mrgreen:

candar
11-05-2014, 07:54
Ja bym nie radził uczyć się na takich zdjęciach:mrgreen:
jo :)
generalnie to nawet duża blenda mogła być, bo zwykła systemówa błyskotka raczej nie podoła pod względem mocy w pełnym słońcu ;)

michpok
20-05-2014, 14:52
Najprościej do takich zdjęć zestawić lampę systemową, dwa wyzwalacze radiowe ( lub jeden plus wbudowany w lampie) i parasolka lub softbox z mocowaniem na lampę w celu rozproszenia światła. Tutaj wydaje mi się , że lampa z lewego boku plus światło zastane wystarczy, ISO jak najniższe do tego dobrać odpowiednią przysłonę i czas. lub jeśli światło zastane jest na tyle mocne i uda się je odbić blendą tam gdzie trzeba to pobawić się blendą. Pamiętać trzeba, że jeśli chcesz użyć małej przysłony to może być konieczne zaopatrzyć się w filtr ND xx. Tak ja bym to widział:D

januuszM
22-05-2014, 07:22
Dziekuje, tak wlasnie myslalem.
Parasolka czy softbox na lampe, co byloby lepsze w takiej sytulacji ?
I jeszcze jedna kwestia recznie ustawiac moc czy polegac na ettl?

damianko
22-05-2014, 08:37
Raczej recznie...

michpok
22-05-2014, 09:25
Ręcznie wszystko trzeba dobrać, a parasolka czy softbox w zależności jaki efekt chcesz uzyskać. Bez parasolki światło będzie mocne i pewnie pojawią się cienie, rozproszone światło będzie miękkie i cienie nie będą delikatniejsze

januuszM
22-05-2014, 16:33
Chodzi mi o "miękkie" doświetlenie twarzy, nóg, i trochę wnętrza Np, na 3 foto widać odbicie flasha na kierownicy.
Parasolka powinna być ustawiona wyżej i zwrócona do samochodu pod katem czy może na tym samym poziomie co twarz modelki?

damianko
22-05-2014, 17:58
Raczej z góry. Oświetlenie z dołu raczej nie dahe kozystnych efektów.

suchyHc
22-05-2014, 18:11
Doświetlenie nie jest miękkie. Zwróć uwagę na cień nosa na zdjęciu z pierwszego posta. Mogła to być srebrna blenda - bo światło nie jest miękkie. Duża powierzchnia, ale ostra. No i jak się przyjrzysz, to na jednym zdjęciu widać, czym jest świecone ;)

januuszM
23-05-2014, 20:34
Doświetlenie nie jest miękkie. Zwróć uwagę na cień nosa na zdjęciu z pierwszego posta. Mogła to być srebrna blenda - bo światło nie jest miękkie. Duża powierzchnia, ale ostra. No i jak się przyjrzysz, to na jednym zdjęciu widać, czym jest świecone ;)
O ta blenda wyglądała jak softbox ;)