Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Fotografia Auto + Kobieta

Domyślnie Fotografia Auto + Kobieta

Witam,
    Spodobało mi się pewne zdjęcie
    https://c-a.d-cd.net/a910194s-960.jpg
    Chciałbym je powtórzyć oczywiście na swój sposób.
    Na moje oko modelka była doświetlona lampa, i niestety tu moja wiedza się kończy.
    Pytanie do znających się na ustawaniu lamp, Jaki mógł być set up na tym konkretnym zdjęciu?

Czy np. jedna lampa zapięta z parasolka po lewej stronie od obiektywu by wystarczyła?

Dziękuje za pomoc.

Zablokowany
    Miasto
    Usa

Domyślnie Odp: Fotografia Auto + Kobieta

Byla lampa po lewej stronie obiektywu tak jak piszesz i fo tego prawdopodobnie kontra na włosach lub po prostu słońce tak doswietliło.

Cytat Zamieszczone przez damianko Zobacz posta
    Byla lampa po lewej stronie obiektywu tak jak piszesz i fo tego prawdopodobnie kontra na włosach lub po prostu słońce tak doswietliło.
    A np. Te?
    https://a-a.d-cd.net/a8842d4s-960.jpg

https://d-a.d-cd.net/88842d4s-960.jpg

Coś już napisał Awatar qbar

Ja bym nie radził uczyć się na takich zdjęciach

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez qbar Zobacz posta
    Ja bym nie radził uczyć się na takich zdjęciach
    jo
    generalnie to nawet duża blenda mogła być, bo zwykła systemówa błyskotka raczej nie podoła pod względem mocy w pełnym słońcu
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Najprościej do takich zdjęć zestawić lampę systemową, dwa wyzwalacze radiowe ( lub jeden plus wbudowany w lampie) i parasolka lub softbox z mocowaniem na lampę w celu rozproszenia światła. Tutaj wydaje mi się , że lampa z lewego boku plus światło zastane wystarczy, ISO jak najniższe do tego dobrać odpowiednią przysłonę i czas. lub jeśli światło zastane jest na tyle mocne i uda się je odbić blendą tam gdzie trzeba to pobawić się blendą. Pamiętać trzeba, że jeśli chcesz użyć małej przysłony to może być konieczne zaopatrzyć się w filtr ND xx. Tak ja bym to widział
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Dziekuje, tak wlasnie myslalem.
    Parasolka czy softbox na lampe, co byloby lepsze w takiej sytulacji ?
    I jeszcze jedna kwestia recznie ustawiac moc czy polegac na ettl?

Zablokowany
    Miasto
    Usa

Raczej recznie...

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Ręcznie wszystko trzeba dobrać, a parasolka czy softbox w zależności jaki efekt chcesz uzyskać. Bez parasolki światło będzie mocne i pewnie pojawią się cienie, rozproszone światło będzie miękkie i cienie nie będą delikatniejsze
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Chodzi mi o "miękkie" doświetlenie twarzy, nóg, i trochę wnętrza Np, na 3 foto widać odbicie flasha na kierownicy.
    Parasolka powinna być ustawiona wyżej i zwrócona do samochodu pod katem czy może na tym samym poziomie co twarz modelki?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów