Zobacz pełną wersję : Yongnuo 50mm 1.4
Fotopstryczek
29-04-2014, 13:16
Canon odsprzedał Yongnuo fabrykę 50 1.4 USM ? :lol:
YONGNUO – YN 50MM F1.4 Lens – Unveiled! | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/yongnuo-50mm-f1-4-lens-released/)
Element7th
29-04-2014, 13:39
Ja bym się nie obraził jakby wszedł następny zawodnik do gry :) Konkurencja zwykle dobrze odbija się na użyszkodnikach :)
Czyli można powiązać te dwa wątki?:
Tajemnicza zapowiedź od Canona - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/6930-news-Tajemnicza_zapowied%C5%BA_od_Canona.html)
Ja bym się nie obraził jakby wszedł następny zawodnik do gry :) Konkurencja zwykle dobrze odbija się na użyszkodnikach :)
Ja zaczekam, aż ktoś wypuści przyzwoity obiektyw 50/1.8 za ułamek ceny Canona 50/1.8. Ważne aby dysponował sprawnym AF i solidną budową.
Ja zaczekam, aż ktoś wypuści przyzwoity obiektyw 50/1.8 za ułamek ceny Canona 50/1.8. Ważne aby dysponował sprawnym AF i solidną budową.
Myślisz ze da się taniej niż canonowska 50 1.8?
znaczy canon może w końcu wypuści nową 50-tkę, może zobaczymy w końcu jakiś produkt zamiast patentu bo ten rok miał być ponoć rokiem obiektywów, jeśli chodzi o mnie to może być nawet 1.8 ale z jakimś metalowym (bagnet) akcentem, z resztą mam nadzieję canon sobie poradzi więc nie piszę o oczywistościach
znaczy canon może w końcu wypuści nową 50-tkę, może zobaczymy w końcu jakiś produkt zamiast patentu bo ten rok miał być ponoć rokiem obiektywów, jeśli chodzi o mnie to może być nawet 1.8 ale z jakimś metalowym (bagnet) akcentem, z resztą mam nadzieję canon sobie poradzi więc nie piszę o oczywistościach
Niestety sprawa jest jasna. To będzie C50/1.8IS za 2 tys. zł.
Będzie ostry, będzie miał sprawny AF i skuteczny IS będzie i lżejszy o pół kilo od S. Będzie miał winietę, będzie ciemny jak..., będzie plastikowy - czyli typowy obiektyw dla nikogo :cry:.
Zgodnie z najnowszym trendem wypuszczania przez Canona kompletnie bezsensownych obiektywow, stawiam jednak na 50/2.8 IS :-)
Zgodnie z najnowszym trendem wypuszczania przez Canona kompletnie bezsensownych obiektywow, stawiam jednak na 50/2.8 IS :-)
50 2.8 IS taki ciemny to rzeczywiście potrzebuje ISa :)
może być 1.8 ale za dwa tysiące oczekiwałbym metalowego bagnetu isa :) normalnego USM, a nie jakiegoś wynalazku typu micro (sama nazwa jest już podejrzana), sprawnego AFa i ostrości od pełnego otworu, czy ja mam za duże lub nierealistyczne oczekiwania?
może być 1.8 ale za dwa tysiące oczekiwałbym metalowego bagnetu isa :) normalnego USM, a nie jakiegoś wynalazku typu micro (sama nazwa jest już podejrzana), sprawnego AFa i ostrości od pełnego otworu, czy ja mam za duże lub nierealistyczne oczekiwania?
Ale właśnie taki będzie ten Canon. Tutaj przykład C35/2 IS rozwiewa wszelkie wątpliwości. Chodzi o to, że Ludzie nie wybaczą porządnego f=1.8 zamiast mizernego f=1.4.
mizerny 1.4 jest dostępny
jellyeater
30-04-2014, 05:30
Ale ostry od brzegu do brzegu to on i tak nie będzie. Tak po środku mu się uda. Ostrość od brzegu do brzegu na APS-C od 2.8 na FF od 4 lub i więcej. :) Inaczej to by znowu ważyło z kilogram.
Matt_K-K
30-04-2014, 21:14
Cała linia 50tek Canona jest kulawa w wielu aspektach... w odniesieniu do ceny: 1.8 odstaje jakością wykonania i AF, 1.4 raczej słabymi osiągami blisko maksymalnej dziury oraz jakością obudowy i delikatnym AF, 1.2 - losową ostrością na maks dziurze plus przesuwaniem płaszczyzny ostrosci z przymykaniem. Ja osobiscie, gdybym byl "na kupnie" 50tki, to chcialbym aby oferta do wyboru byla nastepujaca - najtansza polka - cos jak 50tka 1.8, ale przynajmniej z wewnetrznym ustawianiem ostrosci, jesli ciąć koszty, to z napędem AF typu STM - cicho i celnie, niekoniecznie szybko. Następny - średnie półka - obiektyw wykonany jak 35/2 IS USM, najdroższy - "bezkompromisowa" i obrzydliwie droga elka 1.2 z poprawionymi błędami ostatniej wersji.
A Yongnuo 50 1.4 - ciekawa alternatywa na w sumie przyjemne szkiełko za pół ceny. Jeśli faktycznie byłby wierną kopią 50tki 1.4, to za połowę jej ceny ( taka tradycja Yongnuo ), czyli jakieś 600 zł byłby warty rozważenia.
jellyeater
01-05-2014, 10:24
i obrzydliwie droga elka 1.2 z poprawionymi błędami ostatniej wersji.
Pewnie musiałaby ważyć z 1.5 kg. :)
Tak 600 PLN za 50 1.4 to byłaby uczciwa cena. A jakby jeszcze dołożyli osłonę przeciwsłoneczną... :)
Tak 600 PLN za 50 1.4 to byłaby uczciwa cena. A jakby jeszcze dołożyli osłonę przeciwsłoneczną... :)
No ale cena jest podana:
Yongnuo YN EF 50mm f/1.4 USM Standard & Medium Telephoto Lens for Canon SLR Cameras (http://www.yongnuoaccessories.com/lens-accessories/standard-medium-telephoto-lens/yongnuo-yn-ef-50mm-f-1-4-usm-standard-medium-telephoto-lens-for-canon-slr-cameras.html)
Nic nie trzeba zgadywać. No i piszą co jest w pudełku (nie ma osłony).
300 dolców? To już chyba lepiej używkę Canona...
Coś mało metalu w bagnecie - chyba tylko styki :p
Matt_K-K
08-05-2014, 21:58
Rozśmieszyło mnie w "specifications": Aperture: 1.4L
Toż to ukryta elka :P
Hmm, plastikowy klekoczacy 50/1.4 idealnie pasuje do nowej nazwy i odwrotnie..., nowy bedzie pewnie bedzie mial 2.0 IS troche mniej klekotu, ale za to wyzsza cene, sporo...
Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka
Przecież całkowicie metalowy to był już 50/1,8 typ I
Hmm, plastikowy klekoczacy 50/1.4 idealnie pasuje do nowej nazwy i odwrotnie..., nowy bedzie pewnie bedzie mial 2.0 IS troche mniej klekotu, ale za to wyzsza cene, sporo...
Pamiętam jakie było rozczarowanie nowymi 24IS, 28IS, i 35IS, bo cena ponad 3tys. kto to kupi?
Czas nowości minął i teraz te szkła są dostępne 2100zł, 1900zł, 2200zł
BartasPL
29-12-2014, 18:45
Wyglada na to, (http://petapixel.com/2014/12/27/comparing-optics-40-yongnuo-50mm-f1-8-125-canon-50mm-f1-8-ii/)że ma lepszą ostrość i bokeh od Canona, większe flary i aberacje. Na razie nie wiadomo jak z AF. Ma w Polsce kosztować ok.200zł, w USA ok.40$
Przestancie mylic 50 1.4 i 50 1.8