Zobacz pełną wersję : Portal dla pozbywających się sprzętu
Canonierzysta
16-04-2014, 15:55
Witam,
Od jakiegoś czasu próbuję sprzedać jedno z moich szkieł no i jak to z moją zaciekłością, zacząłem szukać punktów zbytu w internecie.
Natrafiłem na stronkę (http://www.kupimyto.pl/) na której to my zgłaszamy towar (tylko ten dostępny w odpowiednich działach - inne nie przejdą) i po odpowiedzi na bardzo podstawowe pytania zostaje nam wyświetlona cena za którą Sklep odkupi nam nasz sprzęt ( każdą elektronikę nie koniecznie szkła czy aparaty).
Ja sprawdziłem swój obiektyw i wyszło całkiem rozsądnie, choć dla niektórych pewnie będzie za nisko ( ale może dla niektórych więcej niż by się spodziewali).
Wiadomo, że takie sklepy mają inne jeszcze zwyczaje.... miedzy innym to, że dopiero po wysłaniu im produktu, dokonują wyceny i albo się zgadzają na ofertę ( czyli wycenę którą zrobiliśmy sobie na ich stronie) albo proponują inną ( raczej niższą, bo dany sprzęt jest w gorszym stanie niż deklarowano)...
Tak czy owak... czy macie już jakieś doświadczenia z tą stronką, z tym sklepem? I co o tym sądzicie? Jak według Was wyglądają te wyceny ( za ile Wasz sprzęt jest tam wyceniony? czy ok, czy za nisko?)
Pozdr.
R
Skupują sprzęt po cenach 20-50% niższych od przeciętnych aukcji zakończonych sprzedażą na znanym polskim serwisie aukcyjnym...
Canon 24LII - serwis aukcyjny (aukcje używanych egzemplarzy zakończone sprzedażą): 4400-4700 zł, wspomniana strona: 3421 zł za IDEAŁ z pełnym kompletem, 3070 zł za bardzo dobry stan (drobne rysy).
Canon 135/2L - serwis aukcyjny: 3100-3600 zł, wspomniana strona: 2050 zł ideał, 1820 zł bardzo dobry.
Canon 50/1.8II - serwis aukcyjny: 300-370 zł, wspomniana strona: 193 zł ideał, 160 zł bardzo dobry.
Chyba, że komornik już stoi pod drzwiami, albo coś... ;)
Makudonarudo
16-04-2014, 17:29
Jak tak wstępnie poczytałem na necie to właśnie ceny zaniżone. Portal jest dla tych którzy chcą szybko sprzedać i mieć spokój z ciągłym wystawianiem na innych portalach i czekać aż ktoś się w końcu łaskawie skusi. Więc jak masz czas to odradzam, a jak chcesz sprzedać na gwałt to chyba można. Choć pewnie na aukcji na 2 dni - bez minimum byś wyciągnął więcej. Albo startując od ceny zaproponowanej na tej stronie. Osobiście nie korzystałem. Dopiero z tego wątku się się o tym dowiedziałem.
Jak tak wstępnie poczytałem na necie to właśnie ceny zaniżone
Nie zaniżone tylko zbójeckie :) .Porównałem ceny kilku obiektywów ,które sprzedałęm kilka miesięcy temu(polskie dystrybucje-gwarancje).
Wolałbym wyrzucić ,niż sprzedać za 1/3 ceny rynkowej.Ale krytykować firmy nie można :proponują swoją cenę-można nie skorzystać.
IMHO :pewnie będą tam trafiać"zagubione" rzeczy tak samo jak do lombardu.
FOTO-PAN
16-04-2014, 18:20
40mm stm serwis sugeruję za sztukę w idealnym stanie 1.621,88pln :)
na allegro tez możesz wystawić za 1/3 ceny
kupiec się znajdzie błyskawicznie
Canonierzysta
16-04-2014, 20:11
Ja opierałem się na dwóch obiektywach:
18-200 kitowy - próbowałem sprzedać już dwa razy na alledrogo i pomimo iż zszedłem z ceną do poziomu do jakiego ludzie takie same licytowali, to do tej pory wisi i nie chce się sprzedać... ten portal zaproponował całkiem niezłą stawkę...fakt, niżej o około 50PLN od mojej obecnej, ale w tym przypadku to nie jest taka strata...
Drugim był 24/105 L - planuję zakup i obserwowałem swojego czasu aukcje...na alledrogo średnia cena używki to około 2k, ten portal oferuje około 100PLN drożej...a to jest raptem 4 stówki mniej od nówki OEM...
Stąd właśnie odniosłem wrażenie, że oferują przyzwoicie....
Dodatkowo porównajcie sobie dla przykładu ceny jakie oferuje taki lombard allegro, który za kita 18-200 proponuje w skupie za 400PLN... to jest dopiero zaniżenie ceny...
18-200 kitowy - próbowałem sprzedać już dwa razy na alledrogo i pomimo iż zszedłem z ceną do poziomu do jakiego ludzie takie same licytowali, to do tej pory wisi i nie chce się sprzedać...
Może kwestia dokładnych zdjęć przedmiotu, rzetelnego i wyczerpującego opisu, rozpromowania aukcji na giełdowych grupach w portalach społecznościowych, zawartości istotnych elementów (dowód zakupu, dekle?) albo przypadku i aktualnego braku chętnych? Powodów może być dużo i wcale to nie musi być cena. Samo się nic nie sprzeda, trochę trzeba włożyć w to marketingu. Chyba, że sprzedaż w tamtym serwisie... ;)
wystaw od złotówki i tyle
Kolekcjoner
18-04-2014, 08:49
Drugim był 24/105 L - planuję zakup i obserwowałem swojego czasu aukcje...na alledrogo średnia cena używki to około 2k, ten portal oferuje około 100PLN drożej...a to jest raptem 4 stówki mniej od nówki OEM...
Stąd właśnie odniosłem wrażenie, że oferują przyzwoicie....
.
Super przyzwoicie ;) za szkło bez gwarancji które akurat bywa awaryjne.
To rzeczywiście super, bo ja właśnie za 2100PLN sprzedałem nowy nieotwierany egz. na gwarancji :)
Canonierzysta
18-04-2014, 22:15
za szkło bez gwarancji które akurat bywa awaryjne
Hmmm... teraz toś mnie zastrzelił... w momencie gdy zdecydowałem o jego kupnie, ktoś mówi, że jest awaryjne?
Ja rozumiem, że każda elektronika jest awaryjna... możesz rozwinąć myśl w odniesieniu do tej bardzo popularnej L-ki?
Może lepiej na PW żaby nie robić OT...
(...)Może lepiej na PW żaby nie robić OT...
No i drugi przypadek dzisiaj, gdzie ktoś pytając prosi o odpowiedź na PW. Przecież to forum, więc piszcie dla wszystkich, to chyba nie są jakieś prywatne czy osobiste sprawy? Ewentualnie nowy temat można założyć.
Canonierzysta
22-04-2014, 15:46
No i drugi przypadek dzisiaj, gdzie ktoś pytając prosi o odpowiedź na PW. Przecież to forum, więc piszcie dla wszystkich, to chyba nie są jakieś prywatne czy osobiste sprawy? Ewentualnie nowy temat można założyć.
Kwestia tego, czy innym spodobałaby się zmiana tematu z pierwotnego na wady i zalety jednego szkła... stąd tez napisałem:
na PW żaby nie robić OT...
żeby nie robić OffTopic-u
przemo_k
23-04-2014, 17:13
Pewnie chodzi o flex'a przesłony. Mi padł chwile po zakupie używanego egzemplarza a wymiana na nowy kosztowała mnie bodajże 320 zł.