Zobacz pełną wersję : Nowa 430ex czy używana 550ex?
Czytałem dużo o tych lampach tu i na innych forach i dalej nie jestem pewien czy nie lepiej kupić używaną w dobrym stanie 550ex. Cena jest zbliżona do nowej 430ex.
Mam pytanie czy ktoś miał możliwość bezpośredniego porównania tych 2 lamp?
Która lepiej doświetla plan w automacie (tzn. bez FEC)? Scenka typu średni pokój, słabe światło. Pytam bo ostatnio ludzie narzekają na 580ex że niedoświetla (nawet w stos. do wbudowanej) i trzeba praktycznie zawsze z FEC'em...czy z 550ex też tak jest?
W 550ex kusi mnie tryb master, można kupić jakąś używaną 420ex i jest całkiem fajny bezprzewodowy zestaw. Bardzo mobilny i chyba znacznie efektywniejszy niż np sama 580ex a cena zbliżona...
Co o tym sądzicie?
januszP.
21-03-2006, 10:17
Poniewaz jestem na tym samym etapie przyłączę sie do pytanie. Ale dołoże równiez swoja część : a co sądzicie o rozszerzenie porównania i opinie o Sigmy :
EF-500 DG ST
lub
EF-500 DG Super
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/19
wydaje mi sie , że parametry nie gorsze a cena zdecydowanie konkurencyjna
dziekuje z góry za opinie.
pozdrawiam
Janusz
januszP.
21-03-2006, 10:23
oczywiście nie chodziło mi o ceny sugerowane przez Sigmę ale np:
http://www.pixmania.com/pl/pl/1646/xx/xx/434/1/criteresn.html
Miałem podobny dylemat, ostatecznie wybrałem 430EX, choć ja nie rozważałem budowy bezprzewodowego zestawu (widoczne szybsze ładowanie i crop, moc nie jest mi aż tak potrzebna). Sigma mimo tego ze na papierze wyglada bardzo konkurencyjnie jakoś mnie po zamontowaniu na aparacie nie przekonała. Pozdrawiam
Poniewaz jestem na tym samym etapie przyłączę sie do pytanie. Ale dołoże równiez swoja część : a co sądzicie o rozszerzenie porównania i opinie o Sigmy :
EF-500 DG ST
lub
EF-500 DG Super
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/19
wydaje mi sie , że parametry nie gorsze a cena zdecydowanie konkurencyjna
dziekuje z góry za opinie.
pozdrawiam
Janusz
Co to za dywersja (OT) ja pytam o canony... :-? . Ta sigma to praktycznie klon 550ex. Cena 550ex (używka w dobrym stanie) jest taka że nie ma się co zastanawiać nad sigmą...chyba że komuś zależy na fotoceli.
Co to za dywersja (OT) ja pytam o canony... :-? . Ta sigma to praktycznie klon 550ex. Cena 550ex (używka w dobrym stanie) jest taka że nie ma się co zastanawiać nad sigmą...chyba że komuś zależy na fotoceli.
Są też osob, którym zależy na nowym sprzęcie, choćby z uwagi na gwarancję i tutaj NOWA Sigma jest w cenie używanej 550EX.
To jest jeden z większych dylematów jeśli chodzi o lampę i w praktyce wygląda to tak:
430EX - nowa, amatorska, ale w sumie z duzymi możliwościami i średnią mocą;
550EX - używana, profi, duża moc i jeszcze większe możliwości, ale uwaga na egzemplarze zajechane przez zawodowców;
Sigma - nowa, profi, duża moc, duże możliwości, no ale... to nie Canon:wink:
A wracając do Twojego dylematu między 430EX a 550EX, podoba mi się koncepcja zestawu z 420EX i jesli na tym Ci zależy to chyba nie ma się nad czym zastanawiać.
Gdybyś rozważał samą 550EX to zwróciłbym Ci uwagę na jej ogromiaste rozmiary mogące sprawiac potencjalny problem w połączeniu z miniaturowym 350D. Skoro jednak chcesz dokupić 420EX, to nie ma o czym gadać :-)
Tu masz takie porównanie rozmiarów:
https://canon-board.info/imgimported/2006/03/CanonFlashComparison-1.jpg
źródło (http://www.the-digital-picture.com/Images/Other/Canon-Flash-Comparison.jpg)
Ja się dalej zapytowywuję o koncepcje 550ex+420ex jako bezprzewodowa alertnatywa cenowa nowej 580ex? Czy ktoś to testował? Czy dla amatora który czasem foci we wnętrzach (jakieś imprezki itp.) taki zestaw 2 lamp będzie dużo lepszy (światło - siła i miejsce) niż 1 lampa?
Ja sobie to tak wyobrażałem. Stawiam gdzieś 420ex, na body mam 550ex i jak focę w pomieszczeniu to dzięki błyskom 2 lamp generalnie jest większa szansa na lepsze światło, a jestem dość mobilny w sensie braku kabli i obszaru w którym 2 lampy się widzą i oświelają ten sam plan. Nie wiem czy dobrze kombinuje...jeśli gra nie jest warta świeczki i z 1 lampą efekty będą porównywalne to wtedy kupiłbym 420ex. Chodzi mi o typowe średniej wielkości pomieszczenia mieszkalne i typowe światło typu "imieniny u cioci", "imprezka u kumpla" itp. nie pytam o wnętrza kościołow itp... no czasem jakiś ciut większy lokal...
Ja się dalej zapytowywuję o koncepcje 550ex+420ex jako bezprzewodowa alertnatywa cenowa nowej 580ex?
Ja Ci już napisałem, że mi się bardzo Twoja koncepcja podoba :-)
Czy ktoś to testował?
Jeszcze nie, ale juz mi to chodzi po głowie, aby dysponować dwoma źródłami światła.
http://canon-board.info/showthread.php?p=136347#post136347
Czy dla amatora który czasem foci we wnętrzach (jakieś imprezki itp.) taki zestaw 2 lamp będzie dużo lepszy (światło - siła i miejsce) niż 1 lampa?
To jest chyba oczywiste, że lepiej mieć dwie lampy niż jedną (i to w cenie jednej!).
Oczywiste jest również, żę pojawią się pewne trudności, których nie ma przy fotografowaniu z jedną lampą; choćby na przykład to, że będziesz musiał uważać, aby ta 420-stka nie znalazła Ci się w kadrze :-)
Ja sobie to tak wyobrażałem. Stawiam gdzieś 420ex, na body mam 550ex i jak focę w pomieszczeniu to dzięki błyskom 2 lamp generalnie jest większa szansa na lepsze światło,
Zawsze światło z dwóch żródeł bedzie lepsze niż z jednego.
Ja bym np. skierował tą 420EX w sufit, aby mi rozświetlała w miarę równomiernie całe pomieszczenie, natomiast master na aparacie dałbym korekcję -1EV i błyskał nią na wprost (najlepiej z dyfuzorem).
To tylko jeden z przykładów, na pewno znajdzie się wiele innych...
A z jedną co zdziałasz? Pomijając blendy, to albo na wprost, albo w sufit. Więc brałbym dwie.
Miałem 430 przez chwilke (użyczona przez pazurka) teraz mam 550tke. 430tka jak dla mnie troche niedomagała z mocą (reporterka) - z 550tki jestem zadowolony.
W sobotę testowałem swoją 580 w duecie z 550. Działały razem bardzo dobrze. W pomieszczeniach 550 stanowiła doskonałe uzupełnienie oświetlenia z lapmpy głównej.
Sigma jest też ok , kupiłem swoją ponad rok temu po rekomendacjach na forum i jestem zadowolony - w sumie praktycznie to samo co 550 a nowa