PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr na 28mm 1.8

Luziq
27-02-2014, 23:47
Witam.
Od dzisiaj jestem posiadaczem Canona 28 1.8 i boje sie że porysuje soczewkę która jest bardzo blisko dekla, wystarczy ze założy się dekielek szybko i nieuważnie, kantnie się i rysa gotowa.
Dlatego szukam filtra UV. I teraz moje pytanie szczególnie do posiadaczy. Czy zwykłe filtry (nie slim)winietują na tym szkiełku przy ff? Jeśli nie to po co przepłacać za slima.

Adam89
07-03-2014, 01:04
Kiedyś był test filtrów UV na optyczne.pl. Co prawda przetestowano filtry o średnicy 72mm, a więc filtry o innej średnicy od Twojego obiektywu. Jednak im większa średnica filtra, tym ciężej jest go wykonać, zachowując największą jakość. Dlatego myślę, że filtry o średnicy 58mm nie powinny cechować się gorszymi wynikami od tych przetestowanych 72mm.
W teście zwycięzcą został Hoya 72 mm HMC UV-0, który jest w dodatku tani. Ten filtr nie wykazał mierzalnego winietowania , czyli jeśli już przyciemnia brzegi kadru to poniżej 0,1% (tak można wywnioskować z testu).
Filtr Hoya 58mm HMC UV-0 można obecnie kupić na allegro za 68 zł.

Pozdrawiam

RobertON
07-03-2014, 02:59
Może nie jest to test najnowszy, ale zawsze jakiś:

Test filtrów UV - Omówienie wyników i podsumowanie - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Test_filtrów_UV_Omówienie_wyników_i_podsumowani e.html)

wiktor2323
07-03-2014, 16:14
Witam.
Od dzisiaj jestem posiadaczem Canona 28 1.8 i boje sie że porysuje soczewkę która jest bardzo blisko dekla, wystarczy ze założy się dekielek szybko i nieuważnie, kantnie się i rysa gotowa.
Dlatego szukam filtra UV. I teraz moje pytanie szczególnie do posiadaczy. Czy zwykłe filtry (nie slim)winietują na tym szkiełku przy ff? Jeśli nie to po co przepłacać za slima.

Przesadzasz:) JA 3 lata w tym szkle zakładałem dekielek, zdejmowałem nosiłem bez i szkło było jak nowe bez ani jednej ryski :)
A jeśli już musisz mieć filtr to polecam albo Hoye pro 1 albo samyanga ( wbrew pozorom mają ciekawe szybki;) )

gregorio1972
07-03-2014, 20:59
Ja od jakiegoś czasu do każdego nowego
Kupuję hoyę HD i sprawdzają się znakomicie.