Zobacz pełną wersję : Filtr na 28mm 1.8
Witam.
Od dzisiaj jestem posiadaczem Canona 28 1.8 i boje sie że porysuje soczewkę która jest bardzo blisko dekla, wystarczy ze założy się dekielek szybko i nieuważnie, kantnie się i rysa gotowa.
Dlatego szukam filtra UV. I teraz moje pytanie szczególnie do posiadaczy. Czy zwykłe filtry (nie slim)winietują na tym szkiełku przy ff? Jeśli nie to po co przepłacać za slima.
Kiedyś był test filtrów UV na optyczne.pl. Co prawda przetestowano filtry o średnicy 72mm, a więc filtry o innej średnicy od Twojego obiektywu. Jednak im większa średnica filtra, tym ciężej jest go wykonać, zachowując największą jakość. Dlatego myślę, że filtry o średnicy 58mm nie powinny cechować się gorszymi wynikami od tych przetestowanych 72mm.
W teście zwycięzcą został Hoya 72 mm HMC UV-0, który jest w dodatku tani. Ten filtr nie wykazał mierzalnego winietowania , czyli jeśli już przyciemnia brzegi kadru to poniżej 0,1% (tak można wywnioskować z testu).
Filtr Hoya 58mm HMC UV-0 można obecnie kupić na allegro za 68 zł.
Pozdrawiam
RobertON
07-03-2014, 02:59
Może nie jest to test najnowszy, ale zawsze jakiś:
Test filtrów UV - Omówienie wyników i podsumowanie - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Test_filtrów_UV_Omówienie_wyników_i_podsumowani e.html)
wiktor2323
07-03-2014, 16:14
Witam.
Od dzisiaj jestem posiadaczem Canona 28 1.8 i boje sie że porysuje soczewkę która jest bardzo blisko dekla, wystarczy ze założy się dekielek szybko i nieuważnie, kantnie się i rysa gotowa.
Dlatego szukam filtra UV. I teraz moje pytanie szczególnie do posiadaczy. Czy zwykłe filtry (nie slim)winietują na tym szkiełku przy ff? Jeśli nie to po co przepłacać za slima.
Przesadzasz:) JA 3 lata w tym szkle zakładałem dekielek, zdejmowałem nosiłem bez i szkło było jak nowe bez ani jednej ryski :)
A jeśli już musisz mieć filtr to polecam albo Hoye pro 1 albo samyanga ( wbrew pozorom mają ciekawe szybki;) )
gregorio1972
07-03-2014, 20:59
Ja od jakiegoś czasu do każdego nowego
Kupuję hoyę HD i sprawdzają się znakomicie.