Zobacz pełną wersję : Aparat - prezent jaki wybrać ?
Chcę kupić aparat cyfrowy do 700 zł.
Ma to być prezent dla osoby nie umiejącej kompletnie robić zdjęcia.
Proszę o pomoc jaki aparat wybrać.
FOTOGRAF
18-03-2006, 12:14
moze canon powershot a530?
A co powiecie na taki model :
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/4729
Tomasz1972
18-03-2006, 19:02
A co powiecie na taki model :
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/4729
Ten model raczej sobie odpuść . Jak większość modeli tego producenta , bardzo źle radzi sobie z balansem bieli .
Ten model raczej sobie odpuść . Jak większość modeli tego producenta , bardzo źle radzi sobie z balansem bieli .
Masz jakieś doświadczenia z tym modelem / to podobno nowy model /, czy jesteś zwolennikiem hasła Tomka Golinskiego "Precz z Sony".:lol:
Tak w zasadzie to chyba obojętne jaki. Jak ma być rozwojowy to z trybami manualnymi. Wydaje mi się że większość aparatów za te pieniądzerobi zadowalające zdjęcia wiekszosc pstrykaczy wakacyjnych wiec obojetne jaki :-) Może coś z Fuji - generalnie to nikt nie narzeka na tą firme chyba.
Tomasz1972
18-03-2006, 21:31
Masz jakieś doświadczenia z tym modelem / to podobno nowy model /, czy jesteś zwolennikiem hasła Tomka Golinskiego "Precz z Sony".:lol:
Mam doświadczenie z rożnymi aparatami w tym przedziale cenowym.
Mam doświadczenie z rożnymi aparatami w tym przedziale cenowym.
Pytam o ten konkretny model , bo nie chcę komuś kupić w prezencie totalnego szajsu.
Tomasz1972
18-03-2006, 22:42
Osobiście z kompaktów wybierałbym w takiej kolejności : Canon IXUS , nikon , Canon Axx , fuji , sony , kodak , pozostałe
FOTOGRAF
18-03-2006, 23:01
Osobiście z kompaktów wybierałbym w takiej kolejności : Canon IXUS , nikon , Canon Axx , fuji , sony , kodak , pozostałe
ixusa nie znajdziesz w kwocie 700zl
canon Axx tak to wlasnie bym wybral, duzo opini sie naczytalem na temate tej wlasnie serii i byly one naprawde pozytywne
z sony wziolbym w-15
fuji, nie orientuje sie w tej firmie takze sie nei wypowiadam
kodak... hmmm sam mam kodaka ale teraz to nie wiem czy skusilbym sie na ta firme, ale jesli juz kodak mialby byc to v530
wiem wiem ceny sa troceh zawyzone do dochadza czasem do 900zl ale co tam... kupca sam dokona wyboru:wink:
ps: no to 400 post zaliczony, aby coraz szybciej licznik rosl w sile... :mrgreen:
Proponuję coś takiego. dokładnie za 699zł
http://www.fotobasia.pl/produkt.php?id=51
matryca nie zachwyca w dzisiejszych czasach, ale cała reszta to miodzio. Obiektyw, zasilanie...
nie znajdziesz niczego innego za te pieniądze!
Michal-Czuba
19-03-2006, 00:11
Zgadzam się z przedmówcą - z10 robi ładne zdjęcia na trybie zielonym (automacie), a można też pobawić się nią trochę ambitniej.
dziekuję za poparcie przedmówcy. ponadto ciekawym aparatem jest też nikon coolpix 4600. mały, zgrabny w sam raz dla nowicjuszy...nie wystraszynikogo jak proponowana przeze mnie minolta.
Tomasz1972
19-03-2006, 09:51
Faktycznie Z10 jest Ok , jakoś wcześniej zapomniałem o MINOLCIE.
FOTOGRAF
19-03-2006, 12:26
a moze s1 is?
http://www.fotorimex.pl/product.php/22,pl,powershot_s1_is.htm
ale tu juz cena wynosi 900zl :roll:
Czy mógłbyś polecić konkretny model nikona jak i canona ?
Tomasz1972
19-03-2006, 14:19
Nikon COOLPIX L 1,2,3,4
Canon PowerShot A530 , 610 , 620
Te aparaty różnią się między sobą w bardzo małym stopniu ( wielkość matrycy , minimalnie inny ZOOM ) , jednak jakość generowanych fotek w pełnym automacie wystarczająca . Do tego gotowe , rozbudowane programy tematyczne , dla bardzo początkującego użytkownika , oraz ustawienia manualne ( CANON ).
Canon PowerShot A410 , 420 ,430 mają zdecydowanie mniej możliwości .
Ixusy droższe , ale szybsze , mniejsze i wytrzymalsze .
Nikon COOLPIX L 1,2,3,4
Canon PowerShot A530 , 610 , 620
Te aparaty różnią się między sobą w bardzo małym stopniu ( wielkość matrycy , minimalnie inny ZOOM ) , jednak jakość generowanych fotek w pełnym automacie wystarczająca . Do tego gotowe , rozbudowane programy tematyczne , dla bardzo początkującego użytkownika , oraz ustawienia manualne ( CANON ).
Canon PowerShot A410 , 420 ,430 mają zdecydowanie mniej możliwości .
Ixusy droższe , ale szybsze , mniejsze i wytrzymalsze .
Który model z powyższych byś polecał / najlepszy stosunek ceny do jakości / ?
Na prezent przeznaczyłem do 700 zł ?
Tomasz1972
19-03-2006, 15:42
Właśnie to 700 zł to największe ograniczenie w wyborze , A530 kosztuje 100 zł więcej .
Myślę że warto poszukać wcześniejszy model A520 . Aparacik mały , zgrabny . Zasilany dwoma AA . Karty sd łątwo dostępne i stosunkowo tanie . Jakość zdjęć wysoka . Automatyczny balans bieli działa dobrze , bez większych problemów w typowych sytuacjach . Aparat uruchamia się szybko , czas reakcji na naciśnięcie spustu ( przy wyłączonej , lub naładowanej lampie ) pomijalny .