PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 60D z AliExpress

PolishShutter
10-02-2014, 00:19
Witajcie, specjalnie założyłem konto aby spytać się o waszą opinię. Mianowicie znalazłem takiego Canona 60D CANON EOS 60D Digital SLR camera Body Color Black-in Digital Camera from Electronics on Aliexpress.com (http://www.aliexpress.com/item/CANON-EOS-60D-Digital-SLR-camera-Body-Color-Black/823918034.html) za śmieszne pieniądze na AliExpress.com i mam mały dylemat. Ktoś coś wie? Ktoś coś słyszał, zamawiał z tej strony sprzęt? Kiedyś tam kupowałem pokrowiec na iPada, ale za 100x mniejsze pieniądze, dlatego się trochę obawiam.

salas
10-02-2014, 00:28
nie będzie gwarancji, prawdopodobnie naliczą Ci w PL 23% vat i być może jeszcze cło i wyjdzie Ci tyle samo co w PL a nie będzie gwarancji :) do tego paczka może przyjść rozwalona, albo zaginąć albo coś :o
1980zł + 23% + (455zł) + cło nie wiem ile jest? ale już bez cła wychodzi ponad 2400zł =)

Sezamek
10-02-2014, 01:05
Jak weźmiesz kuriera to masz na 100% zatrzymana przesyłkę na urzędzie celnym i pokazujesz fakturę zakupu oraz składasz wyjaśnienie co jest w paczce. Dodatkowo przesyłasz do osoby zajmującej się odprawą kopię certyfikatu CE (tego europejskiego - akurat 60D ma) albo oświadczenie, że świadomy tego co grozi za składanie fałszywych oświadczeń oświadczasz, że aparat ma znak CE. Następnie naliczają VAT 23% bo na elektronikę cło jest 0% i w przypadku DHL koszty obsługi celnej czyli jakieś 110zł. Zamawiałem stamtąd 2 telefony i nie chciało nam się z kumplem czekać na darmową przesyłkę więc kuriera wzięliśmy, Chińską pocztą mogłoby nie trafić do UC ale paczka może iść 3 miechy.

PolishShutter
10-02-2014, 01:20
Dzięki za odpowiedź, na śmierć zapomniałem o Vacie i cle. A co jeżeli bym poprosił sprzedawcę żeby oznaczył przesyłkę jako GIFT? Wtedy nie płaci się jak dobrze pamiętam cła, a co do vatu to nie jestem pewien

Sezamek
10-02-2014, 01:39
Cła nie zapłacisz w ogóle bo aparat to elektronika. Oznaczyć jako gift może koleś ale musi zaznaczyć wartość do 22EUR chyba. UC może też paczkę otworzyć. Nie wiem co się wtedy dzieje ale raczej poproszą o szczegółowe wyjaśnienia i VAT zapłacisz :)

szwayko
10-02-2014, 08:41
VAT jest od 195zł naliczany. Więc teoretycznie jak masz wartość do 50$ to powinno być bez.
Cło od 150euro, jak jest stawka za dany towar. Analogowe aparaty mają 3%. Cyfrowe chyba 0%, ale głównie o VAT tu chodzi.

cobalt
10-02-2014, 08:57
VAT jest od 195zł naliczany. Więc teoretycznie jak masz wartość do 50$ to powinno być bez.
A jak jakimś dziwnym przypadkiem przesyłka nie dotrze do zamawiającego, to też oddają tylko 50$?

PolishShutter
10-02-2014, 09:02
PIeniadze wplacam przez paypal, wiec jak paczka nie dotrze to otwieram spor i mam zwrot,mewentualnie na aliexpress moge otworzyc spor i bedzie to samo

Bouli_wro
10-02-2014, 09:57
mam kilka transakcji z aliexpress.com za sobą i nie miałem jak dotąd żadnych problemów, nie przypominam sobie aby była możliwość zapłaty przez paypal :? zawsze płaciłem kartą kredytową i zawsze wybierałem Free Shipping co oznaczało minimum 3 tygodnie czekania, sprzedawcy nawet bez uprzedniej prośby zaniżają wartość na paczce więc jeszcze nie zdarzyło mi się płacić dodatkowych opłat z tym, że ja nie zamawiam do Polski, wszystko co do tej pory zamawiałem do Polski (ebay z Hong Kongu, USA) zawsze stawało w urzędzie celnym i musiałem przesyłać kopie płatności paypal bo naszych celników nie interesuje co jest na paczce :lol: doskonale wiedzą, że ceny są specjalnie zaniżane :(

PolishShutter
10-02-2014, 12:28
A gdyby np. zapłacić w 2 ratach, jedna 400$, a druga 250$ i gdyby urząd celny chciał dowód dostałby screen rachunku na 250$ który i tak by był w paczce. Albo zaryzykować i zamówić pocztą i najwyżej potem zrobić zwrot jeżeli paczka nie dotrze.

salas
10-02-2014, 12:48
kupisz w tej cenie sprawdzoną używkę w PL

Janusz_P
11-02-2014, 08:23
60D jest produkowana w Japonii a sprzedawca w Hong Kongu sprzedaje sprzęt poniżej cen rynkowych na świecie (porównałem z E-Bay). Gdzie tkwi kruczek? Refurbished? Byłbym ostrożny z wydawaniem kasy na zakup na Ali.

To chyba mój pierwszy post, ale śledzę forum już od dawna więc witam wszystkich zapaleńców.

krakał
11-02-2014, 10:49
Podsumowując przedpiśców - kupisz w PL używkę taniej albo jak dobrze poszukasz nowy na gwarancji za te same pieniądze, co cena w Ali + VAT i kurier. Chyba że ktoś Ci to odbierze gdzieś poza Europą a potem wwiezie w bagażu na terytorium UE.

szwayko
11-02-2014, 11:00
A jak jakimś dziwnym przypadkiem przesyłka nie dotrze do zamawiającego, to też oddają tylko 50$?

Rozliczasz się transakcją z Aliexpress. Mi raz nie doszła, była razem z kontrabandą. Normalny zwrot sprzedawcy przez Aliexpress.
Wszystkie przesyłki są rejestrowane pocztowo i sprzedawca musi mieć potwierdzenie odbioru takiej przesyłki.

--- Kolejny post ---

PIeniadze wplacam przez paypal, wiec jak paczka nie dotrze to otwieram spor i mam zwrot,mewentualnie na aliexpress moge otworzyc spor i bedzie to samo

ebay przez paypal, aliexpress nie ma paypal - trzeba VISA, ale nie musi to być kredytówka (takiej bałbym się podawać) - teraz banki dają karty do rachunku w systemie VISA mimo że nie są to typowe kredytówki.

centur
11-02-2014, 11:37
zakup 60d w tej cenie byłby jak najbardziej opłacalny gdyby nie było żadnych dodatkowych kosztów związanych z wysyłką, cłami, podatkami i całym tym ryzykiem związanym z wysyłką wrażliwej elektroniki z 2 końca świata a gdy dodać do tego problematyczną realizację gwarancji to mz takie ryzyko nie jest warte tych dziadowskich pozornych oszczdności zresztą... aparat ten jest jeszcze tańszy w USA (ot choćby 530 w amazonie a znajdziesz jeszcze taniej) więc wolałbym juz opcje aby ktoś przywiózł mi go stamtąd niz od skosnookich, w końcu sporo ludzi lata do USA...

PolishShutter
11-02-2014, 16:12
Ok, dzięki za odpowiedź. Pomyślę jednak nad zakupem może czegoś lepszego w USA (jestem tam 5 razy w miesiącu- taka praca). Miało być to lustro na początek, ale może lepiej zainwestować od razu w 6D albo 5D MIII. Dzięki za porady temat można zamknąć.

krakał
19-02-2014, 15:59
Skoro latasz często do Stanów, to poświęć tam chwilę na kupno aparatu i przywieź go sam w podręcznym... To chyba optymalne rozwiązanie.

niemand
20-02-2014, 19:16
aliexpress, alibaba itp to kopalnia podrabianych towarów wszelakiej maści. To masowa chińszczyzna, zamawiając można zamówić dowolne wzory i ologowanie. Zależnie od ceny można także wybrać jakość towaru.

Peter87
21-02-2014, 01:04
Ok, dzięki za odpowiedź. Pomyślę jednak nad zakupem może czegoś lepszego w USA (jestem tam 5 razy w miesiącu- taka praca). Miało być to lustro na początek, ale może lepiej zainwestować od razu w 6D albo 5D MIII. Dzięki za porady temat można zamknąć.

Gdzie w USA? Mam sprawdzony sklep. B&H na Manhattanie- 3 przecznice od Penn Station. wszystko elegancko. Zdarzyło mi się też u nich robić zwrot i nawet bez paragonu przyjęli (wadliwa bateria). Jeśli nie po drodze Ci NYC to mają sklep internetowy z dostawą za darmo w USA. Mają dobre ceny. Nowa 60D kosztuje co prawda $700 + tax (czyli +/- 770) ale za 575 + tax kupisz refurbisza z roczną gwarancją (a skoro latasz często to w razie czego jest jak oddać.

cobalt
21-02-2014, 12:30
Gdzie w USA? Mam sprawdzony sklep. B&H na Manhattanie- 3 przecznice od Penn Station. wszystko elegancko. Zdarzyło mi się też u nich robić zwrot i nawet bez paragonu przyjęli (wadliwa bateria). Jeśli nie po drodze Ci NYC to mają sklep internetowy z dostawą za darmo w USA. Mają dobre ceny. Nowa 60D kosztuje co prawda $700 + tax (czyli +/- 770) ale za 575 + tax kupisz refurbisza z roczną gwarancją (a skoro latasz często to w razie czego jest jak oddać.
Cena dobra tylko co z gwarancją w PL serwisie na sprzęt spoza obszaru UE?

Peter87
21-02-2014, 16:29
Jak mówisz, ze 5 razy w miesiącu jesteś to co za różnica czy tu, czy tam będziesz reklamował? Gwarancja jest tylko na USA niestety. Ale jak kupisz nowy to nawet jeśli Ci dadzą international na zagranicę to ponoć Żytnia nie robi puszek (obiektywy już tak).

gulke
21-02-2014, 16:35
Hmm autoryzowany serwis nie honoruje międzynarodowej gwarancji?? Czymś to tłumaczą?

salas
21-02-2014, 16:48
taki klimat

Peter87
21-02-2014, 21:11
Z tego co czytałem na tym forum sa trzy albo cztery rodzaje gwarancji. Jest international amerykańska, international europejska i limited. I europejskie tak, a na amerykańską to obiektyw tak, puszka nie. Bardzo lakonicznie user CSI sie o tym wypowiadał, jak jeszcze był dział CSI...
Limited (czyli w przypadku refurbiszów z USA, taką jaką ja mam) jest tylko na USA, nie wychodzi nawet na Kanadę. No i rok, a nie dwa ;)

PolishShutter
26-02-2014, 01:10
W stanach jestem w różnych miejscach, wszystko zależy jaki grafik lotów dostanę, jednak najczęściej w NY. Jak ktoś zna jakiś "zaufany" sklep to chętnie skorzystam.

Ligo
26-02-2014, 02:16
Jeśli latasz, to pewnie stałymi punktami są m. in. ORD, EWR i JFK.
Przy zakupach foto okolice ORD i EWR raczej odpadają. Zarówno w Chicago, jak i w New Jersey jest parę sklepów, ale przeważnie jest dosyć drogo i często nie ma pełnego wyboru.

Najsensowniejszy jest Manhattan. Jest tam kilka małych sklepów, jak np. 47stphoto.com, ale przede wszystkim dwa duże: Adorama na 18-tej ulicy, między 5 i 6-tą Aleją i oczywiście B@H na rogu 34-tej i 9-tej Aleji. Mają realnie najlepsze ceny w Stanach, ale przy fizycznym zakupie w sklepie pamiętaj o stanowym taxie. W tej chwili w NY to około 9%. Zresztą dojazd do nich będzie szybszy jednak z EWR, niż JFK.

Peter87
26-02-2014, 08:57
Metrem do B&H z JFK to raptem 45 minut (linia E), wysiada się na "Penn Station" :D To jest zaufany sklep, cieszący się wielką renomą. Kupowałem fizycznie u nich i wysyłkowo przez Amazona. I wysyłkowo robiłem zwrot uszkodzonej baterii (nowa, zapakowana- wina producenta). Pomimo braku paragaonu i opakowania przyjęli bez zająknięcia.
Tax na moją puszkę wyniósł ok 7%. Z $575 na $613. Ale gdzieś słyszałem, ze to się zmienia...

PolishShutter
26-02-2014, 18:42
Dzięki wielki za podanie adresów sklepów. Co do dojazdu to nie ma problemu ponieważ dostaję szofera, albo auto do wyboru.

Ligo
26-02-2014, 19:00
Nie ma sprawy. Jeśli masz taką opcję, lepiej weź kierowcę, bo tam w okolicy jest tragedia z parkingami.
I zapoznaj się dokładnie z godzinami otwarcia, zarówno B@H, jak i Adoramy. Sklepy te są prowadzone przez ortodoksyjnych Żydów i np. w soboty są zamknięte. Prócz tego mają całą masę swoich świąt.

gulke
11-07-2014, 15:07
I jak udało się dostac sprzęt?

Mike7
11-07-2014, 16:59
I jak udało się dostac sprzęt?

Odkopywanie tematu sprzed pół roku czemu ma służyć ?

gulke
27-10-2014, 16:00
Temu że chcę kupić ten sam sprzęt - mam założyć nowy topic?

gulke
23-07-2015, 14:28
No więc? Odpowie mi ktoś?:)

Sezamek
23-07-2015, 14:51
Zapytaj CSI czy uznaja gwarancje na migawke takiego z Chin a jesli tak to ja bym sie nad tym zastanowil. Zapytaj sprzedawcy wczesniej czy czasem nie moze wyslac np z Holandii bo czasem tam maja magazyny

salas
23-07-2015, 14:59
Zapytaj CSI czy uznaja gwarancje na migawke takiego z Chin a jesli tak to ja bym sie nad tym zastanowil. Zapytaj sprzedawcy wczesniej czy czasem nie moze wyslac np z Holandii bo czasem tam maja magazyny

jaką gwarancję migawki? w 60d nie ma takiej =)

pan.kolega
23-07-2015, 15:44

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Tak Ci się zdaje?:confused:

zdebik
23-07-2015, 15:53
Ofc, ze jest ;) przez pierwszy rok po zakupie u legalnego sprzedawcy (szara strefa nie ma gwarancji).

Sezamek
23-07-2015, 17:29
Kurde to juz nie daja gwarancji na przebieg? Od ktorego modelu?

salas
23-07-2015, 17:35
Nie ma gwarancji na 100tys czy na inna ilosc tak jak w przypadku np 50d czy 5d
Na tej rocznej gwarancji canona powinni wymienic, ale jak sprowadzi od zoltych to nie ma i koniec.
Dzwon do csi jak chcesz potwierdzic :)

Tom77
23-07-2015, 17:36

Z tego co wiem to jest na 100tys w 60D

Sezamek
23-07-2015, 20:04
Znaczy, kurde uściślijmy salas. Nie ma tej gwarancji jak się importuje z Chin tak? Bo Twoje posty można odebrać jakoby nie było jej w ogóle :)

salas
23-07-2015, 22:06
nie ma gwarancji 100k klapnięć na migawkę W OGÓLE w canonie 60d
Jak kupowałem 60d to szukałem informacji wszędzie gdzie się da i zadzwoniłem do CSI i tam jakiś pracownik stwierdził, że NIE MA.
Migawkę Ci wymienią jeśli aparat jest na gwarancji canona (12 miesięcy i pochodzi z naszej dystrybucji)

Tom77
24-07-2015, 16:13
nie ma gwarancji 100k klapnięć na migawkę W OGÓLE w canonie 60d
Jak kupowałem 60d to szukałem informacji wszędzie gdzie się da i zadzwoniłem do CSI i tam jakiś pracownik stwierdził, że NIE MA.
Migawkę Ci wymienią jeśli aparat jest na gwarancji canona (12 miesięcy i pochodzi z naszej dystrybucji)

Wygląda na to ze może być a może nie być gwarancji na migawkę
Informacja którą otrzymałem od CSI:
Firma Canon daje 12 miesięczną gwarancje na swój sprzęt. W przypadku podejrzenia uszkodzenia migawki sprzęt należy udostępnić do oględzin w warunkach serwisowych. W przypadku potwierdzenia usterki migawki o takim fakcie zostaje poinformowany producent, który zdecyduje o ewentualnej bezpłatnej możliwości wymiany.

zdebik
24-07-2015, 16:23
Jesli sie cos zepsuje bez winy usera, masz gwarancje i naprawiaja. Paniwie ile razy bedziecie jeszcze walkowac ten temat. 6D tez nie ma gwarancji tylko seria 5 i 1.

salas
24-07-2015, 17:18
no i o tym mówię, nie ma w 60d tak, że jeśli po gwarancji padnie Ci migawka przed 100k klapnięć to ją naprawiają za darmo tak jak w przypadku chociażby canona 5d

darkon
24-07-2015, 18:28
Jesli sie cos zepsuje bez winy usera, masz gwarancje i naprawiaja. Paniwie ile razy bedziecie jeszcze walkowac ten temat. 6D tez nie ma gwarancji tylko seria 5 i 1.
oraz 40D i 50D do 100 tys.

zdebik
24-07-2015, 18:44
oraz 40D i 50D do 100 tys.
Nie wspominalem o tych modelach, poniewaz zostaly wycofane ze sprzedazy.

pan.kolega
24-07-2015, 19:09
Tak, na pewno wymieniliby dzisiaj migawkę w 40d, gdyby byli w dobrym nastroju i takowa posiadali...8-)
Kto chce polegać na takich niepisanych gwarancjach plotkowych bo jeden pan z serwisu powiedział... proszę bardzo.
Z reguły taka ukryta gwarancja to skutek wad, o których producent wie, ale woli to załatwiać po cichu na zasadzie każdego orzypadku osobno. Lepiej niż na to liczyć jest mieć nowszy sprzęt, w którym tej wady już po prostu nie ma. Tak jak z odklejajacym się lustrem. Oceniam, :p że prędzej mnie piorun trafi w trakcie focenia niż padnie migawka w 6d przed 100 kilopstryków.

Mam ciekawsze pytanie za tylko $400. Jeżeli pracowitemu rzemieślnikowi w 1dx padnie migawka w okresie gwarancji, ale po przekroczeniu tych bodaj 400 kilopstryków, wymieni Canon migawkę za darmo czy nie?;)

zdebik
24-07-2015, 19:33
Mam ciekawsze pytanie za tylko $400. Jeżeli pracowitemu rzemieślnikowi w 1dx padnie migawka w okresie gwarancji, ale po przekroczeniu tych bodaj 400 kilopstryków, wymieni Canon migawkę za darmo czy nie?;)

Raczej tak.

pan.kolega
24-07-2015, 22:51
A Canon mówi, że niestety nie.
A na pocieszenie dodaje, że obecnie wymiana migawki to tylko 5-8% ceny aparatu, nie tak jak w epoce filmu. To znaczy topowego aparatu jak 1dx, więc dylematu czy wymienić migawkę czy kupić nowe body nie ma.8-)

gulke
19-10-2015, 13:40
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rozwinięcie dyskusji na ten temat:)

GalaktycznyMuczaczo
19-10-2015, 14:32
Witajcie, specjalnie założyłem konto aby spytać się o waszą opinię. Mianowicie znalazłem takiego Canona 60D CANON EOS 60D Digital SLR camera Body Color Black-in Digital Camera from Electronics on Aliexpress.com (http://www.aliexpress.com/item/CANON-EOS-60D-Digital-SLR-camera-Body-Color-Black/823918034.html) za śmieszne pieniądze na AliExpress.com i mam mały dylemat. Ktoś coś wie? Ktoś coś słyszał, zamawiał z tej strony sprzęt? Kiedyś tam kupowałem pokrowiec na iPada, ale za 100x mniejsze pieniądze, dlatego się trochę obawiam.

Zobacz sobie na Uk ebay tam masz ceny bardzo niskie za sprzęt z Chin , różnica tego typu ze sprzęt jest juz w Uk i napewno nie opłacasz cła vatu itp , dodatkowo sprzedawcy dorzucają własna gwarancje 3 lata wiec w sumie do przodu, co prawda to nie canon Europę ale zawsze lepiej niż bezpośrednio z HK