PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka obróbka na tym zdjęciu?

mateuszw3
19-01-2014, 01:26
Hej,
W najbliższych dniach będę mieć szansę porobić kilka zdjęć portretowych. Z ciekawości poszukałem jak inni robią portrety zimą. I natknąłem się na takie zdjęcie (http://portret.tyrpin.pl/wp-content/uploads/2012/01/TY3_9133x.jpg). Jestem ciekaw jaka wyglądała obróbka twarzy i włosów (zwłaszcza w okolicach twarzy). Czy może to po prostu zwykła blenda?

Matsil
19-01-2014, 10:19
To nie jest tylko zwykła blenda, aczkolwiek w tej sytuacji pewnie była użyta dla rozjaśnienia twarzy, choć niekoniecznie. W postprodukcji temperatura zdjęcia została ochłodzona, twarz wygładzona i rozjaśniona oraz wyraźnie podkreślone oczy. W sumie niewiele zabawy w PSie ;).

EOS_1DX
19-01-2014, 13:17
Podoba wam się taka obróbka?

bo mi tak, ale bałbym się zastosować takiej we własnych zdjęciach, oczy za mocno pokolorowane, za bardzo wyczyszczona twarz

Twarz osobiście bym dał -1EV i koniecznie tło -2EV, bo strasznie daje po oczach

homesicalien
19-01-2014, 13:22
Śnieg ma to do siebie, że jest wielką blendą chroniąca przed zbyt głębokimi cieniami pod oczami, podbródkiem, nosem. Więc blenda mogła, ale nie musiała tu być zastosowana. No i jak przedmówcy - wygładzanie twarzy (za mocne - zabiera naturalność), rozjaśnianie jej, chłodny WB, podkreślenie oczu. Mam też wrażenie, że szyja wyciągana z cienia, w którym się znalazła z powodu zasłonięcia przez dłonie.

Raflos
20-01-2014, 12:31
Hej,
W najbliższych dniach będę mieć szansę porobić kilka zdjęć portretowych. Z ciekawości poszukałem jak inni robią portrety zimą. I natknąłem się na takie zdjęcie (http://portret.tyrpin.pl/wp-content/uploads/2012/01/TY3_9133x.jpg). Jestem ciekaw jaka wyglądała obróbka twarzy i włosów (zwłaszcza w okolicach twarzy). Czy może to po prostu zwykła blenda?
Naprawde chcesz sie wzorowac na takim zdjeciu? Mocno rozjasniona twarz, plastik na twarzy, podpicowane oczy, szyja szaro-niebiesko-bura.

fred
21-01-2014, 03:54
Szczerze, to wygląda mi to na kiepską amatorszczyznę. Jakby ktoś właśnie ogarnął barwę/nasycenie i parę pędzelków w ps... Nigdy nie puściłbym komuś takiej fotki. Ale ludzi są różni, jeden się zachwyci, a drugi nie weźmie na poważnie. ;)

jeff.lebowski
21-01-2014, 06:38

Mi sie nie podoba. Wyglada bardzo sztucznie.

trothlik
21-01-2014, 07:18

Nie. Plastik.

cobalt
21-01-2014, 10:01
Obróbka wyczyściła wszystko z tego zdjęcia. To jakiś koszmar. Twarz wyszła płasko i nienaturalnie - doklejona do szyi. Ktoś okaleczył dziewczynę na cacy :).

Matsil
21-01-2014, 11:47
Nie wiem nad czym sie tu rozwodzicie. To jest taki styl obróbki, który często jest prezentowany i korzysta z tego wiele dużych wytwórni i czasopism. Czy to się komuś podoba czy nie to inna sprawa, nie tego dotyczyło pytanie.
To tak jakby krytykować impresjonizm, bo to w końcu po klasycyźmie czy romantyźmie można powiedzieć, że jakieś to takie rozmazane i już starać sie za bardzo o szczegół nie trzeba ;).

Biperek
21-01-2014, 12:21
Nie wiem nad czym sie tu rozwodzicie. To jest taki styl obróbki, który często jest prezentowany i korzysta z tego wiele dużych wytwórni i czasopism. Czy to się komuś podoba czy nie to inna sprawa, nie tego dotyczyło pytanie.
To tak jakby krytykować impresjonizm, bo to w końcu po klasycyźmie czy romantyźmie można powiedzieć, że jakieś to takie rozmazane i już starać sie za bardzo o szczegół nie trzeba ;).

Dokładnie to samo mi przyszło do głowy. Jak się komuś podoba to jego sprawa i nie nam to oceniać. Jak ktoś będzie umiał uzyskać taki efekt świadomie to już wielki plus. Więc nie oceniajcie, a odpowiedzcie na pytanie.

Selena
21-01-2014, 15:16
Myślę, że autor zdjęcia mógłby coś podpowiedzieć - nick tyrpin kojarzę z tego forum.

DarekB
21-01-2014, 15:39
Styl obróbki stosowany przez wielu ślubniaków. IMHO fajna fotka :-)

offca86
21-01-2014, 17:39
Mi również się podoba, lecz moim zdaniem troszeczkę plastikowa obróbka skóry, zmniejszyć krycie delikatnie i wydaje mi się że byłoby extra. Do tego wydaje mi się że nałożony kolor niebieski a co jeszcze to sam chętnie się dowiem... :)