Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Jaka obróbka na tym zdjęciu?

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie Jaka obróbka na tym zdjęciu?

Hej,
    W najbliższych dniach będę mieć szansę porobić kilka zdjęć portretowych. Z ciekawości poszukałem jak inni robią portrety zimą. I natknąłem się na takie zdjęcie (http://portret.tyrpin.pl/wp-content/.../TY3_9133x.jpg). Jestem ciekaw jaka wyglądała obróbka twarzy i włosów (zwłaszcza w okolicach twarzy). Czy może to po prostu zwykła blenda?
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Jaka obróbka na tym zdjęciu?

To nie jest tylko zwykła blenda, aczkolwiek w tej sytuacji pewnie była użyta dla rozjaśnienia twarzy, choć niekoniecznie. W postprodukcji temperatura zdjęcia została ochłodzona, twarz wygładzona i rozjaśniona oraz wyraźnie podkreślone oczy. W sumie niewiele zabawy w PSie .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał

Podoba wam się taka obróbka?

bo mi tak, ale bałbym się zastosować takiej we własnych zdjęciach, oczy za mocno pokolorowane, za bardzo wyczyszczona twarz

Twarz osobiście bym dał -1EV i koniecznie tło -2EV, bo strasznie daje po oczach

Początki nałogu Awatar homesicalien

Śnieg ma to do siebie, że jest wielką blendą chroniąca przed zbyt głębokimi cieniami pod oczami, podbródkiem, nosem. Więc blenda mogła, ale nie musiała tu być zastosowana. No i jak przedmówcy - wygładzanie twarzy (za mocne - zabiera naturalność), rozjaśnianie jej, chłodny WB, podkreślenie oczu. Mam też wrażenie, że szyja wyciągana z cienia, w którym się znalazła z powodu zasłonięcia przez dłonie.
    Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 19-01-2014 o 13:24

Coś już napisał
    Miasto
    Bba/Dub

Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
    Hej,
    W najbliższych dniach będę mieć szansę porobić kilka zdjęć portretowych. Z ciekawości poszukałem jak inni robią portrety zimą. I natknąłem się na takie zdjęcie (http://portret.tyrpin.pl/wp-content/.../TY3_9133x.jpg). Jestem ciekaw jaka wyglądała obróbka twarzy i włosów (zwłaszcza w okolicach twarzy). Czy może to po prostu zwykła blenda?
    Naprawde chcesz sie wzorowac na takim zdjeciu? Mocno rozjasniona twarz, plastik na twarzy, podpicowane oczy, szyja szaro-niebiesko-bura.
    W sumie to canona mam i jest mi z nim dobrze.

Szczerze, to wygląda mi to na kiepską amatorszczyznę. Jakby ktoś właśnie ogarnął barwę/nasycenie i parę pędzelków w ps... Nigdy nie puściłbym komuś takiej fotki. Ale ludzi są różni, jeden się zachwyci, a drugi nie weźmie na poważnie.

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez EOS_1DX Zobacz posta
    Mi sie nie podoba. Wyglada bardzo sztucznie.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez EOS_1DX Zobacz posta
    Nie. Plastik.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Obróbka wyczyściła wszystko z tego zdjęcia. To jakiś koszmar. Twarz wyszła płasko i nienaturalnie - doklejona do szyi. Ktoś okaleczył dziewczynę na cacy .

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Nie wiem nad czym sie tu rozwodzicie. To jest taki styl obróbki, który często jest prezentowany i korzysta z tego wiele dużych wytwórni i czasopism. Czy to się komuś podoba czy nie to inna sprawa, nie tego dotyczyło pytanie.
    To tak jakby krytykować impresjonizm, bo to w końcu po klasycyźmie czy romantyźmie można powiedzieć, że jakieś to takie rozmazane i już starać sie za bardzo o szczegół nie trzeba .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów