PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 350d - ostrośćw wizjerze

macherstudio
13-01-2014, 16:24
Witam uprzejmie, proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu, od jakiegoś czasu nie działa pokrętło regulacji dioptrii w wizjerze (Canon 350d) aparat ostrzy zdjęcia, ale przyjemność z ich wykonywania znacznie spadła z uwagi na mleczny obraz w wizjerze.

Dziękuję i czekam na Wasze porady

adawro
13-01-2014, 16:30
Ja rozumiem jakby było nieostro, ale mleczny obraz??? Czy to czymś zalane? Albo matówka przesunięta? - to by tłumaczyło pozorne nie działanie pokrętła.

macherstudio
13-01-2014, 16:33
Przepraszam uprościłem - jest nieostry obraz w wizjerze - na foto jest ostry

bajker83
13-01-2014, 17:44
http://2.bp.blogspot.com/-kwNrgFZltPs/T3yEfONqeUI/AAAAAAAADuI/ASjEDsFySEk/s1600/09.JPG

Element7th
13-01-2014, 18:37
http://2.bp.blogspot.com/-kwNrgFZltPs/T3yEfONqeUI/AAAAAAAADuI/ASjEDsFySEk/s1600/09.JPG

No i co z tym? Przecież pisał, że nie działa pokrętło.

macherstudio
13-01-2014, 20:14

To by bylo zbyt proste :-) poza tym juz sprawdzalem ta regulacje uprzednio i niestety - jak pisalem - pokretlo sie kreci ale nie ma to przelozenia na zmiane ostrosci obrazu w wizjerze

bajker83
13-01-2014, 20:42
sprawdził bym jeszcze matówkę i lustro, jak wszystko jest na miejscu to zostaje Ci tylko serwis :/

piast9
13-01-2014, 22:10
(...) pokretlo sie kreci ale nie ma to przelozenia na zmiane ostrosci obrazu w wizjerze
A pstryka przy tym kręceniu? Bo powinno. Jeśli nie pstryka to może zluzowała się ta śrubka na której pokrętło się obraca.

macherstudio
15-01-2014, 11:57
A pstryka przy tym kręceniu? Bo powinno. Jeśli nie pstryka to może zluzowała się ta śrubka na której pokrętło się obraca.

Odkręciłem śrubkę, nakrętka, którą dokonuje się korekcji pstryka i wpasowała się w otwory ma kształt odwróconego U - więc to nie to chyba

--- Kolejny post ---

sprawdził bym jeszcze matówkę i lustro, jak wszystko jest na miejscu to zostaje Ci tylko serwis :/

Powiedz proszę, jak to sprawdzić ?

piast9
15-01-2014, 12:58
^^ Czyli majstrowanie z wierzchu nic nie da. Oś pokrętła się kręci więc zepsuło się coś w środku.

Grzebanie z matówką i lustrem moim zdaniem nie ma sensu jeżeli mimo kręcenia pokrętłem nie zmienia się ostrość z jaką widać wyświetlacz pod matówką z parametrami ekspozycji itp. Ten jest niezależny od matówki i lustra, zamontowany na stałe. A zapewne ostrość się nie zmienia.

Wyjścia widzę dwa - jeśli się boisz sam rozkręcać dalej aparat by zobaczyć co tam się mogło popsuć przy wizjerze to niech to zrobi jakiś serwis. Jeśli napiszesz skąd jesteś to może ktoś wskaże wypróbowany zakład foto. Na Żytnią do serwisu autoryzowanego chyba nie ma co bo za naprawę i przesyłkę zapłaci się więcej niż kosztuje taki aparat na Allegro.

Drugie wyjście to próba skorygowania tej nieostrości soczewką korekcyjną taką, jaką na wizjer nakłada się dla osób z wadą wzroku większą niż zakres regulacji. Kłopot z tym, że nie wiadomo jaka soczewka potrzebna i czy jedna wystarczy. Najlepiej byłoby dobrać taką w sklepie, który takie soczewki posiada.

bajker83
15-01-2014, 16:57
Pożyczałeś aparat komuś, spadł, grzebałeś w środku?
jeśli nie, to mało prawdopodobne jest to by coś się działo z matówką :/
serwis

macherstudio
15-01-2014, 20:36
Pożyczałeś aparat komuś, spadł, grzebałeś w środku?
jeśli nie, to mało prawdopodobne jest to by coś się działo z matówką :/
serwis

Aparat ma kilka ładnych lat, rzeczy "nam" się przytrafiły, w trakcie użytkowania, jednak czy uszkodzenie matówki aby nie byłoby widoczne zdjęciach ?

Macie może schemat rozebrania aparatu coś na rodzaj step by step ? Wygląda mi to na coś mechanicznego, nie widziałem nigdy schematu tego elementu wizjera jak on działa, może wówczas byłoby mi łatwiej zrozumieć zasadę korekcji i przemyśleć ewentualnosci awarii

bajker83
15-01-2014, 22:05
https://www.youtube.com/watch?v=rPmhYk3RcpY
Polecam serwis :)

--- Kolejny post ---

Miałem podobny problem, ale on dotyczył 50D i to była moja wina :( źle zamocowałem matówkę.
U ciebie będzie coś innego :/

Merde
16-01-2014, 11:47
Aparat ma kilka ładnych lat, rzeczy "nam" się przytrafiły, w trakcie użytkowania, jednak czy uszkodzenie matówki aby nie byłoby widoczne zdjęciach ?

Matówka jest w torze optycznym obiektyw-lustro-pentamirror/pryzmat-oko. Może mieć wpływ na pomiar światła, ale w żaden inny sposób nie może wypływać na obraz rejestrowany przez matrycę.