Zobacz pełną wersję : pytanie o funkcję PS
Powiedzcie mi, jak wycinać elementy w PS ignorując zaznaczony fragment, tak jak w wideo poniżej i czy ta funkcja jest dostępna w PS CS5?
http://www.youtube.com/watch?v=HMUpjozJO1c
Fragment od 12:30 (wycinanie słupka między kratkami)
Element7th
08-01-2014, 22:00
To stempel. Zabacz na filmie, którą ikonkę po lewej ma wciśniętą.
Z Altem pobierasz źródło, kliknięciem w inne miejsce kopiujesz fragment ze źródła
No właśnie z tej ikonki wynika że to pędzel korygujący, ale w żaden sposób nie mogę uzyskać takiego efektu. To wygląda tak, jakby pobierał fragment którego pędzel ma nie ruszać.
Element7th
08-01-2014, 22:11
Faktycznie, dopiero na full screenie zobaczylem. Ale to działa podobnie jak stempel. Też pobierasz żródło z wciśniętym altem
ale potrzebujesz dużej precyzji żeby wymazywać, a on po prostu ciągnie po całości
ale potrzebujesz dużej precyzji żeby wymazywać, a on po prostu ciągnie po całości
To nie wymazuje tylko nakłada skopiowany fragment. Z wciśniętym Alt pobiera próbkę na łączeniu siatki dwa rzędy w bok i zaczyna kopiowanie dokładnie na łączeniu siatki. Fragment z lewej nakłada się na postać, a że siatka jest taka sama wygląda jakby tylko postać wymazał wymazał, a w rzeczywistości nakłada obraz który jest obok. Pobieranie próbki 11 min 44 s
faktycznie, dzięki wielkie
Canonierzysta
08-01-2014, 22:43
Po pierwsze... czy próbowałeś robić to co on? Jeśli Ci wychodzi to jaka to różnica? ;)
Po drugie, używa tego "plajstra' ;) bo może mieć większą kontrolę nad "pędzlem" jak rozmiar, twardość itd...
I to nie jest wymazywanie, a jedynie dobre kopiowanie próbki ( dobrze to widać w 12:41, gdy dopasowuje drut kolczasty, a potem gdy już przymierzy to leci po całości).
To raczej kwestia wprawy, bo faktycznie narzędzie i sam proces banalny.
no własnie wydaje mi się, że ta funkcja nie działa tak dobrze w cs5
Zawsze jakiś powód do radości - widać że kolejne wersje to nie tylko zmiana numerka w nazwie ^^