Zobacz pełną wersję : Pierwszy zakup filtrów - Polar czy szary Fader ND?
kamila24
08-01-2014, 19:43
Zamierzam kupić filtr, przede wszystkim ze względu na sytuacje, w których filmuje lustrzanką Canon 5D MKIII w dużym słońcu. Czy lepiej kupić filtr polaryzacyjny czy może szary ND ? Co polecacie?
taka sytuacja....
polar jest do czegoś innego niż szary ND
a gdzie ty znalazłaś słońce?
kamila24
08-01-2014, 20:04
taka sytuacja....
polar jest do czegoś innego niż szary ND
a gdzie ty znalazłaś słońce?
Jaka jest właściwie różnica, skoro zarówno ten jak i ten kamufluje działanie słońca?
Słońce nad morzem :P
Żaden nie kamufluje działania słońca, dziewczyno poczytaj proszę Cię o podstawach chociaż. ND ogranicza ilość wpadanego światła a polar odcina strumień światła o danej polaryzacji. Jak na szybę będzie Ci padało światło pod kątem 45st to przy filtrze ND dalej będzie się od niej odbijało i dalej nie będzie widać tego co za szybą. Jak ustawisz polar na przeciwdziałanie 45st to światło odbite nie wpada przez obiektyw a Ty widzisz to co jest za szybką. Chyba prościej się nie da, w dużym uproszczeniu.
Polar przyciemnia ekspozycję o (do?) 2EV a filtr ND o daną ilość (w zależności od zastosowanego filtra) - fader ND ten podstawowy przyciemnia od 1 do 8 EV
kamila24
08-01-2014, 20:20
Wiem z czym to się je, ale dziękuję za wytłumaczenie :)
Czy można działać na dwóch filtrach jednocześnie? Jaka kolejność założenia najlepsza?
--- Kolejny post ---
Czy możecie polecić jakiś dobry (jakość/cena) filtr ND oraz polaryzacyjny? Do obiektywu Canon 24-105 IS f4 oraz Canon 35 f2 IS?
Czy możecie polecić jakiś dobry (jakość/cena) filtr ND oraz polaryzacyjny? Do obiektywu Canon 24-105 IS f4 oraz Canon 35 f2 IS?
Ja używam Hoya Pro1 Digital.
Polar w rozmiarze 77 zakładam do C17-40L lub przez redukcję 77/67 do C35/2 IS. Mam także ND x32 w rozmiarze 67 tylko do C35/2 IS.
Ty też potrzebujesz rozmiarów 77 i 67. Jeśli użyjesz redukcji z C35/2 IS to osłona przeciwsłoneczna odpada.
kamila24
08-01-2014, 20:54
Ja używam Hoya Pro1 Digital.
Polar w rozmiarze 77 zakładam do C17-40L lub przez redukcję 77/67 do C35/2 IS. Mam także ND x32 w rozmiarze 67 tylko do C35/2 IS.
Ty też potrzebujesz rozmiarów 77 i 67. Jeśli użyjesz redukcji z C35/2 IS to osłona przeciwsłoneczna odpada.
Gdzie można kupić taką redukcję?
RobertON
08-01-2014, 21:04
Gdzie można kupić taką redukcję?
Proszę zapytać w:
Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe i akcesoria - Fotograficzny sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl)
Kolekcjoner
08-01-2014, 21:40
Filtry godne polecenia robi Heliopan, bardzo dobre są też najwyższe modele Sigm i oczywiście Canon.
kamila24
08-01-2014, 21:54
Czy można założyć jednocześnie polaryzacyjny i ND?
Można. Tylko zwróć uwagę, że filtry polaryzacyjne mogą być w wersji slim, a wtedy nie mają zewnętrznego gwintu, i nie przykręcisz do nich następnego szkiełka.
kamila24
09-01-2014, 00:30
Można. Tylko zwróć uwagę, że filtry polaryzacyjne mogą być w wersji slim, a wtedy nie mają zewnętrznego gwintu, i nie przykręcisz do nich następnego szkiełka.
Dzięki za cenną uwagę!
A czy jest jakaś kolejność zakładania filtrów ND i polar? Który najbliżej obiektywu?
dr5000.com - filtry fotograficzne - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=j1QWnXr7HOc)
A co nie można? :D ale najlepiej jakbys sama po testowała różne kombinacje w różnych warunkach, odpowiedzi same z czasem przyjdą jak, gdzie i czego używać.
autorko,
mam wrażenie, że zabawę z fotografią zaczynasz od końca
masz świetny sprzęt i zamiast robić zdjęcia, zaczynasz kombinować z filtrami i innymi dyrdymałami
nawet nie napisałaś, jaki efekt chcesz uzyskać z tym "kamuflażem" słońca
może fotografuj w pochmurne dni, albo po zachodzie?
myśl obrazem, nie sprzętem
autorko,
mam wrażenie, że zabawę z fotografią zaczynasz od końca
masz świetny sprzęt i zamiast robić zdjęcia, zaczynasz kombinować z filtrami i innymi dyrdymałami
nawet nie napisałaś, jaki efekt chcesz uzyskać z tym "kamuflażem" słońca
może fotografuj w pochmurne dni, albo po zachodzie?
myśl obrazem, nie sprzętem
Muszę znowu napisać :D przeznaczenie to NAGRYWANIE FILMÓW RAW NA 5D MKIII Z MAGIC LANTERN! :D
Za resztą, proponuje najpierw poczytać albo pooglądać co daje polar a co ND, wtedy nie będziesz mieć wątpliwości. Z polarów polecam droższe wersje BW, które radzą sobie bdb i nie flarują zbytnio.
kamila24
09-01-2014, 18:00
Muszę znowu napisać :D przeznaczenie to NAGRYWANIE FILMÓW RAW NA 5D MKIII Z MAGIC LANTERN! :D
Dzięki salas za wsparcie ;)
kamila24
10-01-2014, 01:02
Jeszcze jedno pytanie:)
Czy mają Filtr neutralny szary LCW Fader ND (ND2~ND400) mk II 77mm będzie można go zastosować również do innych obiektywów niż 77mm?
Z redukcją zapewne tak :)
kamila24
10-01-2014, 01:51
Z redukcją zapewne tak :)
Czy możesz napisać coś więcej na temat gdzie można zakupić taką redukcję ?
Nie wiem jakiego rozmiary szukasz. Link ktoś już podawał:
http://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=Redukcja&plik=1
kamila24
10-01-2014, 02:39
Nie wiem jakiego rozmiary szukasz. Link ktoś już podawał:
Aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe, projektory, akcesoria fotograficzne - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=Redukcja&plik=1)
Zamierzam używać przede wszystkim 77mm do Canon 24-105, ale planuję również zakup 35mm f2 IS, a później 70-200 IS, więc nie jestem chętna kupować dodatkowych filtrów do nich, lecz właśnie przydałaby się jakaś redukcja... Czy możesz coś polecić do tych obiektywów?
pan.kolega
10-01-2014, 10:44
Kup sobie całą wiązkę takich redukcyj, wtedy dopasujesz jakikolwiek filtr. Są tanie jak barszcz (bez grzybów).
Amazon.com: XCSOURCE (http://www.amazon.com/XCSOURCE%C2%AE-20pcs-82mm-Filter-DC162/dp/B009ZCDD58/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1389343262&sr=8-10&keywords=stepup+ring)
Canonierzysta
10-01-2014, 15:15
Z redukcją słońca możesz kombinować także filtrami połówkowymi szarymi ( także o różnej mocy) wtedy pół kadru masz przyciemnione, a pół normalne.
Wadą okrągłych filtrów połówkowych jest to, że linia odcięcia / gradient jest zawsze po środku, więc filmując/fotografując musisz uważać aby obiekt który filmujesz nie trafił na "ciemną stronę".
Rozwiązaniem takiej sytuacji może być użycie systemu Cokina, ale nie wiem jak on będzie się sprawdzał w videorejestrowaniu... do zdjęć się przydaje....
Pozdr.
Cos mi sie tak wydaje ze spora czesc slimow jednak ma zewnetrzy gwint.
Cos mi sie tak wydaje ze spora czesc slimow jednak ma zewnetrzy gwint.
zdecydowana większość ma, najdroższe modele nie mają np. z BW
a zdjęcia już jakieś robisz, czy cały czas kompletujesz filtry?
kamila24
14-01-2014, 16:07
Nie robię zdjęć, ale filmy...
Rozważam zakup albo:
Filtr neutralny szary Hoya Variable Density (ND3~ND400) 77mm :: Photo4B (http://www.photo4b.pl/index.php?p1530,filtr-neutralny-szary-hoya-variable-density-nd3-nd400-77mm)
albo:
Filtr neutralny szary LC Rapid ND (ND4~ND1000) 77mm :: Photo4B (http://www.photo4b.pl/index.php?p1539,filtr-neutralny-szary-lc-rapid-nd-nd4-nd1000-77mm)
Proszę o Waszą opinię.
Nawiązując do Twojej wcześniejszej wypowiedzi - można używać dwa filtry na raz, tylko po co ? Co chciałabyś przez to osiągnąć ?
kamila24
14-01-2014, 20:10
np. brak odbić od szyb przy bardzo ostrym słońcu, które nie pozwala na filmowanie z migawką 1/50
np. brak odbić od szyb przy bardzo ostrym słońcu, które nie pozwala na filmowanie z migawką 1/50
Z tym polarem i brakiem odbic to nie jest tak kolorowo jak sie wydaje, wszystko zalezy z ktorej strony jest slonce a i sam polar przyciemni o dobra dzialke.
Canonierzysta
17-01-2014, 18:52
podwójne filtrowanie
Z mojego skromnego doświadczenia wiem, że stosowanie w ogóle jakichkolwiek filtrów powinno się odbywać sporadycznie, przy naprawdę wymagających tego typu rozwiązań ujęć.
Zastosowanie nawet jednego filtra może spowodować pojawienie się blinków ( czy jak to się tam nazywa) na ujęciu, a to za sprawą światła które przechodząc przez filtr w pewnej części odbije się od soczewki obiektywu potem znów od filtra i tak dalej... nawet wielokrotnie...
Przy równym świetle raczej się to nie pojawi, ale przy omawianym słońcu....może.
Podejrzewam, że po nałożeniu kilku filtrów, efekt może zostać jeszcze bardziej zwielokrotniony....
filmowanie z migawką 1/50
Nie znam się na filmowaniu, a także nie wiem w jaki sposób 5dmIII robi filmy... ale szybkość otwarcia migawki chyba nie ma tu nic do rzeczy? Czy migawka nie jest non stop otwarta??
Jak coś to proszę o wyjaśnienie mi tego...
Pozdr.
mgolabek
23-02-2016, 18:56
Jak z wiarygodnością wspomnianego sklepu Photo4B?
Też tam mam upatrzone filtry szare Cokina...
Z mojego skromnego doświadczenia wiem, że stosowanie w ogóle jakichkolwiek filtrów powinno się odbywać sporadycznie, przy naprawdę wymagających tego typu rozwiązań ujęć.
Ale przy filmowaniu FullHD, szklem ponizej 300mm?
Przeciez to nie jest zadne wyzwanie dla optyki, nawet jak sie ja psuje zywicznymi filtrami... bo o szklane naprawde nie warto sie klocic
Zastosowanie nawet jednego filtra może spowodować pojawienie się blinków
Jesli szklo jest dobre pod swiatlo to mozna sie nad tym modlic. Ale tu zdaje sie byla mowa o 24-105, a w tej sytuacji nie robmy sobie jaj z pogrzebu ;)
Jak z wiarygodnością wspomnianego sklepu Photo4B?
Też tam mam upatrzone filtry szare Cokina...
Kupowalem od nich ostatnio polowke Hitecha. W porzadku kontakt i filtr bez zarzutu
Odpowiadajac na oryginalne pytanie: zwykly szary jest najlepszy optycznie i najtanszy. Polar to raczej nie po to sie kupuje. A fadery... optycznie sa najbardziej problematyczne (odblaski, spory spadek rozdzielczosci), ale przy filmowaniu to da sie przelknac a ich uniwersalnosc jest tu bardzo wazna. Z tego co mi wiadomo to wlasnie Fadery sa najczesciej wybierane do filmowania