Zobacz pełną wersję : Idealne studio do obróbki zdjęć
Wkrótce będę miał możliwość urządzenia małego studia do obróbki zdjęć i wydruków. Pokój jest do całkowitego remontu, więc nie muszę iść na kompromisy. Mogę zrobić co chcę, wszystko może być w ponurych barwach :)
Będę wdzięczny za wskazówki doświadczonych osób:
- jaki kolor ścian?
- jaki kolor podłogi?
- podłoga: panele czy wykładzina dywanowa?
- jaki kolor sufitu?
- jakie oświetlenie?
Generalnie wiem, że powinny być matowe szarości, ale czy macie wskazówki odnośnie odcieni szarości...
Monitor będę miał szerokogamutowy Nec Spectraview z fabryczną osłoną.
Z góry podziękowania i ukłony za opinie.
Wszystko na biało, podłoga bez znaczenia, oświetlenie świetlówkami liniowymi Philips Graphica Pro lub Osram Lumilux Color Proof. Światła nie za dużo, bo na monitorze nic nie będzie widać - w miarę możliwości umieszczać punkty świetlne za monitorem.
Wszystko na biało, podłoga bez znaczenia, oświetlenie świetlówkami liniowymi Philips Graphica Pro lub Osram Lumilux Color Proof. Światła nie za dużo, bo na monitorze nic nie będzie widać - w miarę możliwości umieszczać punkty świetlne za monitorem.
Przy okazji i ja podziękuję za ten wpis. Można prosić o wskazówkę, gdzie pytać o takie świetlówki?
Dzięki czornyj,
Jesteś w tym temacie autorytetem, ale mimo wszystko dopytam: jesteś pewien, że wszystko na biało?
Janusz Body pisał kiedyś (http://www.canon-board.info/roznosci-o-fotografii-23/oswietlenie-pomieszczenia-podczas-obrobki-zdjec-40378/) "Z punktu widzenia oceny barw dobrze by było, żeby pomieszczenie było pomalowane na szaro."
I jeszcze dopytam:
- czy kolor żaluzji również biały czy jednak szary? Pomieszczenia ma duże okna na zachód. Popołudniem w słoneczny dzień potrafi się zrobić dość jasno.
- czy warto postarać się o regulację natężenia światła (tzw. ściemniacz)?
- czy takie ustawienie pozycji świetlówek do monitora jak na poniższym zdjęciu jest OK?
- jakieś inne wskazówki?
https://canon-board.info/imgimported/2013/12/fotoexkurze07_grafickestudio-1.jpg
źródło (http://www.hrg.cz/pic/fotoexkurze07_graficke-studio.jpg)
Przy okazji i ja podziękuję za ten wpis. Można prosić o wskazówkę, gdzie pytać o takie świetlówki?
Ostatnio jak przygotowywałem stanowisko do krytycznej oceny kolorów dla firmy Greenpoint (ciuchy) - to dostałem te świetlówy (tj. Philips Graphica Pro) w Krakowie, w firmie Pekar. Nb. też*zdecydowali się na NECzka Spectraview 27" (i nie pożałowali wyboru) ;)
I jeszcze dopytam:
Nieoświetlona biel to czerń, a w miarę jak ją oświetlamy staje się wizualnie szara ;) Można oczywiście pomalować pokój na szaro, tylko wtedy musimy użyć więcej świetlówek by ją oświetlić, więc biel jest opcją bardziej eko- -nomiczną/-logiczną.
Rolety byle neutralne, natomiast ich przepuszczalność należy dopasować tak, by w pokoju nie było w dzień zbyt jasno/ciemno.
Na zdjęciu jest mz. kiepawo, bo świetlówy są z tyłu i świecą po monitorach, w dodatku jest ich strasznie dużo i tak czy owak robi się akwarium. Lepiej, by w pomieszczeniu było ogólnie w miarę ciemno, jaśniej na tle wokół monitora i w miejscu do oceny odbitek.
Na zdjęciu jest mz. kiepawo, bo świetlówy są z tyłu i świecą po monitorach, w dodatku jest ich strasznie dużo i tak czy owak robi się akwarium. Lepiej, by w pomieszczeniu było ogólnie w miarę ciemno, jaśniej na tle wokół monitora i w miejscu do oceny odbitek.
To jak sugerowałbyś zamontować świetlówki? Na suficie za krawędzią monitora? Tylko wtedy mogą "wpadać w oko" operatorowi...
Co ze ściemniaczem natężenia światła? Może być przydatny?
(...) oświetlenie świetlówkami liniowymi Philips Graphica Pro lub Osram Lumilux Color Proof (...)
"Mistrzu Yodo" ;), czy są żarówki diodowe o odpowiedniej barwie światła i sile? Chciałbym taką wkręcić w lampkę na biurku.
Teoretycznie każda ~5000K powinna się nadać, w praktyce mogą dawać nieco zbyt różowe lub zielonkawe światło. Na pewno też nie nadadzą się do oceny barw na wydrukach/odbitkach.
Za to z Twojego wątku na nikonie doczytałem, że takie coś
Żarówka Solux 4700k 35W 36° 12V Black Back Natural Daylight - CyfrowaCiemnia.pl Laboratorium Fotograficzne - Warszawa (http://cyfrowaciemnia.pl/zarowka-solux-4700k-35w-36-12v-black-back-natural-daylight.html)
jak najbardziej się nada?
Jasne, przy czym Solux nada się również do oceny barw na wydrukach. Ogólnie jest to najlepsze istniejące źródło światła dziennego, o idealnie ciągłym widmie.
Problemem jest tylko montaż - jest to żarówka 12V na trzonku GU5.3, cholernie się grzeje, piekielnie mocno świeci i wymaga mocnego trafo. Ciężko o gotową oprawkę, ja swoją robiłem z oprawki na 50W halogen 220V (GU10), dodając zewnętrzny zasilacz. Trzeba nią świecić z dystansu, bo daje dość skupiony snop światła i jest zbyt jasna.
Kurde, najgłupsze jest to, że znajduję tylko oprawy sufitowe do takich żarówek.
Uprzedziłeś mnie o tych oprawkach :D
Ale mam w domu śrubokręt i piłkę do metalu, to sobie poradzę.
W praktyce nadaje się właśnie do zawieszania 1-1,5m nad stanowiskiem - w przeciwnym razie daje zbyt wąski snop zbyt mocnego światła.
Trzonek GU10 b. łatwo wymienić na GU5.3 - ma ten sam rozstaw śrubek mocujących. Lutownica, śrubokręt trafo 12V i 5 min. majsterkowania załatwi sprawę.
Są też gotowe rozwiązania Soluxa, ale perwersyjnie drogie.
Dziękuję za, jak zwykle, konkretne i szybkie rady. Pozdrawiam.
--- Kolejny post ---
A tak na koniec dla zaspokojenia ciekawości: czy to, że lampki diodowe nie nadają się do oceny wydruku, wynika z nieciągłości widma?
Tak - nawet jeśli ich barwa światła odpowiada dziennej - dziury i piki w widmie lokalnie przyciemniają/rozjaśniają dane walory barwne, przez co kolorystyka wydruku/odbitki jest zaburzona.
Na zdjęciu jest mz. kiepawo, bo świetlówy są z tyłu i świecą po monitorach, w dodatku jest ich strasznie dużo i tak czy owak robi się akwarium. Lepiej, by w pomieszczeniu było ogólnie w miarę ciemno, jaśniej na tle wokół monitora i w miejscu do oceny odbitek.Jeśli monitor jest na biurku przy ścianie to, czy tu sprawdzi się oświetlenie ściany za monitorem coś w stylu ambilight - np. mała świetlówka za monitorem? W tej chwili mam pokój oświetlony świetlówkami colorproof 2x36W, monitor oprofilowany na 80cmd i ciągle mam wrażenie, że odbitki często wychodzą za ciemne albo za mało kontrastowe. Szczególnie w tonach średnich. Nie wiem, czy dołożyć kolejną oprawę na sufit ze świetlówkami, czy lepiej jedną mała za monitor?
Chciałbym zamontować sobie takie świetlówki nad biurkiem w obudowie rastrowej. Teraz pytanie - 4 szt czy 2 szt?