Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wkrótce będę miał możliwość urządzenia małego studia do obróbki zdjęć i wydruków. Pokój jest do całkowitego remontu, więc nie muszę iść na kompromisy. Mogę zrobić co chcę, wszystko może być w ponurych barwach
Będę wdzięczny za wskazówki doświadczonych osób:
- jaki kolor ścian?
- jaki kolor podłogi?
- podłoga: panele czy wykładzina dywanowa?
- jaki kolor sufitu?
- jakie oświetlenie?
Generalnie wiem, że powinny być matowe szarości, ale czy macie wskazówki odnośnie odcieni szarości...
Monitor będę miał szerokogamutowy Nec Spectraview z fabryczną osłoną.
Wszystko na biało, podłoga bez znaczenia, oświetlenie świetlówkami liniowymi Philips Graphica Pro lub Osram Lumilux Color Proof. Światła nie za dużo, bo na monitorze nic nie będzie widać - w miarę możliwości umieszczać punkty świetlne za monitorem.
Wszystko na biało, podłoga bez znaczenia, oświetlenie świetlówkami liniowymi Philips Graphica Pro lub Osram Lumilux Color Proof. Światła nie za dużo, bo na monitorze nic nie będzie widać - w miarę możliwości umieszczać punkty świetlne za monitorem.
Przy okazji i ja podziękuję za ten wpis. Można prosić o wskazówkę, gdzie pytać o takie świetlówki?
Jesteś w tym temacie autorytetem, ale mimo wszystko dopytam: jesteś pewien, że wszystko na biało?
Janusz Body pisał kiedyś "Z punktu widzenia oceny barw dobrze by było, żeby pomieszczenie było pomalowane na szaro."
I jeszcze dopytam:
- czy kolor żaluzji również biały czy jednak szary? Pomieszczenia ma duże okna na zachód. Popołudniem w słoneczny dzień potrafi się zrobić dość jasno.
- czy warto postarać się o regulację natężenia światła (tzw. ściemniacz)?
- czy takie ustawienie pozycji świetlówek do monitora jak na poniższym zdjęciu jest OK?
- jakieś inne wskazówki?
Przy okazji i ja podziękuję za ten wpis. Można prosić o wskazówkę, gdzie pytać o takie świetlówki?
Ostatnio jak przygotowywałem stanowisko do krytycznej oceny kolorów dla firmy Greenpoint (ciuchy) - to dostałem te świetlówy (tj. Philips Graphica Pro) w Krakowie, w firmie Pekar. Nb. też*zdecydowali się na NECzka Spectraview 27" (i nie pożałowali wyboru)
Nieoświetlona biel to czerń, a w miarę jak ją oświetlamy staje się wizualnie szara Można oczywiście pomalować pokój na szaro, tylko wtedy musimy użyć więcej świetlówek by ją oświetlić, więc biel jest opcją bardziej eko- -nomiczną/-logiczną.
Rolety byle neutralne, natomiast ich przepuszczalność należy dopasować tak, by w pokoju nie było w dzień zbyt jasno/ciemno.
Na zdjęciu jest mz. kiepawo, bo świetlówy są z tyłu i świecą po monitorach, w dodatku jest ich strasznie dużo i tak czy owak robi się akwarium. Lepiej, by w pomieszczeniu było ogólnie w miarę ciemno, jaśniej na tle wokół monitora i w miejscu do oceny odbitek.
Na zdjęciu jest mz. kiepawo, bo świetlówy są z tyłu i świecą po monitorach, w dodatku jest ich strasznie dużo i tak czy owak robi się akwarium. Lepiej, by w pomieszczeniu było ogólnie w miarę ciemno, jaśniej na tle wokół monitora i w miejscu do oceny odbitek.
To jak sugerowałbyś zamontować świetlówki? Na suficie za krawędzią monitora? Tylko wtedy mogą "wpadać w oko" operatorowi...
Co ze ściemniaczem natężenia światła? Może być przydatny?
Teoretycznie każda ~5000K powinna się nadać, w praktyce mogą dawać nieco zbyt różowe lub zielonkawe światło. Na pewno też nie nadadzą się do oceny barw na wydrukach/odbitkach.
Jasne, przy czym Solux nada się również do oceny barw na wydrukach. Ogólnie jest to najlepsze istniejące źródło światła dziennego, o idealnie ciągłym widmie.
Problemem jest tylko montaż - jest to żarówka 12V na trzonku GU5.3, cholernie się grzeje, piekielnie mocno świeci i wymaga mocnego trafo. Ciężko o gotową oprawkę, ja swoją robiłem z oprawki na 50W halogen 220V (GU10), dodając zewnętrzny zasilacz. Trzeba nią świecić z dystansu, bo daje dość skupiony snop światła i jest zbyt jasna.
Tak - nawet jeśli ich barwa światła odpowiada dziennej - dziury i piki w widmie lokalnie przyciemniają/rozjaśniają dane walory barwne, przez co kolorystyka wydruku/odbitki jest zaburzona.
Komentarz