Zobacz pełną wersję : Obiektyw do Fotografii kulinarnej oraz portretów zwierząt
Witam.
Bardzo prosiłabym o radę profesjonalistów w poniższym temacie:
Mam Canona EOS 550D i dwa obiektywy: kit EFS 18-55 mm IS f/3.5-5.6 oraz EFS 55-250mm IS 1:4-5.6 + zew. lampa Speedlite 430EXII
Potrzebuje nowe szkło - jasne do fotografii kulinarnej oraz do portretowej fotografii zwierząt np takiej (https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/p480x480/1454774_697208423643754_2111880840_n.jpg) Ale fajnie byłoby też cykać fotki ludzi w mieszkaniu, restauracji (ciemne pomieszczenia, więc jasne szkło potrzebne)
Co byście mi radzili?
Zastawiam się nad kupnem:
A) Canon 100mm f/2.8 Macro USM - do kulinariów będzie ok (autorka tego blogu właśnie używa tego obiektywu (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=613667382002358&set=a.112613452107756.7700.103910662978035&type=1&relevant_count=1)
Ale mam parę pytań :
Czy Canon 100mm f/2.8 Macro USM sprawdzi się też w fotografii portretowej zwierząt?
Czym różnić się będą zdjęcia, jeśli zamiast Canon 100mm f/2.8 Macro USM wybiorę jaśniejszego, ale bez MAKRO Canon EF 100 mm f/2.0 USM
A może jakiś inny obiektyw byście polecali do takich celów (w podobnych cenach )? Myślałam też o zwykłej jasnej stałce 50 mm 1.4 lub 1.8, ale kompletnie nie wiem czy lepsze nie będą wymienione wyżej.
B) Canon EF 100 mm f/2.0 USM
C) stałka 50 mm (lub więcej - ile ?) 1.4 lub 1.8
Będę naprawdę wdzięczna za Wasze porady. Od kilku dni przeszukuje fora i informacje na ten temat i mam już mętlik w głowie.
Pozdrawiam
100mm f/2.8 macro będzie się rózniło od 100mm f/2 tym, że obiektywem do macro mozesz robic zdjecia z bardzo bliskiej odległości, ostrzenie jest możliwe od 31cm - przy czym w 100mm f/2.0 bez macro ostrzenie jest możliwe dopiero od 90cm. Przy szkle macro będziesz mogła uzyskac większe odwzorowanie bo jest to już 1:1 gdzie przy 100 f/2 tylko 1:7
Czy jest Ci to koniecznie potrzebne takie odwzorowanie przy fotografii kulinarnej?
Problemem może być to, że przy ogniskowej 100mm będziesz musiała się sporo odsunąć, żeby zrobić portret komuś w pomieszczeniu i tu może brakować miejsca. To samo jeśli chodzi o te Twoje specjały kulinarne, przy zdjęciach z góry( tu może braknąć sufitu żeby objąć cały stół - oczywiście jeśli chciałabyś takie zdjęcie)
Według mnie 50tka sprawdzi się tutaj lepiej, możesz też wziąć pod uwagę 60mm macro w podobnej cenie i będziesz miała odwzorowanie 1;1 i będziesz mogła stać bliżej fotografowanych obiektów i nada się do wszystkich opcji, które wymieniłaś.
Ogólnie wszystkie obiektywy, które wymieniłaś są ok i dasz sobie z nimi radę, pod warunkiem że będziesz miała na to miejsce.
Dzięki wielkie za odpowiedź,
Czy jest Ci to koniecznie potrzebne takie odwzorowanie przy fotografii kulinarnej?
Szczerze? Nie wiem :) nie za bardzo czaję temat odwzorowania, więc nie wiem. A czy patrząc na te zdjęcie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=613667382002358&set=a.112613452107756.7700.103910662978035&type=1&relevant_count=1 jest mi potrzebne ?
Według mnie 50tka sprawdzi się tutaj lepiej, możesz też wziąć pod uwagę 60mm macro w podobnej cenie i będziesz miała odwzorowanie 1;1 i będziesz mogła stać bliżej fotografowanych obiektów i nada się do wszystkich opcji, które wymieniłaś.
50tka zwykła czy macro? A czy taką 50tka, 60tką uzyskam małą głębię ostrości?
To na czym mi głównie zależy to jasność, ostrość i rozmyte tło. Dokładnie zależy mi na takich efektach, jak przestawione przeze mnie dwa zdjęcia tu (https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/p480x480/1454774_697208423643754_2111880840_n.jpg)i tu (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=613667382002358&set=a.112613452107756.7700.103910662978035&type=1&relevant_count=1)
pozdrawiam
Bouli_wro
10-12-2013, 15:37
3. do kulinarnej dobrym pomysłem jest:
SLR Camera Lenses for Nikon, Canon and more | Lensbaby Lenses (http://lensbaby.com/lenses)
lub inne typu tilt shift.
Małą głębię ostrości uzyskasz każdym "jasnym" obiektywem, powiedzmy od f/1.4 do f/2.8 będzie super ( to zdjęcie które wrzuciłaś zapewne jest na f/2.8 i jest zadowalające )
Macro jest o tyle fajne, że możesz nim śmiało pstrykać portrety a oprócz tego robić foty z bardzo bliska i z jeszcze mniejszą głębią ostrości przez tą skalę odwzorowania.
Jak coś pomieszałem, to niech ktoś poprawi :d
/Bouli_wro jest specem od macro :D to niech CI podpowie co i jak :)
Bouli_wro
10-12-2013, 16:01
żadnym specem :oops: chciałbym ale to nie takie proste :(
:) To w końcu co polecacie do moich celów?
A może taka stałka by załatwiła wszystko? Canon EF 85 mm f/1,8 USM ??
A może taka stałka by załatwiła wszystko? Canon EF 85 mm f/1,8 USM ??
Ja bym tak wybrała - to bardzo fajne, jasne i szybkie szkło.
85/1,8 i do tego pierścienie pośrednie (może nawet jeden by wystarczył).
Patrz. Wszystko wykonane 100/2,8 macro Graphia - Marcin Łukaszewicz - Iza Żerańska REKLAMOWAadvertising, POTRAWYfood , fotografia artystyczna i reklamowa, fotografia śląsk, zdjęcia bielsko, zdjęcia ślubne, projektowanie graficzne śląsk, ilustracje, grafika (http://www.graphia.pl/1,8,9,galeria.html) Graphia - Marcin Łukaszewicz - Iza Żerańska REKLAMOWAadvertising, POTRAWYfood , fotografia artystyczna i reklamowa, fotografia śląsk, zdjęcia bielsko, zdjęcia ślubne, projektowanie graficzne śląsk, ilustracje, grafika (http://www.graphia.pl/1,8,8,galeria.html)
Może pomogłem ;)
Pozdrawiam.
zanussi - dzięki :) A macie tym aparatem wykonane jakieś portrety?
zanussi - ale większość zdjęć z tego linku, który podałeś, zostało zrobionych 5D.
Natomiast 100 macro z cropem, który posiada pytająca, wydaje mi się cokolwiek za długie.
Jednak chyba bardziej 60-tka makro?
to prawda. przy cropie 60mm będzie ok, ale znam też takich, którzy przy pełnej klatce żywność wykonują 180mm macro.... co kto lubi i jak to czuje :)
Jak chcesz robić portrety ludzi w pomieszczeniu i nie mówię tu o samych głowach to 85mm czy 100mm będzie za długie, nawet z 50mm na cropie jest ciezko w pomieszczeniach..
Nadal najbardziej jestem za 50/60mm i najlepiej macro :p dasz radę obskoczyć wszystko co napisałaś i Cie interesuje.
qurcze nadal nie wiem co wybrać :roll:
Najbardziej zależy mi na KULINARIACH oraz ZWIERZĘTACH. Więc super OSTROŚĆ musi być (opinie 50mm 1.4 w tej kwestii nie są zbyt przychylne), szybki i raczej bezbłędny AF oraz JASNY.
Czy przesiadając się ze swoich ciemnych szkieł na 2,8 zauważe różnicę? Bo właśnie obawa, że 2.8 makro okaże się jednak za ciemna...
Byłam już zdecydowana na 50mm/1.4 (zważywszy, że mam cropa) ale po opiniach widzę, że ludzie chwalą sobie ostrość i szybki AF w 100 i 85.
Więc jak już kupować, to może lepiej wybrać ten obiektyw, który robi zdjęcia jak żyleta? Wolę już mieć ciasny portret ale ostry i profesjonalny, niż szeroki i nieostry.
--- Kolejny post ---
Jednak chyba bardziej 60-tka makro? no i tutaj też właśnie opinie nie są tak dobre jak 100mm czy 85mm. qurcze no :/ Najgorsze, że nie mam możliwości przetestowania kupionego obiektywu i ewentualnej wymiany...
ja na naszym forum spotkałem się kilkukrotnie z opinią, że 60tka macro to jedno z najostrzejszych szkieł canona.
Możesz też ogarnąć np canon 40mm f/2.8 + pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki.
ciężko Ci będzie obskoczyć wszystko jednym obiektywem :)
a do czego ci ze tak spytam szybkość af przy fotografowaniu kulinariów??? jeśli obiad ucieka to znaczy ze gdzieś był błąd kucharski, i to się powinno zdarzac sporadycznie
Bouli_wro
11-12-2013, 16:39
kulinaria gdzie pstrykane?? w odpowiednio przygotowanym studio, czy w restauracjach, barach itp?? będziesz błyskać, czy światło zastane?? statyw, czy z rączki??
Ja bym brał 60, lub 40. 60 jest tylko do cropa, ale to bardzo dobre szkło. Inna sprawa, że na cropie daje to ogniskowa 80 mm i jak masz mało miejsca to większych przedmiotów tym nie obejmiesz. Poćwicz zoomem i zobacz jaka ogniskowa będzie Ci najbardziej odpowiadać. 100 to moim zdaniem dużo za dużo do cropa, do takiej roboty.
Pod cropa ja bym brał to macro 60mm, 50tki w tym momencie sie nie opłaca bo prawie dublujesz ogniskowa no masz super plytką głębie ostrosci przy np f1.4 czy 1.8 ale nie zawsze będziesz potrzebowała ukazać samą wisienke na torcie i rozmazaną całą resztę, ja bym brał tą 60tkę i pstrykał, pstrykał jak miejsca nie starczy kombinował inaczej, jak się dorobisz to sobie poprostu dokupisz np 35? albo cos innego szerszego.
przy potrawach nie schodzę jaśniej niż do f8... poniżej głębia ostrości robi się po prostu za płytka :)
Masz zoomy, zobacz sobie ogniskową 50, 85, 100 jak to wypada w pomieszczeniach. Jeśli tylko potrawy i psy na zewnątrz to powinnaś dać radę każdym, natomiast jeśli chodzi o ludzi w przeciętnym mieszkaniu to z 50 na cropie już zaczyna się chodzenie po ścianach, z 85-100 musisz mieć zdolności spidermana ;)
Chyba jeszcze nie było: Tamron 60/2 Macro - jest jaśniejszy od canona, więc do portretu lepszy, a cenowo bardzo podobny.