Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1Ds Mark II - czy ciagle warto kupic w 2013?

banan82
29-11-2013, 11:21
Witam,

Jestem szczesliwym posiadaczem 5DmkIII + 5DmkI ale mam mozliwosc okazyjnego kupna 1Ds mkII od firmy ktora go nie uzywala.
Nie wiem czy ma na liczniku wiecej jak 5000. Nie ma na nim sladu uzywania zupelnie, po prostu zakonserwowana jedynka:) Byl przez moment uzywany w fotogrametrii, czyli nie targany, nie zdzierany przez dziennikarzy czy reporterow.

Pytanie, czy mimo wszystko warto kupic to body? Cena jest bardzo okazyjna bo jest to sprzet firmowy i po prostu musza sie go pozbyc.

Mysle czy nie sprzedac 5D marka I i kupic tego Deesa. Zasadniczo ma te same parametry co 5D mkI poza AF i rzecz jasna jakoscia body.

Z gory dzieki za przemyslenia.

becekpl
29-11-2013, 11:24
ja bym kupil, zwlaszcza jak cena niska

tom517
29-11-2013, 12:38
Ja swego czasu zakupiłem 1Ds II z myślą wymiany 5D I, po tygodniu sprzedałem jedynkę, jednak waga robi swoje. Jeśli używasz 5DI z gripem IMO warto zmienić, jeśli nie, warto się zastanowić :)

Kolekcjoner
29-11-2013, 12:44
Wszystko zależy za ile.

liquidsound
29-11-2013, 13:47
Warto kupić, różnica jest w obrazku w stosunku do 5D. Cała reszta to wiadomo. Jak nie kupisz to kup i sprzedaj mi :)

banan82
29-11-2013, 14:35
W chwili obecnej cena jest do negocjacji (bo to sprzedaz od firmy w ktorej pracuje) ale z tego co sie orientuje to moj 5DmkI = 1DsmkII jesli chodzi o cene. Nie powinno mnie to wiecej kosztowac.

Ekranik niestety jest dosc maly w tym aparacie, cala reszta jak nowka po prostu. AF wymiata.

Bartosz
29-11-2013, 14:42
Witaj,
ja zmieniłem 5dmkI na 1dsII i subiektywnie było warto.
Największa różnica to przede wszystkim "shutter lag" jedynki (albo jak kto woli jego brak) oraz działające AF servo.
AF zdecydowanie pewniejszy - w dobrym świetle używalne wszystkie punkty.
Jakość obrazka zbliżona, jednak ze wskazaniem na Ds-a. Moim zdaniem do ISO 800 nie ma czego się wstydzić w porównaniu do nowych FF.
A ISO 100 na pewno nie jest gorsze.

Najbardziej wkurzający w 1DSII jest interfejs (dwa przyciski + kółko) i to nawet nie przy fotografowaniu ale przy przeglądaniu, usuwaniu zrobionych zdjęć, brrr...

banan82
29-11-2013, 14:50
Bartosz, dzieki za pomoc. Bawilem sie tym aparatem, biore go na weekend na testowanie. Nie moglem wogole zczaic jak sie tam po menu porusza. Trzeba nacisnac select i wtedy kolko.

Troche to dziwne no i nie ma joysticka. Nie przeszkadza ci tak malutki ekran (taki sam jak w 20D chyba).

Jak z bateriami? Pewno duzo mozna na jednej zrobic.

Bartosz
29-11-2013, 16:31
No poruszanie się po menu dyplomatycznie to ujmując wymaga przyzwyczajenia.... :-) ale da się.
Niewątpliwie w stosunku do 5dmkI jest trudniej i mniej intuicyjnie.

Nowe baterie są całkiem wydajne, w końcu to dziesięć akumulatorków :). Pewno w Twoim egzemplarzu bateria ma już swoje lata no i pamiętaj, że aku NIMH nieużywane samoistnie się rozładowywują.
Jest na to rada - wymienić oryginalne akumulatory na np. SANYO ENELOOP. Na takim zestawie zrobiłem ostatnio 1100 zdjęć w przeciągu dwóch miesięcy (z przeglądaniem fotek i nie fotografowałem seriami).
Instrukcja jak wymienić aku np. tu: New life for NP-E3 battery pack (used with Canon 1D, 1DS body) Photo Gallery by PIOTR RYBARCZYK at pbase.com (http://www.pbase.com/piotrart/npe3)

Ekranik, no cóż można o nim powiedzieć - histogram widać całkiem nieźle :)

mrek
29-11-2013, 19:18
Bartosz, dzieki za pomoc. Bawilem sie tym aparatem, biore go na weekend na testowanie. Nie moglem wogole zczaic jak sie tam po menu porusza. Trzeba nacisnac select i wtedy kolko.

Troche to dziwne no i nie ma joysticka. Nie przeszkadza ci tak malutki ekran (taki sam jak w 20D chyba).

Jak z bateriami? Pewno duzo mozna na jednej zrobic.
W jedynce masz wszystko co wymyślili wtedy inżynierowie Canona. Bracketing od 3 do 7 zdjeć, opcja cicha migawka (rzeczywiście jest wtedy cicha), dziesiątki możliwości konfiguracji. Wymieniam tylko kilka.
Poza tym pamiętaj o gwarantowanym przebiegu migawki. Tego nie da żaden 5D. W moim 1D mk2, który zrobił blisko pół miliona zdjęć i wyglądał jak z wojny (to w końcu reporterski korpus) - wymieniono mi drugą migawkę za darmo gdy padła przed limitem.
Jedynki to solidne maszynki, wręcz czołgi. Owszem ciężkie, ale za to wyprofilowane tak, że od lat nie używam klasycznego paska, a tylko pasek na nadgarstek.
Potrzebujesz żeby 5D miało zapas mocy i lepiej leżał w ręce to także wyposażasz go w gripa. W jedynce masz to "gratis" i nic nie trzeszczy.
Baterie faktycznie wyposaż w Eneloopy. Dostaniesz niebywała pojemność.
Ekran w tym Ds mały ale za to jaka duża matówka!

PoulN
29-11-2013, 20:01
W jedynce masz wszystko co wymyślili wtedy inżynierowie Canona. Bracketing od 3 do 7 zdjeć, opcja cicha migawka (rzeczywiście jest wtedy cicha), dziesiątki możliwości konfiguracji. Wymieniam tylko kilka.
Poza tym pamiętaj o gwarantowanym przebiegu migawki. Tego nie da żaden 5D. W moim 1D mk2, który zrobił blisko pół miliona zdjęć i wyglądał jak z wojny (to w końcu reporterski korpus) - wymieniono mi drugą migawkę za darmo gdy padła przed limitem.
Jedynki to solidne maszynki, wręcz czołgi. Owszem ciężkie, ale za to wyprofilowane tak, że od lat nie używam klasycznego paska, a tylko pasek na nadgarstek.
Potrzebujesz żeby 5D miało zapas mocy i lepiej leżał w ręce to także wyposażasz go w gripa. W jedynce masz to "gratis" i nic nie trzeszczy.

Rozumiem że migawkę dwa razy wymieniali w przeciągu tych 500000 cykli?

jan pawlak
29-11-2013, 21:13
Mam 1Ds2 i traktuję go "jako talizman" + zapas, kiedyś był moim podstawowym body, teraz do tego celu mam 5d3
Do przestawiania parametrów trzeba używać prawie zawsze obu rąk, ale jest logiczne i proste.
Dużo czas zajęło mi wyrobienie odruchu prawidłowej obsługi przy przechodzeniu pomiędzy kadrami pejzaż-portret

Samo trzymanie w ręku i fotografowanie to "przyjemność sama w sobie"

Wadą może być duży ciężar oraz stary typ baterii która sama się szybko rozładowywuje bez używania.
To drugie można łatwo usunąć.

jp

mrek
29-11-2013, 23:04
Rozumiem że migawkę dwa razy wymieniali w przeciągu tych 500000 cykli?Kupiłem body z drugą migawką. Padła po 80.000 ale po próbie naciągnięcia mnie na zapłacenie za wymianę, dostałem ją gratis od serwisu (właściwie od Canona). Gratis także dostałem dodatkową ryskę na matówce, tylko ponieważ aparat wysyłałem kurierem więc nie udało mi się udowodnić, że tej rysy nie było.
Przy okazji dla wszystkich trzęsących się na kurzem mam dobrą wiadomość. Można żyć i pracować nawet z trzema sporymi rysami na matówce. Dwie zakupione z korpusem plus ta jedna, "gratisowa" od serwisanta.
Pisałem o tym, tu na forum parę lat temu.

--- Kolejny post ---

Mam 1Ds2 i traktuję go "jako talizman" + zapas, kiedyś był moim podstawowym body, teraz do tego celu mam 5d3Zazdroszczę może tylko większego ekranu, bo akurat do mojego typu fotografii nie muszę mieć wysokich ISO

Do przestawiania parametrów trzeba używać prawie zawsze obu rąk, ale jest logiczne i proste.
Dużo czas zajęło mi wyrobienie odruchu prawidłowej obsługi przy przechodzeniu pomiędzy kadrami pejzaż-portretTo nie używasz RAW?

Samo trzymanie w ręku i fotografowanie to "przyjemność sama w sobie"
O! To właśnie. Przyjemność.
Analogowo także używam jedynki. Wcześniej 600'tek

Wadą może być duży ciężar oraz stary typ baterii która sama się szybko rozładowywuje bez używania.
To drugie można łatwo usunąć.
jpDla mnie waga to zaleta w stabilności.

tkosiada
30-11-2013, 10:48
jedyna wada to waga która może zacząc przeszkadzać po całym dniu chodzenia z body w ręku, też używam tylko paska na nadgarstek, najwygodniej i paluszki troche odpoczywają
jeśli tylko z matrycą jest wszystko ok to zdecydowanie na tak

jan pawlak
30-11-2013, 13:23
Noszę na BlackStrap a jak mam plecak to podpinam do plecaka więc ręce mam wolne.
Używam RAW, na ekranie praktycznie sprawdzam tylko histogram więc większy nie jest mi potrzebny.

Do dwuręczności (np. zmiana ISO) się przyzwyczaiłem, nie mam kłopotu przy przechodzenia 1 <-> 5 .
Waga jest zaletą do czasu gdy musisz targać w plecaku po kilka godzin, w górach, albo gdy zaczynasz czuć ile lat już przeżyłeś.

jp

banan82
30-11-2013, 15:39
Testowałem aparat na mojej córce wczoraj:)

Tak jak pisałem, aparat jest jak wyjęty z kapsuły czasu, praktycznie wogóle nie był używany, nawet pudełko, ładowarki, nawet rysy na sobie nie mają....szok

- AF wymiata, jest bardzo szybki, w porównaniu z 5Dmk3 nie widze wiekszej roznicy (testowałem na 50 1.4 czyli dość wolnym szkle tak czy owak jeśli chodzi o AF).
- wagowo jest ciężko. Cenię sobie jednak możliwość odpięcia gripa, założenia 40mm 2.8 na 5D i posiadania kieszonkowego 5D z takim szkłem. Z 1Ds niestety nie ma takiej opcji. Puszka waży prawie 2kg z założoną 50tką.
- tylni ekranik LCD nie umożliwia oceny ostrośći zdjęćia, jest za mały, trochę bezużyteczny.
- ISO 3200 max...tak samo jak w 5DmkI, odpada praktycznie przy foceniu w ciemnych pomieszczeniach. 5DmkIII ze swoimi czułościami oraz szumamy (lub ich brakiem :) ) bije tą puszkę na łeb na szyję.

Ogólnie, zobacze jaką cenę firma będzie chciała. Gdybym miał zamieniać 5D mark I na tą puszkę to chyba jednak nie, ze wzgędu na gabaryty których zmieniać nie można.

Niemniej jednak, jest to super puszka, dla tych co potrafią ją docenić:)

Ja mieszkam za granicą, ale o dziwo w polsce np. na Allegro, to body widziałem za 3500-4000zł......

jan pawlak
30-11-2013, 17:10
Testowałem aparat na mojej córce wczoraj:)

Tak jak pisałem, aparat jest jak wyjęty z kapsuły czasu, praktycznie wogóle nie był używany, nawet pudełko, ładowarki, nawet rysy na sobie nie mają....szok

- AF wymiata, jest bardzo szybki, w porównaniu z 5Dmk3 nie widze wiekszej roznicy (testowałem na 50 1.4 czyli dość wolnym szkle tak czy owak jeśli chodzi o AF).
- wagowo jest ciężko. Cenię sobie jednak możliwość odpięcia gripa, założenia 40mm 2.8 na 5D i posiadania kieszonkowego 5D z takim szkłem. Z 1Ds niestety nie ma takiej opcji. Puszka waży prawie 2kg z założoną 50tką.
- tylni ekranik LCD nie umożliwia oceny ostrośći zdjęćia, jest za mały, trochę bezużyteczny.
- ISO 3200 max...tak samo jak w 5DmkI, odpada praktycznie przy foceniu w ciemnych pomieszczeniach. 5DmkIII ze swoimi czułościami oraz szumamy (lub ich brakiem :) ) bije tą puszkę na łeb na szyję.

Ogólnie, zobacze jaką cenę firma będzie chciała. Gdybym miał zamieniać 5D mark I na tą puszkę to chyba jednak nie, ze wzgędu na gabaryty których zmieniać nie można.

Niemniej jednak, jest to super puszka, dla tych co potrafią ją docenić:)

Ja mieszkam za granicą, ale o dziwo w polsce np. na Allegro, to body widziałem za 3500-4000zł......

Wiesz, miałem 5D1.
Gdybym miał wybór pomiędzy 5D1 i 1Ds2 wybrałbym zawsze 1Ds2
To jest dla przewoźnika "porównanie pomiędzy 13 miejscowym Fiatem z 2005 roku a 17 miejscowym Volvo z 2004 roku"

1Ds2 to ekskluzywny koń roboczy, na lata, na dowolną pogodę, dowolne warunki i prawie dowolne traktowanie.

jp

jellyeater
01-12-2013, 07:43
Odkup i odsprzedaj... Chociaż pewnie ja bym sobie zatrzymał.

mrek
01-12-2013, 10:45
[ciach]
Waga jest zaletą do czasu gdy musisz targać w plecaku po kilka godzin, w górach, albo gdy zaczynasz czuć ile lat już przeżyłeś.

jpFakt, lat przybywa. Z wiekiem ograniczyłem ilość szkieł targanych w góry. Taki półśrodek, ale działa.

cobalt
01-12-2013, 10:55
Nawet bym się nie zastanawiał. Canon 1DS mk II to 8,5kl/s. W reportażu sportowym idealna sprawa. AF ciągły w zdjęciach seryjnych też lepszy.

Marv84
01-12-2013, 12:10
Canon 1DS mk II to 8,5kl/s.

1Ds 2 ma 4kl/s 1d2 ma prędkość 8,5. Ja używam 1ds2 od dwóch lat i jestem bardzo zadowolony. zupełnie inna bajka niż z piątkami teraz kupiłem 5d3 i mam jeszcze 1ds3.
Odwołując się do tematu wątku zadałbym pytanie czy warto trzymać dalej 5d1 w 3013? ;) 1ds2 nie można porównywać do 5d3 ale z 5d1 bije na głowe. No może po za brakiem joysticka i ma mały wyświetlacz ale jedynka służy do robienia zdjęć, obrazek z jej matrycy na prawde jest bardzo dobry.

cobalt
01-12-2013, 12:31
Sorry, rzeczywiście mój błąd.

banan82
01-12-2013, 13:26
Marv, niestety waga robi swoje. Zauważyłem ze na iso 3200 szumu zdecydowanie mniej jak 5dmk1. Zobaczymy jak będzie z cena.

Ten aparat mimo wszystko bardzo mnie zainteresował. Ma tylko 10000 przebiegu (sprawdzałem) :)

liquidsound
01-12-2013, 16:09
banan82 kupuj i odsprzedaj mi... chętnie się zamienię.

Marv84
01-12-2013, 17:47
Marv, niestety waga robi swoje.

Wiem że waga tu jest na niekorzyść jedynki bo sam długo używałem dwóch jedynek jednocześnie. Ale odkąd kupiłem szekli zamiast pasków świat sie zmienił :]

banan82
01-12-2013, 18:19
banan82 kupuj i odsprzedaj mi... chętnie się zamienię.
Już masz tego samego:) Po co ci dwa?:)

Marv84 - możesz rozwinąć temat z tym paskiem?

jan pawlak
01-12-2013, 18:56
Ja używam paska BlackRapid, są różne typy, na jedno lub dwa body.
Ważne jest tylko właściwe wyregulowanie wysokości tak aby body wisiało z boku ale jednak trochę z przodu
(dotykasz łokciem) co zapobiega majtaniu podczas chodzenia.
Gdy zabierasz statyw to wieszasz body na szybkozłączce.

BlackRapid Sport (RS-Sport) Strap (http://www.blackrapid.com/products/sport)

jp

liquidsound
01-12-2013, 22:39
Już masz tego samego:) Po co ci dwa?:)

swój sprzedam a zostawie sobię ta nówkę sztukę ;-)

banan82
01-12-2013, 23:27
swój sprzedam a zostawie sobię ta nówkę sztukę ;-)

no jakby nie było to na aparat tej klasy 10000 przebiegu to prawie nic.

Dam znać co i jak w sprawie tego aparatu, mam nadzieję, że cena będzie dobra. Ogólnie jestem jednak zdecydowany żeby to kupić, bo aż grzechem by było go zostawić, żeby się dalej na półce kurzył :)

zanussi
02-12-2013, 11:23
Kup, sprzedaj i zarób! Po co Ci ten klocek. Mnie się bardzo przyda :D

banan82
02-12-2013, 15:16

mrek - cicha migawka w marku II? nie moglem sie doszukac tefo trybu.

zanussi
02-12-2013, 15:37
Jeśli w wyborze prędkości migawki nie masz funkcji S to chyba mark II nie ma cichej migawki a polega to na tym, że wciśnięcie spustu powoduje wyzwolenie migawki, a dopiero puszczenie spustu powrót lustra.

banan82
02-12-2013, 16:56
na bank nie ma w taki razie. W 5D marku III jest S i dziala super. 1Ds mkII klapie okropnie glosno, takim specyficznym swistem.

liquidsound
02-12-2013, 16:58
Funkcję cichej migawki ustawia się z poziomu ustawień personalnych i niestety potrzeba do tego kabla firewire i windowsa xp max... robi się to zewnętrznym oprogramowaniem. Fakt, dzwięk migawki jest specyficzny, ale brzmi "solidnie" :)

banan82
02-12-2013, 17:20
solidnie to dobre slowo:)

zanussi
02-12-2013, 17:44
Gdybyście posłuchali dźwięku migawki mojej najstarszej piątki z przebiegiem 180 tys klatek i wymienionym lustrem! ;)

mrek
04-12-2013, 18:54
mrek - cicha migawka w marku II? nie moglem sie doszukac tefo trybu. No tak. To nie cichsza praca migawki, tylko cichy powrót lustra po odjęciu palca ze spustu. Personal Function 21.
Mnie to wystarcza, bo różnica jest spora.
Widzę w innym poście, że 5Dmk3 ma jakiś nowy cichy tryb. No tak, postęp musi być, ale ja zostanę na razie przy starej dobrej jedynce.

--- Kolejny post ---

Gdybyście posłuchali dźwięku migawki mojej najstarszej piątki z przebiegiem 180 tys klatek i wymienionym lustrem! ;)Miałem 1dmk2 po ponad 400.000 i kupując prawie nie używane 1Dsmk2 sądziłem, że "nowy" aparat będzie cichszy. Nie był.

p0lish
08-12-2013, 17:02
Na alledrogo wisi kilka 1ds mk2.
Rozbieżność cenowa jest okrutna. Od 3200 do 5500pln. Przebiegi na 1szych migawkach 10k-150k przynajmniej w/g opisów. Ogólnie stan każdego z nich bardzo podobny. Skąd takie różnice w sumie podobnie zużytych puszkach? Czy przebieg z eosinfo jest wairygodny?

liquidsound
08-12-2013, 18:12
Myślę, że te najtańsze to paście na drugiej a nie pierwszej migawce, stąd cena, a te najdroższe to komisowe... intuicja podpowiada, że trzeba by podejść zdroworozsądkowo....

p0lish
08-12-2013, 20:00
zdroworozsądkowo:
canon 1Ds II pasuje do 5d (3748442693) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-1ds-ii-pasuje-do-5d-i3748442693.html) - 160k na 1szej migawce. Amatorsko do 300k dobiję pewnie ..... nigdy?

kolejna z dobrą ceną i wygląda na uczciwą:
Canon 1Ds mark 2 mk2 Pełna klatka, bardzo zadbany. (3770825619) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-1ds-mark-2-mk2-pelna-klatka-bardzo-zadbany-i3770825619.html)

wymiana migawki to pewnie koszt 1000-1500pln
czy to nie jest przypadkiem tak, że te sztuki po 5-6k mają zwyczajnie ceny od czapy?

zanussi
08-12-2013, 20:24
ten drugi w Bielsku-Białej i pewnie sobie go obejrzę.... migawka w tym modelu pewnie wytrzyma więcej niż gwarantowane 200 000

Bartosz
08-12-2013, 21:01
ten drugi w Bielsku-Białej i pewnie sobie go obejrzę.... migawka w tym modelu pewnie wytrzyma więcej niż gwarantowane 200 000
Moja padła po 63.000, ale Canon wymienił ją za darmo :)
Gdzieś widziałem stronę zbierającą dane od użytkowników (nie pamiętam nazwy) i wychodziło, że średnio wytrzymują dobrze ponad 300.000.

p0lish
08-12-2013, 21:13
ja chyba i tak pójdę najpierw w 5d classic i zobaczę czy czegoś mi brakuje
za 3,5k 1ds2 mógłbym zmienić zdanie - stąd moje pytania odnośnie tych cen

czy przebieg z eosinfo jest wiarygodny czy raczej szukać potwierdzenia z serwisu [1ds2]?

zanussi
08-12-2013, 21:30
proś o RAW. RAW wrzucasz tu Camera Shutter Count (http://www.camerashuttercount.com/) dostaniesz wiarygodny wynik na tej migawce (ale to chyba nie jest całkowity wynik aparatu... choć pewności nie mam)

Przemasl1985
08-12-2013, 22:16
Przebieg niemożliwy do odczytanie chyba jest jednak w eos-info. Kiedyś czytałem w 1dII i za każdym razem był inny wynik.

liquidsound
08-12-2013, 23:48
Jak ten pierwszy ma przebieg 160tyś to chyba co zdjęcie był rzucany o ziemie. Ten drugi bardziej wiarygodny, ale coś było kombinowane bo ma nieoryginalną śrubkę...

zanussi
09-12-2013, 00:31
panie! ostatnio odkryłem, że mój 4 letni 5dmkII nie ma jednej śrubki - odkręciła się.... gdzie? jak? nie mam pojęcia :)

jan pawlak
09-12-2013, 07:52
panie! ostatnio odkryłem, że mój 4 letni 5dmkII nie ma jednej śrubki - odkręciła się.... gdzie? jak? nie mam pojęcia :)

Jeśli odkryłeś na spodniej stronie body, i to jednej tylko brak, to gratuluję spostrzegawczości.:D
Tak ma od urodzenia.

jp

p0lish
09-12-2013, 08:31
dzisiaj pewnie obejrzę:
CANON 1Ds mark II (3779484522) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-1ds-mark-ii-i3779484522.html)

mam obecnie 40d, trochę bawiłem się 1d3 i nie bardzo wiem czego szukać żeby sprawdzić czy ten egzemplarz jest wart kupna
może jakieś sugestie?
ogólnie szukam 5d, ale jestem w stanie dopłacić do 1ds2 jeżeli będzie w ok stanie

zanussi
09-12-2013, 11:01
weź jakiś obiektyw, ustaw przysłonę na max zamkniętą i sfotografuj białą ścianę na długim czasie naświetlania jednocześnie poruszaj aparatem - tym sposobem sprawdzisz czy matryca jest czysta i nieporysowana.
Migawkę sprawdza się z kolei na krótkich czasach naświetlania - od 1/1000 w górę - sprawdzisz czy zdjęcie nie ma gdzieś niepokojących czarnych lub białych pasków które mówiły by że migawka jest uszkodzona. Sprawdź śrubki, całość montażu itp....

--- Kolejny post ---

Jeśli odkryłeś na spodniej stronie body, i to jednej tylko brak, to gratuluję spostrzegawczości.:D
Tak ma od urodzenia.

jp

Nie nie..... brak śrubki po prawej stronie tuż pod oczkiem na pasek.... tam NA PEWNO była śrubka! :D

p0lish
09-12-2013, 11:09
zanussi - tak zrobię, dzięki!
jest szansa, że 3city wrócę z wymarzonym FF
jeszcze tylko nie wiem czy 1ds2 czy 5k1 :D

darecky
09-12-2013, 19:14
Hej,
czy tytularna puszka ma mikroregulację AF?

zanussi
09-12-2013, 19:42
Nie ma Canon EOS-1Ds Mark III Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1dsmarkiii/)

p0lish
09-12-2013, 20:32
Obejrzałem tego 1ds2
Przebieg 78k - z dzisiaj. Która migawka? Czort wie. Właściciel zapewnia, że 1sza
Matryca - syfy, ale bez tragedii
Migawka przy czasach 8000 nie produkuje artefaktów
Spust migawki [główny] chodzi baaaaardzo ciężko. Nie słychać potwierdzenia ostrości dźwiękiem, nawet po zresetowaniu do ust. fabrycznych.
Dolny spust chodzi lekko, podobnie jak w moim 40d.
Aparat jest szybki, w kiepskich warunkach oświetleniowych celny.

Ogólnie aparat dużo robił w studio - wyytarty spód aparatu, ślady zużycia wokoło mocowania do statywu.
Sam aparat bez większych uszkodzeń - jakieś 1 małe obtarcie, w 1 miejscu delikatnie odchodzi guma, wytarte sanki. Ogólnie sprawia niezłe wrażenie aczkolwiek ma już parę lat na karku i trochę widać jego wiek.

Czy spust migawki powinien tak ciężko chodzić?

Jutro mam zamiar obejrzeć 5d1 w super stanie. dzisiaj szef mnie pogonił do Gdyni przed czasem :(

zanussi
09-12-2013, 20:50
Oba spusty powinny chodzić bardzo podobnie. Jesli główny chodzi ciężko to trzeba by się temu przyjrzeć......

--- Kolejny post ---

masz jakąś fotkę z tego body z zarejestrowanym obrazem na swojej karcie?

p0lish
09-12-2013, 21:15
mam jpg i rawy

liquidsound
09-12-2013, 21:41
Przy n-tej migawce to trzeba i spust wymienić ;-)

zanussi
09-12-2013, 21:51
:D dawaj nam tu ten jpg i raw

p0lish
10-12-2013, 14:56
jpg i raw w paczce - Dev-Host - 1ds2.zip - The Ultimate Free File Hosting / File Sharing Service (http://d-h.st/dho)
niestety warunki oświetleniowe beznadziejne a ja w ogóle nieobeznany z 1ds2
zdjęcia surowe, bez obróbki
ogólnie już samo to jak pracuje spust jest dla mnie porażką :(

krolewicz
10-12-2013, 15:02
w 1dsmk2 masz na body przełącznik od głośniczka, może go nie przełączyłeś we właściwą pozycję ;)

zanussi
10-12-2013, 17:09
krolewicz.. rozwiń :)

krolewicz
10-12-2013, 17:58
https://canon-board.info/imgimported/2013/12/513_canon_1ds_rear-1.jpg
źródło (http://www.robgalbraith.com/images/513_canon_1ds_rear.jpg)

włącznik jest 3 pozycyjny: off, on, on + głośnik

zanussi
10-12-2013, 18:03
co ma spust migawki do tego przełączniczka? ;)

p0lish
10-12-2013, 18:08
pisałem - przy naciśnięciu spustu migawki nie słychać potwierdzenia ostrości :)

zanussi
10-12-2013, 18:11
a! ok. to możliwe :)

--- Kolejny post ---

mam tak samo w swoim staaaaarutkim analogowym Eosie 650 :)

liquidsound
11-12-2013, 00:05
Spust nie ma prawa ciężko chodzić i ma raczej chodzić tak jak w każdym aparacie. Którego oglądałeś?

BTW jak ja bym chciał żeby ten wyświetlacz wyświetlał jak na tym zdjęciu :D

zanussi
11-12-2013, 00:06
chyba tego w Gdańsku..... liquid... za ile swój sprzedajesz? :)

p0lish
11-12-2013, 00:20
coś te foty, które wrzuciłem Wam mówią?
aparat ogólnie sprawiał wrażenie takiego, który leżał na dnie szafy 2 lata
zapuszczony, ale sprawny
jedyne co mnie od niego odrzucało to ten spust migawki chodzący jak przycisk od starej windy no i podgląd, którego na dobra sprawę mogłoby nie być.....
sterowanie na 2 ręce jest do opanowania w 3 min, waga do przeżycia

liquidsound
11-12-2013, 00:56
chyba tego w Gdańsku..... liquid... za ile swój sprzedajesz? :)
Za mniej niż w ogłoszeniu nie oddam (to nie reklama sprzedaży!! wiadomość do moderatorów). Moim zdaniem jeżeli ktoś sprzedaje za 3500zł to albo na gwałt potrzebuje kasy albo to zajechana puszka. 4,5tysiaka to jest pułap opłacalności za zadbaną puszkę z małym przebiegiem. Najtańsze FF można kupić za coś ponad 6 tysi (czyli 6D), a Ds przeżyje dwukrotnie tego 6D, o obrazku nie będę się rozpisywać bo już staje się nudny, ale moim zdaniem jest przepaść...mam porównanie w tych samych warunkach z obu puszek. Wiadomo, że powyżej ISO 800 to robi się w drugą stronę, ale jak ktoś nie potrzebuje wysokiego ISO to moim zdaniem nie ma sensu pchać się w 6D. Pomijam aspekty takie jak ciężar, wielkość wyświetlacza, czy inne pierdoły, bo to nie jest FOTOGRAFIA, tylko to jest ERGONOMIA. W moim przypadku bez znaczenia, choć 6D mam do podróży bo ma GPS i jest leciutki. I tak sobie teraz planuję co sobie zostawić a co sprzedać i ciągle mam plan sprzedać 1Ds2 i kupić 135L, ale jak obrabiam zdjęcia z tego body to mordka się śmieje i niezdecydowanie rośnie... ehhh takie tam dylemat ;-) No i podniecam się na samą myśl, co będzie to body wyczyniać z 85L II jak patrzę na foty z 85 1.8 :)

ktoś kiedyś napisał, że jedynki uzależniają...ja w to nie wierzyłem...każdy uzależniony mówił, że jemu to nie grozi :) :) :)

Marv84
15-12-2013, 14:48

Chodzi mi o coś takiego http://www.raysfoto.pl/users/56/126/high/BRrsDR-14.jpg Używam od dwóch lat do obu jedynek i zapomniałem że one tyle ważą ;)

liquidsound
15-12-2013, 17:45
Chodzi mi o coś takiego http://www.raysfoto.pl/users/56/126/high/BRrsDR-14.jpg Używam od dwóch lat do obu jedynek i zapomniałem że one tyle ważą ;)Miałem i polecam :)

Da__FreaK
16-12-2013, 17:33
Ja bym z checia zobaczyl jakies rzetelne sampelki - te same kadry z 1Ds II i 5D1 :)
Tez mam okazje kupic 1ds II i zastanawiam sie czy nie wymienic jej na stara piatke :) Ale, to dziadostwo tak samo ma wielkie aku i jest pradozerne jak 1dII ktorego posiadam.

banan82
16-12-2013, 17:45
Porobie sampelki przed swietami dla porownania bo puszke kupilem :)

Poniewaz puszka byla tzw "surplusem", nawet juz nie widniala jako firmowy asset, poszla pod mlotek i kwota za nia zostala przekazana na fundacje charytatywna (jak co roku tutaj robia przed swietami) wiec mam Deesa za smiechu warta kwote, ktorej tutaj przytaczac nie bede ze wzgledow czyto moralnych:)

Jako bonus, w pudelku byl jeszcze staszy obiektyw 28mm f2.8, ktory ma jeszcze wiertarkowaty AF, ale z jedynka daje naprawde super rade.

zanussi
16-12-2013, 18:34
zrobisz sample - podeślij publicznie link do nich :)
no ile dałeś..... no! ;)

ketras
16-12-2013, 19:38
Ciekawość to pierwszy stopień ... :-D

Da__FreaK
26-12-2013, 14:41
Nie chce być niegrzeczny, ale coś tu obiecano przed świetami :D

banan82
26-12-2013, 20:49
pracuję nad tym:)

Zauwazylem ze mialem spore problemy z AFem w dość ciemnym pokoju, nawet z uzyciem lampy. Lampa emitowała tzw AF-assist beam, ale aparat chyba tego nie używał.

Ustawienie takie znalazłem w Personal Custom Functions ale.....nie mozna ich zmienić bez podpinania komputera i EOS utility. Jestem na Mac-u ale mam Windowsa w wirtualnej maszynie. Zastanawiam się, jak zmienić te funkcje.

Zainstalowalem eos utility dla mac-a ale dostaję error że nie ma kompunikacji z aparatem...

zanussi
26-12-2013, 20:51
Ty się nie tłumacz! :D Zrób nam coś BEZ lampy :D no i nie musi być akurat w ciemnościach ;)

banan82
26-12-2013, 20:55
ogólnie na szybko to powiem, że ISO 3200 w 1Ds a w 5D mkI jest dużo mniej zaszumione. 1Ds lepiej sobie daje radę na tej czułości.

Oczywiśćie 5DmkIII bije obydwa na głowę jeśli chodzi o prędkość AF i czułości.

tkosiada
26-12-2013, 21:01
ogólnie na szybko to powiem, że ISO 3200 w 1Ds a w 5D mkI jest dużo mniej zaszumione. 1Ds lepiej sobie daje radę na tej czułości.

Oczywiśćie 5DmkIII bije obydwa na głowę jeśli chodzi o prędkość AF i czułości.

z tym AF to mnie zaskoczyłeś...

banan82
26-12-2013, 21:04
z tym AF to mnie zaskoczyłeś...

z tego co wiem 5DmkIII ma AF z 1Dx.

1DsmkII dość męczy się w ciemniejszych partiach i tak jak pisałem, są jakieś problemy z lampą. Normalnie każda puszka mając doświetlenie z lampy (czerwone światełko) ostrzy natychmiastowo.

krolewicz
26-12-2013, 21:18
5dmk3 nie ma AF z 1dx, ma pewne elementy, ale nie działa to jak w iksie

banan82
26-12-2013, 23:35
Poniżej prosty test na ISO 3200. Niestety nie mam zbyt wiele czasu (święta, rodzina itp) na przetestowanie paru czułości.

Zdjęcia robione 5Dmk1 + 40mm pancake, 5Dmk3 + 50mm f1.4 oraz 1Dsmk2 + 35L. Ogniskowe w miarę podobne.

Link do jpg-ów
https://www.mediafire.com/?9e6xnc9253r2pcw,4e9s445003d4u49,lewn8wv202wv3d8

zanussi
26-12-2013, 23:55
ale które jest które? :)

dobra chyba wiem.... to zdjęcie o dziwnej nazwie to 1ds? reszta do rozpoznania ;)

tkosiada
26-12-2013, 23:59
nie ukrywam że Ds ma ładne to iso3200 :)
ciekawe jak przy tym samym czasie by wyszło, bo każda puszka inaczej ustawiła
w preselekcji przesłony robiłeś?

banan82
27-12-2013, 00:16
tkosiada - tak, preselekcja przesłony. Różne puszki mogą inaczej zinterpretować warunki światła, tymbardziej, że używałem różnych obiektywów/ogniskowych.

Zapomniałem je ponazywać inaczej :) Dziwna nazwa to 1Ds, tego się nie da w marku 2 wogóle zmienić :)

Bartosz
27-12-2013, 00:51
W 1dsII możesz zresetować wszystkie "Personal functions" z poziomu puszki.
Do ich ustawienia potrzebny jest niestety PC-et z najwyżej Windows XP 32bit i łączem Firewire.
Jeżeli potrzebujesz to mam pdf z instrukcją w jez. angielskim
pzdr

banan82
27-12-2013, 01:11
Bartosz. Dzięki za info. Wyślij mi PDFa. Emaila ci PW wyślę.

Trzeba będzie maszynę wirtualną zainstalować oraz znaleźć przejściówkę do fireware.

Da__FreaK
27-12-2013, 12:47
Nastepne testy jak bedziesz robil to poprosze o rawy i ciut ciemniejsza ekspozycje :D

banan82
27-12-2013, 16:30
Nastepne testy jak bedziesz robil to poprosze o rawy i ciut ciemniejsza ekspozycje :D

Spoko, wstawie dziś razy jeszcze

liquidsound
27-12-2013, 19:22
) Dziwna nazwa to 1Ds, tego się nie da w marku 2 wogóle zmienić :)Oczywiście, że się da...możesz sobie dobrowolnie nazywać pliki jakie aparat ma wypluć...

banan82
29-12-2013, 15:40
Oczywiście, że się da...możesz sobie dobrowolnie nazywać pliki jakie aparat ma wypluć...

but how? :)

liquidsound
29-12-2013, 15:46
w menu :)

wuja
29-12-2013, 20:51
File names
A file name is assigned automatically to each
image you capture. The file name consists of a
unique, four-character camera code preset at
the factory and a file number assigned
automatically. The camera code cannot be
changed.

cytat z instrukcji.
chyba raczej nie można zmieniać nazwy pliku

liquidsound
29-12-2013, 23:36
w 1D3 się dało? Bo pamiętam, że taka funkcjonalność jest, może mi się z 1D3 pomieszało, bo miałem obie puchy :/

banan82
31-12-2013, 22:42
wuja - też własnie to w instrukcji widziałem. Zaskoczony trochę jestem, że takich rzeczy mimo wszystko zmienić się nie da. No ale od czego są aplikacje zmieniające nazwę:)

wender
11-02-2014, 14:58
Podepnę się pod temat, bo też rozważam zakup 1Ds mkII.
Jak on wypada vs 5D mkII? Oba obecnie można upolować w podobnych pieniądzach.

liquidsound
11-02-2014, 16:12
Bez porównania 1Ds mk II.

zanussi
11-02-2014, 17:01
Mnie w 5d mkII wkurza balans bieli.. no nie wiem czy mam coś nie teges, ale z automatu to on działa jak chce.... ale nie wiem jak w 1dsmkII :)

wender
11-02-2014, 17:49
To pozostaje tylko kwestia znalezienia 1Ds w rozsądnym stanie. W przebiegi rzędu 50000, po 10 latach w aparacie tej klasy dość trudno mi uwierzyć...
Jest jakaś szansa na sprawdzenie, którą z kolei aparat ma migawkę?

Bartosz
11-02-2014, 18:13
To pozostaje tylko kwestia znalezienia 1Ds w rozsądnym stanie. W przebiegi rzędu 50000, po 10 latach w aparacie tej klasy dość trudno mi uwierzyć...
Jest jakaś szansa na sprawdzenie, którą z kolei aparat ma migawkę?

Celuj w zakup na zachodzie, np. w Wielkiej Brytaniii. Tam sporo amatorów miało takie body i niskie przebiegi nie są rzadkością.
Ja kupiłem siedmioletni z przebiegiem 63000 w naprawdę niezłym stanie.
Co zabawne to migawka padła parę tysięcy później :), tyle, że Canon Polska wymienił ją na gwarancji.

pzdr

Bolek02
11-02-2014, 19:04
Jakie właściwie ma znaczenie fakt, którą aparat ma migawkę skoro licznik bije od samego początku i wymiana migawki nie zeruje licznika.
W sumie trudno jest trafić dziś ten model zachowany w dobrym stanie. Nawet jak przebiegi są małe, to sama puszka strasznie powycierana.
Nawet stare piątki z reguły wyglądają lepiej :(

zanussi
11-02-2014, 19:44
bo aparatu do wycierania się nie szanuje :)

Zbyszko666
11-02-2014, 21:05
bo aparatu do wycierania się nie szanuje :)
i katowania tym bardziej :D szczególnie flagowy model :D

zanussi
11-02-2014, 21:35
no właśnie nie wiem jak to jest, ale mam porównanie w kwestii zużywania się i starzenia piątek i jedynki. po jedynce nie widać aż takiego upływa czasu i nie słychać wytrzelania migawki a w piątkach dośc mocno jest to wszystko wyczuwalne.....

wender
13-02-2014, 17:05
Jakie właściwie ma znaczenie fakt, którą aparat ma migawkę skoro licznik bije od samego początku i wymiana migawki nie zeruje licznika.
W sumie trudno jest trafić dziś ten model zachowany w dobrym stanie. Nawet jak przebiegi są małe, to sama puszka strasznie powycierana.
Nawet stare piątki z reguły wyglądają lepiej :(

Pozwól, że się upewnię. Czyli po każdej wymianie migawki liczniki leci dalej? Innymi słowy liczy przebieg aparatu, a nie konkretnej migawki?
Bazując na opisach sprzedających w stylu "przebieg 1000, poprzednia migawka padła przy 64k i była wymieniona w autoryzowanym serwisie" byłem przekonany, że przebieg dotyczy konkretnej migawki a nie puszki.

Bartosz
13-02-2014, 17:35
Pozwól, że się upewnię. Czyli po każdej wymianie migawki liczniki leci dalej? Innymi słowy liczy przebieg aparatu, a nie konkretnej migawki?
Bazując na opisach sprzedających w stylu "przebieg 1000, poprzednia migawka padła przy 64k i była wymieniona w autoryzowanym serwisie" byłem przekonany, że przebieg dotyczy konkretnej migawki a nie puszki.

W moim Ds po wymianie migawki na Żytniej licznik nie został wyzerowany.
pzdr

wender
13-02-2014, 17:44
W moim Ds po wymianie migawki na Żytniej licznik nie został wyzerowany.
pzdr

A mówili na Żytniej ile w tym modelu wynosi gwarancja? Zdania na ten temat są podzielone, bardziej prawdopodobne jest 200k, ale pojawiają się też głosy, że 300k.

Bartosz
13-02-2014, 18:34
A mówili na Żytniej ile w tym modelu wynosi gwarancja? Zdania na ten temat są podzielone, bardziej prawdopodobne jest 200k, ale pojawiają się też głosy, że 300k.
To jest gwarancja typu "goodwill" (to określenie widnieje na moich dokumentach z naprawy)
Dla 1DS2 limit maksymalny dla tej "gwarancji" wynosi na pewno 200.000.
Aparaty z przebiegiem ok 200.000 niekoniecznie muszą być naprawione za darmo... - to jest tylko dobra wola firmy Canon a polityka firmy może przecież zmienić się z dnia na dzień.

Merde
13-02-2014, 18:54
To jest gwarancja typu "goodwill" (to określenie widnieje na moich dokumentach z naprawy)
Dla 1DS2 limit maksymalny dla tej "gwarancji" wynosi na pewno 200.000.
Aparaty z przebiegiem ok 200.000 niekoniecznie muszą być naprawione za darmo... - to jest tylko dobra wola firmy Canon a polityka firmy może przecież zmienić się z dnia na dzień.

I to jest powód, dla którego NIGDZIE w oficjalnych papierach nie podają długości gwarancji na migawkę.

krolewicz
13-02-2014, 19:17
gwarancja na migawkę w 1d odnosi się tylko do pierwszej migawki, czyli jak Ci padnie przy 100 tys. to wymienią za darmo, ale każda następna wymiana jest już płatna, nawet jak nie przekroczy się dajmy na to 200 tys. gwarancji

ANDRZEJ M.
14-02-2014, 12:38
Ciężko jest znaleźć jakąś jedynkę w dobrym stanie, niektóre jak są to wyślizgane albo zużyte a przebiegi niby ''60.000'' tylko na której migawce. Nawet na ''e-bayu'' jakiś komis opisywał że ''aparat ma wymienione ogumienie'', wtedy wzrokowo ciężko oszacować stopień zużycia i ile on może mieć faktycznie przebiegu. Ale okazje nie raz się zdarzają :)

PoulN
14-02-2014, 14:25
Można trafić, obecnie jest jeden nawet na alledrogo za 4k z (80k klapnięć) w stanie idealnym patrząc na wiek więc przebieg raczej pierwotny...
Chyba że poprzednia migawka padła po paru, paru-nastu tysiącach lub ktoś wymienił gumy i polakierował body ;)

Bolek02
14-02-2014, 16:05
Licznika po wymianie migawki Serwis nigdy nie zeruje. Zapisuje tylko przy jakim stanie została wymieniona.
Kolega ma jeszcze model 40D gdzie migawka padła po 3000 zdjęć i wymienili gratis na nową a licznik bije dalej............
Z tego co słyszałem w Serwisie, to licznika się nigdy nie zeruje i obojętnie która migawki stan jest odczytywany od początku życia puszki :)

Bolek02
14-02-2014, 17:19
Ciężko jest znaleźć jakąś jedynkę w dobrym stanie, niektóre jak są to wyślizgane albo zużyte a przebiegi niby ''60.000'' tylko na której migawce. Nawet na ''e-bayu'' jakiś komis opisywał że ''aparat ma wymienione ogumienie'', wtedy wzrokowo ciężko oszacować stopień zużycia i ile on może mieć faktycznie przebiegu. Ale okazje nie raz się zdarzają :)

Body faktycznie ma przebiegu tyle co program pokazuje i podrasowanie jego zewnętrznego wyglądu niewiele zmienia w temacie mechaniki sprzętu.
Wymiana migawki w międzyczasie skutkuje jedynie zakończeniem okresu ochronnego tych 200 tyś. które daje Canon.

wender
14-02-2014, 17:42
Czyli tak długo jak kupujemy aparat bez możliwości nagrywania filmów (który może mieć przebieg zero, a być zajechanym jak koń po westernie) przebiegi są pewne? Słyszał ktoś o możliwości "kręcenia liczników"?

--- Kolejny post ---

Można trafić, obecnie jest jeden nawet na alledrogo za 4k z (80k klapnięć) w stanie idealnym patrząc na wiek więc przebieg raczej pierwotny...
Chyba że poprzednia migawka padła po paru, paru-nastu tysiącach lub ktoś wymienił gumy i polakierował body

Pytanie czy 1Ds (nawet z takim przebiegiem) wart jest 4k?

ANDRZEJ M.
14-02-2014, 17:59
Tego akurat nie sprawdzałem oby tak było, chociaż kto wie czy nie da się wyzerować licznika:)
Tu na przykład aukcja akurat ''1ds mark3'' z nowym pokryciem (chyba tylko na klapce od kart pamięci nie zmieniane):Canon 1DS Mark III 28500 Auslösungen Händler 013803079265 | eBay (http://www.ebay.pl/itm/Canon-1Ds-Mark-III-28500-Auslosungen-HANDLER-/261391565527?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item3cdc26c2d7) i nie chcę mi się wierzyć w przebieg tego modelu :(.

Bolek02
14-02-2014, 20:48
Nawet jeśli jest taka możliwość, to nie znam nikogo kto takie coś robi i nigdy nie słyszałem o czymś takim. IMHO nie było by to proste.
Wiem tylko, że Serwis nie zeruje liczników w puszkach z żadnego powodu - po wymianie migawki dają kwit przy jakim stanie została wymieniona i licznik biegnie dalej.

Merde
14-02-2014, 20:57
Wiem tylko, że Serwis nie zeruje liczników w puszkach z żadnego powodu - po wymianie migawki dają kwit przy jakim stanie została wymieniona i licznik biegnie dalej.

Szczerze powiedziawszy jesteś pierwszą osobą od której to słyszę. Jesteś pewien że tak jest?
Czy ktoś, kto miał wymienianą migawkę w swoim sprzęcie może to potwierdzić?

banan82
15-02-2014, 03:45
Ciągle moźna wyrwać jedynki z dobrym przebiegiem. Mark 2 to dość stary model ale np. ten który ja kupiłem miał zaledwie 10000 przebiegu. Był używant przez parę miesięcy a potem leżał na półce.....

zanussi
15-02-2014, 09:16
No i jak wrażenia po tych kilku tygodniach użytkowania?

krolewicz
15-02-2014, 10:16
Szczerze powiedziawszy jesteś pierwszą osobą od której to słyszę. Jesteś pewien że tak jest?

ja mogę potwierdzić, serwis nie zeruje przebiegu, w moim 1dmk2 migawka byla wymieniana pare razy

wender
15-02-2014, 14:22
Właśnie jestem po rozmowie z serwisem. Twierdzą, że:
- gwarancja dotyczy tylko pierwszej migawki i każdorazowo jest konsultowana z Canonem. Wygląda to tak, że każdy przypadek padniętej migawki poniżej założonego przebiegu raportują do Canona, który podejmuje decyzję o nieodpłatnej naprawie.
- to czy licznik zostanie wyzerowany zależy od technika, który dokonywał naprawy. Według nich raczej zerują, nie zerowane to raczej wyjątek, niż reguła. Z ich punktu widzenia nie ma to znaczenia, bo i tak dają papier + zostaje ślad w systemie, więc niewyzerowanie nie jest błędem serwisanta.
- dla C 1Ds2 żywotność szacowana jest na 200k

Bolek02
15-02-2014, 17:29

Przecież pisałem , że sąsiadowi padła migawka przy przebiegu 3000 w 40D. Zawoziłem wtedy jego sprzęt na Żytnią. Wymienili bez problemu na gwarancji i oddali puszkę z przebiegiem 3011 i dokumentem potwierdzającym wymianę.
Obecnie ma jakieś 5500 i wszystko jest OK. Pytałem wówczas jak to jest z tą wymianą i powiedzieli, że licznika nie cofają . Miałem kiedyś w ręku 1Dmk2 po wymianie migawki i miał zdaje się jakieś 130000 na liczniku.
To tyle co wiem na ten temat :)

banan82
16-02-2014, 00:51
No i jak wrażenia po tych kilku tygodniach użytkowania?

Ogólnie dobre, ale jest to mój dodatkowy aparat którego nie wziąłbym na żadne wakacje ani wyjazd rodzinny raczej ze względu na gabaryty. 5Dmk3 jest po każdym względem lepszy od tej jedynki.

Ciężko się w nim chodzi po menu, nie ma joysticka oraz ma beznadziejny ekranik lcd gdzie np. nie można ocenić ostrości danego zdjęcia - jest tak słaby.

Jak na pancerną, tanią pełną klatkę to nie mam co narzekać :) Jest to takie 5D classic na sterydach z dobrym autofocusem.

mrek
16-02-2014, 13:54
Właśnie jestem po rozmowie z serwisem. Twierdzą, że:
- gwarancja dotyczy tylko pierwszej migawki i każdorazowo jest konsultowana z Canonem. Wygląda to tak, że każdy przypadek padniętej migawki poniżej założonego przebiegu raportują do Canona, który podejmuje decyzję o nieodpłatnej naprawie...
Bzdura. Wymienili mi drugą migawkę w 1D mk2 gdy padła po 80.000.
Owszem, najpierw odbyła się próba wciśnięcia mi wymiany za pieniądze, bez podania stanu licznika. Na moje pytanie ile ma na liczniku ta migawka dostałem odpowiedź, że... kwalifikuje się do darmowej wymiany. Opisywałem to tutaj ze dwa lata temu.

Bolek02
16-02-2014, 16:31
Czyli wymienili Ci druga migawkę przed ustalonym przez producenta przebiegiem, ale to był przebieg tej drugiej migawki czy całego body ?

Da__FreaK
16-02-2014, 19:03
Ogólnie dobre, ale jest to mój dodatkowy aparat którego nie wziąłbym na żadne wakacje ani wyjazd rodzinny raczej ze względu na gabaryty. 5Dmk3 jest po każdym względem lepszy od tej jedynki.

Ciężko się w nim chodzi po menu, nie ma joysticka oraz ma beznadziejny ekranik lcd gdzie np. nie można ocenić ostrości danego zdjęcia - jest tak słaby.

Pomimo że nie mam 1ds2 ,a 1d2 moge powiedziec tyle, że pomimo tak małego i jak piszesz fatalnego wyświetlacza , jestem w stanie ocenić ostrość :) Jeśli nie dajesz wiary, to polecam ekranik 1d3 który w porównaniu do 1d2 to kompletny dramat ...ba ! koszmar..:?

Merde
16-02-2014, 19:38
Przecież pisałem , że sąsiadowi padła migawka przy przebiegu 3000 w 40D. Zawoziłem wtedy jego sprzęt na Żytnią. Wymienili bez problemu na gwarancji i oddali puszkę z przebiegiem 3011 i dokumentem potwierdzającym wymianę.

Widzisz, ale ja wielokrotnie widziałem na allegro aukcje sprzętów tuż po wymianie migawki z udokumentowanym śmiesznie niskim przebiegiem (czyli wyzerowanym licznikiem po wymianie).
Najwyraźniej jest tak, jak pisze wender - czasem nie resetują licznika.

banan82
16-02-2014, 20:10

Pomimo że nie mam 1ds2 ,a 1d2 moge powiedziec tyle, że pomimo tak małego i jak piszesz fatalnego wyświetlacza , jestem w stanie ocenić ostrość :) Jeśli nie dajesz wiary, to polecam ekranik 1d3 który w porównaniu do 1d2 to kompletny dramat ...ba ! koszmar..:?

Ja tego wyświetlacza używam, żeby sprawdzić czy zdjęcie zostało zrobione:) 1Dmk3 ma taki kiepski ekranik? Przecież jest znacznie większy.

zanussi
16-02-2014, 20:35
Duży duży ale nie ma odpowiedniej rozdzielczości do oceny ostrości zdjęcia. Wszystko na ekraniku jest ciut nie ostre - a potem na kompie brzytwa :)

Merde
16-02-2014, 20:49
Duży duży ale nie ma odpowiedniej rozdzielczości do oceny ostrości zdjęcia. Wszystko na ekraniku jest ciut nie ostre - a potem na kompie brzytwa :)

Trzeba sobie odpowiednio mocniejsze wyostrzanie jpega włączyć (oczywiście jeśli NIE używa się jpegów, tylko robi w rawach).
Poza tym to nie jest tragedia, gorsza była by sytuacja odwrotna...

zanussi
16-02-2014, 21:17
Ja po protu wiem że mi ostrzy i nie patrzę na monitorek :)

Morfii
17-02-2014, 14:09
Tak ostatnio się zastanawiałem nad zakupem jakiegoś body jako zapas... 5D lub 5D MKII... a tu takie dość ciekawe opinie o 1Ds MKII :D no i teraz już sam nie wiem....

jan pawlak
17-02-2014, 18:00
Tak ostatnio się zastanawiałem nad zakupem jakiegoś body jako zapas... 5D lub 5D MKII... a tu takie dość ciekawe opinie o 1Ds MKII :D no i teraz już sam nie wiem....

Jak go tylko weźmiesz do ręki....... to jesteś zgubiony.

jp

Bolek02
17-02-2014, 19:04
Widzisz, ale ja wielokrotnie widziałem na allegro aukcje sprzętów tuż po wymianie migawki z udokumentowanym śmiesznie niskim przebiegiem (czyli wyzerowanym licznikiem po wymianie).
Najwyraźniej jest tak, jak pisze wender - czasem nie resetują licznika.

Skoro widziałeś te udokumentowane niskie przebiegi to napisz w jaki sposób. Ja specjalnie zadałem sobie trudu i zasięgnąłem ponownie opinii, tym razem bezstronnej i fachowej.
Otóż zerowania liczników w autoryzowanych serwisach się nie robi - potwierdzone źródło autoryzowany Canon partner fotohaus w Niemczech.

Merde
17-02-2014, 20:51
Skoro widziałeś te udokumentowane niskie przebiegi to napisz w jaki sposób.

Czasem były to printscreeny z EOSInfo itp programów, czasem skan papierka z CSI.
Wiem, wszystko można sfałszować.

Morfii
18-02-2014, 10:21
Jak go tylko weźmiesz do ręki....... to jesteś zgubiony.

jp

No i pewnie tak by było ;) Sęk w tym że nie bardzo mam jak się pobawić by się przekonać...

Bolek02
18-02-2014, 11:04
Czasem były to printscreeny z EOSInfo itp programów, czasem skan papierka z CSI.
Wiem, wszystko można sfałszować.

Nie o to chodzi, tylko dziwi fakt, że możliwa taka niekonsekwencja Serwisu :(
Nie przypuszczam, żeby ktoś podrabiał poświadczenie z CSI.

liquidsound
18-02-2014, 11:07
Błagam Was, 9 letnia puszka z serii profesjonalnej z przebiegiem 2-4 tysiące? Przecież statystyczny Kowalski swoim 350D w tym czasie nastukał z 30-40 tysięcy...

bo to trochę przypomina sprzedaż samochodów "Panie, jak kupowałem to Niemiec płakał". Ten przebieg to jest podawany dla kolejnej migawki. czy zerują czy nie zerują, to nie ma znaczenia, Serwis pewnie pisze, że migawka padła przy przbiegu XXXXXX a potem sprzedający pisze, że ma przebieg od tego czasu taki czy inny.

Ludzie podejdźcie zdrowo rozsądkowo. Jeżeli puszka nie jest nigdzie wytarta (newralgiczne miejsca to okolice spustu migawki, gwint od statywu) i ma przebieg potwierdzony przez serwis na poziomie 70-100 tyś, to jest to rozsądna opcja. Jeżeli pucha jest wytarta i ma przebieg 20 tyś to śmierdzi ściemą na kilometr....

Morfii
18-02-2014, 11:22
Błagam Was, 9 letnia puszka z serii profesjonalnej z przebiegiem 2-4 tysiące? Przecież statystyczny Kowalski swoim 350D w tym czasie nastukał z 30-40 tysięcy...

bo to trochę przypomina sprzedaż samochodów "Panie, jak kupowałem to Niemiec płakał". Ten przebieg to jest podawany dla kolejnej migawki. czy zerują czy nie zerują, to nie ma znaczenia, Serwis pewnie pisze, że migawka padła przy przbiegu XXXXXX a potem sprzedający pisze, że ma przebieg od tego czasu taki czy inny.

Ludzie podejdźcie zdrowo rozsądkowo. Jeżeli puszka nie jest nigdzie wytarta (newralgiczne miejsca to okolice spustu migawki, gwint od statywu) i ma przebieg potwierdzony przez serwis na poziomie 70-100 tyś, to jest to rozsądna opcja. Jeżeli pucha jest wytarta i ma przebieg 20 tyś to śmierdzi ściemą na kilometr....

niestety... ale taka jest prawda ;) Fakt że po stanie wizualnym też można dużo się dowiedzieć, ale jak ja to mówię... nie ma co się łudzić. A faktycznie rocznie przeciętny kowalski może licznik nakręcić bo nikt nie myśli o tym że lustrzanki cyfrowe też mają jakiś limit przebiegu ;)

Merde
18-02-2014, 15:00
Jeżeli pucha jest wytarta i ma przebieg 20 tyś to śmierdzi ściemą na kilometr....

Moja 'pucha' jest wytarta, a ma przebieg poniżej 20 tysięcy...

wender
18-02-2014, 15:17
Skoro widziałeś te udokumentowane niskie przebiegi to napisz w jaki sposób. Ja specjalnie zadałem sobie trudu i zasięgnąłem ponownie opinii, tym razem bezstronnej i fachowej.
Otóż zerowania liczników w autoryzowanych serwisach się nie robi - potwierdzone źródło autoryzowany Canon partner fotohaus w Niemczech.

Wynika z tego, że na Żytniej głupoty opowiadają. Ciekawe, że co autoryzowany serwis, albo nawet co konkretna osoba w danym serwisie to inna informacja.

liquidsound
18-02-2014, 15:49

a masz go od nowości? :)

Merde
18-02-2014, 16:09
a masz go od nowości? :)

Blisko, od ~7k przebiegu. Wtedy wyglądał jak nówka.

liquidsound
18-02-2014, 16:33
Blisko, od ~7k przebiegu. Wtedy wyglądał jak nówka.Niemiec płakał jak sprzedawał? :)

Ok, nie mówię, że nie, ale wyjątek tylko potwierdza regułę.

Natomiast mam cynk, że często zdarzają się aparaty wykorzystywane do zdjęć poklatkowych ;) stoją na statywie i trzaskają przebiegi.

Merde
18-02-2014, 16:42
Niemiec płakał jak sprzedawał? :)

Kupiony od użytkowniczki tego forum (przeszła potem na żółtą stronę mocy).

Ok, nie mówię, że nie, ale wyjątek tylko potwierdza regułę.

Mój aparat generalnie robi niewiele zdjęć (tyle, ile potrzeba), ale mam go zawsze przy sobie. Powycierał się w plecaku po prostu :)

PoulN
19-02-2014, 12:59

Hmm, trochę dziwne mój 30D (kupiony nowy w 2006) miał wymianę przy 90tys, od wymiany minęło już dwa lata czyli poleciało pewnie kolejne kilkadziesiąt tysięcy, aparat wstyd się przyznać ale "nieszanowany" w ogóle, tj np często lądował w górnej przegrodzie plecaka z innymi podróżnymi gratami, ogólnie tysiące razy pewne licząc wkładany-wyciągany z toreb plecaków, a otarć nie ma żadnych, tzn. takich "do magnezu" - jedynie farba się wyświeciła ;)

Myślałem że jedynki bardziej odporne ;)
Aż strach pomyśleć jak będzie wyglądał po tylu latach 5D3. Canon ostatnio stosuje "ścierny" lakier (nie tylko w 5tce) kolejny wspaniały marketing - jak się body nie zajedzie sprzętowo ani aż tak nie zestarzeje funkcjonalnie - to zmianę w części choć wymusi "kloszardowa" przemiana wizualna ;)

Merde
19-02-2014, 15:24
Myślałem że jedynki bardziej odporne ;)

Nigdzie nie napisałem, że mam jedynkę.
W taki sposób powycierało mi się 40D.
Kiedyś chyba już je linkowałem zresztą, bo się fotka na imageshacku uchowała:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/455x640q90/163/otarcia.jpg)

liquidsound
19-02-2014, 15:33
Aaaaaaa....no to merde siejesz zamęt. Jedynki zdecydowanie są bardziej odporne na wycierki.

zanussi
19-02-2014, 16:37
są są.... wogóle jedynki nie mają ani tendencji do skrzypienia przy mocnym uścisku, ani też przeciekania podczas deszczu, ani też innych miękkich zachowan małych plasticzanów ;)

banan82
19-02-2014, 16:41
Wytarta jedynka robi takie same zdjecia jak nie wytarta, tylko trudniej sprzedac bo zwykle oznacza to ze byla ona mocno "uzywana"

zanussi
19-02-2014, 16:50
:) zawsze można skorzystać z usług lakiernika ;)

marciolo
17-04-2014, 22:34
Czy ktorys z kolegow bylby tak mily i udostepnil oprogramowanie do 1Ds mkii zakupilem takowy bez oprogramowania a chcialbym poustawiac kilka funkcji w Persaonal Functions

darecky
23-04-2014, 08:43
wszeakie oprogramowanie można zassać ze strony canona, jednak do niektórych funkcji (z tego co tu czytałem) potrzebny będzie win xp i chyba kabelek fire-wire
EOS-1Ds Mark II (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS-1Ds_Mark_II.aspx)

Bolek02
23-04-2014, 08:58
wszeakie oprogramowanie można zassać ze strony canona, jednak do niektórych funkcji (z tego co tu czytałem) potrzebny będzie win xp i chyba kabelek fire-wire
EOS-1Ds Mark II (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS-1Ds_Mark_II.aspx)

Systemy operacyjne: Windows 8.1, Windows 8.1 (x64), Windows 8, Windows 8 (x64), Windows 7, Windows 7 (x64), Windows Vista, Windows Vista (x64), Windows XP

marciolo
24-04-2014, 23:39
tak ale to sa tylko aktualizacje a nie pelne wersje programow

scooter
25-04-2014, 00:16
To sa pelne wersje programow... tylko jest maly myk z ich instalowaniem. Poszukaj na forum.

kamodj
30-12-2014, 20:51
Witam,

Jestem szczesliwym posiadaczem 5DmkIII + 5DmkI ale mam mozliwosc okazyjnego kupna 1Ds mkII od firmy ktora go nie uzywala.
Nie wiem czy ma na liczniku wiecej jak 5000. Nie ma na nim sladu uzywania zupelnie, po prostu zakonserwowana jedynka:) Byl przez moment uzywany w fotogrametrii, czyli nie targany, nie zdzierany przez dziennikarzy czy reporterow.

Pytanie, czy mimo wszystko warto kupic to body? Cena jest bardzo okazyjna bo jest to sprzet firmowy i po prostu musza sie go pozbyc.

Mysle czy nie sprzedac 5D marka I i kupic tego Deesa. Zasadniczo ma te same parametry co 5D mkI poza AF i rzecz jasna jakoscia body.

Z gory dzieki za przemyslenia.

Kolego:) Kupuj!
Mam 1Dmk2 i 1Dmk3 ...barwowo 1Dmk2 wypada duzo lepiej ;) warto brać ;)

marbudzyk
03-01-2015, 15:45
Jako były użytkownik 1 Ds MkII i aktualnie 1 Ds MK III:
jeśli masz możliwość zakupu w dobrej cenie 1Ds MKII to kupuj. Będziesz zadowolony.
To świetnie uszczelnione konstrukcje z dobrym AF przeznaczone do profesjonalnej pracy.
Pozdrawiam. Marek

Boogie
03-01-2015, 21:07
kamodj, to odkopałeś :) tamten post z rozważaniem zakupu jest prawie sprzed roku ;)

Przemasl1985
13-01-2016, 19:28
mam okazję kupić 1ds II za znikomym przebiegiem ale czy warto mając 5d? Czy ktoś wie jak z serwisem tak wiekowej puszki, gdzieś słyszałem że żytnia już nie naprawia serii 1d(s) II?

salas
13-01-2016, 20:26
No mowili o braku wsparcia dla 1dsmkII
Zadzwon na zytnia i sie upewnij

Boss429
22-03-2016, 21:45
Może trochę odkopię wątek. 1dsII używam do ślubniaków od kilku lat i dla mnie w porównaniu do 6d, 5d1, 5dII, 1dIII to dużo lepsze narzędzie pracy. Dział zawsze i wszędzie, w każdych warunkach. Iso 3200 lepsze na nim niż 1600 na 1dIII. Szkła zawsze celują w punkt, każde. Mam zawsze 4 baterie nieoryginalne i na jednej robię co najmniej 1500 zdjeć.