Zobacz pełną wersję : Oświetlenie do domowego "studia"
Jak w temacie. Pisze "studia" bo chodzi mi o prowizorkę która czasem pozwoli przetestować jakieś szkło lub machnąc jakąś fotkę do legitymacji itp.
Jak na razie kupiłem za śmieszną kasę 2 halogeny 100W i naprędko skleciłem jakieś statywy. Potrzebowałem na szybko fotkę legitymacyjną i nawet w takich pseudo pro warunkach wyszło IMHO nie najgorzej. WB ustawiam przez WhiBall'a i jest całkiem ok.
Moje pytanie jest takie: czy jest sens kompletować jakiś najtańszy zestaw z lampami z http://www.funsports.pl/f-default-f.htm (tzn 2 x lampa+parasolka+statyw+jakieś kable?/fotocela?) czy sobie darować i tylko do tych halogenów dokupić jakieś sensowneiejsze statywy + parasolki.
Jeśli jakiś zestaw z funsport ma sens to co proponujecie? Jestem kompletnie zielony, czytałem na forum i nadal nie wiem jakie minimum potrzebuje aby z 350d wyzwolić 2 lampy. Nie mam pojęcia czy po jakimś kablu czy przez fotocele (jeśli tak to jaka) z lampy wbudowanej (co z przedbłyskiem?).
Wszelka pomoc w zbudowaniu takiej prowizorki mile widziana :-)
Kupujesz taki zestaw + kabel na sanki (jest w ofercie fun sportu 45 pln)
Jedna zarowka odpalana z kabla... a druga przez fotocele (ma wbudowana)
Możesz zostać przy halogenach i kombinować z rozproszeniem światła. Ale ja tam wole flashe :D Możesz kupić tanie żarówki błyskowe 68 Ws albo lampy 100 Ws, statywy i parasolki. Sęk w tym, że takiej żarówki nie odpalisz z Canona (ich gniazdo działa z najprostym stykowym wyzwalaniem), więc odpada wyzwalanie z kostki pc montowanej do sanek. Najlepiej kupić tanią lampę z automatyką, głowica do góry czy tam gdzieś w bok i wyzwalasz z niej przez fotocele zarówki/lampy. A jak masz lampę manualną to wyzwalasz z np. 1/256 mocy błysku. Możesz też kupić fotocelę na drugi błysk, żeby odpalać w ETTL'u (znów odpada wyzwalnie żarówki). Wszystkie wymienione szpeja znajdziesz w Funsportsie i na Allegro :D Polecam te żarówki błyskowe. Są tanie, w miarę mocne, małe i lekkie. Nie mają co prawda regulacji mocy, no ale za tą kasę to trza pokombinowac inaczej ;)
KuchateK
12-03-2006, 08:54
Możesz kupić tanie żarówki błyskowe 68 Ws albo lampy 100 Ws, statywy i parasolki. Sęk w tym, że takiej żarówki nie odpalisz z Canona (ich gniazdo działa z najprostym stykowym wyzwalaniem), więc odpada wyzwalanie z kostki pc montowanej do sanek.
Podsumuje to jednym slowem:
klamiesz
;)
Pszczola
12-03-2006, 09:17
klamiesz
;)
Oj, oj... Jest roznica miedzy "klamiesz" a "nie masz racji" lub "mylisz sie" ;-)
Możesz zostać przy halogenach i kombinować z rozproszeniem światła. Ale ja tam wole flashe :D Możesz kupić tanie żarówki błyskowe 68 Ws albo lampy 100 Ws, statywy i parasolki. Sęk w tym, że takiej żarówki nie odpalisz z Canona (ich gniazdo działa z najprostym stykowym wyzwalaniem), więc odpada wyzwalanie z kostki pc montowanej do sanek.
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tymi sankami. Żarówki 68 Ws mają gniazdo do wyzwalania błysku i fotocelę. Nie mam żadnych problemów z wyzwolenim błysku przez kabel synchro podpinany do korpusu (10D). Nie wiem jak inne korpusy - 300D, 350D (jak nie mają gniazda, to sanki). Natomiast żarówki 32 WS (i 40 WS) nie mają gniazda i można je odpalić tylko przez inny błysk (lub test).
Nie mają co prawda regulacji mocy, no ale za tą kasę to trza pokombinowac inaczej ;)
I to jest ich największa wada :(
A ja dalej nie wiem co potrzebuje do mojej 350d gdybym chciał się zaopatrzyć w funsporcie....Wiem tylko że chciałbym ze 2 lampy+parasolki i statywy ale jak to wyzwalać z 350d? Z lampy w budowanej przez jakąś fotocelę? Po jakimś kablu?
Czy ktoś może podać jakieś konkretne rozwiązanie działające z 350d tzn. konkretnie co mi jest potrzebne?
Albo podepniesz te lampy pod fotocele ignorująca przdbłysk pomiarowy, albo poprzez sanki podepniesz kablem jedna lampe a druga odpali się z fotoceli. Czyli reasumująć oprócz rzeczy które wymieniłeś potrzebujesz:
1. Osobną fotocelę reagującą na właściwy błysk
lub
2. kostka na sanki z kablem synchro.
Przynajmniej tak mi sie wydaje
klamiesz ;)
No ciekawe - mi przez gniazdo z sanek Hama nie wyzwala (300D). Nawet raz reklamowałem. Mam dwie takie żarówki (JH-6800). Natomiast bez problemu wyzwala mi je stary ruski Fied. Więc sory ale nie kłamię tylko mówie z własnego doświadczenia. No chyba, że obie żarówki są zwalone albo coś z moim 300D. Z 350D nie sprawdazałem, ale nie omieszkam.
KuchateK - aż zagotowałem ;)
Oj, oj... Jest roznica miedzy "klamiesz" a "nie masz racji" lub "mylisz sie" ;-)
No dzięki :) Jakoś goopio się poczułem po tym "kłamiesz". Tyle co go znam (KuchatkKa) z forum to wiem, że żartował, ale jednak :roll:
No tak - z 350D mi wyzwala! Reszta dalej :D
Albo podepniesz te lampy pod fotocele ignorująca przdbłysk pomiarowy, albo poprzez sanki podepniesz kablem jedna lampe a druga odpali się z fotoceli. Czyli reasumująć oprócz rzeczy które wymieniłeś potrzebujesz:
1. Osobną fotocelę reagującą na właściwy błysk
lub
2. kostka na sanki z kablem synchro.
Przynajmniej tak mi sie wydaje
Ad1) np http://www.funsports.pl/preflash-oferta.htm rozwiązanie nr 3 + 2 lampy z fotocelami
Ad2) Jestem zupełnie zielony...gdzie taką kostkę wpinam? Do stopki na lampę w aparacie? Jak to jest wyzwalane? Tzn. Jak aparat traktuję taką kostkę? Rozumiem że 1 z lamp musi mieć gniazdo synchro.
Co sądzicie o pomyśle nr 1 z http://www.funsports.pl/preflash-oferta.htm tzn. taka lampka wspomagająca (z boku na statywie). Jakie mam możliwości sterowania ekspozycją? Rozumiem że jeśli mam lampę z manualem np 430ex to wszystko robię ręczne. A co jeśli miałbym 420ex. Zostaje tylko FEC?
Czy taki układ lampa wbudowana + taka wspomagająca da jakieś przyzwoite oświetlenie?
Gwoli uściślenia dodam jeszcze, że wtedy/kiedyś razem z 300D sprawdzałem taką żarówkę (JH-6800) z analogowym EOSem 50E i on zachowywał się analogicznie jak 300D tzn. wieszał się przy próbie ich wyzwolenia. Natomiast bez problemu 50E, 300D wyzwalały aparatową lampę BY-26AL (Funsports) z gniazdem synchro. Tak więc moje wnioski oparte na tych doświadczewniach były zupełnie poprawne, tyle że nie dotyczyły wszystkich Canonów (tu popołniłem błąd tak założywszy). Teraz próby dały takie same wyniki. Oto podsumowanie:
Wyzwalanie żarówki błyskowej JH-6800 przy pomocy kabla synchro i kostki na sanki lampy z gniazdem pc podpiętej do EOSa:
1/ 50E - nie wyzwala (wiesza się)
2/ 300D - nie wyzwala (wiesza się, error 99)
3/ 350D - wyzwala bez problemu
Z fotocelą na drugi błysk DS-1 (Funsports) problem jest z zasłonięciem fotoceli w żarówce błyskowej (nie zdąży naładować na drugi błysk). Trzeba by ją wylutować, żeby skutecznie ją wyłączyć, albo super dokładnie zakleić, bo jest dość czuła. W każdym razie na pierwszy błysk z DS-1 wyzwala spoko (sprawdzałem tak, żeby wbudowana fotocela nie mogła złapać).
I naprawdę jak najdalszy jestem od pisania nie potwierdzonych pierdół, choć pewnie czasem mi się zdarzy :rolleyes:
KuchateK
12-03-2006, 18:03
Slow i okreslen na to mozna wymyslic mnostwo. Efekt ten sam. Nie bede sie o to spieral. Sa tu z pewnoscia lepsi literaci i jezykoznawcy.
No dzięki :) Jakoś goopio się poczułem po tym "kłamiesz". Tyle co go znam (KuchatkKa) z forum to wiem, że żartował, ale jednak :roll:
Przepraszam. Moze nie najlepsze slowo. Zreszta wstawilem przeciez emotikona ;) Nie widac?
No ciekawe - mi przez gniazdo z sanek Hama nie wyzwala (300D).
Tu zgoda. 300D czy okreslone aparaty. A nie wszystkie Canony jak to wczesniej napisales. I nie "nie odpalisz" a jedynie "sa z tym czasem problemy". Stopka to stopka. Jak odpala jedna lampe to i druga odpali. Jesli nie to wina lampy nie aparatu.
Ale niech tam bedzie ze w dobrej wierze wszystko ;)
No chyba, że obie żarówki są zwalone albo coś z moim 300D.
300D tak ma. Niektore inne puszki typu "6V ograniczenia na stopce" tez.
Dlaczego sie wiesza? O ile te zarowki (nie mialem zadnej w rekach zeby popatrzec do srodka) nie maja jakiegos mocno dziwnego ukladu wyzwalajacego rzecz ktora wiesza eos'y to odwrotna polaryzacja (zamieniony plus z minusem). Trzeba zamienic jedna zyle z druga w przewodzie do lampy i po klopocie*.
A jesli te zarowki sa jakies dziwne w srodku i zmiana nie pomaga to lutujemy uklad ze schematu w tym poscie.
http://canon-board.info/showpost.php?p=140641&postcount=17
* Jak ktos sprawdzi i moze mnie poinformowac o efektach to bede bardzo wdzieczny. Problem ciagle powraca a ja mam troche daleko do tych zarowek zeby samemu przeanalizowac.
Przepraszam. Moze nie najlepsze slowo. Zreszta wstawilem przeciez emotikona ;) Nie widac?
Widać, widać - ;) Nie było tematu :)
Tu zgoda. 300D czy okreslone aparaty. A nie wszystkie Canony jak to wczesniej napisales. I nie "nie odpalisz" a jedynie "sa z tym czasem problemy". Stopka to stopka. Jak odpala jedna lampe to i druga odpali. Jesli nie to wina lampy nie aparatu.
No dobra, ale po prawdzie napisałem, że "...nie odpalisz z Canona". Nie pisałem z jakiego ani że z żadnego, więc napisałem prawdę :P ;)
No pisałem na początku z myślą, że to coś dziwnego z tymi żarówkami. Potem się motałem - czy to może wina 300D czy zwalone żarówki (ale to w emocjach) i zapomniałem poprawić.
Dlaczego sie wiesza? O ile te zarowki (nie mialem zadnej w rekach zeby popatrzec do srodka) nie maja jakiegos mocno dziwnego ukladu wyzwalajacego rzecz ktora wiesza eos'y to odwrotna polaryzacja (zamieniony plus z minusem). Trzeba zamienic jedna zyle z druga w przewodzie do lampy i po klopocie*.
Ano nie wiem czemu 300D i 50E się wieszają? Może te bieguny. Jak mi się zachce to sprawdzę. W każdym razie i tak wyzwalam je z lampy na aparacie bo mi wygodniej - kabel się nie plącze.
Jak ktos sprawdzi i moze mnie poinformowac o efektach to bede bardzo wdzieczny. Problem ciagle powraca a ja mam troche daleko do tych zarowek zeby samemu przeanalizowac.[/size]
Jak się dowiem to Ci powiem :-P
Jak by ktoś odpowiedział na moje pytania to byłoby super... :-)
Dokładam jeszcze jedno czy błysk takiej lampy JH6800 (68Ws, GN28 ) jest mocniejszy od halogenu 100W?
Mirhon - poszukaj między wierszami, daj coś z siebie :rolleyes:
Jak by ktoś odpowiedział na moje pytania to byłoby super... :-)
Dokładam jeszcze jedno czy błysk takiej lampy JH6800 (68Ws, GN28 ) jest mocniejszy od halogenu 100W?
Odpowiem Ci nie wprost, bo wprost to nie wiem. Jak stawiam 2 zarówki 68 Ws + parasolki w odległości ok. 2 m od obiektu (np. fotografowany obiektyw) to używam ekspozycji w okolicach 1/200 f9.0. A wygląda to mniej więcej tak:
Rozumiem że tą kostkę z gniazdem PC podpinam do stopki aparatu. Włączam tryb M w aparacie i naciśniecie migawki powoduje błysk lampy, która podpięta jest kablem do tej kostki? Druga wyzwalana jest przez fotocelę z błysku 1 lampy. Czy ktoś używa takiego zestawu z 350d? Czy te kostki czymś się różnią tzn. jak kupię taką Hama na allegro to nie spalę aparatu... :-) ? Co zrobić z kablem od takiej kostki (Hama) - jest bardzo krótki. Można gdzieś kupić samą kostkę i długi kabel?
Dajcie jakiś namiar na jakiś sklep na Śląsku (im bliżej Katowic tym lepiej).
Raf_1975, te światło wygląda dobrze. Ja z 2 halogenami mam znacznie dłuższy czas f2.8 ISO 200 i 1/50s. Przy jakim ISO masz taką ekspozycję. Widać że WB też jest całkiem ok, choć to ma mniejsze dla mnie znaczenie bo robię w RAW.
Rozumiem że tą kostkę z gniazdem PC podpinam do stopki aparatu. Włączam tryb M w aparacie i naciśniecie migawki powoduje błysk lampy, która podpięta jest kablem do tej kostki? Druga wyzwalana jest przez fotocelę z błysku 1 lampy.
Tak. Z tym, że niekoniecznie musi być M.
Czy ktoś używa takiego zestawu z 350d? Czy te kostki czymś się różnią tzn. jak kupię taką Hama na allegro to nie spalę aparatu... :-) ? Co zrobić z kablem od takiej kostki (Hama) - jest bardzo krótki. Można gdzieś kupić samą kostkę i długi kabel?
Ja używam głównie z 300D, ale z 350D spokojnie bez modyfikacji wyzwoli Ci te żarówki, więc jest OK. Najlepiej kup kostkę bez kabla Hama na Allegro. Są dwie wersje: wsuwana (taką mam) i przykręcana. Jeśli chcesz często używać kup przykręcaną. Ta pierwsza ma tą żaletę, że się ją szybko zakłada i zdejmuje, ale trzyma się niepewnie (zawsze można przykleić taśmą), mnie wystarcza. Polukaj:
http://www.allegro.pl/search.php?string=kostka&category=8845&buy=0&new=0&pay=0&country=1
Kabel najlepiej 5 m na Allegro albo w Funsports.
Raf_1975, te światło wygląda dobrze. Ja z 2 halogenami mam znacznie dłuższy czas f2.8 ISO 200 i 1/50s. Przy jakim ISO masz taką ekspozycję. Widać że WB też jest całkiem ok, choć to ma mniejsze dla mnie znaczenie bo robię w RAW.
Z tego co pamiętam tu było ISO 100 (exifa mi wcięło). Tak myślałem, że halogeny 100W będą słabsze. A WB na białą kartkę albo RAW Auto i jest OK.
Jak ktoś wyczai o co chodzi z tymi żarówkami bł. JH-6800 niech napisze. Rozkręciłem to ustrojstwo ale jest tam dużo różnych plusów i minusów (które zamienić?) Gniazdo synchro jest niestety wlutowane w płytkę, bo myślałem żeby tam zmienić ale nie wiem czy o to chodzi, więc nie chce mi się narazie grzebać. Na elektronice znam sie niestety tyle co nic :(
Raff przetnij kabel w połowie zamień przewody, zaizoluj i bedzie OK. Wiem, że to totalnie chamska metoda, ale masz 100% pewności, że zrobisz dobrze. Albo napisz do Ilfuoco on mial identyczny problem
No właśnie się zastanawiałem czy zmiana biegunów w kablu pomoże. Sprawdzę - przelutuję sobie w jacku :D
to jest metoda na zamiane biegunów a czy pomoże ? Nie mam pojecia. Kuchatek pisał, że tak.
Loozior :D Zmieniłem polaryzację (że się tak fachowo zrehabilituję ;) ) w kablu i wszysko śmiga aż miło :)
Tak, że w przypadku lampek JH-6800 i 300D trzeba się poświęcić i zamienić te cholerne plusy na minusy, hehe!
Dzięki KuchateK, dzięki Kami74 :) (zupełnie nie wiem czemu sobie wbiłem w łeb, żeby bieguny w lampie zmieniać - człowiek to czasem goopi ;) )
?? a to ciekawe.. bo u mnei zamiana biegunów nic nie dała ??? ale więcej na temat tu: http://canon-board.info/showthread.php?p=212115#post212115
Il fuoco
29-08-2006, 20:02
wystarczy otworzyć kostkę przez odklejenie tandetnej plastikowej nakrywki, zmienić polaryzację, zakleić tandetną plastikową nakrywkę i śmiga.
KuchateK miał rację.
Zamówiłem dziś tę kostkę HAMA za 24zł.
Zakładam na sanki, podłączam wszystkie kable...
Wciskam spust migawki i lampa się nie wyzwoliła, co jest?
Mój aparat 350D, więc powinno chodzić.
może zle wkładam tę kostkę?
Wkładam tym czarnym plastikiem w stronę obiektywu.
PS.
Witam na forum, to mój pierwszy post ;)
KuchateK
01-09-2006, 14:36
Jak wyglada ta kostka? Foty z gory i z dolu dawaj.
Kupowana na Allegro.
Sprzedawca FotoZoom
http://www.allegro.pl/item123368714_kostka_synchronizacyjna_do_lampy_bly skowej_hama.html
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
KuchateK
01-09-2006, 14:54
Podlacz wszystko. Wez agrafke (ewentualnie kawalek przewodu). Odepnij kostke od aparatu, zewrzyj srodek z obudowa. Wyzwolilo? Jesli nie to odepnij kostke od przewodu i zwieraj dwa styki we wtyczce... I tak po kolei az do samej lampy. Tym sposobem znajdziesz element ktory nie dziala.
Wyzwala mi wtedy gdy podłączam kabel do kostki, tylko jak lekko nasune.
Wyzwala też, gdy wszystko podłączone i nasuwam na aparat, w pewnym momencie wyzwala.
Nigdy nie wyzwala gdy naciskam spust migawki.
KuchateK
01-09-2006, 15:25
Odwrotna polaryzacja. 350'tki i 20'stki (cala reszta akceptujaca 250V na stopce pewnie tez) nie wyswietlaja co prawda Err99, ale dalej nie wyzwalaja lamp.
Musisz gdzies w ukladzie zamienic przewody kolejnoscia. Najprosciej bedzie jesli przetniesz przewod w polowie i skrecisz zyly odwrotnie.
Nie zepsuję przez to aparatu?
KuchateK
01-09-2006, 15:39
Nie. Przypadek psujacy (napiecie na odwrot) masz teraz. Po zmianie bedzie tak jak powinno byc normalnie.
Działa.
Dziękuję Ci bardzo.
Myślałem że ten problem dotyczy poprzedniego modelu, tj 300D.
KuchateK
01-09-2006, 15:50
Ja do niedawna tez ;)
Ja mam to samo z 400D... Kabel macie na myśli synchro, tak? Będę dzisiaj próbować...
Zeby nie tworzyc nowego tematu to troche odgrzeje juz istniejacy,
jako ze zima sie zbliza to chcialem sie troche pobawic w pseudo studio, choc brzmi to az nazbyt gornolotnie:)
jak narazie na stanie mam tylko 420ex,
mam do dyspozycji ok 400zl,
zastanawiam sie czy lepiej zakupic
2xzestaw parasolka+statyw+zarowka blyskowa (zastanawiam sie czy lepiej 68Ws czy 32Ws bo raczej bede robil w malych pomieszczeniach)
czy lepiej zestaw tez statyw parasolka + jakas np CYMR100W albo BL-120 i ew jako druga lampe postawic 420ex ?
Dziekuje za pomoc.