Zobacz pełną wersję : 7d dual iso- magic lanterm, kilka pytań
Witam, będąc dzisiaj w Saturn, zauważyłem to cudo, wielkie, masywne, leży idealnie:) Poszukałem trochę w necie i tak mało dość opinii na temat tej puszki, głównie jak ktoś poleca body to inne modele, o 7d mówi się tyle co nic, dlaczego tak jest? Teraz do rzeczy, z tego co udało mi się wyczytać można wgrać ML i dzięki temu uzyskujemy dużo mniejsze szumy dzięki tzw. dual iso? Czy ktoś to stosował i może opowiedzieć jak to się sprawdza w praktyce? Puszka jest dość napchana MPX czyli potrzebuję dużo lepszych obiektywów, aby obrazek był dobry? Powiedzmy miałbym obiektywy C85/1.8 oraz Tamron/Sigma 17-50/2.8 lub T 24-70 ewentualnie Sigma 28-75/2.8 i gdzie uzyskam lepszy, ostrzejszy obraz na 50D czy 7D?
Fotopstryczek
24-11-2013, 21:22
Dual ISO zwiększa dynamikę (dla niskich ISO), dzięki temu mamy mniejsze szumy w cieniach. Początkowo tworzył paskudne artefakty w jasnych partiach obrazu, algorytmy są wciąż poprawiane, obraz jest coraz lepszy. Ciężko się na ten temat wypowiedzieć bez stabilnej oficjalnej wersji.
Na 5D3 widziałem całkiem niezłe efekty, na APS-C już nie ma taki dużych różnic.
z tego co wyczytałem zakres dynamiczny zwiększa się, aż o 3ev czyli uzyskujemy 14EV to dość dużo:) taki zakres ma jedynie d5100/d7000 z najnowszymi matrycami i właśnie dlatego kusi mnie ta puszka:) Tylko zastanawiam się czy warto wydać 3000zl;)
Ogólnie jak już sam zobaczyłeś o 7D nie mówi się wcale a jak już mówi to na ogół źle. Bierze się to z tego, że niby matryca jaką zastosowano w tym aparacie szału nie robi, tzn. ma niską rozpiętość tonalną a ponadto mocno szumi. Może i tak, mam już trochę ten aparat i szumów nie zauważam ale to może dlatego, że nie ślęczę nad każdym zdjęciem z lupą i nie onanizuję się nad każdym pixelem. Ergonomia - super. Aparat bardzo dobrze leży w dłoni, nawet sporej. Sprawia wrażenie "pancernego" przez swoją budowę i wagę. Co do ML jak zapewne wyczytałeś jest to nadal wersja testowa i mimo, że na ogół działa, nadal zdarza się, że powoduje zwis aparatu przez co nie jest do końca polecana. Trzeba czekać aż pojawi się wersja 100-procentowo działająca. Ilość pikseli faktycznie stawia większe wymagania obiektywom, mam porównanie do 5D i np. Sigma 50/1.4 która z 5D działa zadowalająco, z 7D ma shift focus. Powiem Ci tyle, mi obrazek z 7D wystarcza, o problemach z szumem matrycy wogóle nie widziałem dopóki tego nie wyczytałem na forum. Jedyny duży minus - jest to aparat za drogi jeśli popatrzymy na ceny fabrycznie nowych lustrzanek. Na szczęście używki są sporo tańsze i można już kupić egzemplarz z małym przebiegiem za około 3k zł.
Fotopstryczek
24-11-2013, 22:21
na ogół działa, nadal zdarza się, że powoduje zwis aparatu przez co nie jest do końca polecana
Dual ISO powoduje zwis aparatu? Skąd takie informacje?
Moduł dual ISO jako kod w aparacie cały czas jest taki sam. Dopracowywany jest algorytm przetwarzający ten obraz na komputerze (cr2 -> dng).
Mówiłem o ML jako całosci
Dual ISO powoduje zwis aparatu? Skąd takie informacje?
Moduł dual ISO jako kod w aparacie cały czas jest taki sam. Dopracowywany jest algorytm przetwarzający ten obraz na komputerze (cr2 -> dng).
Czyli teoretycznie można stosować dualISO bez ML, już na komputerze? Czy źle rozumiem?
Fotopstryczek
25-11-2013, 00:15
Czyli teoretycznie można stosować dualISO bez ML, już na komputerze? Czy źle rozumiem?
Dual ISO, działa w taki sposób, że nasz plik raw ma co linię inne ISO. Tutaj przykład z forum ML - HowTo? Baffled on using dual-iso (http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=8035.msg73196#msg73196)
Tak wygląda cały nasz plik cr2. Trzeba go później skonwertować (na komputerze) do dng, od tego etapu zależy jakość obrazka.
A skąd wziąć w miarę aktualny konwerter?