Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 7d dual iso- magic lanterm, kilka pytań

Coś już napisał

Domyślnie 7d dual iso- magic lanterm, kilka pytań

Witam, będąc dzisiaj w Saturn, zauważyłem to cudo, wielkie, masywne, leży idealnie Poszukałem trochę w necie i tak mało dość opinii na temat tej puszki, głównie jak ktoś poleca body to inne modele, o 7d mówi się tyle co nic, dlaczego tak jest? Teraz do rzeczy, z tego co udało mi się wyczytać można wgrać ML i dzięki temu uzyskujemy dużo mniejsze szumy dzięki tzw. dual iso? Czy ktoś to stosował i może opowiedzieć jak to się sprawdza w praktyce? Puszka jest dość napchana MPX czyli potrzebuję dużo lepszych obiektywów, aby obrazek był dobry? Powiedzmy miałbym obiektywy C85/1.8 oraz Tamron/Sigma 17-50/2.8 lub T 24-70 ewentualnie Sigma 28-75/2.8 i gdzie uzyskam lepszy, ostrzejszy obraz na 50D czy 7D?

Domyślnie Odp: 7d dual iso- magic lanterm, kilka pytań

Dual ISO zwiększa dynamikę (dla niskich ISO), dzięki temu mamy mniejsze szumy w cieniach. Początkowo tworzył paskudne artefakty w jasnych partiach obrazu, algorytmy są wciąż poprawiane, obraz jest coraz lepszy. Ciężko się na ten temat wypowiedzieć bez stabilnej oficjalnej wersji.

Na 5D3 widziałem całkiem niezłe efekty, na APS-C już nie ma taki dużych różnic.

Coś już napisał

z tego co wyczytałem zakres dynamiczny zwiększa się, aż o 3ev czyli uzyskujemy 14EV to dość dużo taki zakres ma jedynie d5100/d7000 z najnowszymi matrycami i właśnie dlatego kusi mnie ta puszka Tylko zastanawiam się czy warto wydać 3000zl

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Ogólnie jak już sam zobaczyłeś o 7D nie mówi się wcale a jak już mówi to na ogół źle. Bierze się to z tego, że niby matryca jaką zastosowano w tym aparacie szału nie robi, tzn. ma niską rozpiętość tonalną a ponadto mocno szumi. Może i tak, mam już trochę ten aparat i szumów nie zauważam ale to może dlatego, że nie ślęczę nad każdym zdjęciem z lupą i nie onanizuję się nad każdym pixelem. Ergonomia - super. Aparat bardzo dobrze leży w dłoni, nawet sporej. Sprawia wrażenie "pancernego" przez swoją budowę i wagę. Co do ML jak zapewne wyczytałeś jest to nadal wersja testowa i mimo, że na ogół działa, nadal zdarza się, że powoduje zwis aparatu przez co nie jest do końca polecana. Trzeba czekać aż pojawi się wersja 100-procentowo działająca. Ilość pikseli faktycznie stawia większe wymagania obiektywom, mam porównanie do 5D i np. Sigma 50/1.4 która z 5D działa zadowalająco, z 7D ma shift focus. Powiem Ci tyle, mi obrazek z 7D wystarcza, o problemach z szumem matrycy wogóle nie widziałem dopóki tego nie wyczytałem na forum. Jedyny duży minus - jest to aparat za drogi jeśli popatrzymy na ceny fabrycznie nowych lustrzanek. Na szczęście używki są sporo tańsze i można już kupić egzemplarz z małym przebiegiem za około 3k zł.
    był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Cytat Zamieszczone przez marito Zobacz posta
    na ogół działa, nadal zdarza się, że powoduje zwis aparatu przez co nie jest do końca polecana
    Dual ISO powoduje zwis aparatu? Skąd takie informacje?
    Moduł dual ISO jako kod w aparacie cały czas jest taki sam. Dopracowywany jest algorytm przetwarzający ten obraz na komputerze (cr2 -> dng).

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Mówiłem o ML jako całosci
    był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Dual ISO powoduje zwis aparatu? Skąd takie informacje?
    Moduł dual ISO jako kod w aparacie cały czas jest taki sam. Dopracowywany jest algorytm przetwarzający ten obraz na komputerze (cr2 -> dng).
    Czyli teoretycznie można stosować dualISO bez ML, już na komputerze? Czy źle rozumiem?

Cytat Zamieszczone przez krzyssp Zobacz posta
    Czyli teoretycznie można stosować dualISO bez ML, już na komputerze? Czy źle rozumiem?
    Dual ISO, działa w taki sposób, że nasz plik raw ma co linię inne ISO. Tutaj przykład z forum ML - HowTo? Baffled on using dual-iso
    Tak wygląda cały nasz plik cr2. Trzeba go później skonwertować (na komputerze) do dng, od tego etapu zależy jakość obrazka.

A skąd wziąć w miarę aktualny konwerter?

Uprawnienia umieszczania postów