PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 35/1.4 zadziwiający efekt

dingoman
12-11-2013, 01:31
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem systemu Canon (przesiadka). Mam Canona 6D i superobiektyw ww Sigmę 35/1,4

W życiu nie miałem tak ostrego i fajnego obiektywu. Ale pewnego razu w czasie zdjęć testowych (cały czas się uczę nowego zestawu) dostałem coś takiego:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/104716/Sigma-35.jpg)
Jak by ktoś chciał to paczka z oryginałami jest tu:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/104716/Archive_Sigma35.zip
[28Mb]

Wiem dobrze, że to niemożliwe co widzę, ale...
Dzieje się to tylko przy tym obiektywie, tylko przy ISO1600, a dziwne kręgi znikają wraz ze zmniejszeniem przesłony. I wygląda, że przesłona realnie się nie zmienia, choć w exifie jest różna.
Nigdy czego takiego jeszcze nie widziałem, więc może ktoś mądry mi podpowie o co kaman?
Obiektyw poza tym działa wyśmienicie.
Może coś "grzebnąłem" w aparacie?
Z góry dziękuję.

Errata. Walnąłem się*w opisie: F=1,5 to jest rzeczywiście 1,6.

piast9
12-11-2013, 02:02
Kręgi kręgami, oprócz nich jest ciemna plama na środku kadru... Zjawisko zdumiewające... Rozumiem, że na matówce nie widać tego. A jak przy podglądzie na ekranie przy użyciu LV?

maviozo
12-11-2013, 03:02
Wygląda trochę jakby oprogramowanie sypało się na korygowaniu winietowania. Styki obiektywu czyste? To wyłazi na rawie czy jpg?

dingoman
12-11-2013, 03:25
@ piast9
Na matówce jest zupełnie OK. LV nie używałem, ale sprawdzę.

Wygląda trochę jakby oprogramowanie sypało się na korygowaniu winietowania. Styki obiektywu czyste? To wyłazi na rawie czy jpg?
Styki czyste jak łza. Jpg. Korekcja winietowania istotnie była włączona. Jutro sprawdzę bez.

Fotopstryczek
12-11-2013, 03:41
Trudno, żeby Canon miał zaprogramowaną korekcję winietowania dla Sigmy. Wygląda na to, że wziął wartości od innego szkła.

jellyeater
12-11-2013, 07:22
Przysłona się zmienia. Na 2.0 masz większą GO.

Cichy
12-11-2013, 09:31
O matko, wystarczy wyłączyć korekcję jasności brzegów (winietowania) bo działa to źle z Sigmami.

Witek.K
12-11-2013, 10:02
No i robic zdjecia tylko na pelnej dziurze ;) To dopiero "o matko".... :)

Voyager70
12-11-2013, 10:30
Kręgi kręgami, oprócz nich jest ciemna plama na środku kadru... Zjawisko zdumiewające... Rozumiem, że na matówce nie widać tego. A jak przy podglądzie na ekranie przy użyciu LV?

Ta ciemna plama powiększa się w miarę przymykania przysłony...

--- Kolejny post ---

O matko, wystarczy wyłączyć korekcję jasności brzegów (winietowania) bo działa to źle z Sigmami.

Czyżby plus ujemny dla tej tak wychwalanej Sigmy...?

Merde
12-11-2013, 10:33
Czyżby plus ujemny dla tej tak wychwalanej Sigmy...?

Nie, plus ujemny dla softu, w którym wołamy rawy.

dingoman
12-11-2013, 11:12
@Merde
Ale to wszystko widać już w wizjerze aparatu. Sprawa tyczy jpg-ów.
Reasumując: Sigma niewinna? Bo nie wiem gdzie co dawać do reperacji... ;)
Gdzie coś*takiego zgłosić? Czy brać z dobrodziejstwem inwentarza, po wydaniu ca 10 kPLN?

jellyeater
12-11-2013, 11:31
Ale to wszystko widać już w wizjerze aparatu.
W wizjerze masz takie linie?

dingoman
12-11-2013, 15:07
@ jellyeater
Nie, przepraszam. Rozpędziłem się oczywiście. Na tylnym wyświetlaczu to widać. Zatem wygląda, że odpowiada za to soft w aparacie.
Myślałem, że ktoś coś takiego już miał...

RadOs41
23-03-2014, 21:19
Ale to wszystko widać już w wizjerze aparatu. Sprawa tyczy jpg-ów.
Reasumując: Sigma niewinna? Bo nie wiem gdzie co dawać do reperacji...
Gdzie coś*takiego zgłosić? Czy brać z dobrodziejstwem inwentarza, po wydaniu ca 10 kPLN?

dingoman - czy możesz napisać jak zakończyła się sprawa z owymi kręgami - czy i jak sobie poradziłeś i co było ich przyczyną. Będę wdzięczny :) Pozdrawiam.

zoomi
23-03-2014, 21:52
Ta ciemna plama powiększa się w miarę przymykania przysłony...

dokładnie - plama się powiększa bo w miarę przymykania przysłony zmniejsza się zakres/pole korekcji jasności brzegów

wyłącz korekcję jasności brzegów w body i tyle na ten temat

latant
23-03-2014, 22:57
wyłącz korekcję jasności brzegów w body i tyle na ten temat

Z ciekawości sprawdziłem u siebie i okazuje się, że oprogramowanie jest przygotowane, przy włączonej korekcie jest komunikat "dane korekcji niedostępne" i brak objawów jak wyżej.

zoomi
24-03-2014, 11:07
wystarczy że masz inny firmware - nie wspominając o innym body