Zobacz pełną wersję : Lustrzanka na snowboard oraz longboard
Witam,
Jaką lustrzankę moglibyście polecić w kwocie do 2500 zł? Może być używana lub nowa. Potrzebowałbym jej do fotografowania sportów (ekstremalnych?). Wydaję mi się, że szkło do niej powinno być ze stabilizacją obrazu. Proszę o poradę.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
gopro kup a nie lustrzankę :> a jeśli masz stać gdzieś obok i pstrykać to imo 50d i coś uniwersalnego jakieś c 55-250 chociaż nie wiem czy AF da radę przy szybkich akcjach
Nie potrzebujesz stabilizacji w szkle IMHO. I tak używał będziesz tak krótkich czasów, że drgania obiektywu nie będą miały żadnego wpływu na zdjęcie. Tak jak kolega wyżej polecam 50D + jakiś tele, ale niestety nie zostaje nam zbyt wiele gotówki na niego :(
poszukiwacz2006
10-11-2013, 09:21
Jak wyżej koledzy napisali - ja do takich zastosowań mam 50d i dwa teleobiektywy. Ten zestaw "utrzymuje rodzinę" :-)
Tak jak powiedział kolega salas mam zamiar stać obok i pstrykać. Co byście ewentualnie powiedzieli jeszcze na temat takiego zestawu? Aparat CANON 600D (18-55 III + 75-300 III), Lustrzanki cyfrowe - Media Markt (http://www.mediamarkt.pl/bielsko-biala/aparat-canon-600d-18-55-iii-75-300-iii-,id-851302) Wiem, że to jest jednak zupełnie inne klasa aparatu ale jest nowy.
Tak jak powiedział kolega salas mam zamiar stać obok i pstrykać. Co byście ewentualnie powiedzieli jeszcze na temat takiego zestawu? Aparat CANON 600D (18-55 III + 75-300 III), Lustrzanki cyfrowe - Media Markt (http://www.mediamarkt.pl/bielsko-biala/aparat-canon-600d-18-55-iii-75-300-iii-,id-851302) Wiem, że to jest jednak zupełnie inne klasa aparatu ale jest nowy.
Spokojnie da radę, musisz tylko poćwiczyć z servem i znaleźć optymalne miejsce.
600d jest sporo wolniejszy :p a te obiektywy też są słabsze niż to co możesz kupić w tej cenie. Jak koniecznie chcesz nowy aparat to kup samo body albo body z kitem IS
Canon EOS 600D + Canon 18-55mm IS II FOTO CYFRA (http://fotocyfra.eu/sklep/pl_PL/p/Canon-EOS-600D-Canon-18-55mm-IS-II/101) możesz szukać inny sklep itd ale lepiej ten obiektyw 18-55 z oznaczeniem IS niż III DC.
Tutaj Ci zostaje 700zł i za te 700zł jak chcesz koniecznie nowy obiektyw to tak jak mówiłem zostaje Ci canon 55-250 is Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS (2044B005BA) - Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/15843739)
Kupując osobno wychodzi Ci tam niecałe 2500zł to zostanie coś na kartę/torbę czy coś. Są też zestawy 600d + 18-55 is + 55-250 is ihttp://www.ceneo.pl/18051675 ale są minimalnie droższe niż jakbyś kupił osobno - ale tutaj dochodzi opcja tego, że zawsze możesz podzwonić, potargować ze sprzedawcą żeby dorzucił Ci jakąś torbę czy kartę czy cokolwiek ;)
W tej cenie z nowego sprzętu raczej ciężko coś wyczarować :p
Rozumiem, że w tej cenie fajerwerków nie będzie :D Chciałbym po prostu wybrać coś co najbardziej spełniałoby moje oczekiwania. Jako, że niestety będzie to też wakacyjny aparat funkcja kręcenia filmów w 600d zaplusowała na jego korzyść. 100 zł mogę jeszcze dołożyć dodatkowo, więc wydaje mi się, że ten zestaw E-planet - Lustrzanka Canon EOS 600D +18-55 IS II +55-250 IS II | Lustrzanki cyfrowe | Fotografia (http://e-planet.pl/strona,produkt,id,497483,kat,530.html) najbardziej by mi odpowiadał.
600d jest sporo wolniejszy :p a te obiektywy też są słabsze niż to co możesz kupić w tej cenie...
No proszę cię...
Rajdy robiłem zestawem 350D + sigma 70-300 i 80% zdjęć na servo miałem trafionych. Każdy kto miał kiedyś tą sigmę i zna jej AF może powiedzieć, że zestaw ten w porównaniu do 600D + 75-300 w ogóle nie powinien działać...
Ostatnio panuje taka moda, że najlepiej do sportu mieć 7D, 5DIII bądź 1Dx. Wydaje mi się, że piszą to ci, którzy kompletnie w temacie nie mają pojęcia, nie umieją wykorzystać sprzętu. Nawet 1Dx nie trafi, jak z drugiej strony będzie miał kiepskiego operatora.
Rozumiem, że w tej cenie fajerwerków nie będzie :D Chciałbym po prostu wybrać coś co najbardziej spełniałoby moje oczekiwania.
To kup to co koledzy wyżej radzili, 50D + jeden teleobiektyw. Jaki? Kwestia preferencji i ceny. Z tym zestawem naprawdę można powalczyć.
nikt tu nie pisze od 7d 5dIII ani o jedynkach :)
50d jest szybszy od 600d i ma 9pkt krzyżowych przeciwko jednemu w 600d
Erder będzie jak znalazł, ale podzwoń do tych z podobną ceną i pytaj czy coś dorzucą ;) albo kup osobno i ta stówka będzie na jakiś plecak/torbę
Canon 40/50D +70-200mmL
Jak dobrze poszukasz zmiescisz sie w tej kwocie.
Mam 600d
przerabiałem 75-300 III..
600d w servo daje radę jak najbardziej-przy moim poprzednim 1000d jest duuużo lepiej, więc na 100% da radę. Co do zalet 50d, pewnie że są, ale czy rzeczywiście aż tak duże? wątpię... lepiej pewnie by było, ale często okazuje się, że te wszystkie testy na różnych stronach-w prawdziwym życiu są jedynie niuansami
plus pytanie czy 600d Ci potrzeba tak naprawdę, jeśli zamierzasz robić większe odbitki, cropować, kręcić dużo filmów, móc śmiało używać iso 1600/3200 to tak - ale jeśli nie...to poszukaj czegoś innego
Co do 75-300III ... niestety na 300mm jest mydlanie, choć muszę przyznać, że zrobiłem tym obiektywem kilka dobrych jakościowo fot. Plus ma bardzo duże abberacje, więc skończyło się tym, że teraz za 600 parę złotych kupiłem 55-250 is II. Tutaj nie ma co porównywać, 55-250 jest dużo lepszy. Oczywiście jakiegoś tam szału nie ma, jest delikatny itp, ale za swoją cenę daje dobre efekty.
50d jest szybszy od 600d i ma 9pkt krzyżowych przeciwko jednemu w 600d
Których nie da się i tak ustawić w grupę a w sporcie głównie korzysta się z centralnego czyli różnica niewielka - przynajmniej jak dla mnie.
Dodatkowo 50-ki nowej raczej się nie kupi a 600D tak. Owszem 50D ma bardzo dobry AF, ale kwestia czy kolega chce doświadczać z używanym sprzętem...
+70-200mmL
Co do 75-300III ... niestety na 300mm jest mydlanie, choć muszę przyznać, że zrobiłem tym obiektywem kilka dobrych jakościowo fot.
75-300 w dwóch punktach ma przewagę na eLką. Może i jest trochę mydlany na 300mm, ale ma te 300mm a na 200mm nie jest źle. Po drugie nowy kosztuje znacznie mniej niż używana eLka. Dodatkowo poleciłbym wersję z USM.
Kolekcjoner
10-11-2013, 18:06
To ja podbiję na 650D - ze względu na AF :).
To ja podbiję na 650D - ze względu na AF :).
za drogi
75-300 w dwóch punktach ma przewagę na eLką. Może i jest trochę mydlany na 300mm, ale ma te 300mm a na 200mm nie jest źle. Po drugie nowy kosztuje znacznie mniej niż używana eLka. Dodatkowo poleciłbym wersję z USM.
Wszystko się zgadza, ale jednak to mydło widać. Uwierz mi, nie jestem onanistą sprzętowym ale naprawdę to średnie mydło plus fiolet aberracji potrafi popsuć fotkę- nie trzeba robić zoomów na 100%. Ale przyznać trzeba, że można tym szkłem co nieco ustrzelić - więc broń Boże nie jest ono do niczego.
Za jego cenę masz jednak 55-250 is - nie jest to L, ale jest dużo L epiej ;)
Plus IS co w wielu sytuacjach może się przydać (mi np b. pomaga)