Zobacz pełną wersję : Szkło do macro pod pełną klatkę C60mm czy coś innego?
Puszka kupiona - padło na 5D. Teraz rozważam obiektyw, który po pierwsze musi dawać odwzorowanie 1:1, po drugie być w miarę uniwersalny. Kwota około 1100zł. Po rozmowie z właścicielem Tamrona 60mm macro powiedział, że jest widoczna winieta na FF dlatego mój drugi wybór padł na Canona 60mm f/2.8 Macro USM w cenie 1000zł. Na obiektyw chciałbym się do wieczora zdecydować, czy jest jakaś alternatywa dla tego obiektywu? Tylko proszę mi tu bez 100mm bo narazie chcę od czegoś szerszego zacząć :)
Puszka kupiona - padło na 5D. /.../ mój drugi wybór padł na Canona 60mm f/2.8 Macro USM w cenie 1000zł. Na obiektyw chciałbym się do wieczora zdecydować, czy jest jakaś alternatywa dla tego obiektywu?
Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM jak nazwa wskazuje nie nadaje się do współpracy z puszkami FF.
Grrr kurczę, nie zauważyłem tego :/ no to jaka alternatywa? Szukać sigmy 50mm czy zostaje Tamron 90mm?
poszukiwacz2006
26-10-2013, 12:15
Canon 100 2.8 USM. Używane w idealnym stanie kupisz za ok. 1000-1200 PLN, a i do portretu się nada. Pozdrawiam
A jak szerzej to jest coś takiego jak tokina 35 2.8 makro, tylko nie pamiętam jaka jest tam skala odwzorowania.
Jeśli ma być ogniskowa w okolicy 50mm, odwzorowanie 1:1 i cena do 1100zł, to chyba pozostaje szukać Sigmy 50 mm f/2.8 EX DG Macro, albo szkieł manualnych.
Jeśli ma być ogniskowa w okolicy 50mm i do 1100zł, to chyba pozostaje szukać Sigmy 50 mm f/2.8 EX DG Macro, albo szkieł manualnych
A jak nie znajdę to wziąć Canona 100mm pewnie. Dzięki za szybkie odpowiedzi :)
EDIT: A jeszcze może mi ktoś przybliżyć z jakiej odległości Sigma uzyskuje 1:1? Na optycznych piszą, że z kilku cm ale kilka to dla mnie tak z 5cm na przykład.
Do makro im dłuższe, tym lepsze. A 100 mm do FF wręcz idealne.
z jakiej odległości Sigma uzyskuje 1:1? Na optycznych piszą, że z kilku cm ale kilka to dla mnie tak z 5cm na przykład.
4 cm od wysuniętego tubusa
4 cm od wysuniętego tubusa
Czyli straszydła pokroju Kątnika domowego odpadają :( Mam Pentacona 50mm 1.8 na M42, od biedy te 50mm jest. Poszukam Canona 100mm. Moje tylko pytanie w razie gdybym nie znalazł to jak wypada na tle Tamrona 90mm? - takiego mogę mieć razem z aparatem ale wolę dołożyć te 100-200zł i mieć lepsze szkło
Mam canona 100/2,8 i jest bardzo dobry. Ludzie mówią, że Tamron 90 mm jest też bardzo dobry, ale to niech może się wypowie posiadacz takiego.
Tamron optycznie jest bdb (zdarzają się opinie,że lepszy od c100) ma gorszy af (i tak przy zabawie bardziej serio w makro to nie ma znaczenia) i kręci mordą (c100 nie).
Jeżeli masz super okazję na Tamrona, nie będziesz żałował. A tak żeby nie było to przerobiłem gdzieś tam po drodze oba te szkła :)
Ludzie mówią, że Tamron 90 mm jest też bardzo dobry, ale to niech może się wypowie posiadacz takiego.
potwierdzam, nawet pierwsza jego wersja...
Powiem tak Canon to koszt 1400zł + wysyłka bo te tańsze się sprzedały :( Tamron to koszt 900zł i wysyłkę będę miał darmową bo z 5D
EDIT: W cenie Canona 100 miałbym oprócz tego Tamrona jeszcze C50mm 1.8 II (i tak jeszcze zostałoby 200zł), pytanie czy jak już kupować drugi to czy pchać się w 50mm 1.8 czy polegać na manualnym Pentaconie a za tą kasę szukać jakiegoś Canona 24/28/35mm
A nic szerzej nie potrzebujesz? Jeśli kupujesz od jednego sprzedawcy 5D + tamiego 90 to warto. Jeśli nie przeszkadza Ci manual w Pentaconie, to lepiej zainwestować w 35 f2 i miałbyś w miarę komplet 35/50/90 ogniskowych.
No właśnie z 35mm to mnie obiektywy wyjdą 1700zł. Postaram się 100zł chociaż urwać a jak nie to wezmę raczej 50mm i zamykam się w kwocie 1200zł. Niestety będzie mi tych 35mm brakować :(
EDIT: Dobra zamknę się w kwocie 1600. Teraz wybór Canon 35mm f/2 od gościa razem z aparatem i tamronem czy 28mm f/2.8 od fotoelite (kurierem ponoć gratis wysyłają a cena taka sama by była)?
Edycji już brakło. Biorę tego Tamrona i Canona 35mm f/2 od tego gościa, razem z aparatem. Kuriera zamówiłem i odbierze towar w poniedziałek. Ciekawe czy jak wybrałem opcję z gwarancją dostarczenia dnia następnego to czy jest szansa, że dostanę jeszcze w poniedziałek sprzęt :)
Mam 35 f2 i z 5D można wiele zdziałać dzięki f2 także o wiele lepszy wybór od 28 2.8 :P tylko nie zdziw się co do dźwięku pracy 35'tki :-D, Kurier i tak przyjmie zlecenie w poniedziałek dopiero także licz, że przy dobrych wiatrach w wtorek dotrze paczka :)
Jeśli w poniedziałek przyjmie zlecenie to musi dostarczyć we wtorek bo wziąłem taką opcję ( dostawa w ciągu 24h) :)
EDIT: zdziwię się jak usłyszę "Time to detonation ten seconds..." :D Czytałem na optycznych, że dziwne dźwięki wydaje :P