PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EF 70-300 f/4.5-5.6 DO IS

tomfoot
25-10-2013, 19:21
Koleżanki i Koledzy,
nie znalazłem niczego aktualnego na forum odnośnie tego szkła, a nie chcę odkurzać jednego znalezionego i wątłego starego wątku. Stąd zakładam ten temat z pytaniem: czy ktoś z Was używa tego szkła, jakie są Wasze opinie? Generalnie jedyna znana mi osoba z forum, która na tym pracuje to Max13. Więc prace w większości zacne.
Mocno zastanawiam się nad zakupem w niezłej cenie, z przeznaczeniem jako szkło do podróży i okazjonalnego ogólnego wykorzystania (trochę portretu, trochę przyrody, trochę krajobrazu). Mam w podobnym zakresie Tamrona 70-200, z którego jestem bardzo zadowolony (generuje super obrazek i jest bardzo ostry od pełnej otwartej przysłony). Niestety jedyna wada Tamrona to waga i rozmiar. Dlatego zacząłem rozważac zakup 70-300 DO IS. Będę wdzięczny za wszelkie Wasze opinie nt. tego szkła i podpowiedzi. Body to 5d mkIII.
Acha - oczywiście zdaję sobie sprawę, że lepszym szkłem jest 70-300L. Ale jest znowu cięższe, większe, białe :-) i o połowę droższe.
Pozdrawiam,
T.

tomfoot
27-10-2013, 14:33
Cóż, odpowiedzi się nie doczekałem. Pewnie to jednak niszowe szkiełko. Na zakup się jednak wczoraj zdecydowałem i po pierwszym dniu jestem z wyboru zadowolony. Nie wiem jak pracowało z wcześniejszymi body, ale pod piątką III chodzi bardzo dobrze. Zawsze obawiałem się ciemnych szkieł, ale połączenie możliwości "bezkosztowego" podbicia ISO w mkIII stawia takie obiektywy w nieco nowym świetle (nota bene). Po dziesiątkach prób z kompletowaniem szkieł idealnych do podróży teraz mam sen :-) niech jeszcze Canon wypuści 16-50 f/4 IS w cenie do 5k PLN o rozsądnych rozmiarach i mam zestaw marzeń: 16-50IS + 70-300DO IS + ewentualnie 35 lub 50mm.

Tak czy inaczej użytkownikom nowszych modeli Canona, gdzie podbijanie ISO nie idzie w parze ze spadkiem jakości polecam ten mały, komfortowy obiektyw, który moim zdaniem jakością nie ustępuje L. Za nowe szkło zapłaciłem 3000PLN.

zanussi
27-10-2013, 17:44
Bardzo prosimy o sample.... :)
Jesteś pierwszy więc nobilituje Cię to do pokazania efektów tego zestawu :-)

poszukiwacz2006
27-10-2013, 17:56
Zawsze obawiałem się ciemnych szkieł, ale połączenie możliwości "bezkosztowego" podbicia ISO w mkIII stawia takie obiektywy w nieco nowym świetle (nota bene).

Z tym podbijaniem ISO przy ciemnych szkłach to nie do końca tak super jak piszesz. Ja użytkuję 70-300 L i co z tego, że nawet w pięćdziesiątce wysokie iso jest użyteczne, skoro gdy ciemniej, obiektyw na długim końcu głuuuugo szuka celu. No chyba, że to wina cropa, w marku trzecim może to działać lepiej.
Pozdrawiam

tomfoot
27-10-2013, 21:19
No wlasnie dla mnie roznica w ISO w mkIII w stosunku do wczesniej uzywanego mkII jest delikatnie mowiac duza. Pod mk2 balbym się efektow podpinania ciemniejszego szkla, ale trojka mnie tych obaw pozbawila.

BigMan
06-11-2013, 10:50
Tak czy inaczej użytkownikom nowszych modeli Canona, gdzie podbijanie ISO nie idzie w parze ze spadkiem jakości polecam ten mały, komfortowy obiektyw, który moim zdaniem jakością nie ustępuje L. Za nowe szkło zapłaciłem 3000PLN.

Musze cie zmartwić - ustępuje i to kolosalnie :)
Nie chce mi się już rozpisywać o przepaści stabilizacji ale taż obrazek, autofocus,....

Podpinałem obydwa do 5dmk3 i różnica była kolosalna - jak widać wziąłem 70-300L. Pytanie czy drugie tyle warto zapłacić i tu się powinniśmy różnić - dla mnie warto dla ciebie nie ale kwestie kolosalnej różnicy pomiędzy szkłami pozostaje...

PS. Gdzie dwóch polaków tam 3 zdania :)

Maarten
06-11-2013, 13:31
Polecam nieco tańszego TAMRONA 70-300 VC USD. Miałem okazje testować ten obiektyw kilkukrotnie i zrobił na mnie duże wrażenie. Szczególnie jeśli chodzi o mechanikę, wykonanie, szybkość działania AF (silnik ultradźwiękowy) a przede wszystkim ze względu na stabilizację (VC). Jest bardzo wydajna. Czas 1/30s na ogniskowej 300mm, a mimo to 5/6 zdjęć udalo mi się zrobić nieporuszonych.

Wykonanie zupełnie nie przypomina starych rozklekotanych Tamronów, tutaj nastapił rzeczywisty postęp. Dodatkowo mamy aż 5 lat gwarancji polskiego dystrybutora.

Co ważniejsze, nawet optycznie Tamron jest delikatnie lepszy, widać to na testach poniżej:

Tamron Lens: Zooms - Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD SP AF (Tested) - SLRgear.com! (http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1339/cat/all)
Canon Lens: Zooms - Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM (Tested) - SLRgear.com! (http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/253/cat/all)

tomfoot
09-11-2013, 14:40
Musze cie zmartwić - ustępuje i to kolosalnie :)
Nie chce mi się już rozpisywać o przepaści stabilizacji ale taż obrazek, autofocus,....

Podpinałem obydwa do 5dmk3 i różnica była kolosalna - jak widać wziąłem 70-300L. Pytanie czy drugie tyle warto zapłacić i tu się powinniśmy różnić - dla mnie warto dla ciebie nie ale kwestie kolosalnej różnicy pomiędzy szkłami pozostaje...

PS. Gdzie dwóch polaków tam 3 zdania :)

W pierwszym poście napisałem, że 70-300L jest lepszym szkłem. Zgodzę się nawet, że zdecydowanie. Czy ustępuje kolosalnie - rzecz względna. DO jest za to tańszy (jak napisałem za nówkę zapłaciłem 3k) i lżejszy, mniejszy i czarny :-) w podróży nieocenione. Dodam, że długo rozważałem zakup właśnie między tymi dwoma szkłami (i 70-200 f/4 IS). Przeważyła właśnie kompaktowość. I to wyłącznie mój wybór, zdaję sobie sprawę, że wielu wybrało inaczej. Niemniej jestem zadowolony i to dla mnie najważniejsze.

--- Kolejny post ---

Polecam nieco tańszego TAMRONA 70-300 VC USD. Miałem okazje testować ten obiektyw kilkukrotnie i zrobił na mnie duże wrażenie. Szczególnie jeśli chodzi o mechanikę, wykonanie, szybkość działania AF (silnik ultradźwiękowy) a przede wszystkim ze względu na stabilizację (VC). Jest bardzo wydajna. Czas 1/30s na ogniskowej 300mm, a mimo to 5/6 zdjęć udalo mi się zrobić nieporuszonych.

Wykonanie zupełnie nie przypomina starych rozklekotanych Tamronów, tutaj nastapił rzeczywisty postęp. Dodatkowo mamy aż 5 lat gwarancji polskiego dystrybutora.

Co ważniejsze, nawet optycznie Tamron jest delikatnie lepszy, widać to na testach poniżej:

Tamron Lens: Zooms - Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD SP AF (Tested) - SLRgear.com! (http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1339/cat/all)
Canon Lens: Zooms - Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM (Tested) - SLRgear.com! (http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/253/cat/all)

Co ma piernik do wiatraka? Kompletnie pomyliły się Tobie wątki?

Max13
09-11-2013, 21:00
Moze jednak sie wypowiem - jak wspomniales w swoim pierwszym wpisie uzywam tego szkla od dlugiego czasu i prace regularnie pokazuje na forum - mozna obejrzec w moich watkach. Mozna dyskutowac o tysiacach opcji i parametrow obiektywow, twierdzic ze jeden jest "dno" a drugi super, jeden tanszy drugi nie warty wzmianki itd itp. i tak dyskutowac w nieskonczonosc - ale kiedys trzeba podjac decyzje. Najwazniejsza sprawa przy zakupie Canon 70-300 DO to pytanie - po co i na co :)? i zasadnicza odpowiedz brzmi : do podrozowania to szklo jest NIEZASTAPIONE. Mam dosc bogaty zestaw obiektywow, tak naprawde ze szkiel Canona same Lki (poza 28 1:8) - po swiecie jezdze duzo i permanenetnie :) - zawsze istnieje wtedy pytanie: jakie szkla zabrac w grupie tych 3-4 obiektywow ktore zmieszcze i bede nosic? Nigdy nie odstawilem 70-300 DO - kto podrozuje z tym szklem, ten wie o czym mowie.

Rozumiem, ze z takim zamiarem kupowales ten obiektyw w celu zbudowania rozsadnego zestawu - uwazam, ze byl to strzal w dziesiatke. Cena tez byla bardzo dobra.

Pozdrawiam.

BigMan
10-11-2013, 02:00
70-300 DO zajęłoby w moim plecaku tyle samo miejsca co 70-300L - różnica to tylko waga...

PS. Jeśli chodzi o kasę to na twoim miejscu wybrałbym L-kę używaną :)

Natasha
10-11-2013, 08:57
70-300 DO zajęłoby w moim plecaku tyle samo miejsca co 70-300L

Witaj.
Czy możesz napisać coś więcej o swoim plecaku?

cobalt
10-11-2013, 10:48
Po przetestowaniu Canona 70-300 IS USM i Tamrona 70-300 VC USD.
Wybrałem Tamrona i nie żałuję. Ma lepsza stabilizację i jest tańszy.
70-300 DO to już inna półka, ale z taką ceną lepiej chyba szukać eLki.

tomfoot
10-11-2013, 12:30
Moze jednak sie wypowiem - jak wspomniales w swoim pierwszym wpisie uzywam tego szkla od dlugiego czasu i prace regularnie pokazuje na forum - mozna obejrzec w moich watkach. Mozna dyskutowac o tysiacach opcji i parametrow obiektywow, twierdzic ze jeden jest "dno" a drugi super, jeden tanszy drugi nie warty wzmianki itd itp. i tak dyskutowac w nieskonczonosc - ale kiedys trzeba podjac decyzje. Najwazniejsza sprawa przy zakupie Canon 70-300 DO to pytanie - po co i na co :)? i zasadnicza odpowiedz brzmi : do podrozowania to szklo jest NIEZASTAPIONE. Mam dosc bogaty zestaw obiektywow, tak naprawde ze szkiel Canona same Lki (poza 28 1:8) - po swiecie jezdze duzo i permanenetnie :) - zawsze istnieje wtedy pytanie: jakie szkla zabrac w grupie tych 3-4 obiektywow ktore zmieszcze i bede nosic? Nigdy nie odstawilem 70-300 DO - kto podrozuje z tym szklem, ten wie o czym mowie.

Rozumiem, ze z takim zamiarem kupowales ten obiektyw w celu zbudowania rozsadnego zestawu - uwazam, ze byl to strzal w dziesiatke. Cena tez byla bardzo dobra.

Pozdrawiam.

Właśnie dokładnie tak. Zresztą nie ma co ukrywać, że trochę jesteś winny temu, że kupiłem ten obiektyw :-)

--- Kolejny post ---

70-300 DO zajęłoby w moim plecaku tyle samo miejsca co 70-300L - różnica to tylko waga...

PS. Jeśli chodzi o kasę to na twoim miejscu wybrałbym L-kę używaną :)

Kasa nie była kryterium. Jak wyżej opisano. Natomiast swoją drogą jeżeli miałbym za 3k PLN kupić używaną L to musiałaby byc naprawdę zdrowo używana ...
Co zaś tyczy się miejsca w plecaku, to jednak nie tylko waga.

--- Kolejny post ---

Witaj.

Wątek o torebkach jest w innym miejscu.

BigMan
18-11-2013, 00:18
Witaj.

... same słoiki wchodzą w pionie i kwestia tylko czy się na głębokość mieści a gdy jest już zapięty na bidy to kwestia czy z boku wejdzie z osłoną przeciwsłoneczną (u mnie wchodzi więc bez różnicy) - stąd różnica jak dla mnie to tylko waga.

plecak - Tamrac 5788

zanussi
18-11-2013, 11:22
porównanie 70-300 Tamrona z 70-300 białą eLką... nie wygląda dobrze dla Tamrona na długich ogniskowych (a dla takich kupuje się takie szkło)
Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=757&Camera=453&Sample=0&FLI=4&API=1&LensComp=738&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=4&APIComp=1)

salas
18-11-2013, 11:28
porównanie 70-300 Tamrona z 70-300 białą eLką... nie wygląda dobrze dla Tamrona na długich ogniskowych (a dla takich kupuje się takie szkło)
Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=757&Camera=453&Sample=0&FLI=4&API=1&LensComp=738&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=4&APIComp=1)

obiektyw za 1400zł vs Lka za 5000zł

zanussi
18-11-2013, 11:34
to było do coblata :) który napisał ze kupił tamrona i nie żałuje (no chyba że on porównywał 70-300 nie L :))

salas
18-11-2013, 11:38
z resztą patrząc na sample od Cichego z tamrona na 300mm to nie wiem czy by była jakaś olbrzymia różnica nawet z 70-300 L :p

a tu tamron vs canon bez L ;)
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=757&Camera=453&Sample=0&FLI=4&API=1&LensComp=358&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=4&APIComp=0 haha tu canon jeszcze gorzej niż tamron :P

Maarten
18-11-2013, 14:18
to było do coblata :) który napisał ze kupił tamrona i nie żałuje (no chyba że on porównywał 70-300 nie L :))

Zgadza się, pomyłka, porownywalem do zwykłego 70-300, nie L ;)

cobalt
18-11-2013, 19:17
Czytaj uważnie i wskaż mi, gdzie wstawiłem w tekście eLkę, przy porównaniu tych obiektywów.
Testowałem obiektywy w tej samej klasie optyki.
Tamron jest tańszy i ma znacznie lepszą stabilizację.

zanussi
18-11-2013, 20:35
skoro to nie L to się zgadzam! Tamron wygląda na lepszy optycznie układ (ale chyba i nowszy konstrukcyjnie?)

akustyk
18-11-2013, 20:53
na moje niewprawne oko to Canon nie mial i doraznie nie bedzie mial lensa z grubsza porownywalnego z Tamronem. obecny 70-300 IS jest optycznie raptem przyzwoity, a to i tak jest szklo raczej zapychajace dziure w tej chwili.

w Canonie sa poki co 3 sensowne opcje podstawowego telezooma:
1. 55-250 - budzetowa opcja dla wszystkich uzytkownikow cropa
2. 70-200/4 IS - drozsze, swietne optycznie tele dla cropowych (z opcja przesiadki na FF) i dla FF.
3. 70-300 L - dla landszafciarzy FF, dla podroznikow z 6D, dla cropowych soccer moms...

70-300 IS to jest troche pozostalosc z przeszlosci, ktora przez premiery 55-250 i 70-300L w zasadzie robi sie niszowa.

porzadne 70-300 IS nonL wyjdzie pewnie po jakims 6D mkII, ktory bedzie tanszy i bardziej plastikowy niz obecne 6D...

70-300 DO to IMHO niespelniony sen Canona. DO mialo byc przelomem optycznym, a wyszlo z tego g-o ;)

tomfoot
18-11-2013, 23:58
70-300 DO to IMHO niespelniony sen Canona. DO mialo byc przelomem optycznym, a wyszlo z tego g-o ;)

Z tym g-o to przesadziłeś. Na pewno daleko mu do lki, ale jeszcze dalej do g-o. I w podróży sprawdza się jednak zdecydowanie lepiej (dając chociaż jedno miejsce więcej w plecaku na kolejne szkło). Poza tym jest o połowę (prawie) tańszy.

akustyk
19-11-2013, 08:46
mialem na mysli soczewki DO, a dokladniej oczekiwania co do rewolucji w optyce. a skonczylo sie na w sumie 2 obiektywach.

co do 70-300 DO to sie nie wypowiem, nie mialem.

cobalt
19-11-2013, 10:57
1. Jak ktoś potrzebuje tani chłam do statycznych ujęć, (bo jedyny jego obiektyw to kit 18-55) to może będzie zadowolony z Canona 55-250. Miałem ten słoik i odradzam.
2. Jeżeli eLka 70-200 to tylko ze światłem f/2,8 (mowa o obiektywie bez IS). Dla oszczędnych, ale trzęsących się łapek proponuję ostatecznie Sigmę 70-200 f/2,8 OS HSM. To jedyny obiektyw produkowany obecnie przez Sigmę w zakresie 70-200 z f/2,8.
A jak ktoś potrzebuje ostry i szybki obiektyw, bo korzysta tylko z ogniskowej 200mm, to oczywiście tylko stałka Canon 200 f/2,8 L II USM. Na 200mm pod względem kontrastu, ostrości i szybkości AF jest lepsza od Canona 70-200 f/2,8 L USM. Dodatkowo kosztuje tylko 2 999zł, a nie 4 500zł.
3. Canon EF 70-300 f/4,5-5,6 DO IS to zwarta konstrukcja (ale nie jest tani). Dobre rozwiązanie na wycieczkę do Grecji, bo miejsca zajmuje mało i obiektyw jest lekki. Ze względu na światło raczej bym w to nie wchodził. Mam sporą torbę i wolę Tamrona 70-300 VC USD, ale do sportu jest tragiczny. Na wycieczki jak znalazł. Dlatego jeżeli ktoś potrzebuje dobrego zooma na lata, lepiej niech zainwestuje w ostrą Sigmę 70-200 f/2,8 OS HSM. Na Allegro jest ktoś z Krakowa - sprzedaje za 3 600zł. Z czasem można dokupić przechodzony TC x1,4 i mamy 280mm ze światłem f/3,5 w całym zakresie (a nie 5,6 na końcu).

Max13
21-11-2013, 21:20
"Uwiebiam" takie dyskusje i opinie jakie lecą w tym wątku. Jak na razie to tomfoot zakupił ten obiektyw, zaczyna nim robic zdjęcia i może cos o tym obiektywie powiedzieć a także pokazac (jezeli zechce) prace tym obiektywem wykonane. Ja tez posiadam ten obiektyw - i mnóstwo zdjęc wykonanych tym obiektywem pokazałem w swoim wątku podróżniczym. Cała reszta wypowiedzi tutaj jest nie na temat ale za to z "zadęciem" i "przytupem" charakterystycznym dla ludzi którzy sprawe znaja z teorii i zasłyszanych opinii a nie z praktyki :).