Zobacz pełną wersję : Krótki, tani obiektyw pod pełną klatkę
Ma ktoś doświadczenie z jakimiś obiektywami, które by pasowały do Canona 5D III o ogniskowej w granicach 17-55 lub bardzo przyblizonej? Jest straszna lipa z takimi obiektywami gdyz wiele z nich to EF-S, a i wiele EFów nie działa z pełną klatką prawidłową (zdjęcia wychodzą okrągłe, gdyż klatka jest duża). W dodatku mam duże ograniczenia cenowe, tzn. do 2 tys zł. Tutaj jest zapewne wiele doświadczonych fotografów więc może coś doradzicie.
jeśli w tym zakresie to 17-40 f4 L i do 2k spokojnie kupisz.
Sent from my GT-i9100 using Forum Fiend v1.0.2.2.
EF 17-40/4, jeśli rzeczywiście masz na myśli zakres ogniskowych zbliżony do 17-55, a nie kąt widzenia zbliżony do 17-55 na cropie.
Tamron 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD
jeśli w tym zakresie to 17-40 f4 L i do 2k spokojnie kupisz.
EF 17-40/4, jeśli rzeczywiście masz na myśli zakres ogniskowych zbliżony do 17-55, a nie kąt widzenia zbliżony do 17-55 na cropie.
Myślałem o tym, ale ceny podchodzą pod 3 tys. Używki nie wchodzą w grę bo te 2 tys to juz liczyłem z tym, że później odejme 40% na VAT i dochodówce:)
Tamron 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD
Na pewno to chodzi pod 5DIII? W necie znalazłem tylko szczęśliwych nabywców tego obiektywu z 5 MK II. Podobnie było z Tamronem SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD. Pisało, że obsługuje 5D II, myślałem więc, że na III też pójdzie - kupiłem a tu lipa.
Myślałem o tym, ale ceny podchodzą pod 3 tys. Używki nie wchodzą w grę bo te 2 tys to juz liczyłem z tym, że później odejme 40% na VAT i dochodówce:)
Na pewno to chodzi pod 5DIII? W necie znalazłem tylko szczęśliwych nabywców tego obiektywu z 5 MK II. Podobnie było z Tamronem SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD. Pisało, że obsługuje 5D II, myślałem więc, że na III też pójdzie - kupiłem a tu lipa.
Ekhhhhmm... Jak ma Tamron 17-50 działać jak to jest obiektyw nie pełno klatkowy? Odpowiednikiem 17-50 na pełnej klatce (tak masz pełną klatkę) jest 24-70... A z 24-70 licz się z tym,że w 2 tysiącach się nie zamkniesz... Dodaj tysiaka i masz nówkę sigmę, dodaj jeszcze kilka stówek i masz używkę tamrona 24-70 2.8, dodaj kolejnego tysiaka i masz nówkę tamrona...
Symbol Di II oznacza szkła Tamrona przeznaczone do współpracy wyłącznie z lustrzankami wyposażonymi w przetwornik APS-C. Di oznacza obiektywy przeznaczone do puszek FF.
Czyli dobrze rozumiem, że żaden obiektyw o ogniskowej mniejszej niż 24 nie będzie mi dobrze działał, w tym wspomniany przez Merde EF 17-40/4?
W takim razie zastanawiam się między Canonem EF 24-105mm f/4L IS USM (~3000 zł) a Tamronem AF 28-75 mm f/2.8 SP XR Di VC LD Asp (~1500 zł). Rożnica cen niemal dwukrotna na korzyść Tamrona, światło też na korzyść Tamrona,z drugiej strony to elka Canona więc mam pewność jakości i nieco większa możliwość zumu (chociaż w razie czego mam 70-200 2,8 Canona więc to co powyzej 70 mogę robić na psiadanym już obiektywie.
Czyli dobrze rozumiem, że żaden obiektyw o ogniskowej mniejszej niż 24 nie będzie mi dobrze działał, w tym wspomniany przez Merde EF 17-40/4?
W takim razie zastanawiam się między Canonem EF 24-105mm f/4L IS USM (~3000 zł) a Tamronem AF 28-75 mm f/2.8 SP XR Di VC LD Asp (~1500 zł). Rożnica cen niemal dwukrotna na korzyść Tamrona, światło też na korzyść Tamrona,z drugiej strony to elka Canona więc mam pewność jakości i nieco większa możliwość zumu (chociaż w razie czego mam 70-200 2,8 Canona więc to co powyzej 70 mogę robić na psiadanym już obiektywie.
zle pan rozumiesz panie :p kolega Ci namieszał odpowiednikami, bo na pełnej klatce też masz obiektywy od niskich zakresów ogniskowych :p
17-40 f/4 L będzie dobrze działał :p z resztą przeczytaj sobie to:
Oznaczenia obiektywów - Znaczki na obiektywach - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/52.1-artyku%C5%82-Oznaczenia_obiektyw%C3%B3w.html)
Mieć 5D mk III i nie wiedzieć co do niego podpiąć aby działało... Chciałbym mieć taki problem ;)
Jeżeli Kolega szuka standardu to 28-75 2.8 Tamrona, jeżeli szerokiego konta 18-35 2.8-4 Sigma, oba obiektywy w cenie poniżej 1000zł używane, dające bardzo ładny obrazek.
Dziękuje za odpowiedzi. Nastawiony jestem dołożyć 1 tys złotych i kupić Canona 17-40 F/4 L USM. Obiektyw ma robić zdjęcia budynków, a czasami w wąskich uliczkach nie da się odsunąć by objąć np. całą kamienicę więc szeroki kąt się przyda, rzadziej reporterka z wydarzeń kulturalnych.
Jestem kompletnym amatorem, postanowiłem kupić nieco lepszy sprzęt i zostać fotografem (do tej pory byłem programistą, ale siadają mi oczy (-5dp) i ręce - zapalenie nadkłykcia bocznego kości ramiennej). Uznałem, że fotografia będzie dobrą sprawą, dużo ruchu na powietrzu i praca z ludźmi. Mam zmysł plastyczny, gdzieś w piwnicy jest z pół metra dyplomów wygranych konkursów plastycznych za młodu, szybko sie uczę, zwykle za co się biorę jestem najlepszy.
jellyeater
23-10-2013, 07:06
Kup używany 17-40. Kupować nowy za 3000, żeby coś tam odliczyć i mieć drożej to jak dla mnie dziwne. A lepszy sprzęt nie pozwala zostać fotografem tylko posiadaczem lepszego sprzętu. Co do zdjęć kamienic w ciasnych uliczkach, to najkorzystniej dla modela byłoby zrobić zdjęcie z okna naprzeciwko. Tak z połowy wysokości... A wtedy można i węższym kątem i potem złożyć panoramę... Jak ostro zadrzesz do góry to, żaden PS Ci tego nie uratuje. Od biedy pomyśl o obiektywie TS. Ale to już większe pieniądze.
Jestem kompletnym amatorem, postanowiłem kupić nieco lepszy sprzęt i zostać fotografem (do tej pory byłem programistą, ale siadają mi oczy (-5dp) i ręce - zapalenie nadkłykcia bocznego kości ramiennej). Uznałem, że fotografia będzie dobrą sprawą, dużo ruchu na powietrzu i praca z ludźmi. Mam zmysł plastyczny, gdzieś w piwnicy jest z pół metra dyplomów wygranych konkursów plastycznych za młodu, szybko sie uczę, zwykle za co się biorę jestem najlepszy.
No i od tego trzeba było zacząć.
Bo tak to się wydawało dziwne - stać go było na krowę a na łańcuch do tej krowy już nie.
W cenie 5D3 to pewnie jakiś bardziej zoptymalizowany zestaw by tu koledzy dobrali, typu 6D lub 70D z zacnym kompletem szkieł.
Skoro już władowałeś się w ten Full Wypassss to tak jak koledzy radzą dla twoich potrzeb 17-40 F/4 L USM starczy. (przynajmniej na razie bo "apetyt" rośnie w miarę focenia)
Ale 5D3 ma ogromny potencjał i wręcz domaga się nakarmienia go jasnymi stałkami - a jak lubisz architekturę to koniecznie zbieraj też na TS-E 17L lub TS-E 24L.
a sprzęt musi byc nowy nie może być z komisu na fakturę VAT - szkoda pakować tyle kasy w ten obiektyw - znasz ceny używańców z allegro ? Osobiście mam 16-35 ale też trochę bawiłem się 17-40 polecam do landskejpów i architektury jest dobry - mało krzywi obraz
Voyager70
23-10-2013, 08:54
Ludekk, tu masz np ( z faktura VAT)., po jednym zajrzeniu na alle, ale może można znaleźć taniej... :)
Canon EF 17-40 mm f/4 L OKAZJA GWAR. FV (3617504349) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-ef-17-40-mm-f-4-l-okazja-gwar-fv-i3617504349.html)
dzidofon
23-10-2013, 08:58
Mam zmysł plastyczny, gdzieś w piwnicy jest z pół metra dyplomów wygranych konkursów plastycznych za młodu, szybko sie uczę, zwykle za co się biorę jestem najlepszy.
Skromność aż bije po oczach ;-). Nasuwa się pytanie czemu nie zostałeś od razu artystą tylko wziąłeś się za informatykę? Oczywiście pytam bez cienia złośliwości ;-)
--- Kolejny post ---
później odejme 40% na VAT i dochodówce
Jak chcesz to zrobić? Bo mi nijak nie chce wyjść więcej niż 33 %. No, chyba że siedzisz już w drugim progu podatkowym...
Ludekk reprezentujesz pozytywne nastawienie, jednak ten biznes jest o tyle inny od tworzenia i rozwoju oprogramowania, źe oprócz bycia najlepszym trzeba się jeszcze przebić na rynku.
Trzymam kciuki.
Co do szkła to właśnie 17-40 mieści sie w budźecie, aczkolwiek Ts-e byłby idealny do Twoich zastosowań.
No i od tego trzeba było zacząć.
Bo tak to się wydawało dziwne - stać go było na krowę a na łańcuch do tej krowy już nie.
W cenie 5D3 to pewnie jakiś bardziej zoptymalizowany zestaw by tu koledzy dobrali, typu 6D lub 70D z zacnym kompletem szkieł.
Skoro już władowałeś się w ten Full Wypassss to tak jak koledzy radzą dla twoich potrzeb 17-40 F/4 L USM starczy. (przynajmniej na razie bo "apetyt" rośnie w miarę focenia)
Ale 5D3 ma ogromny potencjał i wręcz domaga się nakarmienia go jasnymi stałkami - a jak lubisz architekturę to koniecznie zbieraj też na TS-E 17L lub TS-E 24L.
Wiem, że zawsze można kupić lepszy sprzęt, gdybym się jednak kierował tylko tym to bym się nie zamknął w 50k. Nałożyłem więc sam sobie limit w wysokości 20k za całość (aparat, 2 obiektywy, torba, karty pamieci, akumulatory, statyw itd). Co pol roku-rok planuje dokupować 1 porządny obiektyw.
a sprzęt musi byc nowy nie może być z komisu na fakturę VAT - szkoda pakować tyle kasy w ten obiektyw - znasz ceny używańców z allegro ? Osobiście mam 16-35 ale też trochę bawiłem się 17-40 polecam do landskejpów i architektury jest dobry - mało krzywi obraz
Zwykle to są VAT marze, więc mogę tylko wliczyć to w dochodówkę.
Ludekk, tu masz np ( z faktura VAT)., po jednym zajrzeniu na alle, ale może można znaleźć taniej... :)
Canon EF 17-40 mm f/4 L OKAZJA GWAR. FV (3617504349) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-ef-17-40-mm-f-4-l-okazja-gwar-fv-i3617504349.html)
jw. VAT marza i pewne ryzyko po 3 miesiącach, mimo tego, że wiem, że to bardzo wytrzymały obiektyw. Lubie spać spokojnie:)
Skromność aż bije po oczach ;-). Nasuwa się pytanie czemu nie zostałeś od razu artystą tylko wziąłeś się za informatykę? Oczywiście pytam bez cienia złośliwości ;-)
Wziąłem się za informatykę gdyż to była większa pasja niż plastyka. Jestem niespełnioną nadzieją mojej pani plastyczki, która swego czasu w podstawówce obmyslała mi całą moją karierę artysty;) Rzeczywiście moja wypowiedź zabrzmiała nieskromnie, a skromność jest to cecha którą bardzo cenię.
Jak chcesz to zrobić? Bo mi nijak nie chce wyjść więcej niż 33 %. No, chyba że siedzisz już w drugim progu podatkowym...
Niestety, wpadam w 2 próg. Z tego powodu czasem kupuje niepotrzebne sprzety czy też biorę kolejny samochód w leasing, mimo ze stary jeszcze na gwarancji, robie wszystko by Wincent nie połozył łapy na każdym zarobionym groszu.
Ludekk reprezentujesz pozytywne nastawienie, jednak ten biznes jest o tyle inny od tworzenia i rozwoju oprogramowania, źe oprócz bycia najlepszym trzeba się jeszcze przebić na rynku.
Trzymam kciuki.
Co do szkła to właśnie 17-40 mieści sie w budźecie, aczkolwiek Ts-e byłby idealny do Twoich zastosowań.
Nie nastawiam się na odczuwalny zarobek. Mam firmę i stać mnie na zatrudnienie kilku osób, osobiście teraz tylko doglądam tego grajdoła. Mój charakter nie pozwala mi jednak pozostawac bezczynny więc postanowiłem coś działać. Nie bez znaczenia był fakt, że jestem właścicielem jednego z większych w branży vortalu o inwestycjach budowlanych (czasem jestem proszony o opinie jako eksperta dla mainstreamowych mediów) na który przydadzą się fajne fotki oraz to, że mam znajomości w lokalnej prasie więc podjąłem z nimi współpracę. Pewnie kasa starczy na paliwo i tyle, ale nie o to chodzi w zyciu by tylko zbierać coraz więcej pieniędzy.
Co do szkieł to będę regularnie je uzupełniał. Na początku chce zakupić 2 najbardziej potrzebne i względnie uniwersalne, na stanie mam już 70-200 2,8 Canona.
poszukiwacz2006
23-10-2013, 11:24
Przecież możesz kupić używany obiektyw od osoby fizycznej, spisać zwykłą, krótką umowę, opłacić PCC i wrzucić w koszty.
A z tym wzrokiem, to nie tak do końca. Obecnie fotografia to nie tylko wyjście na ulicę, pstryknięcie zdjęcia, ale też odpowiednia, czasami mozolna i długa obróbka na komputerze, tego co człowiek "upolował". No chyba, że przyjmiesz opcję - jpg, karta, zakład foto, odbitka. Ale wtedy, gdzie ta przyjemność z cyfrowej ciemni...?
Pozdrawiam